ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»
  • Εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής με μετανάστες εργάτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες στο πάρκο «ΦΙΞ».
  • ΚΟ Φαρμάκου Βιομηχανίας Αττικής: Ξεκινάει πλατιά εξόρμηση σε τόπους δουλειάς με ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον κλάδο και τις θέσεις του Κόμματος
  • ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής: Με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό - Επισιτισμό;» η εκδήλωση στις 28 Ιούνη
  • Εκδήλωση στον Βόλο για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες
  • Στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη στο πάρκο «ΦΙΞ», στα Πατήσια
  • Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό»: Με το σύνθημα αυτό η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει, την Παρασκευή 30 Ιούνη και το Σάββατο 1 Ιούλη, το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, στο πάρκο «ΦΙΞ» στα Πατήσια (Πατησίων 307), με ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 8 μ.μ.

Το Σάββατο 1 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Αττικής στο πλαίσιο του Διημέρου έχει εκδώσει ανακοίνωση - κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργατών στα Ελληνικά, τα Αλβανικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Μπαγκλαντεσιανά και τα Αραβικά.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις, περιοδείες και εκδηλώσεις με μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες.

Στην ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ολοι εμείς που με τη δουλειά μας παράγουμε τον πλούτο, δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, κανέναν κοινό στόχο με τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δεχτούμε να κάνουμε καμιά θυσία για ξένα συμφέροντα, να πολεμάμε κάτω από ξένη σημαία. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό συμφέρον να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία μας.

Εχουμε όλοι μας αρκετή πείρα για να καταλάβουμε ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται σε καμιά χώρα, με καμιά κυβέρνηση, με καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντίθετα, όσο προχωρά γίνεται πιο επιθετικός, πιο βάρβαρος, δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν για το μοίρασμα του πλούτου και στη βάση αυτή θα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των λαών σε όλες τις χώρες, θα ενισχύουν τον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, τις εδαφικές διαφορές, θα φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Επομένως, σήμερα γίνεται πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ η ενιαία πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου οι εργάτες θα πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις δουλεύουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών».

Κοινή πάλη ενάντια στην κοινή αιτία της φτώχειας, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς

Εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με μετανάστες ενόψει του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της ΚΟ Αττικής

«Οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Εχουμε κοινό συμφέρον μόνο να ενώσουμε τη δύναμή μας. (...) Για να μπορούμε να ζήσουμε όλοι, πρόσφυγες και μετανάστες, Ελληνες μαζί, σε μια πατρίδα χωρίς εκμετάλλευση. Για να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ευτυχισμένοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σε μια νέα κοινωνία».

Με αυτό το μήνυμα και με τη συμμετοχή πολλών μεταναστών - εργαζομένων σε επιχειρήσεις της περιοχής και στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου, εργατών γης από τα θερμοκήπια και τα μεγάλα κτήματα της Ανατολικής Αττικής και των οικογενειών τους - πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 18 του Ιούνη, στο Κορωπί η εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι και οργανωμένοι ενάντια στο σύστημα που γεννά πόλεμο - φτώχεια - προσφυγιά».

Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε στέκια και σπίτια μεταναστών εργατών, ώστε το κάλεσμα της ΤΟ και η ανακοίνωση - μεταφρασμένη και στα φαρσί - να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Προσπερνώντας δυσκολίες, από το πρόβλημα της γλώσσας έως το «άγρυπνο βλέμμα» της εργοδοσίας, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ μίλησαν με εκατοντάδες μετανάστες, για τα μεγάλα προβλήματα και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής που αντιμετωπίζουν, για τα κοινά προβλήματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών και την κοινή τους ρίζα, για την ανάγκη Ελληνες και μετανάστες εργάτες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από κοινού τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Πολλοί έχουν πείρα, γνωρίζονται καλά με τους κομμουνιστές από τη δουλειά, από τα σωματεία όπου συμμετέχουν, τις απεργιακές και άλλες μάχες των προηγούμενων χρόνων. Αλλοι ήρθαν για πρώτη φορά σε εκδήλωση του ΚΚΕ, διασχίζοντας μάλιστα πολλά χιλιόμετρα. Τα όσα ακούστηκαν στα πηγαδάκια στο περιθώριο της εκδήλωσης είναι ενδεικτικά της κατάστασης: Σε μια μόνο περιοχή της Αττικής, πάνω από 1.000 δουλεύουν ως εργάτες γης, ήλιο με ήλιο και με άθλια μεροκάματα και συνθήκες ζωής, «αλλά φοβούνται μην τους διώξει η αστυνομία, μην τους διώξουν από τη δουλειά». «Παντού φοβάται ο εργάτης αν είναι μόνος του. Αν είναι οργανωμένος δεν φοβάται», απαντά ένας άλλος. «Ενας έσπασε το πόδι του στη δουλειά πάνω. Τα αφεντικά δεν τον πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά σ' ένα δικό τους γιατρό», διηγείται κάποιος άλλος, «που του είπε να φύγει, ότι δεν έχει τίποτα. Εμεινε έτσι ένα χρόνο, χωρίς λεφτά, χωρίς φαΐ, γύρισε πίσω». Αλλοι διηγούνται για το πώς έφυγαν από τις χώρες τους για να γλυτώσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους από τον πόλεμο, από ένοπλες συμμορίες, ή από τη φτώχεια, όπως ο «Βενιαμίν» της παρέας, που έφυγε 15 χρόνων από την πατρίδα του.

«Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, η αστική τάξη»

Αντίστοιχες ιστορίες είναι δεκάδες, επιβεβαιώνοντας και τα όσα σημείωσε και ο ομιλητής στην εκδήλωση, Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που εισαγωγικά τόνισε:

«Μέσα στο σημερινό σάπιο σύστημα, οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, της ζωής τους γενικότερα, για να γεμίζουν με πλούτη και κέρδη μια χούφτα εκμεταλλευτές. Μέσα σε αυτό το ίδιο σύστημα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τις βόμβες και τη φτώχεια, αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους. Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει και ξαναλέει ότι εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, η αστική τάξη. Από αυτούς και γι' αυτούς ισοπεδώθηκαν η Συρία και μια σειρά άλλων χωρών, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Γι' αυτούς και τα κέρδη τους λιώνουν οι εργάτες μπροστά στις μηχανές, στα θερμοκήπια και τα χωράφια, στις σκαλωσιές, στα διυλιστήρια, στις μεταλλουργίες, στους υπολογιστές, στις μεταφορές, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, παντού. Πάνω σε αυτήν την ταξική αλήθεια σφυρηλατούμε την ενότητα της εργατικής τάξης, δουλεύοντας καθημερινά, ακούραστα για να δυναμώσουν η οργάνωση και η λαϊκή πάλη».

Ο ομιλητής σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη «να αντισταθούμε ενωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες και Ελληνες εργάτες, να μην τους αφήσουμε να πετύχουν το σκοπό τους, να στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο. Να μην αφήσουμε να σπείρουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό, θρησκευτικό δηλητήριο, να μην περάσει η ξενοφοβία», ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη «να αντιπαλέψουμε τη ναζιστική δολοφονική δράση της ΧΑ, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, αλλά γενικά ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό προμηθεύει τους εργοδότες με φτηνούς εργάτες, Ελληνες και μετανάστες. Η ΧΑ δεν συγκροτήθηκε για να χτυπάει μόνο τους μετανάστες, αλλά συνολικά όποιον εργάτη παλεύει για τα δικαιώματά του».

Κλείνοντας την ομιλία του, το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «στο ερώτημα για το πώς μπορεί να σταματήσει η προσφυγιά, απαντάμε καθαρά και λέμε πως αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το προκαλούν, που είναι ο καπιταλισμός και ο πόλεμος, που πάνε μαζί». Γι' αυτό «η πάλη μας πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, στο σοσιαλισμό, όπου εκεί όλοι οι εργαζόμενοι άσχετα από εθνικότητα και χρώμα θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, θα έχουν ελεύθερο χρόνο ξεκούρασης, θα ψυχαγωγούνται και θα μορφώνονται, θα ζουν ειρηνικά, όπως γινόταν στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες που υπήρξε ο σοσιαλισμός».

Η εκδήλωση έκλεισε με εργατικά και λαϊκά τραγούδια από το συγκρότημα της ΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ