ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η πανδημία μια ακόμη αφορμή όξυνσης του ανταγωνισμού

Από περσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Κίνας

Copyright 2018 The Associated

Από περσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Κίνας
Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με επίκεντρο την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιβεβαίωσε την πραγματικότητα του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων που υπάρχει και στον ΟΗΕ. Παρά τα μεγάλα λόγια περί ανάγκης ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, αυτό που κυριαρχεί είναι η ανησυχία των κρατών να λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή το σύστημα της εκμετάλλευσης των πολλών για να κερδίζουν οι λίγοι.

Η συγκεκριμένη συνάντηση (μέσω τηλεδιάσκεψης) κατέγραψε τον όλο και οξυνόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στις πρώτες στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και αντιθέσεις μεταξύ άλλων ισχυρών δυνάμεων παρότι επιχειρήθηκε ένα κλίμα συναίνεσης.

Χαρακτηριστική είναι και η «στρογγυλεμένη» απόφαση, στοιχεία της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για κείμενο που είχε την υποστήριξη πολλών χωρών, πάνω από 130, μεταξύ των οποίων Κίνα, Ρωσία, τα μέλη της ΕΕ, Ινδία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Βρετανία, Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν σε ορισμένες πλευρές του, ειδικά στην αντιπαράθεση με την Κίνα στις αναφορές που γίνονταν στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην έκτρωση.

Πάντως, επιτεύχθηκε συμβιβασμός με βάση και πρωτοβουλία της ΕΕ για τη διενέργεια την κατάλληλη στιγμή, αφού αντιμετωπιστεί η πανδημία, «μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης» από την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών, «με ευθύνη και όλων των εμπλεκόμενων μερών, με καλή πίστη». Ετσι, αποφεύχθηκε να «φωτογραφηθεί» μόνο η Κίνα για την αρχική αντιμετώπιση. Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζαρ, στην αρχική του τοποθέτηση μίλησε για κράτος - μέλος (χωρίς να το κατονομάσει) που ευθύνεται για την αρχική απόκρυψη στοιχείων, χωρίς να χρησιμοποιήσει τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου, Ντ. Τραμπ, περί «πρόκλησης παγκόσμιας γενοκτονίας», ο οποίος απείλησε ακόμα και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων και διατύπωσε κατηγορίες κατά του ΠΟΥ, ότι «είναι μαριονέτα της Κίνας» ή άλλους βαρείς χαρακτηρισμούς άλλων αξιωματούχων. Ζήτησε πάντως να βελτιωθεί η λειτουργία του Οργανισμού, χωρίς να επιδώσει ...τελεσίγραφο, όπως ο Τραμπ, ότι αν δεν το κάνει μέσα σε 30 μέρες, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να συνεισφέρουν οικονομικά.

Ο Κινέζος υπουργός Υγείας, Μα Σιαοβέι, σημείωσε τη διαθεσιμότητα της χώρας του για συνεργασία και διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις και στιγματισμούς αλλά με ιδιαίτερη έμφαση αντιτάχθηκε στην προσπάθεια συμμετοχής της Ταϊβάν στη Γενική Συνέλευση γιατί παραβιάζει διεθνείς αποφάσεις περί μιας Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενίσχυσης του ΠΟΥ ως «ηγέτη στη διεθνή συνεργασία στον τομέα της φροντίδας υγείας» και δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συμβολή της χώρας του.

Ευχολόγια και κενές διακηρύξεις

Στο κείμενο αναγνωρίζονται οι «αρνητικές επιπτώσεις (σ.σ. της πανδημίας) στην οικονομία και την κοινωνία», όπως και «η σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της φάσης ανάκαμψης, περιλαμβανομένου του περιορισμού του αντίκτυπου της πανδημίας και των ακούσιων επιπτώσεων των μέτρων για τη δημόσια υγεία στην οικονομία».

Αυτό που κυρίως επιδιώκεται είναι η διευκόλυνση μιας σειράς επενδύσεων, για τις οποίες ήδη ισχυρά μονοπώλια κονταροχτυπιούνται, και υπάρχουν διατυπώσεις για τη «συνθετότητα απαραίτητων άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων δράσεων, το συντονισμό και τη συνεργασία για τη διαχείριση που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα των οργανώσεων και των τομέων, περιλαμβανομένων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα».

Κατά τ' άλλα γίνονται εκκλήσεις για «ισότιμη, έγκαιρη και ολόπλευρη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές, ασφαλείς διαγνώσεις, θεραπείες και εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Πρόκειται φυσικά για ένα ευχολόγιο, που βλέπουμε καθημερινά να καταρρέει με τον σφοδρό ανταγωνισμό, την κούρσα, που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε μονοπώλια για το ποιο θα βρει πρώτο το εμβόλιο ή την αγωγή για να θησαυρίσει από τη διάδοσή τους. Οι κινήσεις των ΗΠΑ που έχουν γίνει γνωστές (και προφανώς κάνουν και άλλοι) για να «καπαρώσουν» πρώτες τις μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, χρηματοδοτώντας διάφορες φαρμακευτικές όπως η γαλλική «Sanofi», ή η βρετανική «AstraZeneca», επιβεβαιώνουν τη σφαγή που γίνεται και που πρόκειται να ενταθεί από τους κατά τ' άλλα «ευαίσθητους» για την υγεία των λαών. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα ήταν και η πρόσβαση στα τεστ για τον κορονοϊό, όπως και στη χώρα μας, που ούτε καν το υγειονομικό προσωπικό δεν ελέγχθηκε.

Στην ίδια κατεύθυνση των ευχολογίων και διαπιστώσεων κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που διατύπωσε την ανησυχία ότι «ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας...», αποδέχτηκε τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον Οργανισμό, και επανεξέταση των χειρισμών του και υποσχέθηκε διαφάνεια, λογοδοσία και συνεχή βελτίωση. Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι ο ιός διαδίδεται στο νότιο ημισφαίριο, όπου ενδέχεται «να έχει ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις» και υπάρχει κίνδυνος για «νέες κορυφώσεις και νέα κύματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν χώρες που αγνόησαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πανδημία και τώρα ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν.

Αυτό που τελικά επιβεβαιώθηκε είναι η επανάληψη κενών διακηρύξεων ακριβώς γιατί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που η πλειοψηφία υπερασπίζεται, είναι ασύμβατο με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στο ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κόσμο με τα πάνω από 300.000 θύματα, στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από τα λαϊκά στρώματα, τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, στις περισσότερες χώρες και στη μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ.

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις

Ετσι, η επίπλαστη συναίνεση στον ΠΟΥ δεν μπορεί να κρύψει τη μεγάλη φαγωμάρα ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» της συμφωνίας στον ΠΟΥ, βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Κίνας, όπου χαρακτηρίζεται «αντίπαλος της ελευθερίας των ΗΠΑ».

Σε αυτήν την έκθεση εκφράζεται έντονα η ανησυχία των ΗΠΑ για την οικονομική - στρατιωτική άνοδο της Κίνας, που είναι φόβος για τη δυνητική απώλεια της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δεν γίνεται αναφορά μόνο στις ευθύνες της Κίνας για την εξάπλωση της πανδημίας, ως μέσο για να κρυφτούν οι ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την τραγωδία στις ΗΠΑ, αλλά επανέρχονται οι κατηγορίες για τη στάση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και βέβαια η ανησυχία για την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες που ενισχύουν τους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στρατιωτική ικανότητα που αποκτά η Κίνα και που θεωρείται «ζήτημα ασφαλείας για τις ΗΠΑ». Εμφαση δίνεται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που αποτελεί ένα από τα προσχήματα που αξιοποιούν οι ΗΠΑ στη στοχευμένη παρέμβασή τους στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, που όλο και μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι συνεχείς παρεμβάσεις σε Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ ενισχύοντας αποσχιστικές δυνάμεις, που μπορεί να θέσουν εμπόδια στην ανταγωνίστριά τους Κίνα.


Δ. Κ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στοπ» σε εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νομοθεσία για τον τερματισμό της εξάρτησης από την Κίνα στα ορυκτά σπάνιων γαιών, με στοχευμένες επενδύσεις, πρότεινε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι σπάνιες γαίες, που το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τους πραγματοποιείται στην Κίνα, είναι απαραίτητες για την κατασκευή πυραύλων και πυρομαχικών, υπερηχητικών όπλων, αλλά και για τις υψηλές τεχνολογίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα αυξήσει τα όρια των δαπανών βάσει του νόμου περί αμυντικής παραγωγής, προκειμένου να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δαπανήσει έως και 1,75 δισ. δολάρια για στοιχεία σπάνιων γαιών σε πυρομαχικά και πυραύλους και 350 εκατ. δολάρια για τη μικροηλεκτρονική, ενώ εξαλείφει τα ανώτατα όρια όσον αφορά τα υπερηχητικά όπλα.

Η πρόταση, που αποκαλύπτεται από την ιστοσελίδα «Defense News», κατατέθηκε στις αρχές του μήνα για να συμπεριληφθεί στο ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής που συνέταξε το Κογκρέσο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 71% της παραγωγής σπάνιων γαιών παγκοσμίως και είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνας του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ ήταν σημαντικός παραγωγός κάποτε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως περίπου τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά σχεδόν όλα τα ορυχεία έκλεισαν και η Κίνα αναδείχθηκε στον σημαντικότερο παραγωγό και εξαγωγέα σπάνιων γαιών.

ΚΙΝΑ
Προχωράει στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Το κινεζικό Ναυτικό χτίζει μια τεράστια βάση στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, που μοιάζει πολύ με το Σινικό Τείχος της Κίνας», αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η βάση έχει σχεδιαστεί για να είναι δύσκολο έως αδύνατο να παραβιαστεί, και με μια ετοιμότητα που υπάρχει μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Η Κίνα άρχισε να χτίζει τον εξωτερικό τοίχο της βάσης στις αρχές του 2016 και την ολοκλήρωσε την άνοιξη του 2017. Από τότε, η κατασκευή της βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη». Πρόκειται για την πρώτη υπερπόντια βάση της μέχρι σήμερα, με την αιτιολόγηση ότι η βάση θα ανεφοδιάζει τα κινεζικά πλοία όταν συνοδεύουν πλοία στον κόλπο του Αντεν και στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, και όταν εκτελούν «ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές» αποστολές, επιχειρήσεις διάσωσης και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Στο Τζιμπουτί, των μόλις 23.000 τ. χλμ., εξαιτίας της σημαντικής γεωστρατηγικής του θέσης έχουν βάσεις οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, ενώ έχουν ενδιαφερθεί να εγκαταστήσουν δικές τους η Ινδία, η Τουρκία και η Ρωσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ