ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ματαίωσαν τη δημοπρασία παράδοσης της καθαριότητας σε ιδιώτες

Δυναμική κινητοποίηση στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας του Δήμου Ιωαννίνων, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτή συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και για τους δημότες, έδωσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου στα πλαίσια της στάσης εργασίας 8.30 με 11 το πρωί που κήρυξε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Η προγραμματισμένη για χτες δημοπρασία για την ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο της καθαριότητας στις δημοτικές ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου ματαιώθηκε, αφού η 4ωρη στάση εργασίας βρήκε τη στήριξη και συμμετοχή και των εργαζόμενων στην επιτροπή που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των διαδικασιών της δημοπρασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν αφού η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα, σε πλήρη σύμπλευση με τη βαθιά αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται και στην τοπική διοίκηση μέσα από τον «Καλλικράτη», παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μπει ιδιώτης στις υπηρεσίες καθαριότητας, προχωρά στη συνειδητή υποβάθμιση και την τμηματική ιδιωτικοποίηση. Δεν έφτιαξε υπηρεσία καθαριότητας, όπως όφειλε, και διαλύει σήμερα τις όποιες υπηρεσίες καθαριότητας υπήρχαν στους πρώην καποδιστριακούς Δήμους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προχώρησε από την αρχή της θητείας στις απολύσεις πάνω από 120 εργαζομένων του Δήμου, μεγάλος αριθμός των οποίων επάνδρωνε τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, στις μη ανανεώσεις των συμβάσεων στην καθαριότητα και από την άλλη συνέχισε, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ, την πολιτική εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη σε πρώην καποδιστριακούς δήμους, παραδίδοντας σε ιδιώτη και τομέα του πρασίνου.

Η διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους, χειρότερες υπηρεσίες με αραιότερη και μη ασφαλή συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, εργαζόμενους με συνθήκες γαλέρας, με τους δημότες να πληρώνουν διπλά και τριπλά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία δημοπράτησης των υπηρεσιών. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Απαιτούν την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες των Δήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ξεκινά έρευνα για... παλιότερες κινητοποιήσεις στο δήμο

Επικαλούμενη εισαγγελική εντολή, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας επιχειρεί παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Λάρισας, προχωρώντας σε μια ενέργεια που θυμίζει παλιές, αλήστου μνήμης εποχές.

Με έγγραφο που απέστειλε στο ΔΣ του Σωματείου και προκειμένου - όπως λέει - να γίνει «εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας» για κλήση σε κατάθεση των μελών της διοίκησης σχετικά με τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Λάρισας στο χρονικό διάστημα από 4 μέχρι 21 Οκτώβρη του 2011 (αφορούσαν στην πάλη κατά του πολυνομοσχεδίου για το μισθολογικό, την εφεδρεία κ.λπ.), ζητάει να της παραδοθούν πλήρη στοιχεία των μελών του ΔΣ, καθώς και επικυρωμένα αντίγραφα του καταστατικού του σωματείου και του πρακτικού εκλογής της διοίκησής του, όπως και τυχόν αποφάσεών του για κινητοποιήσεις!

Γράφει συγκεκριμένα στο έγγραφο: «Προκειμένου εκτελέσουμε ανωτέρω σχετική παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε κατάσταση με πλήρη στοιχεία των μελών και του προέδρου του σωματείου σας (ονοματεπώνυμο, Α.Δ.Τ., δ/νση κατοικίας και τηλέφωνα), προκειμένου να κληθούν νομότυπα για κατάθεση. Επίσης, να αποσταλεί επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού του σωματείου, του πρακτικού εκλογής της διοίκησης (για το επίμαχο χρονικό διάστημα 04/10/ - 21/10/11) και τυχόν αποφάσεών του για τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στις 04/10/11 έως 21/10/11 στο Δ. Λάρισας».

Για ωμή και ανοιχτή παρέμβαση στα συνδικαλιστικά πράγματα, η οποία σημειώνεται σε μια περίοδο που η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους δεν αφήνει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματά τους, κάνει λόγο το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.

Στόχος αυτής της ενέργειας - επισημαίνει - είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων και η καταστολή κάθε αγωνιστικής διάθεσης κόντρα στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική που ετοιμάζει η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ κινείται στην κατεύθυνση της επιθυμίας και της επιδίωξης της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της ΕΕ ν' αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», για να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μη δώσουν καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουση των νέων, άγριων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα για τις οικογένειές τους

Τα συνδικάτα της Ζώνης καλούν σε ετοιμότητα με δεδομένα τα σχέδια για αλλαγή χρήσης των χώρων της

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης και τις οικογένειές τους, αφού - όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Συνδικάτα Μετάλλου, Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων και Ναυπηγοξυλουργών - η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η πλειοψηφία του κλάδου οδηγείται στην εξαθλίωση, ενώ το κομμένο ρεύμα και νερό στα σπίτια των ανέργων είναι πλέον ο κανόνας. «Η κρίση -συνεχίζουν - βαθαίνει καθημερινά. Ολες οι κυβερνήσεις, μέχρι και τη σημερινή, εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αξιοποιούν την ανεργία ώστε με εκβιαστικό τρόπο να υλοποιούν τα εδώ και χρόνια σχέδιά τους». Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι εδώ και δεκαετίες και με βάση οδηγίες της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια που αφορούν τη δραστική συρρίκνωση, αν όχι διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας - διαδικασία, όπως και την κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ σε ό,τι αφορά τη Ζώνη τονίζεται: «Μέρος αυτού του γενικού σχεδίου είναι και η παράδοση του Λιμανιού στα μονοπώλια και η αλλαγή χρήσης της ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ, κατά τα συμφέροντά τους».

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι για τους σχεδιασμούς αυτούς «στρατηγικός σύμμαχος των κυβερνώντων, είναι ομάδα 10-15 επιχειρήσεων οι οποίες δρουν με γνώμονα μόνο τα δικά τους συμφέροντα». Αυτή η ομάδα εργοδοτών «είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους της, "Χρυσή Αυγή" αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία, την με κάθε τρόπο, μια για πάντα εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς».

Τα σωματεία κάνουν σαφές ότι όπως όλα αυτά τα χρόνια «έχοντας συσπειρώσει σε ταξική κατεύθυνση σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων του Κλάδου, έχουν πολλές φορές ανατρέψει τους σχεδιασμούς για κλείσιμο της ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ», με τον ίδιο τρόπο και ακόμα πιο αποφασιστικά θα δοθεί και τώρα η απάντηση. «Είναι μονόδρομος για μας, υπογραμμίζουν, να εξασφαλίζουμε την ενότητα και την ενιαία δράση των Σωματείων μας σαν βάση για την ανάπτυξη αγώνων με τα αιτήματά μας για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και του δικαιώματός μας να έχουμε δουλειά με αξιοπρέπεια».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΓΕΛΛΟΥ»: Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σκυροδέματος «ΑΓΓΕΛΛΟΥ» την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Στη χτεσινή τριμερή που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία ισχυρίστηκε πως «δε βγαίνει» και πρέπει να προχωρήσει σε 36 απολύσεις και στην εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας δύο βδομάδων το μήνα. Ακόμη, είπε πως δεν μπορεί να δώσει τις κανονικές και νόμιμες αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι επιμένουν να μη γίνει καμιά απόλυση και να μην εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ των Οδηγών Φορτηγών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα είμαστε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουμε πράξη το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν"».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Για τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτες οι 30 καθαρίστριες που απασχολούνται στον εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων του Νοσοκομείου Βόλου. Ταυτόχρονα, όπως οι εργαζόμενες καταγγέλλουν, η εργοδοσία τις εκμεταλλεύεται άγρια, εντατικοποιώντας, συνεχώς, την εργασία τους, ενώ καταστρατηγεί βασικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας.

«ΚΟΥ ΚΟΥ»: Νέα απεργοσπαστική επιχείρηση της εργοδοσίας εμπόδισαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ» στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα Σάββατο οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα απεργία και μέσα από συνέλευση θα καθορίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ