ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Με κοινή συνισταμένη τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Στην πλήρη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων και την επιτάχυνση των νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων εστίασαν όλες οι χτεσινές παρεμβάσεις στο συνέδριο του «Economist»

Eurokinissi

Στην πλήρη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων και την επιτάχυνση των νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων εστίασαν όλες οι χτεσινές παρεμβάσεις στο συνέδριο του «Economist»
Στον άξονα της πλήρους εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους επικεντρώθηκαν οι χτεσινές παρεμβάσεις των στελεχών του κουαρτέτου και της συγκυβέρνησης στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, υπογράμμισε ότι κεντρικό μήνυμα και βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση και ο «ενστερνισμός» των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η πορεία εφαρμογής των μέτρων αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα των προηγούμενων προγραμμάτων».

Κυβέρνηση: «Να κρατήσουμε το μομέντουμ» της αντιλαϊκής επίθεσης...

Αποκαλυπτική σε αυτό το επίπεδο είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος έδωσε νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις, προκειμένου να εφαρμόσει όσα δεν «πέτυχαν» οι προκάτοχες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη, «οι δημοσιονομικές προσαρμογές του 2012 - 2013 ήταν τεράστιες. Φτάνοντας το 2014, η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν επαρκής, αλλά καθώς έφτανε η περίοδος των εκλογών - μετά τα μέσα του έτους - χαλάρωσαν». Στο «διά ταύτα», τόνισε: «Πρέπει αυτή την κληρονομιά να την εξαλείψουμε, πρέπει να επαναφέρουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές σε ένα σταθερό πλαίσιο με αξιοπιστία, η οποία να αναγνωρίζεται από τους θεσμούς»...

Σε αυτό το έδαφος, με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, η συγκυβέρνηση θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 2019), προκειμένου τα διαθέσιμα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν σε κάθε είδους ενισχύσεις και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», είπε ο Γ. Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ομως, πρόσθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5% - 2% μακροπρόθεσμα».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε τον δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου»...

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τις μεταρρυθμίσεις - με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, υπογράμμισε ότι «ακόμη και με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε στο αντιλαϊκό τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ:

-- Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται στην υψηλή φορολογία, που όμως επιβάλλεται σε «στενή βάση». «Δείχνει» δηλαδή στην κατεύθυνση διεύρυνσης της φορολογικής βάσης σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις, το ΔΝΤ πάγια βάζει στο τραπέζι μέτρα όπως η μεγαλύτερη συμπίεση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων.

-- Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια«δεν συνάδουν με τις φιλόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα».

-- Σχετικά με το ύψος των πλεονασμάτων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι αισιόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι, «γιατί αυτό θα αυξήσει το κόστος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σε περίπτωση αποτυχίας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξουν περισσότερο ρεαλιστικοί στόχοι», ενώ ταυτόχρονα «χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Ολα τα παραπάνω, μαζί και με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, θα πρέπει να εφαρμόζονται συνδυασμένα, προκειμένου «να μην υπάρξει στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Ντ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το ΔΝΤ (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλακεί και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο επικεφαλής του ESΜ, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, τόνισε ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη πως οι «εταίροι δεν αφήνουν την Ελλάδα να αναπνεύσει», σημειώνοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξοικονόμησε πέρσι 8 δισ. ευρώ με βάση τους «ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ΕSM».

Σε αντίστοιχο μήκος με τις άλλες παρεμβάσεις, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει στα χέρια της αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον για επενδύσεις».

Ο δε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM για την Ελλάδα, Ν. Τζαμαρόλι, σημείωσε πως «η δέσμευση - για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 - είναι να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και μεσοπρόθεσμα (...). Η δέσμευση πάντως έχει καταγραφεί τόσο για την περίοδο του προγράμματος όσο και για μετά τη λήξη του».

Απαντώντας στον Γ. Χουλιαράκη, σύμφωνα με τον οποίο λίγες χώρες έχουν καταφέρει να επιτύχουν επί σειρά ετών τόσο υψηλά πλεονάσματα, ανέφερε ότι υπάρχουν και παραδείγματα για το αντίθετο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ είπα τι έχετε δεσμευτεί να κάνετε, αλλά φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε».

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, σημείωσε πως «υπάρχουν μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο ενός σαφούς οδικού χάρτη. Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δουλεύουμε πάνω σε αυτά και θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως συμφωνήθηκε».

Ο ΟΟΣΑ

Ο διευθυντής μελετών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ, Α. Περέιρα, μιλώντας με τη σειρά του για την ανάγκη «ιδιοκτησίας» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε την ανάγκη «ιεράρχησης των μεταρρυθμίσεων», λέγοντας ότι «δεν μπορείς να τα κάνεις όλα την ίδια στιγμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί αφενός απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και τομέων όπως η Ενέργεια, αφετέρου συναίνεση σε μεταρρυθμίσεις όπως η βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρέπει να γίνονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στις μελλοντικές κυβερνήσεις να προβούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, έθεσε τις παρακάτω προτεραιότητες σχετικά με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα:

-- Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

-- Τη διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. «Κλειδί» για να γίνει αυτό, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών.

-- Την αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για την κατάλληλη σύνθεση και δομή των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες, με στόχο τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου ως συλλογικού οργάνου που παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις.

Εκδήλωση της ΚΟ Ναυτεργατών

Σήμερα, Πέμπτη, σε εκδήλωση της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) στον Πειραιά, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επαναφορά της «κατ' εξαίρεση αποδοχής» ελληνικών χρεογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε χτες την επαναφορά της «κατ' εξαίρεση αποδοχής» ελληνικών χρεογράφων. Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος».

Στη νομική πράξη που θα ακολουθήσει, θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης (το ύψος του «κουρέματος») που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα, στη βάση των οποίων θα διοχετεύεται φτηνή ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες.

Τέλος, η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την ανάκαμψη κερδών κοροϊδεύοντας το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις ομιλίες Τσίπρα - Μητσοτάκη στο ΣΕΒ

Σε σχόλιό του για τις ομιλίες Τσίπρα - Μητσοτάκη στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης διαγκωνίζονται ενώπιον των βιομηχάνων για το ποιος απ' τους δύο μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάκαμψη των κερδών τους και ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι δήθεν κι αυτός θα κερδίσει κάτι απ' αυτήν την ανάκαμψη. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τηρούν πιστά το πλαίσιο των επιταγών του κεφαλαίου και του 3ου μνημονίου, που από κοινού ψήφισαν, το οποίο προβλέπει περαιτέρω ανατροπή στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ως όρο της όποιας ανάπτυξης.

Οσο δε για τις προτροπές του κ. Τσίπρα προς τους βιομήχανους να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, με εγγύηση μάλιστα τον Γιούνκερ και την Κομισιόν, που έχουν πρωτοστατήσει στην επιδείνωσή τους, ισχύει η λαϊκή ρήση "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ