ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για άλλη μια χρονιά παιδική κατασκήνωση στο Διήμερο της ΚΝΕ

Συνέντευξη με την Βούλα Τσίγκα, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες νεολαίας

Φωτογραφία από παλιότερη παιδική κατασκήνωση
Φωτογραφία από παλιότερη παιδική κατασκήνωση
Το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα διατρανώσει φέτος το μήνυμά του στην Πάτρα, όπου θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Ιούλη, με σύνθημα «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά»!

Την Παρασκευή 6 Ιούλη θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτρα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το κάμπινγκ του Διημέρου θα φιλοξενηθεί στον Αλισσό, όπου για ακόμη μια χρονιά φέτος θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Με αφορμή την παιδική κατασκήνωση, που θα αρχίσει τη λειτουργία της από την Πέμπτη 5 Ιούλη, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Βούλα Τσίγκα, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά του Κόμματος στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Κορύφωση δραστηριοτήτων όλης της χρονιάς

-- Η παιδική κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου τα τελευταία χρόνια κορυφώνει τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το ΚΚΕ όλο το χρόνο για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Τι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν φέτος;

-- Το ΚΚΕ φέτος, με ειδική επεξεργασία και επιμέλεια της αρμόδιας Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ, ανέλαβε την έκδοση ειδικού περιοδικού για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Στις σελίδες αυτού του περιοδικού υπάρχουν πολλές προτάσεις, σκέψεις, ερεθίσματα, που μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά να ασχοληθούν περαιτέρω με διάφορα θέματα. Εχουν βγει μέχρι στιγμής έξι τεύχη. Στις σελίδες του συμπυκνώνονται όλα τα θέματα για τα οποία θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά αυτών των ηλικιών και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

Με βάση και τις σελίδες του περιοδικού, κάναμε μια προσπάθεια όλη αυτήν τη χρονιά, οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες Οργανώνεις από κοινού να οργανώνουν μικρές εκδηλώσεις, να παίρνουν πρωτοβουλίες καλώντας παιδιά αυτών των ηλικιών και εκεί να συζητάμε, να μας λένε και τα ίδια τα παιδιά πώς ήδη βλέπουν κάποια πράγματα. Γιατί μιλάμε για ηλικίες που τα παιδιά διαμορφώνουν τρόπο σκέψης, έχουν πολλές φορές συγκεκριμένη στάση αντιμετώπισης απέναντι στα πράγματα, ακούνε πολλά και από το σχολείο, την τηλεόραση, από πολλές και διαφορετικές πηγές.

Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είχαμε και κάποιες πιο κεντρικές δραστηριότητες με παιδιά αυτών των ηλικιών. Για παράδειγμα, η Οργάνωση της Αττικής επισκέφτηκε με αφορμή την 28η Οκτωβρίου το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, τα Χριστούγεννα παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» που έδινε πολλές αφορμές για συζήτηση γύρω από το Προσφυγικό και την άνοιξη έγινε μια εκδρομή με πεζοπορία στον Υμηττό.

Αντίστοιχα και άλλες Οργανώσεις διοργανώνουν ιστορικούς περιπάτους, επισκέψεις σε μνημεία κ.ά. Επίσης, οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα στα Μαθητικά τους Φεστιβάλ καλούσαν και μικρότερους φίλους της ΚΝΕ να συμμετέχουν. Ετσι μικρότερα παιδιά, σε συνεργασία με μεγαλύτερους μαθητές, συμμετείχαν και σε ομάδες για την προετοιμασία των Φεστιβάλ, ετοιμάζοντας θεατρικά σκετς, παιχνίδια κ.ά. Επίσης και στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικών Εργασιών της ΚΝΕ υπάρχουν ομάδες όπου συμμετέχουν παιδιά Γυμνασίου και Δημοτικού.

Και ακόμα στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Αθήνα λειτούργησε παιδική θεατρική ομάδα, ενώ για πρώτη φορά φέτος λειτούργησε και παιδική χορωδία, η οποία ήδη παρουσίασε κομμάτι της δουλειάς της, ενώ η θεατρική θα παρουσιάσει μια παράσταση στο Φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο επίσης, στα Φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ειδικός χώρος και δραστηριότητες για αυτές τις ηλικίες των παιδιών.

Οργανωμένη δραστηριότητα ευεργετική για αυτές τις ηλικίες

-- Κι αυτή η δραστηριότητα κορυφώνεται με την παιδική κατασκήνωση...

-- Για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα υπάρχει φέτος παιδική κατασκήνωση στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σημαντική διαφορά φέτος ότι ξεκινάει νωρίτερα, μετά και από απαίτηση και των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν σε προηγούμενα Διήμερα. Πραγματικά, τα οφέλη και τα θετικά που βγαίνουν από αυτές τις μέρες εκεί είναι πάρα πολλά και ο χρόνος είναι λίγος να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε.

Η κατασκήνωση, ως τρόπος καλοκαιρινών διακοπών, οργανωμένης δραστηριότητας στη φύση, είναι πολύ ευεργετικός ειδικά για μικρότερες ηλικίες, ακριβώς γιατί έρχεσαι πολύ κοντά στην ίδια τη φύση, γνωρίζεις καινούργια μέρη και φυσικά τοπία. Τα πέντε τελευταία χρόνια, στα Διήμερα έχουμε επισκεφτεί πέντε διαφορετικά μέρη σε όλη την Ελλάδα (Στόμιο, Ναύπλιο, Σούδα, Βίτσι, Γιάννενα). Είναι μια καλή ευκαιρία, ειδικά για παιδιά λαϊκών οικογενειών που δυσκολεύονται πολλές φορές να κάνουν διακοπές, πόσο μάλλον και σε διαφορετικά μέρη κάθε χρόνο. Πάντα προσπαθούμε να αξιοποιούμε την ευκαιρία για να επισκεφτούμε και κάποιο ιστορικό μέρος, π.χ. κάποιο μουσείο.

Υπάρχει πλέον η εμπειρία και των προηγούμενων χρόνων, αξιοποιούνται οι σύντροφοι που έχουν πιο ειδικές γνώσεις και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, υπάρχει π.χ. ειδικός γιατρός για την παιδική κατασκήνωση, υπάρχει συνοδεία των παιδιών από ενήλικες που είναι όλη μέρα κι όλη νύχτα με τα παιδιά. Υπάρχουν τα δωρεάν γεύματα πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό με σωστή διατροφή. Μιλάμε δηλαδή για μια παιδική κατασκήνωση που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και μιας ευχάριστης και χαρούμενης διαμονής.

Ιδιαίτερα θετικό είναι και το στοιχείο ότι συναντιούνται με συνομήλικους φίλους τους από όλη την Ελλάδα, που έρχονται στην κατασκήνωση για έναν κοινό σκοπό. Πολλά παιδιά που έχουν γνωριστεί τα προηγούμενα χρόνια, κρατάνε επαφές μέσα στο χρόνο και περιμένουν πώς και πώς να ξαναέρθει το Διήμερο να συναντηθούν ξανά. Αλλά και συνολικότερα, είναι ένας τρόπος διακοπών και οργανωμένης ζωής λίγων ημερών, που προωθεί αξίες όπως η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, με τις οποίες θέλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά. Γιατί εκεί τα παιδιά οργανώνονται σε ομάδες, μένουν μέσα στη σκηνή με την ομάδα τους, όλη μέρα συμμετέχουν σε δραστηριότητες με την ομάδα τους και πρέπει να εξασφαλίσουν την καλή συνεργασία μεταξύ τους. Οργανώνουν το φαγητό τους, την καθαριότητα του χώρου, στη βάση των υποδομών που υπάρχουν, αλλά με μια κάποια αυτονομία και αίσθηση ευθύνης για τον εαυτό τους κι αυτό είναι κάτι που βοηθάει γενικά αυτές τις ηλικίες, πόσο μάλλον στο Διήμερο της ΚΝΕ, με το ιδιαίτερο περιεχόμενο που έχει.

Φέτος, όπως έχουμε πει και στο κάλεσμα που βγάλαμε για αυτές τις ηλικίες, διαδηλώνουμε για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη όλων των λαών, για να σταματήσουν οι πόλεμοι, διαδηλώνουμε ενάντια στις βάσεις του ΝΑΤΟ, σε αποθήκες που φυλάσσονται δολοφονικά όπλα κ.τ.λ. Και όλη τη χρονιά, καθώς ήταν στην επικαιρότητα αυτά τα ζητήματα, υπήρξαν πρωτοβουλίες παιδιών αυτών των ηλικιών, π.χ. σε πολλά Μαθητικά Φεστιβάλ πήραν πρωτοβουλία μαζί με μεγαλύτερους μαθητές και συμμετείχαν στην παγκόσμια καμπάνια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στην Αχέντ Ταμίμι.

Είναι σημαντικό, επίσης, πως τα παιδιά στο Διήμερο συμμετέχουν και στην πολιτική συγκέντρωση και στην πορεία που γίνεται και αρέσει ιδιαίτερα μαζί με τους μεγαλύτερους να παίρνουν κι αυτά τις κόκκινες σημαίες τους, να τις κουνάνε, να φωνάζουνε συνθήματα, να συμμετέχουν σε κάτι τόσο μαζικό. Είναι χαρακτηριστικά λόγια που έχουν πει παιδιά που έχουν έρθει σε προηγούμενα Διήμερα, «πόσοι πολλοί μαζεύονται εδώ», «πόσο μαχητικοί, πόσο πειθαρχημένοι είναι», «πώς μπορεί να οργανώνεται όλο αυτό από νέα παιδιά»...!


Γ. Σ.

Το πρόγραμμα του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου
Παρασκευή 6 Ιούλη

Εναρξη Αθλητικών Τουρνουά 3x3 μπάσκετ, ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

20.00 Συγκέντρωση στον Μόλο στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.30 Χορευτική επίδειξη από την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Πάτρας.

23.00 Παραδοσιακό γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια με το συγκρότημα «Της Γης ανάσα».

Σάββατο 7 Ιούλη

10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

21.00 Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα και βίντεο με θέμα τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

22.30 Συναυλία με τους «Kollektiva» και τους «Rebellion Connexion».

23.30 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κυριακή 8 Ιούλη

10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

Τελική φάση των Αθλητικών Τουρνουά και βράβευση των νικητών.

Παράλληλα, στο χώρο του Διημέρου θα υπάρχουν ξεχωριστές δραστηριότητες για τους μαθητές: Παιχνίδι αποστολών και γρίφων, καθώς και διαγωνισμός αντιπολεμικού στίχου.

Το πρόγραμμα παιδικής κατασκήνωσης
Πέμπτη 5 Ιούλη

Πρωί: Αφίξεις από τις περιοχές - τακτοποίηση στο χώρο

Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό

Απόγευμα: Μπάνιο στη θάλασσα και παιχνίδια παραλίας

Βράδυ: Πάρτι και παρατήρηση έναστρου ουρανού - βραδινό φαγητό.

Παρασκευή 6 Ιούλη

Πρωί: Πρωινό ξύπνημα - καθαριότητα - πρωινό

Επίσκεψη στο παραδοσιακό οινοποιείο «Achaia Clauss»

Δεκατιανό - μπάνιο στη θάλασσα και παιχνίδια παραλίας

Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό

Απόγευμα: Συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και συγκέντρωση στην Πάτρα

Βράδυ: Προβολή ταινίας και συναυλία - βραδινό φαγητό.

Σάββατο 7 Ιούλη

Πρωί: Πρωινό ξύπνημα - καθαριότητα - πρωινό

Μπάνιο στη θάλασσα και παιχνίδια παραλίας - δεκατιανό

Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό

Απόγευμα: Θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες» από την ομάδα «Κόκκινα αλεξίπτωτα».

Βράδυ: Γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης - βραδινό φαγητό.

Κυριακή 8 Ιούλη

Πρωί: Πρωινό ξύπνημα - καθαριότητα - πρωινό

Ομαδικό αντιπολεμικό δρώμενο - φωτογραφίες

Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό - αναχώρηση.

  • Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, σεντόνι, φακό, αντηλιακό, αντικουνουπικό, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν κ.τλ.), είδη θαλάσσης (μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες), ανοιχτόχρωμα / ελαφριά ρούχα, καπέλο, ζακέτα, αθλητικά παπούτσια, λίγα χρήματα και φάρμακα εφόσον ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ