ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΘΕΑ
Επιβάλλεται γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης και του προσωπικού

Ο ετήσιος απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2015 παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου

Χιλιάδες εξαρτημένους (6.688) και οικογένειες (5.628 μέλη οικογενειών), σε 26 πόλεις και 18 φυλακές, υποστήριξε το ΚΕΘΕΑ μόνο τον προηγούμενο χρόνο, προσφέροντας υπηρεσίες σε όλο το φάσμα: πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, μείωση της βλάβης, συμβουλευτική και ψυχική απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, οικογενειακή υποστήριξη, καθώς και εκπαίδευση επαγγελματιών και έρευνα.

Το παραπάνω έργο παράγεται από τους μόλις 448 εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, πανελλαδικά, αφού από το 2009 το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 126 άτομα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση του οργανισμού στα αιτήματα για νέες μονάδες και αυξάνοντας τον κίνδυνο της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων. Οι 7 στους 10 βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», προσφέροντας υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας - επανένταξης. Το 15% των εργαζομένων είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του έργου του ΚΕΘΕΑ χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μπαρδάνης και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και ότι η πανηγυρική εκ μέρους της κυβέρνησης προκήρυξη 80 θέσεων εργασίας (35 θέσεις για ΚΕΘΕΑ, 12 για ΨΝΑ-18 ΑΝΩ, 8 θέσεις ΨΝΘ και 25 για ΟΚΑΝΑ) τις προηγούμενες μέρες αποτελεί στην πραγματικότητα «σταγόνα στον ωκεανό». «Η πρόσφατη έγκριση 35 νέων προσλήψεων αποτελεί μια πρώτη ανάσα, χωρίς ωστόσο να καλύπτει το σύνολο των μεγάλων αναγκών στον τομέα αυτό, όπως φαίνεται από τους ίδιους τους αριθμούς (...) Ζητάμε σταθερότητα χρηματοδότησης και κάλυψη των συνολικών αναγκών σε προσωπικό (...) Η απεξάρτηση πιάνει τόπο και τα κονδύλια που διατίθενται σε αυτή δεν πρέπει να λογίζονται ως δαπάνη», σχολίασε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το ΚΕΘΕΑ. Το 2015 ανήλθε σε 16 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι συνολικές δαπάνες για τη μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα, αγορές πρώτων υλών και πάγια ήταν 16.114.547 ευρώ και οι αγορές παγίων 297.521 ευρώ.

Το προφίλ του χρήστη

Το προφίλ του χρήστη που ζήτησε απεξάρτηση από το ΚΕΘΕΑ είναι το εξής: Εχει ξεκινήσει, με χρήση κάνναβης, στην ηλικία των 16 ετών, ενώ σχεδόν ένα χρόνο πριν έχει εγκαταλείψει το σχολείο. Στα 19,5 αρχίζει τη συστηματική χρήση ηρωίνης. Στα 22 του χρόνια περίπου, την χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται πρώτη φορά. Η πορεία του στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για περισσότερο από 10 χρόνια, πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ στην ηλικία των 31,5 ετών. Είναι άνεργος ή περιστασιακά εργαζόμενος, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έχει νομικές εκκρεμότητες.

Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης στο αίτημα για βοήθεια είναι μία μέρα, ενώ παρέχεται άμεση δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωσης και παραπομπής σε κατάλληλες υπηρεσίες.

Με ημερομηνία λήξης οι νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ;

Η ανάγκη για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνεται και στα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ. Συγκεκριμένα: Το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο, το οποίο το 2015 υποστήριξε 3.157 άτομα. Πραγματοποίησε 3.880 ιατρικές πράξεις, διένειμε 34.098 μερίδες φαγητού και 83.641 σύριγγες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 των συριγγών που διανεμήθηκαν πανελλαδικά μέσα στο έτος. Η λειτουργία του δικτύου, που βασίστηκε σε χορηγία, ολοκληρώνεται το Σεπτέμβρη του 2016.

Την τελευταία διετία, σχεδόν 2.000 άτομα έλαβαν υπηρεσίες στα καινοτόμα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα διπλής διάγνωσης (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής). Η πρώτη περίοδος λειτουργίας των Κέντρων τερματίστηκε στα μέσα του 2015, με τη λήξη του διετούς προγράμματος ΕΣΠΑ από το οποίο επιδοτούνταν. Τα Κέντρα κάλυψαν σημαντικά κενά σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ανθρώπων με διπλή διάγνωση, και, προς το παρόν, έχει εξασφαλιστεί προσωρινή 8μηνη παράταση της λειτουργίας τους.

Οι εξελίξεις αυτές κρέμονται έτσι σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από χιλιάδες ανθρώπους που όταν σταματά η χρηματοδότηση του προγράμματος στο οποίο εντάσσονται, ουσιαστικά ξαναστέλνονται πίσω στη χρήση και στο περιθώριο.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Δεν υπάρχουν "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με Διακήρυξή του λέει «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, Ναι στη ζωή. Η ζωή είναι ωραία γιατί μπορούμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε να τη φέρουμε στα μέτρα των δικών μας αναγκών».

«Το φαινόμενο της χρήσης και της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες είναι απόρροια κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που η διόγκωσή τους αντανακλάται άμεσα σε όλες τις πλευρές του προβλήματος. Ετσι, στα χρόνια της κρίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, γιατί περισσότερος πληθυσμός πειραματίζεται με ψυχοτρόπες ουσίες», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΕΣΥΝ.

Σχετικά με την επικίνδυνη και επίμονη προσπάθεια για την αθώωση της δήθεν «ακίνδυνης» κάνναβης, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά» και τη νομιμοποίησή τους, που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και την Ευρώπη, το ΕΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια «βρίσκει πρόθυμους υποστηρικτές και στη χώρα μας. Οι συνέπειές της έχουν ήδη αποτυπωθεί αρνητικά στα σχολεία της χώρας. Η ανοχή και ο συμβιβασμός με τη χρήση ουσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των παιδιών και αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την αύξηση της χρήσης. Δεν υπάρχουν "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά».

Μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ καλεί σε συμπόρευση και αγώνα με αιτήματα:

  • Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
  • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών.
  • Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης-κοινωνικής επανένταξης με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα Υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στην Πρωτογενή Πρόληψη, με στόχο την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα.
  • Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στη μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παράλληλα, το ΕΣΥΝ διοργανώνει πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, παρουσίαση των θέσεων του ΕΣΥΝ, χορευτικό συγκρότημα Δήμου Πάτρας, συναυλία. Παρασκευή 24/6 ώρα 8 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου ομιλία του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, συναυλία. Σάββατο 25/6 ώρα 11.30, μουσική διαδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στους κεντρικούς δρόμους με την μπάντα του Δήμου Πάτρας. Ολες οι εκδηλώσεις είναι σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Πάτρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ 11ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ: Στο Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» (Μον Ρεπό), στις 9μ.μ. θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 27/6, ενώ το Σάββατο 25/6 θα γίνει και Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Ομάδων Προτζούνιορ στην Κάτω Πλατεία, στις 4 μ.μ.

ΒΟΙΩΤΙΑ 11ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων: Σήμερα, 8.30 μ.μ. πλατεία Εθνικής Αντίστασης Λιβαδειά, παρουσίαση των Θέσεων του ΕΣΥΝ, παραδοσιακοί χοροί, συναυλία από τη Μεικτή Χορωδία Λιβαδειάς ΕΡΚΥΝΑ.

ΑΧΑΡΝΑΙ: Αύριο, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου (Αγιος Βλάσης), παρουσίαση Θέσεων ΕΣΥΝ, πολεμικές τέχνες, μαθητική συναυλία, ρεμπέτικο γλέντι.

ΛΑΡΙΣΑ: Κυριακή 26/6 ώρα 8.00 μ.μ., πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο). Παρουσίαση Θέσεων ΕΣΥΝ, δρώμενα και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και εφήβους, συναυλίες, βραδινή ποδηλατοδρομία.

ΧΑΝΙΑ: Σάββατο 25/6 ώρα 6.00 μ.μ., γήπεδο Μοναχής Ελιάς. Τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των μελών του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και παλαιμάχων ποδοσφαιριστών από τις ομάδες «Γουέμπλεϊ» και «Βεζούβιος». Κυριακή 26/6 ώρα 8.00 μ.μ., Γυαλί Τζαμί (Ενετικό Λιμάνι), θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, συναυλία του Μουσικού Σχολείου Χανίων, συναυλία από το Μουσικό Συγκρότημα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Εκδηλώσεις μπροστά στις 26 Ιούνη, την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, οργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Παρασκευή 24 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας, όπου θα παρουσιαστεί η θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα, το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 18.30 στην πλατεία Γεωργίου η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ πραγματοποιεί ομιλία - συζήτηση με την Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνουν, παράλληλα, αθλητικές δραστηριότητες, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και παιχνίδι ερωτήσεων quizdom, ενώ στις 26/6 στην Κεφαλονιά, στην πλατεία Ληξουρίου, θα διοργανωθούν αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, πινγκ πονγκ) και θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο διήμερο του ΚΕΘΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., θα επισκεφθεί τους χώρους και στις 7 μ.μ. θα παρακολουθήσει τη συναυλία, στη μικρή σκηνή, από την «Μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ» και το μουσικό συγκρότημα «Χορδές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ