ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες...

Συνάντηση με πυροσβέστες σε Ιστιαία και Μαντούδι είχε πριν λίγες μέρες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με πυροσβέστες στο Μαντούδι
Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με πυροσβέστες στο Μαντούδι
Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην περιοχή Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα 3 πυροσβεστικά οχήματα, χωματουργικό της ΛΑΡΚΟ, χωματουργικό και υδροφόρα του δήμου και εθελοντές της περιοχής, ενώ αναμένονταν ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και εναέρια μέσα. Κλειστός ήταν, λόγω της φωτιάς, ο δρόμος προς τον Αγιο και στα δύο ρεύματα.

Να σημειώσουμε ότι η Εύβοια τα τελευταία χρόνια πλήττεται διαρκώς από μεγάλες πυρκαγιές και η κατάσταση που επικρατεί και φέτος με την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε εργαζόμενους, κατοίκους και πυροσβέστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, σε συναντήσεις που είχε με πυροσβέστες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, έγινε αναλυτική αναφορά σε όλα αυτά.

Ο Γ. Μαρίνος ενημέρωσε για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, για τις παρεμβάσεις στη Βουλή (με δεκάδες Ερωτήσεις) και στην Ευρωβουλή, και αναδείχθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως:

-- Η περιοχή της βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους, κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου, μαζί με τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Κορινθίας. Ομως, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα και πρώτα απ' όλα η σοβαρή έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και οχημάτων. Η πλειοψηφία του στόλου έχει ενεργή υπηρεσιακή ηλικία άνω των 40 ετών. Πρόκειται για οχήματα με συνεχείς βλάβες, απαρχαιωμένα, που μεγάλο μέρος τους δεν μπορούν να επιχειρήσουν και στο ειδικό ανάγλυφο της περιοχής. Οι προσλήψεις εποχικών εργαζομένων οι οποίοι εκπαιδεύονται τώρα, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά, είναι μεγάλη ανάγκη η μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετίας και των εποχικών.

Η χτεσινή φωτιά στο Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια
Η χτεσινή φωτιά στο Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια
-- Αν και έχει περάσει ήδη ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου, δασικοί και αγροτικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί ή ακαθάριστοι, δεν υπάρχουν προσβάσεις στο δάσος για τα οχήματα της Πυροσβεστικής, είναι ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις οι αντιπυρικές ζώνες. Ο εφοδιασμός με ευέλικτα - κατάλληλα οχήματα στην υπηρεσία των κλιμακίων που συγκροτούνται αυτή την περίοδο επείγει.

Δυστυχώς οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν με την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες και βέβαια δεν ήταν η μόνη. Πυρκαγιές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή ξέσπασε φωτιά στις περιοχές Βασιλικό και Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και στην Κεφαλονιά. Στους Αγίους Θεοδώρους, πάνω από τη Νέα Εθνική Οδό, το πύρινο μέτωπο έκαψε περίπου 3 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και ελιές. Από την πυρκαγιά δεν γλίτωσαν και καλώδια της ΔΕΗ. Στην Κεφαλονιά, πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κουνόπετρα Ληξουρίου.

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, στο χωριό του Αργασίου στη Ζάκυνθο. Η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση, ενώ έφτασε σχεδόν στην αυλή σπιτιού που βρίσκεται πάνω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο γλίτωσε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η τροχαία Ζακύνθου για περίπου δύο ώρες είχε αποκλείσει το δρόμο, καθώς η φωτιά έκαιγε ακριβώς δίπλα στο δρόμο προς το χωριό του Αργασίου. Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης: Στη Ρήνεια Κυκλάδων, στο Γιόφυρο Ηρακλείου Κρήτης και στα Χάνια Καρύστου στην Εύβοια.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο ξανά η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Στις Σέρρες τα προβλήματα από τη βροχή ήταν μεγάλα
Στις Σέρρες τα προβλήματα από τη βροχή ήταν μεγάλα
Μια καλοκαιρινή καταιγίδα ήταν αρκετή για να αποκαλύψει την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν οι Σέρρες και για άλλη μια φορά και η Χαλκιδική. Σπίτια, καταστήματα, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια ξεχείλισαν, περιουσίες καταστράφηκαν, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Στις Σέρρες, υπερχείλισε το ρέμα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που είναι παρατημένο εδώ και χρόνια, αλλά και μια σειρά άλλες περιοχές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκε να επέμβει σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγειους και ισόγειους χώρους, αλλά και για τη μεταφορά μιας γυναίκας σε ασφαλή χώρο.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών τονίζει ότι το ζήτημα των πλημμυρών δεν μπορεί να εξηγηθεί ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο». «Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται γιατί δεν φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες, αφού δεν είναι αποδοτικά, όπως οι οδικοί άξονες με τα διόδια και φυσικά δεν είναι έργα βιτρίνας για να "θαμπώνουν" τα μάτια των λαϊκών - εργατικών οικογενειών», σημειώνει και ζητά από τον δήμο και την Περιφέρεια άμεσα:

Να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν την αντιπλημμυρική αντισεισμική θωράκιση του συνόλου του δήμου.

Να γίνει σωστή καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις των συμπολιτών μας όπου χρειάζεται.

Να καθαριστεί και να ανακατασκευαστεί άμεσα η κοιλάδα, που είναι και από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου μέσα στο δήμο μας και χρησιμοποιείται ιδίως το καλοκαίρι από τους δημότες μας.

Να προσληφθούν εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά στους δήμους. Με επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης σε προειδοποίηση καιρικών φαινομένων.

Παρέμβαση κάνει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ. Καλεί «όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς μαγαζάτορες να κάνουν δικιά τους υπόθεση τη διεκδίκηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ζημιές και αλλού

Δυνατή βροχόπτωση ξέσπασε στην περιοχή της Χαλκιδικής την Κυριακή. Οσοι βρίσκονταν στις παραλίες εκείνη την ώρα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την ξαφνική νεροποντή. Στην Ξάνθη η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Το χαλάζι είχε το μέγεθος καρυδιού και κατέστρεψε δέντρα στον κάμπο και καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνών.

Στη Λαμία, η κακοκαιρία έπληξε περιοχές, κύρια τον Δομοκό, με αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια τόσο στην πόλη της Λαμίας όσο και σε άλλες περιοχές, όπως τα Καμένα Βούρλα. Μάλιστα, καπάκια από φρεάτια έφυγαν από τη θέση τους από την πίεση του νερού, ενώ οι φερτές ύλες που έφυγαν μέσα από το στρατόπεδο δημιούργησαν προβλήματα κυρίως μπροστά στο ΚΕΥΠ Λαμίας.

Ισόβια κάθειρξη στον χρυσαυγίτη για τη δολοφονία της 23χρονης

Ισόβια κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας επέβαλε τελικά χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία, από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, τον Απρίλη του 2013, στη Νέα Μάκρη.

Η υπόθεση ήρθε για τρίτη φορά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, για το οποίο χτες συνεδρίασε το Εφετείο και αποφάσισε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό με το οποίο είχαν σπάσει τα ισόβια για τον Στεφανάκη (δευτεροβάθμια του είχε επιβληθεί 20ετής κάθειρξη). Ετσι, ο δολοφόνος της Φαίης Μπλάχα δεν θα αποφυλακιστεί τον Αύγουστο αλλά θα μείνει άλλα περίπου 7 χρόνια στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέα, η οποία ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό επειδή κατά την κρίση της τα πραγματικά περιστατικά δεν αποδεικνύουν ότι ο Στεφανάκης είχε ειλικρινή μεταμέλεια αφενός επειδή, αφού χτύπησε πολύ την 23χρονη και εκείνη ήταν αναίσθητη, δεν την πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του αλλά πήγε πρώτα στο σπίτι ενός φίλου του και επειδή κρυβόταν επί ένα μήνα μέχρι να παραδοθεί στις αρχές.

Σημειωτέον, την αναίρεση άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευστ. Σπυροπούλου, κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, το οποίο του είχε δώσει το ελαφρυντικό. Μάλιστα, στην αναίρεση η κα Σπυροπούλου ήταν καταπέλτης, περιγράφοντας τα χτυπήματα που υπέστη το θύμα, τη συμπεριφορά του δράστη, αλλά και όλα τα σημεία των καταθέσεων βάσει των οποίων δεν θα έπρεπε να του δοθεί το ελαφρυντικό. Παράλληλα είχε κάνει επίκληση στην αναίρεσή της και στη μαρτυρία του πατέρα της δολοφονημένης Φαίης, ο οποίος είχε πει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι του είχε εκμυστηρευτεί πως ο δράστης την είχε ξυλοκοπήσει άλλες δύο φορές στη διάρκεια της σχέσης τους και μάλιστα στη μία από αυτές την είχαν μεταφέρει τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης είναι ο χρυσαυγίτης νταής, γνωστός πορτιέρης της περιοχής της Αγίας Παρασκευής που επιτέθηκε με σιδερογροθιά στον Γιώργο Τσιμπουκάκη, μέλος του ΚΚΕ, τότε δημοτικό σύμβουλο, στις 12 Ιούνη του 2013 στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος. Για την επίθεση στο μέλος του ΚΚΕ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 37 μηνών για σωματική βλάβη και οπλοκατοχή. Κατά την επίθεση οι δράστες φώναξαν «παλιοκομμούνια, θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε», και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι τον Γιώργο Τσιμπουκάκη. Η υπόθεση έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Προφυλακιστέος ο ψευτογιατρός

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες ο 47χρονος που παρίστανε τον ογκολόγο γιατρό και έκανε επάγγελμα το εμπόριο ελπίδας σε απελπισμένους βαριά νοσούντες ασθενείς. Μάλιστα, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του. Πρόκειται για τον Κοντοστάθη Νικόλαο του Ελευθερίου και της Ελένης. Κατηγορείται για το θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ τους δύο παιδιών, τους οποίους φέρεται να εξαπάτησε με την υπόσχεση της πλήρους ίασης. Με το όνομα «Νίκος Κοντός», ο 47χρονος προσέγγιζε τα υποψήφια θύματά του ακόμα και σε μοναστήρια, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για θεραπείες πλήρους ίασης.

Οι γονείς των θυμάτων με δήλωσή τους ζητούν «να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο κατηγορούμενος, καθώς μέχρι την εμφάνιση του τελευταίου στη ζωή τους ήταν απόλυτα λειτουργικά, με πολλές δυνατότητες όχι μόνο διατήρησης του ελέγχου των ασθενειών τους αλλά και επικράτησης στη μάχη για το ύψιστο αγαθό, αυτό της ζωής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ