ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους»

Αθλητικά τουρνουά και αγώνες από τη Δευτέρα 26 Ιούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν μέρα αθλητικών δραστηριοτήτων τη Δευτέρα 26 Ιούνη, στην πλατεία Καραϊσκάκη (Δημαρχείου) Χαϊδαρίου, απέναντι από το Παλατάκι. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, με τίτλο «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει», θα διεξαχθούν:

-- Μεγάλο τουρνουά μπάσκετ 3on3

-- Αθλητικοί διαγωνισμοί

-- Φιλικοί αγώνες επίδειξης

Οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στη διεύθυνση sportskne@gmail.com καθώς και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέχρι και τις 25 Ιούνη.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τη Δευτέρα στις 16.30, καθώς οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17.00.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες θα είναι δωρεάν, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις.

Σε άλλες περιοχές

Η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα», την Κυριακή 25 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (αγάλματα). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Βέροια και τη Νάουσα, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Ημαθίας με επικεφαλής τον Μάιτα Οδυσσέα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 26 Ιούνη στα νοσοκομεία και το απόγευμα θα γίνει στη Βέροια σύσκεψη για τα ναρκωτικά με υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και νέους της ΚΝΕ.

Στη Λάρισα, η ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ 3on3, με σύνθημα «Πέτα την μπάλα στο καλάθι! Οχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», τη Δευτέρα 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο). Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στους αγώνες οι Αθλητικοί Σύλλογοι Μπάσκετ: «Κεραυνός» Λάρισας, «Μύτικας» Λάρισας, «Σπάρτακος» Λάρισας, «Ερμής» Αγιάς, ενώ τη διοργάνωση στηρίζει η Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας (δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν έως και σήμερα Παρασκευή).

Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας της ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου τη Δευτέρα 26 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο γήπεδο Ευδήλου.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με πλούσιο πρόγραμμα και φιλικό αγώνα μπάσκετ της ΚΝΕ με την ομάδα του ΚΕΘΕΑ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προκλητική η πρυτανεία απέναντι στους φοιτητές

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Γεωλογικού, Αγγλικού, Ιατρικής, ΜΜΕ, Ιστορικού, Νομικής, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, Γαλλικού του ΑΠΘ καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να ζητήσουν πληροφόρηση για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει συνάψει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο με το ΝΑΤΟ, το πώς αυτό επηρεάζει τις σπουδές τους και να απαιτήσουν την ακύρωσή του, με δεδομένο τον δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Αφού περίμεναν υπομονετικά επί μιάμιση ώρα να ολοκληρωθεί η συνάντηση που είχε ο πρύτανης με εκπροσώπους του ΚΘΒΕ, στη συνέχεια, ενημερώθηκαν από την γραμματέα του ότι δεν θα τους συναντήσει και ότι έχουν την επιλογή να αφήσουν το ψήφισμά τους στην ίδια ή να το θυροκολλήσουν.

Οι φοιτητές απάντησαν στην απαξιωτική και συνάμα προκλητική συμπεριφορά του πρύτανη, φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια, μπήκαν στο γραφείο του από τις ανοιχτές έτσι κι αλλιώς πόρτες και τον κάλεσαν να ενημερώσει τους εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ με το ΝΑΤΟ και να καταθέσει το ψήφισμά τους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Και πάλι ο πρύτανης προκλητικά αρνήθηκε, αποδεικνύοντας πόσο υπολογίζει τα συλλογικά όργανα των φοιτητών, τους αντιμετώπισε με χλευασμό και με απειλές, όπως ότι θα καλέσει την αστυνομία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβγαλε και ανακοίνωση καταγγελίας στην οποία κάνει λόγο για «εισβολή» στο γραφείο του, για «βαναυσότητα», για «υπονόμευση του κύρους των πανεπιστημιακών θεσμών», και άλλα τέτοια.

Οι φοιτητές αποχώρησαν συγκροτημένα και κατά την έξοδό τους έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του κτιρίου: «Εξω το ΝΑΤΟ από το ΠΑΜΑΚ», «έξω το ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Η συγκεκριμένη παράσταση διαμαρτυρίας είχε αποφασισθεί μετά από σύσκεψη νεολαιίστικων φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιιμπεριαλιστικής - Αντιπολεμικής Δράσης Συνδικάτων που θα γίνει στις 24 - 25 του μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι είναι απαράδεκτη η τακτική της πρυτανείας απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και ότι «εντάσσεται στο κλίμα επίθεσης και σπίλωσης στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, είναι προκλητικό να μιλάει ο πρύτανης ενός ιδρύματος, που έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και το στρατηγείο που λειτουργεί δύο βήματα από το πανεπιστήμιό μας, που μαζί με τις προηγούμενες διοικήσεις έχουν μετατρέψει το ΠΑΜΑΚ σε Ανώνυμη Επιχείρηση, για "δημοκρατικό διάλογο", για "επιθετική συμπεριφορά των φοιτητών", για "καταστροφή της περιουσίας του πανεπιστημίου"».

Δραστηριότητες μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της προπαγάνδισης του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 8 και 9 Ιούλη στα Γιάννενα, με σύνθημα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας». Στις εκδηλώσεις, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διακινούν επίσης το βιβλίο της Αύρας Παρτσαλίδου «Αναμνήσεις από τη ζωή της ΟΚΝΕ», που επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» με πρωτοβουλία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

  • Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στο Γεντί Κουλέ, σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., με σύνθημα: «Δημοκρατία και ελευθερία για ποιον; Μάθε την αλήθεια! Πάλεψε γι' αυτήν!». Θα γίνει ξενάγηση στο χώρο των φυλακών, συζήτηση και πολύμορφα παιχνίδια γρίφων.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Αιγαίο κάνουν εκδηλώσεις παρουσίασης του ενθέτου του «Οδηγητή», με τίτλο: «OKNE, μαχητικό σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων Κομμουνιστών». Αναλυτικά, παρουσιάσεις γίνονται:

Στη Σάμο, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο αίθριο της γραμματείας Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Σάμου, από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Μυτιλήνη, αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο των φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Μυτιλήνης, από τον Κώστα Ρήγα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Χίο, την Κυριακή 25 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Βιβλιοθήκης Κοραή, από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Tην Τρίτη, 27 Ιούνη, ο Πολυχώρος της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» διοργανώνει εκδρομή στη Μεθώνη, με στάση στο Κάστρο της Πύλου, όπου τη δεκαετία του '30 λειτουργούσαν φυλακές, στις οποίες εκτοπίστηκαν δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.
«Η αυγή ενός νέου πολιτισμού»

Το βιβλίο «Η αυγή ενός νέου πολιτισμού» του Δημήτρη Γληνού θα παρουσιαστεί από τη «New Star» και το «Ιδρυμα Δ. Γληνού», το Σάββατο 24 Ιούνη στις 8 μ.μ., στο «Αλκυονίς New Star Art Cinema».

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τις εντυπώσεις του Δημήτρη Γληνού από το ταξίδι του στην ΕΣΣΔ, μαζί με τον Κώστα Βάρναλη, όπως τις αποτύπωσε σε μια σειρά άρθρων που έγραψε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος». Οι εντυπώσεις του από την ΕΣΣΔ στηρίζονται στα όσα είδε τον Αύγουστο του 1934 εκεί, όταν συμμετείχε ως προσκεκλημένος στο 1ο Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων που έγινε στη Μόσχα.

Εισηγητής της εκδήλωσης είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συγγραφέας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιώργος Μπουμπούς, γραμματέας του ΔΣ του «Ιδρύματος Δ. Γληνού», και ο Κώστας Θεριανός, εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

ΚΝΕ
Αύριο το Φεστιβάλ στον Πειραιά

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

«100 χρόνια απ' τον Οχτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς" (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)». Με αυτό το σύνθημα, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνει αύριο Σάββατο στάση στον Πειραιά, στην πλατεία Κύπρου (δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Κώστα Θωμαΐδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη και μετά λαϊκό γλέντι.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ πραγματοποιούν προφεστιβαλική εκδήλωση στον Φάρο στην Πάτρα, με: Επίδειξη από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων. Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, μαχητικό σχολείο διαπαιδαγώγησης των νέων». Συζήτηση με θέμα «Εργασιακή περιπλάνηση και ανεργία ή δουλειά με δικαιώματα;» και ομιλητή τον Δ. Γρίβα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα Ravanati the band, «Μπαλαντέρ». Λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει και έκθεση για την ΟΚΝΕ.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ΑΠΘ

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες για την εγκληματικότητα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε από την ΕΛ.ΑΣ. να προβεί σε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες περί διακίνησης ναρκωτικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών. Ο Εισαγγελέας ζητά, αν διαπιστωθούν τέτοιου είδους αδικήματα, να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ