ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Προετοιμασία εδάφους» για το αντιλαϊκό τερατούργημα

«Προετοιμασία εδάφους» για να φέρει για ψήφιση - ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τις «έκτακτες» κοινοβουλευτικές διαδικασίες λόγω πανδημίας σε ισχύ - το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζοντας μπροστά τις μηχανές για να κάνει πράξη έναν ακόμα μύχιο πόθο του κεφαλαίου.

Μετά τις αθλιότητες της περασμένης βδομάδας και την προσπάθεια, με τις γνωστές γκεμπελίστικες μεθόδους, να χρεωθεί το χάος που προκάλεσε ο «Μεγάλος Περίπατος» στο κέντρο της Αθήνας στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούσαν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων, «ξαναζεσταίνοντας» την κουβέντα για το τερατούργημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, σειρά είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δημοσιεύματα (στο «Εθνος») που παρουσιάζουν μία ακόμα εκδοχή του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να βάλει στο «γύψο» τις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, υλοποιώντας σχεδιασμούς που εδώ και χρόνια έχουν στα συρτάρια τους αστικές κυβερνήσεις.

Το αντιλαϊκό τερατούργημα, που μάλιστα οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ακολουθούν τα «χνάρια» χουντικού νόμου του 1971 και τις «επεξεργασίες» επιτροπής που είχε συστήσει τα προηγούμενα χρόνια ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Γ. Καμίνης (επιβεβαιώνοντας έτσι τον διαχρονικό πόθο του κεφαλαίου), προβλέπει μεταξύ άλλων περιορισμούς μέχρι το σημείο της απαγόρευσης κινητοποιήσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής», ενώ στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για μια τέτοια απόφαση θα περιλαμβάνεται και ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Μια άλλη απαράδεκτη διάταξη είναι αυτή που θα καθιστά υποχρεωτική τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στην αστυνομία από τον «οργανωτή» της, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ο «οργανωτής» θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό, καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή. Πρόκειται για κανονικό φακέλωμα.

Προβλέπεται ακόμα επέκταση των αστικών κυρώσεων στους οργανωτές μιας διαδήλωσης, εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Επίσης, «εποπτεία» των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, σε κάθε πορεία θα ορίζεται «αστυνομικός διαμεσολαβητής», ο οποίος θα αποτελεί τη σύνδεση της αστυνομικής αρχής με τον οργανωτή της πορείας. Τέλος, θέσπιση ως «ιδιώνυμου» του αδικήματος για συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί από τις αρχές.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει οργανωτής, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία ή το Λιμενικό ζητούν από τους συγκεντρωμένους να ορίσουν οργανωτή και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα μπορούν να προβούν σε διάλυση της συγκέντρωσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δηλαδή θα πρέπει να αποφασιστεί η διάλυση μιας πορείας σε εξέλιξη από τις αρχές, π.χ. σε περίπτωση επεισοδίων ή μη συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς που εισάγονται.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και καταστολή πάνε χέρι χέρι, αφού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το άθλιο αυτό κατασκεύασμα, την ώρα ακριβώς που στα σκαριά βρίσκεται ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης με στόχο να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!

«Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!», ξεκαθαρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο, που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση, με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, ζεσταίνει το σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Το "νομοσχέδιο", αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971 (!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα "ερμηνείας του νόμου". Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά τον χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Με βάση το "νέο" νομοσχέδιο:

  • "Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης" (άρθρο 3).
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης "συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης" (άρθρο 4).
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί "η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης" (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, "επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής" (άρθρο 8).

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

  • "Οσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη» (άρθρο 14).
  • "Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...". Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες (άρθρο 14).
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης (άρθρο 7, παρ. 4).
  • "Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων" κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες (άρθρο 15).

Θα μείνει στα χαρτιά! Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό "πόθο" των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθείται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητά τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα Συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων, στα Εργατικά Κέντρα, στους μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος να ενημερώσουν όλο το λαό, να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης, να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Είναι αδίστακτοι, δεν θα διστάσουν να φέρουν σε ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τέλος Ιούλη ή και τον Αύγουστο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην το επιτρέψουμε».


ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο

Στο μεταξύ, την «αναβάθμιση» της «στρατηγικής συνεργασίας» με το κράτος - δολοφόνο, συνεργασία που φέρει τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αποτύπωσε η συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (στα «ΝΕΑ»), για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ιεροσόλυμα την προηγούμενη βδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρέσβης μιλάει για επίσκεψη «πιο επιτυχημένη από ό,τι περιμέναμε» και «ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι δύο χώρες είναι στενοί φίλοι και εταίροι, αναπτύσσουν μία εξαιρετικά μοναδική και ειδική σχέση σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα», ενώ αναφέρει ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινή ανάγνωση των προκλήσεων του μέλλοντος και κατανοούν ότι η μεταξύ τους συνεργασία είναι ευθεία συμβολή τόσο στην εθνική τους άμυνα όσο και στην πολιτική τους δύναμη», φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τον αγωγό «EastMed» για τον οποίο πάντως απέφυγε να ορίσει χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας πως «πρέπει να φέρουμε τους Ιταλούς μαζί μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχει».

Αναφερόμενος δε στα σχήματα όπως την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά αποτελεσματική», διευκρινίζοντας ότι «δεν περιορίζεται στη στρατιωτική συνεργασία, είναι μία πολιτική συνεργασία. Χτίζει συγκεκριμένους πολιτικούς υβριδικούς ad hoc συνασπισμούς με άλλες χώρες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας. Βλέπω την Ελλάδα ως μοχλό, ως έναν υποστηρικτή προώθησης της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα. Σίγουρα εντός ΕΕ, σίγουρα στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια, αλλά και στον αραβικό κόσμο».

Για δε την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε ότι «υπάρχει μία συγκεκριμένη πραγματικότητα στην περιοχή και συγκεκριμένες εξελίξεις, τις οποίες όλες οι χώρες παρακολουθούν στενά». «Καλούμε για αποκλιμάκωση, υπευθυνότητα, για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή», είπε επαναλαμβάνοντας ένα χιλιοειπωμένο μοτίβο που σπρώχνει για διευθετήσεις και συνεκμετάλλευση υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Εστίασε και στη λεγόμενη αμυντική συνεργασία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «κάνουμε πρόοδο. Υπάρχουν συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά η δέσμευση των δύο κυβερνήσεων είναι να εντείνουν και να ενδυναμώσουν τη στρατιωτική, αμυντική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Εξάλλου, η «Καθημερινή» αναφέρει ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, καθώς στην Ιερουσαλήμ, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ELBIT», της εταιρείας η οποία έχει κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση για την Καλαμάτα.

Τέλος, οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει προσφορά για να προμηθεύσουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το λεγόμενο νέο «εθνικό τυφέκιο», επίσης να αναπτύξουν εδώ «εθνικό UAV» παρέχοντας ισραηλινή τεχνογνωσία, ενώ ενδιαφέρονται και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org