ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
Αγώνας ενάντια στο «λουκέτο», για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Μιλούν στο «Ριζοσπάστη» ο Γ. Παλαιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Schneider Electric» και ο Γ. Κονδύλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της «Schneider Electric» στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ως τις 31/10/2020, πετώντας στην ανεργία τους περίπου 90 εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό.

Στα πλαίσια αυτά, μετά από σειρά Γενικών Συνελεύσεων και στάσεων εργασίας, τη Δευτέρα 25/5 προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, στις 10 π.μ.

Για τις εξελίξεις στην εταιρεία και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, όπως και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πάλη ενάντια στο «λουκέτο» και για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γ. Παλαιολόγο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Schneider Electric» και τον Γ. Κονδύλη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας.

***

-- Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν το σωματείο και οι εργαζόμενοι, ότι η εργοδοσία της «Schneider Electric» μετρά δεκαετίες κερδοφόρας δράσης στην Ελλάδα, τι βρίσκεται πίσω από την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο;

Γιώργος Παλαιολόγος: Η εργοδοσία της «Schneider Electric», συνολικά ως όμιλος, μετρά διεθνώς πωλήσεις 27,2 δισ. ευρώ και κέρδη 3,5 δισ. το 2019. Μόλις στην περσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο διευθυντής μιλούσε για έργα εκατομμυρίων που είχαν πάρει το 2018. Πραγματικά, για δεκαετίες η εργοδοσία είχε τεράστια κέρδη στη χώρα μας από την κατασκευή μετασχηματιστών για την ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, ήδη από το 2014 εμφανίζονται σκέψεις για να κλείσουν την παραγωγική μονάδα στα Οινόφυτα, προφανώς γιατί το ποσοστό κερδοφορίας δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Ο ανταγωνισμός της εργοδοσίας με άλλες επιχειρήσεις ήταν και είναι αδυσώπητος και σε καμία περίπτωση κριτήριό της δεν ήταν οι ανάγκες των εργαζομένων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μόνο αναίμακτα δεν ήταν για εμάς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν ο Ομιλος έκλεινε εργοστάσιό του σε άλλη χώρα, υπήρχαν διάφοροι που έτρεχαν από τη μια να πανηγυρίσουν και από την άλλη να μας συμβουλέψουν να κάτσουμε στα αυγά μας για να μη πάθουμε τα ίδια. Και εδώ στην Ελλάδα, αρκετές φόρες είχε πάρει απόφαση η διοίκηση είτε για εκ περιτροπής εργασία, είτε να μας δίνει αναγκαστική αδεια και να φτάνει το καλοκαίρι έχοντας υπόλοιπο ελάχιστες μέρες άδειας ή και καθόλου, είτε με διάφορους τρόπους να μας καλεί να βάλουμε πλάτη διότι διαφορετικά θα έκλεινε το εργοστάσιο.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Γιάννης Κονδύλης: Ηδη από τότε, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου μαζί με συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο, αναδεικνύαμε ότι πρέπει να μπει φρένο στον αντεργατικό κατήφορο της εργοδοσίας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Μας εγκαλούσαν κάποιοι τότε ότι αυτή η αγωνιστική στάση κλείνει τα εργοστάσια. Μερικά χρόνια μετά, η εργοδοσία με κριτήριο το ότι τα κέρδη που έχει δεν είναι πια τα αναμενόμενα πήρε απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Επικαλούμενη την απώλεια μεριδίων από ανταγωνίστριες εταιρείες, αλλά και προσανατολιζόμενη σε πιο κερδοφόρες επενδύσεις στους τομείς της «πράσινης Ενέργειας» και του αυτοματισμού, η εργοδοσία πετά 100 οικογένειες στο δρόμο, αποδεικνύοντας περίτρανα την ευθύνη της, την διαχρονική ευθύνη των καπιταλιστών για το κλείσιμο εργοστασίων και τη μεταφορά κεφαλαίων από κλάδο σε κλάδο.

-- Πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στις αποφάσεις της εργοδοσίας και στις προτάσεις της για την απόλυσή τους;

Γ.Π.: Μετά το αρχικό μούδιασμα που υπήρχε ομολογουμένως - καθώς αν και περνούσε ως ενδεχόμενο από το μυαλό μας δεν θεωρούσαμε ότι θα ερχόταν τώρα η σειρά μας, ειδικά μέσα στην πανδημία - πραγματοποιήσαμε άμεσα Γενική Συνέλευση. Προσπαθήσαμε από τη πρώτη στιγμή να αναδείξουμε την αναγκαιότητα να σταθούμε απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για fast track κλείσιμο του εργοστασίου και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία, βάζοντας ως κύριο αίτημα την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Φυσικά συζητήσαμε και τις ευθύνες τόσο της τωρινής κυβέρνησης - με όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα που ψήφισε το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πανδημία - όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μαζί σάρωσαν κάθε εργατικό δικαίωμα με όλους τους μνημονιακούς νόμους, δίνοντας αέρα στα πανιά και της εργοδοσίας της "Schneider Electric" για να προχωρά ακάθεκτη προς το λουκέτο. Οσο δύσκολο και αν είναι, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να μη μείνει κανείς άνεργος, για να γυρίσουν όλοι στη δουλειά. Αλλωστε το έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στην τάξη μας, στους συναδέλφους μας από δεκάδες ταξικά σωματεία τόσο της περιοχής όσο και πανελλαδικά που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάι μας.

-- Ποιες είναι οι διεκδικήσεις του σωματείου;

Γ.Π.: Οι διεκδικήσεις του σωματείου αφορούν στο να μην κλείσει το εργοστάσιο, στην διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Φυσικά, η παρέμβαση της εργοδοσίας, η οποία πατώντας πάνω στην ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει, επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση μόνο στο ύψος των αποζημιώσεων σε συνδυασμό με διάφορες παροχές, βάζει εμπόδια. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις όμως, από τις 7 Μάη που ανακοίνωσε η εργοδοσία την καταληκτική ημερομηνία κλεισίματος του εργοστασίου στις 31/10/2020, έχουν γίνει 4 Γενικές Συνελεύσεις, έχουμε κάνει 4 στάσεις εργασίας, ένα συμβολικό κλείσιμο του παράδρομου μπροστά από το εργοστάσιο και συνεχίζουμε. Θα συνεχίσουμε με μαχητικές διαμαρτυρίες έξω από τα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι και φυσικά θα απαιτήσουμε άμεση τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για να αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι μέχρι το τέλος.

-- Μέσα από την πείρα και των παραπάνω εξελίξεων, ποια συμπεράσματα προκύπτουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο και ευρύτερα;

Γ.Κ.: Καταρχήν στην περιοχή της Βοιωτίας και κατ' επέκταση της Στερεάς Ελλάδας δυστυχώς δεν έχουμε μόνο το ενδεχόμενο κλείσιμο της «Schneider». Οι συνάδελφοί μας στη ΛΑΡΚΟ δίνουν πάνω από 7 μήνες ηρωικό αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση για να μην ξεπουληθεί το εργοστάσιο και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, στην ΕΑΒ η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές «μη μισθολογικού κόστους», όπως επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., σε δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου εφαρμόζονται οι επαίσχυντες ΠΝΠ της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες να παίρνουν ζεστό χρήμα και τους εργαζόμενους να λαμβάνουν άγχος και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα και φυσικά με εκατοντάδες απολύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Εμείς παλεύουμε καθημερινά για το μεροκάματό μας και να επιστρέψουμε αρτιμελείς στο σπίτι και αυτοί, οι καπιταλιστές, διαγκωνίζονται ποιος θα υπερισχύσει, ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη, καταλύοντας ωράρια, θέσεις εργασίας, δικαιώματα δεκαετιών, αυξάνοντας στο κόκκινο την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά βαφτίζουν την νέα κρίση του συστήματος τους, κρίση κορονοϊού για να δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους και να μην μπορούν να στοχεύσουν τον πραγματικό εχθρό, τον καπιταλισμό. Εννοια τους όμως. Τους έχουνε πάρει χαμπάρι χιλιάδες εργαζόμενοι και το επόμενο διάστημα θα τους πάρουν ακόμα περισσότεροι, σπάζοντας την μοιρολατρία που καλλιεργεί ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση, το κεφάλαιο συνολικά. Παλεύουμε για να μπουν στη δράση νέοι εργαζόμενοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα που η κρίση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο να γίνουν θαρραλέα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων και στον κλάδο του Μετάλλου και στους άλλους κλάδους, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, με γραμμή πάλης για την υπεράσπιση και επανακατάκτηση δικαιωμάτων μας που απεμπολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος της χώρας μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ