ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Στους ρυθμούς της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης της Κυριακής

Στους ρυθμούς της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης της Κυριακής 25 Ιούνη κατά της ανεργίας, που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», κινείται η πόλη. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου και με πορεία θα καταλήξει στη γέφυρα, για να μετατραπεί σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα. Η συμμετοχή αναμένεται μαζική, καθώς πλήθος φορέων, σωματείων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χτες, μετά από σχετική συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής σωματείων, φορέων και δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ ΑΕ, θα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν μεταφορά όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Επίσης, με αντίστοιχη παρέμβαση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενισχύεται με περισσότερους συρμούς ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, για τη μετάβαση τα δρομολόγια των 9.30 π.μ. και 10.30 π.μ., για την επιστροφή τα δρομολόγια των 1 μ.μ. και 2 μ.μ.

Για τη διευκόλυνση και την όσο δυνατόν καλύτερη οργάνωση όσων χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία, παρακαλούνται να απευθύνονται και να δηλώνουν εγγράφως τη συμμετοχή τους είτε στις Διευθύνσεις που αναφέρονται, είτε μέσω τηλεφώνου να κάνουν κράτηση θέσεων με τα στοιχεία τους.

Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα εξής σημεία:

1. Από τα Γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος Ωρα αναχώρησης 9.15 π.μ. Διεύθυνση: Εγλυκάδος 98. Τηλ. συμμετοχής: 2610 225031. 2. Από την πλατεία Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα Ωρα αναχώρησης 9.15 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία Νοτίου Διαμερίσματος Διεύθυνση: Αΐτου 3. Τηλ. συμμετοχής 2610 331663. 3. Πανεπιστημίου (ΝΕΟ) και Αχαϊκής Συμπολιτείας Ωρα αναχώρησης 9.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία του Αρκτικού Διαμερίσματος. Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 172. Τηλ. συμμετοχής 2610 430948. 4. Από την πλατεία Ελευθερίας Ωρα αναχώρησης 9.15 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία Κεντρικού Διαμερίσματος. Διεύθυνση: Μαιζώνος 19 (Αρσάκειο). Τηλ. συμμετοχής 2610 438466. 5. Πλατεία Αγίας Λαύρας (Ελληνος Στρατιώτου και Γιαννιτσών) Ωρα αναχώρησης 9.30 π.μ. Διεύθυνση: Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία Κεντρικού Διαμερίσματος. Διεύθυνση: Μαιζώνος 19 (Αρσάκειο). Τηλ. συμμετοχής 2610 438466. 6. Από τα Βραχναίικα Αναχώρηση Σταυροπούλειο ώρα 9 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία Δημοτικής Ενότητας Βραχναίικων. Διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 41. Τηλ. συμμετοχής 2610 670825. 7. Από το Δημαρχείο Παραλίας Ωρα αναχώρησης 9.15 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα Γραφεία του Δημαρχείου Παραλίας. Διεύθυνση Πατρών - Πύργου 60. Τηλ. συμμετοχής 2613 602501. 8. Από τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος στην Οβρυά. Αναχώρηση από την Κεντρική Πλατεία Οβρυάς Ωρα αναχώρησης 9 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο πρώην Δημαρχείο Μεσσάτιδας στην Οβρυά. Διεύθυνση Δημοκρατίας 209. Τηλ. συμμετοχής 2613 600920. 9. Από την πλατεία Γεωργίου (επάνω μέρος) Ωρα αναχώρησης 9.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχών στο κιόσκι του Δήμου, πλατεία Γεωργίου.

Αιτήσεις συμμετοχής για όλα τα σημεία αναχώρησης διατίθενται από το Κιόσκι του δήμου Πάτρας που λειτουργεί στην πλατεία Γεωργίου τις εργάσιμες ώρες κάθε μέρα. Για όσους χρησιμοποιήσουν τα ΙΧ τους, θα λειτουργούν χώροι στάθμευσης στις προβλήτες του Ρίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Απόφαση στήριξης των εργαζομένων

Συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη 20 Ιούνη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Σε ό,τι αφορά την επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην εργασία των συμβασιούχων, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία στήριξε την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Συνοπτικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται μετά τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την οποία έχει τοποθετηθεί με την 90/2017 απόφαση όπου κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του ΔΣ της Ικα.Ρι.Α) κάλεσε την κυβέρνηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματό τους. Ενώ παράλληλα καταθέσαμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για κοινή αντιμετώπιση από όλους τους δήμους του Βορείου Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ικαρίας με την τελευταία του απόφαση (105/2017) καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και την κυβέρνηση εκτιμώντας ότι οι πολιτικές της ευθύνες είναι ακέραιες (Αφού από το 2015 αναπαράγει το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα).

Παράλληλα δηλώνει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους εργαζόμενους, απαιτώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ηρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011».

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριλήφθηκε κάλεσμα σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χτες στο δημαρχείο Ευδήλου.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Σημαντική ημερίδα με θέμα «Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης»

Ημερίδα με θέμα «Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης» διοργάνωσε προχτές ο δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην ημερίδα έγιναν παρεμβάσεις για θέματα όπως «Η επίδραση της κάνναβης στην Ψυχική Υγεία», με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας, «Το προφίλ του χρήστη κάνναβης», με την Αννα - Μαρία Βιέρου, ψυχολόγο - θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ - Οξυγόνο, και «Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης», με την Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρό, γγ ΕΣΥΝ Πάτρας.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Οι κύκλοι που εδώ και χρόνια προωθούν τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης της κάνναβης, δυστυχώς έχουν επιφέρει μέχρι ενός βαθμού την άμβλυνση από μερίδα της κοινωνίας μας, στο τείχος που πρέπει να υπάρχει, για να μην περάσουν τα σχέδια που θα σπρώξουν χιλιάδες νέους ανθρώπους, με μεγαλύτερη ευκολία, στην πιο σκληρή και απάνθρωπη αλλοτρίωση, στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Η εξάπλωση της τοξικομανίας στην πόλη μας και στη χώρα μας είναι μια σύγχρονη μάστιγα.

Ως δήμος, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Υλοποιούμε τις αποφάσεις που πήραμε τον Ιούνιο του 2015. Ο αθλητισμός, μια δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στη νεολαία μας να βρει διέξοδο, να δυναμώσει την προσωπικότητά του, μπήκε στο κέντρο της προσοχής μας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο Αθλητισμού, δεν μας έχει δώσει "δεκάρα τσακιστή" μέχρι σήμερα, ούτε για να φτιάξουμε τις υποδομές της πόλης μας ούτε για τη λειτουργία τους. Εμείς παλεύουμε, στηρίζουμε τον μαζικό αθλητισμό, προσπαθούμε να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα όλα τα παιδιά, να μη μένουν απ' έξω επειδή δεν έχουν χρήματα για Ακαδημίες κ.λπ.

Διεκδικούμε τη δημιουργία σύγχρονου, Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, στο παλιό, κατεστραμμένο κολυμβητήριο της Αγυιάς. Εχουμε έτοιμη τη μελέτη, την έγκριση χρηματοδότησης με 8 εκατ. ευρώ, των σταφιδικών αποθηκών στις Ιτιές. Είμαστε στη διαδικασία να γίνει προκήρυξη του έργου, για να έχουμε σε μια εργατική περιοχή, που τη θερίζει η ανεργία και η φτώχεια, ένα Πολιτιστικό - Αθλητικό Κέντρο. Λειτουργούμε για τρίτη συνεχή χρονιά την ημερήσια κατασκήνωση στο χώρο του κάμπινγκ της Αγυιάς και φτιάχνουμε και δεύτερη στα Ροΐτικα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμα έτοιμη να ξεκινήσει. Στην κατασκήνωση της Αγυιάς φιλοξενούνται πάνω από 1.000 παιδιά, 8-15 χρόνων, φτωχών κυρίως οικογενειών. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός στηρίζει τις προσπάθειες των παιδιών μας. Ελπίζουμε βάσιμα ότι φέτος θα αποκαταστήσουμε πλήρως το κατεστραμμένο και λεηλατημένο Εργοστάσιο Τέχνης στου Λαδόπουλου και θα έχουν έναν ακόμα χώρο για τις δραστηριότητές τους.

(...) Την Κυριακή γίνεται κινητοποίηση με θέμα "Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Μέτρα προστασίας για τους ανέργους". Είναι ένας αγώνας δίκαιος, που καλεί τους νέους που δεν έχουν δουλειά, που δεν έχουν δουλειά με δικαιώματα, που είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, π.χ. ΟΤΕ, πολυκαταστήματα κ.λπ., να βγουν από την απομόνωση, να μην αισθάνονται ένοχοι που δεν έχουν δουλειά. Ενοχο είναι το σύστημα που ζούμε, που τους κόβει τα φτερά, που δεν τους αφήνει να απογαλακτιστούν.

Τους καλούμε όλους στον αγώνα, για να έχουν δουλειά με δικαιώματα. Το δικαιούνται. Να διακόψουν τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τσακίζει τα όνειρά τους.

Ο αγώνας είναι ο ωραιότερος δρόμος που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η νεολαία μας, είναι ένας δρόμος γεμάτος ζωή και όχι εξαρτήσεις».

Νέος σεισμός στη Λέσβο

Σεισμική δόνηση έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.48 χτες το πρωί στη Λέσβο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5 χλμ. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμα μετασεισμοί πολύ μικρότερης έντασης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μετασεισμούς από το ίδιο σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον κύριο όπως όλα δείχνουν σεισμό, των 6,1 βαθμών στις 12 Ιούνη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση της Βρίσας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για την κατάσταση των κτιρίων στο νησί. Συνολικά 753 κτίσματα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στο νησί της Λέσβου εξαιτίας του σεισμού. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 1.361 αυτοψίες, από τις οποίες 608 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Από το σύνολο των αυτοψιών, 1.192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ