ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις 3 Ιούνη μέρα δράσης και διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής στήριξης

Για τις κινητοποιήσεις μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στη μέρα δράσης και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό της στις 3 Ιούνη σε όλη την Αττική απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και τα σωματεία τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αίτημα αιχμής να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των τοπικών Ενώσεων, κλαδικών Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα σε διάφορες συνοικίες και δήμους, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ηδη στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ έχουν ανταποκριθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών, ενώ για το ίδιο θέμα τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συνεδριάσεις διοικήσεων πολλών ακόμα σωματείων.

Ανοίγουμε μια καινούργια σελίδα αγώνα

Για το περιεχόμενο και τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΒΣΑ, σημειώνοντας για το περιεχόμενο της κινητοποίησης:

«Στις 3 Ιούνη καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στις πρωινές κινητοποιήσεις που οργανώνονται στους δήμους της Αττικής αλλά και στην κεντρική απογευματινή κινητοποίηση στο κέντρο.

Είναι ανάγκη να ανοίξουμε καινούργια σελίδα αγώνα. Μόνο έτσι θα δυναμώσει η φωνή μας.

H κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα "οριζόντια" μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει, προσφέρουν ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα που θα φέρει η κρίση, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες; Κανείς».

Και σχολιάζοντας πιο συγκεκριμένα τα μέτρα της κυβέρνησης, μας λέει: «Μπορεί τα 800 ευρώ - τα οποία πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν πάρει ακόμα - να έδωσαν μια ελάχιστη ανάσα, αρκεί όμως σήμερα ένα επίδομα για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας και τα έξοδα της επιχείρησης;

Αρκεί σήμερα η προσωρινή μετάθεση φόρων και χαρατσιών, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά έρχονται το επόμενο διάστημα; Οταν οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες το νομικό οπλοστάσιο που τους έφτιαξε η κυβέρνηση, μας περιμένουν στη γωνία;

Η κοροϊδία γιγαντώνεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην εστίαση και αλλού μετράνε την απόσταση των τραπεζιών, και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δισ. των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο».

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ο Δ. Βιτάλης αναφέρει: «Κάθε συνάδελφος έχει πείρα από τα προηγούμενα χρόνια. Οσο μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της ΕΕ που μέχρι σήμερα αποτέλεσε πυξίδα για όλες τις κυβερνήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και όλος ο λαός θα βρίσκονται σε όλο και χειρότερη θέση.

Η αντιλαϊκή πολιτική παραμένει ίδια κι απαράλλακτη με τα προηγούμενα χρόνια. Ολοι οι νόμοι για τη φορολογία, το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις κατασχέσεις παραμένουν σε ισχύ, πάρα τις όποιες χρονικές αναστολές στην εφαρμογή τους τάζει η κυβέρνηση. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε αυτές τις κυρίαρχες πολιτικές.

Η δράση αυτής της περιόδου, με αποκορύφωμα τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, όπου συμμετείχαν πάνω από 20 Σωματεία και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ στην Αττική, αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη. Εδωσε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση, που ήθελε να επιβάλει σιγή, να στιγματίσει την οργανωμένη πάλη, προβάλλοντάς την ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα για μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας, της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαού, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας μας».

Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη Βουλή και στο υπουργείο Ανάπτυξης

Με έκτακτη κινητοποίηση την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας απαίτησαν την άμεση καταβολή των απλήρωτων μισθών δύο μηνών, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τις υπαναχωρήσεις στις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για την πληρωμή τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Ενώ, μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ναυπηγείου έξω από τη Βουλή, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους για τα δεδουλευμένα και για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ακολούθως οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου κάτω από το βάρος της κινητοποίησής τους απέσπασαν τη δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό για τροπολογία που θα κατατεθεί το Σάββατο σε νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, για τρίμηνη αναδρομική παράταση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού (Απρίλης, Μάης, Ιούνης), γεγονός που σημαίνει ότι θα πληρωθούν τους μήνες αυτούς. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει, καθώς με τη λήξη της αναδρομικότητας οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με την απληρωσιά και την αβεβαιότητα. Η έκτακτη κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πύλη του ναυπηγείου και στη συνέχεια με λεωφορεία μετέβησαν έξω από τη Βουλή.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις
Στο Εμπόριο

Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς - εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.ά. - σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα 25/5 παρεμβάσεις θα γίνουν στα καταστήματα της Ερμού (10 π.μ.), στο «METRO MALL» (Αγιος Δημήτριος) και στον «Σκλαβενίτη» στο Μαρούσι. Την Τρίτη 26/5 παρεμβάσεις προγραμματίζονται στο «ATHENS MALL», στον «Σκλαβενίτη» στη Ν. Χαλκηδόνα, στα «HONDOS» στη Γλυφάδα, στο πολυκατάστημα «ΑΤΤΙCΑ» και στο «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στο Ελληνικό.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές», σημειώνει ο Σύλλογος, που με περιοδείες και εξορμήσεις καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχθούν να πληρώσουν τη νέα κρίση.

Στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας, ενώ το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data», το Σάββατο 23 Μάη, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως). Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι) για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

Σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 27/5, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει πως «η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο, μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε "λάστιχο" (...) Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλειά τους θα προστατεύονται, και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Στο Φάρμακο

Το Σάββατο 23/5, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις σε όσες φαρμακαποθήκες ανοίξουν τη μέρα εκείνη, χωρίς να διημερεύουν. Η νέα κινητοποίηση είναι συνέχεια της συγκέντρωσης που οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη στο δημαρχείο της Αθήνας, δίνοντας μια πρώτη μαχητική απάντηση «στην εργοδοσία και στη δημοτική αρχή που συντονισμένα σχεδιάζουν τη διάλυση όσων συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει, "χτυπώντας" το σταθερό 5ήμερο - 8ωρο ωράριο εργασίας, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών της Αθήνας από Δευτέρα έως Σάββατο».

Συσκέψεις για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων

Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Δήμου Αθήνας καλούν σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Τρίτη 26/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ