ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Πίσω από τις φιέστες οι τεράστιες ελλείψεις και το μαστίγιο της «αξιολόγησης»

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με αφορμή την επίσκεψη Κικίλια στο νησί

Απάντηση στο απατηλό «πανηγυρικό» κλίμα που επιχείρησε να προσδώσει η κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νησί, δίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Κρατάμε ψηλά τα ιατρικά πρωτόκολλα», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, την ίδια ώρα που τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Σε αυτά τα πλαίσια ανήγγειλε την τοποθέτηση στο νοσοκομείο μοριακού αναλυτή για τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, όταν οι έλεγχοι για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό - από 1η Ιούλη και με απευθείας πτήσεις - θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί.

«Εν μέσω της κρίσης, προσλάβαμε επικουρικό προσωπικό», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για... μελλοντικές προσλήψεις 16 μόνιμων γιατρών, όταν λείπουν πάνω 70 μόνιμοι γιατροί και 200 νοσηλευτές, ενώ 53 συμβασιούχοι είναι με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι.

«Μέσα σε αυτή την κρίση και τα νησιά ψήλωσαν υγειονομικά. Για πρώτη φορά ανέβηκε το επίπεδο της υγειονομικής θωράκισης των νησιών», έσπευσε να υπερθεματίσει ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκου, σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.

Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο:«Ο υπουργός, σε αντίθεση με τα χαμόγελα (...) στη φιέστα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο, στη σύσκεψη που ακολούθησε όταν έσβησαν οι κάμερες, εγκάλεσε το διοικητή και τους διευθυντές των κλινικών ενώπιον του περιφερειάρχη και κυβερνητικών βουλευτών, όταν μίλησαν για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και τους προειδοποίησε ότι θα έρθει και η αξιολόγηση! Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν με ό,τι υπάρχει και να ξεχάσουν τη στελέχωση του νοσοκομείου».

«Η πείρα μας από την προηγούμενη κρίση», τονίζει ο Σύλλογος, «δείχνει ότι ο τρόπος είναι νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας σε ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό στην πλάτη».

Ο Σύλλογος μάλιστα καταγγέλλει ότι ακόμα και για το μοριακό αναλυτή «δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό. Για τις ΜΕΘ το ίδιο(σ.σ. από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 6, με προσωπικό που αντιστοιχεί μόλις σε 3). Τα περισσότερα τμήματα και κλινικές λειτουργούν στα όριά τους. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Νευρολογική σήμερα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν πολλές κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».

Ο Σύλλογος απευθυνόμενος στα σωματεία, στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού, τους καλεί να αγωνιστούν για τη στελέχωση του νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το ΚΚΕ

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες Υγείας του νησιού επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει αυτά τα οξυμένα προβλήματα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Καθώς μάλιστα προχωρά η επιχείρηση «ανοίγματος του Τουρισμού», σε συνθήκες που «τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία αποτελούν ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους», η Κομματική Οργάνωση επισημαίνει ότι «το Νοσοκομείο της Ρόδου, ως η μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα στο Νότιο Αιγαίο, θα έπρεπε να έχει την απαιτούμενη ικανότητα αντιμετώπισης ακόμη και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό, τα οποία ενδεχομένως να εμφανιστούν με το άνοιγμα της σεζόν», ωστόσο με τις τεράστιες ελλείψεις δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ό,τι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί!».

Στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, των σωματείων και των φορέων του νησιού, το ΚΚΕ απαιτεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις δομές δημόσιας Υγείας. Προληπτικό έλεγχο των τουριστών στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τουριστικές ζώνες, στα χωριά από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Κινητοποίηση αύριο για τις απολύσεις καθαριστριών

Πρόγραμμα δράσης των υγειονομικών για τα προβλήματα που οξύνονται

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων, που έδωσαν απ' αυτό το δύσκολο πόστο τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόλυση, καθώς λήγουν οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή ατομικών συμβάσεων διάρκειας το πολύ δύο χρόνων με τις διοικήσεις, είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως το «αντίδοτο» στους εργολάβους. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι οι εργαζόμενοι να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, με «εργολάβο» τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και οι εργολάβοι να παραμένουν στα νοσοκομεία, ροκανίζοντας κρατικό χρήμα, ενώ το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά εγκλωβίζεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Μόνο στον «Ευαγγελισμό» 40 καθαρίστριες απειλούνται με απόλυση. Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη το Σωματείο Εργαζομένων, προχωράει αύριο Τετάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά. «Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε δούλοι. Κυβέρνηση, ΥΠΕ και διοίκηση αναλαμβάνετε βαριές ευθύνες που εν μέσω πανδημίας απολύετε κόσμο που ξεβρωμίζει το νοσοκομείο», σημειώνει το Σωματείο.

Παράλληλα, στα νοσοκομεία όλης της χώρας η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του συστήματος Υγείας είναι αδύνατο να κουκουλώσει τα σοβαρά και φλέγοντα προβλήματα που καλούνται οι υγειονομικοί να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Ετσι, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι υγειονομικοί προχωρούν:

  • Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τρίτη 30 Ιούνη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τετάρτη 15 Ιούλη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στις Σέρρες

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επικίνδυνη λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, ακτινολόγων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών (ΕΝΙΝΣ), αύριο, Τετάρτη 24 Ιούνη, στη 1 το μεσημέρι στην είσοδο του νοσοκομείου. Καλεί σε συμπαράσταση κατοίκους, σωματεία και φορείς του νομού.

Οπως καταγγέλλει η ΕΝΙΝΣ, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων βρίσκονται στον «αέρα» 1.123 προγραμματισμένα χειρουργεία (617 γενικής χειρουργικής, 337 ορθοπεδικά, 103 γυναικολογικά, 31 ΩΡΛ, 25 ουρολογικά και 10 οδοντιατρικά για ΑμεΑ).

Από το Μάρτη του 2020 στο Νοσοκομείο έχουν μείνει 3 αναισθησιολόγοι από 8 που υπηρετούσαν στις αρχές του 2019 και από 12 θέσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό. Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που 23 ή 25 Ιούνη το Νοσοκομείο θα μείνει και χωρίς εφημερεύοντα αναισθησιολόγο, άρα χωρίς επείγοντα χειρουργεία, χωρίς δυνατότητα για διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθούν στη ζωή. Είναι δε τέτοια η υποστελέχωση των τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου ώστε ακόμα οφείλονται άδειες στους γιατρούς από το 2018, το 2017 ή και παλαιότερα έτη.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αύξηση κρουσμάτων και νέες εστίες

Νέα αύξηση κρουσμάτων διαπιστώθηκε χτες, με συνολικά 21 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 9 είναι στην περιοχή της Ξάνθης (5 στον Εχίνο), 5 στη Θεσπρωτία, 5 εντοπίστηκαν σε επιβάτες πτήσεων, 1 στην Εδεσσα και 1 στην Αθήνα. Το Σαββατοκύριακο είχαν προστεθεί άλλα 29 και συγκεκριμένα το Σάββατο 19 και την Κυριακή 10, ενώ καταγράφηκε και μία ακόμα νεκρή από τον Εχίνο.

Μέχρι χτες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 3.287 (ημερήσια μεταβολή +0,6%) και είχαν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Εχουν ελεγχθεί 285.989 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.279 (1,8%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Στο μεταξύ, 7 κρούσματα κορονοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας ανακοινώθηκαν από την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, οδηγώντας στο κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. Το ένα από τα κρούσματα νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών και τέθηκε σε προσωρινή καραντίνα για προληπτικούς λόγους το ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό που ήλθε σε άμεση επαφή μαζί της.

Στην Ξάνθη, επίσης εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας στην Περιφέρεια, μετά και τον εντοπισμό μαθήτριας θετικής στον κορονοϊό, η οποία ελέγχθηκε για τον ιό στο πλαίσιο μικροεπέμβασης που θα έκανε και το αποτέλεσμα του τεστ βγήκε στις 19 Ιούνη. Το συγκεκριμένο κρούσμα οδήγησε σε 14ήμερη καραντίνα μαθητές και δασκάλους στο σχολείο της μαθήτριας.

Να σημειωθεί ότι έγκαιρα ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης με έγγραφό του (18/6) πρότεινε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων ΠΕ Ξάνθης, λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου στη περιοχή και της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Από την αρχή της πανδημίας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν εντοπιστεί 309 κρούσματα, εκ των οποίων τα 106 την τελευταία βδομάδα.

ΟΕΝΓΕ
Αμεση επίταξη των διαθέσιμων εναέριων μέσων για αεροδιακομιδές

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας με αφορμή την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση

Την επίταξη του συνόλου των διαθέσιμων εναέριων μέσων μεταφοράς και την ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αεροδιακομιδών απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για «την τροποποίηση της σύμβασης του κράτους με το ίδρυμα Νιάρχου».

Οπως διευκρινίζει η ΟΕΝΓΕ, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που προβλέπει ότι «σε περίπτωση μη διάθεσης ή ανεπάρκειας των διαθέσιμων εναέριων μέσων μεταφοράς, λόγω του πλήθους και της αυξημένης συχνότητας περιστατικών αερομεταφοράς ασθενών, προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικού εναέριου μέσου από τα εγγεγραμμένα στον κατάλογο, για τα οποία θα καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, καθώς και αμοιβή χειριστή».

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αντί για την αναγκαία πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αντί για την ανάπτυξη και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή του ρημαγμένου από στόλο και πληρώματα ΕΚΑΒ, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να αρμέξει ο ιδιωτικός τομέας και να ενισχυθεί με "ζεστό" κρατικό χρήμα και χρήματα των ασφαλισμένων», τονίζει η Ομοσπονδία και απαιτεί:

1. Την πραγματική επίταξη του συνόλου των διαθέσιμων εναέριων μέσων μεταφοράς και την ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο.

2. Την οργάνωση (επιτέλους) σύγχρονης και πλήρους υπηρεσίας αεροδιακομιδών στο ΕΚΑΒ, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (πιλότους, τεχνικούς, ιπτάμενους γιατρούς και διασώστες) και με τα αναγκαία πτητικά μέσα (σύγχρονα ασθενοφόρα ελικόπτερα παντός καιρού).

3. Την πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό του συνόλου των μέσων άμεσης επέμβασης και διακομιδής πασχόντων (ασθενοφόρα, κινητές μονάδες επείγουσας ιατρικής, μοτοσικλέτες, πτητικά μέσα - ελικόπτερα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ