ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!»
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Τα οξυμένα προβλήματα και η ανάγκη οργάνωσης και αγώνα στο επίκεντρο

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής
Σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την περασμένη Κυριακή το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Μέσα από την εισήγηση αλλά και τις τοποθετήσεις εργαζομένων σε αποθήκες, στην παραγωγή, στην ιατρική ενημέρωση και στα φαρμακεία, αναδείχθηκαν πλευρές της αντεργατικής επίθεσης. Η αναστολή συμβάσεων, η υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας, η εντατικοποίηση, το «ξεχείλωμα» του ωραρίου μέσω της τηλεργασίας, τα σχέδια των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών για σαββατιάτικη λειτουργία και κατάργηση του 5ήμερου, είναι μερικά από τα παραδείγματα που συζητήθηκαν. Παράλληλα, εργαζόμενοι σχολίασαν τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, που δεν έχει βγάλει «κιχ» για μια σειρά απολύσεις το προηγούμενο διάστημα.

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία και η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν, η ανάγκη να δυναμώσει το σωματείο, ο αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, αναδείχθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, την περασμένη Κυριακή. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια για δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε μεγάλους χώρους. Η συνέλευση υιοθέτησε επίσης ψήφισμα με το οποίο απαιτεί να γίνει συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να αναλάβουν η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και τα σωματεία της δύναμής της δράση για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ομόφωνα ψηφίστηκε το πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ. κάτω από το κτίριο της Σπύρου Πάτση.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 26/6, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου (Μακρυνίτσης 38).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/7, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν σωματεία και φορείς του Πειραιά ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, ενάντια σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων όπως η COSCO, η «Oil One» κ.ά., που πλήττουν από τα εναπομείναντα δικαιώματα μέχρι το περιβάλλον όπου ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Κράκαρη) ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, εκτιμήθηκε ότι αποτελεί σημαντικό εφόδιο η αγωνιστική δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος στους χώρους δουλειάς, όπως και το μαζικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στις 11 Ιούνη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, που επιδεινώνουν δραματικά τη ζωή των εργαζομένων, που ήδη μετρούν σειρά εργατικών «ατυχημάτων» και θανάτους στους χώρους δουλειάς. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Αποφασίστηκε επίσης να στηριχθούν οι κινητοποιήσεις στις 25 του μήνα, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στον Τουρισμό, των οικοδόμων, όπως και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα για την απομάκρυνση της «Oil One» και την απόδοση του συνόλου των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής.

Τη συζήτηση άνοιξε εισηγητικά ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι όλη αυτή η δράση του προηγούμενου διαστήματος «στηρίχτηκε από την πρωτοπόρα δουλειά των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Τα ταξικά σωματεία ανέδειξαν τον βασικό άξονα της αντιπαράθεσης, που είναι η αναμέτρηση με τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων, όπως της COSCO, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Υπογράμμισαν την ανάγκη ο λαός μας να αναμετρηθεί με τα διλήμματα και τις αυταπάτες που προβάλλουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβαλαν το σύνθημα "Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά" και τα αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Το λόγο πήραν στη συνέχεια εκπρόσωποι από σωματεία που συμμετείχαν (Μαραγκοί, Ναυτεργάτες, Καθαρίστριες, ΕΝΕΔΕΠ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπάλληλοι, Εκπαιδευτικοί και άλλοι), αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, γυναικείων Συλλόγων (μέλη ΟΓΕ) και άλλοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «TASTY FOODS»
Παρακαταθήκη η τριήμερη απεργία για τους αγώνες που έρχονται

Με δύναμη και πείρα από τον τριήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν την περασμένη βδομάδα, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, επέστρεψαν στη δουλειά οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty». Οι συνεχόμενες απεργίες που οργανώθηκαν με επιτυχία από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποφάσιζαν καθημερινά τα επόμενα βήματά τους με Γενικές Συνελεύσεις, μπορεί να μην οδήγησαν στην επαναπρόσληψη του απολυμένου, ωστόσο έριξαν στο κενό την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση που επιστράτευσε η εργοδοσία, με αγωγές και προσφυγή στα δικαστήρια, προκειμένου να κάμψει τον αγώνα.

Ο εργαζόμενος που απολύθηκε ήταν υποψήφιος για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και το Σωματείο έχει ήδη καταγγείλει το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Ο αγώνας αυτός θα είναι παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα του Σωματείου, βάζει ένα λιθαράκι στους αγώνες του κλάδου», τόνισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιάννης Σχοινάς, μιλώντας την Παρασκευή στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη με την οποία έδωσαν τη μάχη.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας έγιναν εκλογές για την ανάδειξη Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ στο χώρο στήθηκε κάλπη για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου.

Συνεχίζονται έως το Σάββατο οι εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου

Στο μεταξύ, παρατείνονται έως και το προσεχές Σάββατο οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Ηδη κάλπη έχει στηθεί σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Την Κυριακή εκλογές έγιναν, εκτός από τα γραφεία του Συνδικάτου, σε Κορωπί, Σπάτα και Αυλώνα. Μεταξύ των στοιχείων που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής είναι η συμμετοχή εκατοντάδων μεταναστών στις εκλογές, αποτέλεσμα της δράσης του Συνδικάτου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και της προσπάθειας για οργάνωσή τους σε σωματειακές επιτροπές.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση την Πέμπτη

Στη στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Καρόλου 1-3) την Πέμπτη 25/6 στις 12.30 μ. καλεί η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών. Τη στάση κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Η ΔΕΣΚ αναφερόμενη στις συνέπειες της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο σημειώνει: «Στις σιδηροδρομικές μεταφορές έχουμε ήδη τις συνέπειες αυτής της επίθεσης, με απολύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (FSI), το χτύπημα της κλαδικής ΣΣΕ, εντατικοποίηση της δουλειάς».

Στόχος της κυβέρνησης, προσθέτει, είναι να πραγματοποιήσει τη συντήρηση της υποδομής με ΣΔΙΤ, το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει σε μείωση μισθών στους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, ενώ η κυβέρνηση καλύπτει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις απολύσεις.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΚΤΥΟ (ΜΕΤΑ) στα σωματεία, την ΠΟΣ και τη ΓΣΕΕ», η ΔΕΣΚ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι χαρακτηριστική η στάση του ΔΙΚΤΥΟΥ, που με γελοίες δικαιολογίες για το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν στήριξε την πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργία ψηφίζοντας "παρών"».

Η ΔΕΣΚ προβάλλει τα εξής αιτήματα: Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των ΠΝΠ. Καμιά μείωση μισθού, καμιά απώλεια εισοδήματος, καμιά δυσμενής μεταβολή εργασιακών σχέσεων, καμιά ιδιωτικοποίηση στις δραστηριότητες του ΟΣΕ. Προσλήψεις, ΣΣΕ για όλους, με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έχει απολύσει πάνω από 120 εργαζόμενους - οι περισσότεροι απόφοιτοι της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης» - ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους μαθητές που τελειώνουν τη σχολή στο τέλος του μήνα.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως η πρόφαση «για την απόλυσή μας ήταν τα μειωμένα έσοδα και η ανάγκη για ανάκαμψη της εταιρείας, μειώνοντας τα έξοδα. Σήμερα που έχει επανέλθει η πραγματοποίηση σχεδόν όλων των δρομολογίων, η παραπάνω πρόφαση φαίνεται ξεκάθαρα ως δικαιολογία». Και προσθέτει: «Παραμερίζουμε την ανασφάλεια, το φόβο και το "κάτσε φρόνιμος για να σε ξαναπροσλάβω" που καλλιεργεί η Διοίκηση και τα μετατρέπουμε σε αγωνιστική διάθεση!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης στον κλάδο

Κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου«που θέλουν να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στη νέα αντεργατική λαίλαπα» να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β), απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τρόποι αγωνιστικής δράσης ενάντια στη συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι «αξιοποιούν στο έπακρο τους νόμους που περνούν οι κυβερνήσεις, ως γνήσιοι πολιτικοί εκπρόσωποί τους».

«Με εμπλουτισμένο το πλαίσιο μας, μπροστά στις νέες συνθήκες να δώσουμε και εμείς συντονισμένη απάντηση με τη δράση μας», καλεί το ΣΕΤΗΠ, «με όπλο μας το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης και κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου».

Μια μέρα μετά, την Πέμπτη 25/6, το ΣΕΤΗΠ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), τονίζοντας ότι «μπροστά στα αντεργατικά σχέδια που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ με τις αποσχίσεις έργου, οφείλουμε να οργανώσουμε το δικό μας σχέδιο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας».

Το ΣΕΤΗΠ αναφέρει ότι ο όμιλος ΟΤΕ «ανακοίνωσε το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, τη δημιουργία δηλαδή νέων θυγατρικών που θα του εξασφαλίσει "την ευελιξία να ανταποκριθεί στη νέα κανονικότητα" (...) Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουμε ήδη πάρει μία γεύση αυτής της "ανάγκης για ευελιξία" όλη την προηγούμενη περίοδο», όπως είναι οι τεχνικοί που στέλνονταν για εργασία στα σπίτια των συνδρομητών χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, η διαδικασία «αξιολόγησης», «το όργιο τρομοκράτησης και απειλών προς τους εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, για να υπογράψουν την "εθελούσια" απόλυσή τους», η επιβολή σπαστού ωραρίου στα καταστήματα, η γενικευμένη εφαρμογή της τηλεργασίας κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ