ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2023
Σελ. /20
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εντολές άμεσα για ταχύτερη επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων

Eurokinissi

Εκλογές για τις 25 Ιούνη σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή πρώτη μέρα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Χθες το πρωί συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, κατά το τυπικό, του παρέσχε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή». Σε αυτό το πλαίσιο, επικοινώνησε αργότερα χθες το μεσημέρι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή» και προτείνοντας την «επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25/6».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επέστρεψε τη διερευνητική εντολή, «έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης». Επανέλαβε μάλιστα ότι επιδιώκει να γίνουν οι εκλογές «το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως και στις 25/6».

Εβαλε δε στόχο «μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας», που θα «τρέξει» μια σειρά ζητήματα, όπως ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, «αξιολόγηση παντού» στο Δημόσιο, «αναδιατάξεις» παραπέρα εμπορευματοποίησης στο ΕΣΥ, ενίσχυση της «πράσινης - ψηφιακής» μετάβασης, ως πεδία διασφαλισμένης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, πληρωμένης από τον λαό, αλλά και παραπέρα ιδιωτικοποίηση στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Αλλωστε, καθώς η επόμενη Βουλή είναι Αναθεωρητική (η προηγούμενη αναθεώρηση περατώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, άρα εντός της θητείας της επόμενης κυβέρνησης μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος), η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη το μπόνους των εδρών που της δίνει η ενισχυμένη αναλογική (θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές), επιδιώκει την πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να επιταχύνει νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 16.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Α. Σκέρτσος, σε χθεσινές του συνεντεύξεις, ξορκίζοντας κάθε «κίνδυνο επανάπαυσης» στο στρατόπεδο της ΝΔ, επέμεινε ότι «χρειάζεται ισχυρή στήριξη σε αυτήν την κυβέρνηση, διότι οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Επέμεινε επίσης «να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των τολμηρών αλλαγών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις». Μίλησε μάλιστα για στόχους «που πρέπει να επιτευχθούν και μέσα στο καλοκαίρι».

ΣΥΡΙΖΑ
Για την εκλογική συντριβή φταίνε οι ... άλλοι

Με κραυγαλέα κακοποίηση της πραγματικότητας, αποπειράται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει την εκλογική συντριβή, ενοχοποιώντας και το ΚΚΕ επειδή αρνήθηκε να γίνει «σκαλοπάτι» για την αναρρίχησή του στον κυβερνητικό θώκο! Δεν φτάνει λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιλαϊκή του πολιτική έφερε τη ΝΔ στην κυβέρνηση το 2019. Δεν φτάνει που το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιλαϊκή του «αντιπολίτευση» που ήταν «αξιωματική συμπολίτευση», εδραίωσε τη ΝΔ. Τώρα ζητά και τα ρέστα από το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια στρατηγική που είναι κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να συσπειρώσει το κομματικό δυναμικό μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση, στο οποίο προτάσσει σαν «μπαμπούλα» τον κίνδυνο της παντοδυναμίας Μητσοτάκη και την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλ. Τσίπρας με δηλώσεις του απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην «ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής» και κατηγόρησε τις «προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο» ότι «είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε.

Παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στόχο στις νέες εκλογές να αποτραπεί «η προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» αλλά και η «παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», δηλαδή να μην του πάρει τη θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ, στόχο για χάρη του οποίου ανέσυρε απ' το «μπαούλο» την έννοια της «αριστεράς» και την ανάγκη να προστατευτεί «η πρωταγωνιστική παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου (...) Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας»!

Σε μια πρώτη απάντηση στη φημολογία για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος πρόσθεσε ότι «έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα». Τα σχετικά σενάρια πάντως ήρθαν για να μείνουν και αποτυπώνουν διεργασίες που φαίνεται να πυροδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, αν και μπροστά στις νέες εκλογές περνούν προς ώρας σε δεύτερη μοίρα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος απ' το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπιστώθηκε πως υπήρξε «μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές», πως «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» και πως «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»!

Το Εκτελεστικό Γραφείο κάλεσε σε συστράτευση για τη νέα εκλογική μάχη, προκειμένου να μη γίνει η χάρη «σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο εκτός απροόπτου η Κεντρική Επιτροπή.

ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Σχέση που ενισχύθηκε με όλες τις κυβερνήσεις και θα συνεχιστεί»

Την «ισχυρή υποστήριξη» που απολαμβάνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, αποτυπώνοντας τη στρατηγική συμπόρευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους και σ' αυτό το ζήτημα, τόνισε ότι «η διμερής σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας έχει ισχυρή υποστήριξη σε όλα τα πολιτικά κόμματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα», ενώ «ενισχύθηκε με την πάροδο ετών συνεργασίας μεταξύ πολλαπλών διοικήσεων και κυβερνήσεων και στις δύο χώρες», αποτιμώντας προφανώς θετικότατα και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, μέσα από τις κολιγιές Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό Τραμπ» κ.λπ. εγκαινίασαν τον λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» με την Ουάσιγκτον, έκλεισαν την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών (φτιάχνοντας τώρα κλίμα και για «Πρέσπες του Αιγαίου»), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάστηκαν οι «επικαιροποιήσεις» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, τις οποίες βρήκε σχεδόν έτοιμες η ΝΔ, εξ ου και παίρνοντας τη σκυτάλη τις «έτρεξε» ταχύτατα, γεμίζοντας τη χώρα με αμερικανικές βάσεις και παραρτήματά τους.

Σε αυτό το συμφωνημένο διαπαραταξικά πλαίσιο, και ενόψει διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως και της παραπέρα εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί δηλώνουν «ανυπόμονοι» να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν «τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση που θα επιλεχθεί από τον ελληνικό λαό», όποια κι αν είναι αυτή, δεδομένου ότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν είπαν «κιχ» γι' αυτά τα ζητήματα στην προεκλογική περίοδο, ανταγωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους για το ποιος πάσχισε περισσότερο ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει χθες την Ελλάδα «έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ». «Μαζί θα συνεχίσουμε να προάγουμε τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενωμένοι με κοινές δημοκρατικές δεσμεύσεις», προεξοφλούν άλλωστε οι Αμερικανοί.

ΠΑΣΟΚ
Θέλει λαό με μνήμη χρυσόψαρου

Λαό με μνήμη χρυσόψαρου θέλουν στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας να ξεχάσουμε όσα έκαναν προηγουμένως και βλέποντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως πρόκριμα για να διεκδικήσουν βασικότερο ρόλο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην έκφραση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και στην αστική διαχείριση σε βάρος του λαού.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Μάντζος ανέφερε ότι είναι «εθνική ανάγκη» «να έχουμε ξανά μια ισχυρή, αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική εναλλακτική, μια ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν υπήρξε αξιόπιστη αντιπολίτευση», «άρα η ανάγκη είναι να ενισχύσουμε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είναι ο γνήσιος προοδευτικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ».

Στο μεταξύ, μόνο σε αυτήν την 4ετία το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κατά 68,88% με τη ΝΔ και κατά 65,08% με τον ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους δήθεν αντιπαρατίθεται.

Προηγουμένως την τελευταία 15ετία έφερε το πρώτο μνημόνιο και το ψήφισε με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, συμπληρώνοντάς το με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012 - 2015. Κατόπιν ψήφισε μαζί με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. το δεύτερο μνημόνιο, συμπληρώνοντάς το με το Μεσοπρόθεσμο 2013 - 2016, ενώ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Ποτάμι ψήφισε και το τρίτο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο εξάλλου της αναπαλαίωσης της βιτρίνας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ο Α. Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, είπε στον «ΑΝΤ1» ότι «χρειάζεται μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο με σύγχρονο λόγο, με νέα πρόσωπα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ