ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανήγγειλαν απόσυρση από τη συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσει σε έξι μήνες από τη διεθνή συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί» (Open Skies) που επιτρέπει την επαλήθευση πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών μεταξύ 35 χωρών, εφόσον η Ρωσία την παραβιάζει, δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Πρόκειται για την αναγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από άλλη μια διεθνή συμφωνία (όπως έχουν ήδη κάνει με τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το κλίμα, για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς) ενώ απειλούν να φύγουν και από τη New Start με τη Ρωσία για το όριο των 1.550 πυραύλων που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Μία από τις πρώτες χώρες που κάλεσαν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους ήταν η Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Χάικο Μάας, ζήτησε παράλληλα από τη Ρωσία να παραμείνει στη συμφωνία. Υποστήριξε μάλιστα πως σε συνεργασία «με τους εταίρους μας θα καταβάλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της». Πρόσθεσε πως Γαλλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στις ΗΠΑ ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή. Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η απόφαση.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η Ρωσία χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τη Μη Διάδοση και τον Ελεγχο των Οπλων, Βλαντιμίρ Ερμάκοφ.

KINA
Ετήσια συνεδρίαση της Βουλής

Μετά από χρόνια δεν ορίζεται στόχος για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

Αρχισε το πρωί της Παρασκευής η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας (Βουλή), με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών εξαιτίας της πανδημίας και με φόντο τη μεγάλη όξυνση του ανταγωνισμού ειδικά με τις ΗΠΑ, που εκφράζεται σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ζανγκ Γεσούι, απαντώντας στις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας (για την ευθύνη που της αποδίδουν για την πανδημία), τόνισε ότι «αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση λαμβάνοντας αντίμετρα». Ο Ζανγκ πρόσθεσε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων».

Οσον αφορά την ίδια τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτείνει συγκεκριμένο στόχο ως προς το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» που προκαλούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο. «Το ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της σταθερότητας», ισχυρίστηκε ο Λι, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορισμένους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν» λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία. Ανέφερε πάντως ότι για το έλλειμμα την επόμενη χρονιά ο στόχος θα είναι να φθάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2019 ήταν 2,8%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις δημόσιες δαπάνες που θα γίνουν στο όνομα της «τόνωσης της οικονομίας». Θυμίζουμε ότι το πρώτο 3μηνο του 2020 η κινεζική οικονομία εμφάνισε συρρίκνωση κατά 6,8% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019), για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Επίσης, ο Λι ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι φόροι για τις εταιρείες, με στόχο τη μείωση της «εταιρικής επιβάρυνσης» πάνω από 2,5 τρισ. γιουάν, αλλά και την επιτάχυνση της χρηματοπιστωτικής υποστήριξης για «σταθερές επιχειρηματικές δραστηριότητες». Οσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση είναι να αυξηθούν κατά 6,6% το 2020 (πέρυσι η αύξηση ήταν 7,5%) φτάνοντας τα 1,268 τρισ. γιουάν (163 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί σχέδιο που κατατέθηκε για το Χονγκ Κονγκ, για ένα «νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμό διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας», όπως παρουσιάστηκε, με άξονες όπως η «διατήρηση και βελτίωση της αρχής "μία χώρα - δύο συστήματα"», η «αποφασιστική εναντίωση σε κάθε εξωτερική ανάμειξη», η «σθεναρή διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας» κ.τ.λ., τους οποίους πολλοί ερμηνεύουν ως σχέδια περαιτέρω αποδυνάμωσης της αυτονομίας του. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «πολύ σθεναρά».

Αντίστοιχες επισημάνσεις έγιναν από κινεζικής πλευράς και για την Ταϊβάν, την ανάγκη αντιμετώπισης των «αυτονομιστικών δυνάμεων», «κάθε είδους εξωτερικής επέμβασης» κ.τ.λ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποχωρεί από τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ

Ενώ ο Ισραηλινός επιτετραμμένος στην Αγκυρα αποκαλύπτει πως έχουν αρχίσει κινήσεις για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για πιθανή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων παλαιστινιακών εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης μέσα στο καλοκαίρι ανεβάζουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και τις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία την περασμένη Τρίτη αποφάσισε την αποχώρησή της από τις Συμφωνίες του Οσλο, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του δικτύου «Arab48 News», η απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής μπήκε άμεσα σε εφαρμογή: Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερο στέλεχος της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), ανακοίνωσε ότι καταρχάς διακόπηκε η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τη CIA αμέσως μετά την ομιλία Αμπάς, στις αρχές της βδομάδας, σε έκτακτη σύνοδο Παλαιστινίων αξιωματούχων στη Ραμάλα. Αργότερα, το πρωί της Παρασκευής, αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αποχώρησαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας από το Αμπού Ντις (κοντά στην Ιερουσαλήμ).

Παράλληλα, ο Ιορδανός πρωθυπουργός Ομάρ Ραζάζ προειδοποίησε ότι το Αμμάν θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ αν το τελευταίο υλοποιήσει το σχέδιο προσάρτησης μεγάλου τμήματος της Δυτικής Οχθης.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την Παρασκευή ανησυχία στον πρώην διοικητή του ισραηλινού στρατού, στρατηγό Γκάντι Σάμνι, ο οποίος τόνισε πως χωρίς τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή «υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης ένοπλων επιχειρήσεων και τριβών που μπορούν να επιδεινωθούν». Προέβλεψε ως πιθανή την ανάπτυξη ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε περιοχές της Δυτικής Οχθης που μέχρι σήμερα φρουρούνταν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις.

Επίσης την Παρασκευή, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ, ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «καρκίνωμα για όλη την περιοχή» και διακήρυξε ότι είναι «ισλαμικό καθήκον η απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Το ίδιο διάστημα, αίσθηση προκάλεσε άρθρο του Ισραηλινού διπλωματικού επιτετραμμένου στην Αγκυρα Ρόι Γκιλάντ στην τουρκική εφημερίδα «Ηalimiz». Ο Γκιλάντ επιβεβαίωσε πως έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, με πιθανά πεδία σύγκλισης το Ιντλίμπ της Συρίας, την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα Ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου - Γκαντς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους

Ενα αεροπλάνο των Πακιστανικών Αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση Λαχώρη - Καράτσι, συνετρίβη την Παρασκευή το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε κατοικημένη περιοχή, 2 χιλιόμετρα πριν από το αεροδρόμιο προορισμού. Στην πτήση επέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες της αεροπορικής εταιρείας, 85 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ η συντριβή πάνω σε σπίτια προκαλούσε εύλογη ανησυχία για πολλά θύματα. Οι αιτίες του δυστυχήματος ήταν υπό διερεύνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ