ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού αποδεικνύεται για την κυβέρνηση παραγωγική σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της κυριαρχίας της αστικής τάξης. Πέρα από τα παρεχόμενα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, τον πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναβαθμίζεται η λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Η αναβάθμιση αυτή δεν περνά μόνο μέσα από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, τη γιγάντωση του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικού φακελώματος αλλά και από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Στον τομέα του εξοπλισμού των κατασταλτικών δυνάμεων υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα που ενισχύουν και τα μέσα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ και εξυπηρετούν τους πάγιους στόχους και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όλων των Περιφερειών, η αστυνομία ανανεώνει το στόλο των οχημάτων της. Εκατοντάδες νέα οχήματα, πολλά με αυξημένες δυνατότητες (SUV), κατανέμονται σε περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες (χαρακτηριστικά 90 στη Δυτική Ελλάδα και 55 στην Πελοπόννησο). Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αστυνομίας περιλαμβάνει την προμήθεια, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, 400 περίπου αυτοκινήτων και ειδικών οχημάτων. Ενας μεγάλος αριθμός από τα αυτοκίνητα αυτά αφορά την ενίσχυση των ειδικών υπηρεσιών ασφάλειας και παρακολούθησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Επίσης, το πρόγραμμα προμηθειών περιλαμβάνει από φορτηγά κλειστού τύπου μέχρι ευέλικτα λεωφορεία και SUV που χρησιμοποιούνται από τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Ειδικές Δυνάμεις ενισχύθηκαν με 8 θωρακισμένα οχήματα τύπου «Typhoon MRAP», που κινούνται με δεκαμελές πλήρωμα, καθώς και με άλλα οχήματα μεγάλης δυναμικότητας. Τα οχήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και στην ύπαιθρο και στο αστικό περιβάλλον, για κατασταλτικές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό. Οι Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα θωρακισμένα οχήματα στον Εβρο, ενώ κατά την τελευταία απόβασή τους στη Λέσβο και τη Χίο είχαν μεταφέρει και τους «Αίαντες» (οχήματα εκτόξευσης νερού).

Νέα προτεραιότητα για τους μηχανισμούς καταστολής αποτελούν και τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιχειρήσεις παρακολούθησης και ασφάλειας. Η προμήθεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΗERCULES που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του ελέγχου του λαθρεμπορίου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Πρόκειται για την υλοποίηση πολυεπίπεδης πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε αυτές τις μέρες από τη Βουλή και η εξομοίωση της ποινικής προστασίας της περιουσίας της ΕΕ με την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και τυποποιήθηκαν ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ και γενικά ό,τι αφορά τη μείωση εσόδων της ΕΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη συνυπογράψει μνημόνιο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ένταξη στα μέσα της μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), που θα χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής για παρατήρηση, επιχειρήσεις έρευνας και δίωξης, καθώς και επιχειρήσεις ασφάλειας. Τα drones είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κάμερες για να μεταφέρουν πληροφορίες και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στο Κέντρο Ελέγχου και Επιχειρήσεων. Θα λειτουργούν με την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση του αρχηγείου της αστυνομίας, όπου λειτουργεί ειδική υπηρεσία για μη στελεχωμένα εναέρια συστήματα. Η προμήθεια των drones έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν απέτρεψε τους αξιωματικούς των κατασταλτικών μηχανισμών να παρακολουθήσουν την επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος αντιμετώπισης διαδηλωτών με την Ακουστική Συσκευή Μακράς Ακτίνας, γνωστή ως LRAD (Long Range Acoustic Device). Πρόκειται για συσκευή που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» και λειτουργεί με την εκπομπή ήχων σε πολύ υψηλότερο τόνο (145 db μέχρι 151 db) σε σχέση με τις γνωστές μας μεγαφωνικές συσκευές. Τονίζεται ότι 100 - 120 db προκαλούν απώλεια ακοής. Τo LRAD μπορεί και εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο για να εκπέμψει τους ήχους του. Με τους ανυπόφορους σε ένταση ήχους που εκπέμπονται, αποτρέπονται οι διαδηλωτές να πλησιάσουν στην εγκατάσταση ή στο χώρο που σκοπεύουν, καθώς και στην παράταξη των δυνάμεων καταστολής.

Η αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων καταστολής με την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας είχε ως συνέπεια να επισπευσθούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια διασκευασμένων αυτοκινήτων για προσαγωγές και μεταγωγές, καθώς και για την προμήθεια θερμικών καμερών απεικόνισης. Πρόκειται για 26 ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα στο χώρο των πίσω καθισμάτων για μεταγωγή δύο ατόμων, που προσφέρονται για γρήγορο καθαρισμό και απολύμανση. Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης αποτελούν ένα ιδανικό μέσο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας ανθρώπων που περνούν μπροστά τους, μέσω της αντίθεσης των χρωμάτων στην οθόνη τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς χώρους, όπως οι πύλες αεροδρομίων, για έναν αρχικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη τύπους θερμικών καμερών και στα εναέρια μέσα της και στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης.

Με την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση του φακελώματος και τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό, επιδιώκεται η διατήρηση της αστυνομίας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό συνδέεται άμεσα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της καταστολής. Η κατεύθυνση είναι κοινή και για τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, την Πολιτική Προστασία, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα κλειστά κέντρα - φυλακές για τους μετανάστες, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, ο νόμος για τον περιορισμό των δικαιωμάτων στο άσυλο, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, η ποινικοποίηση των ταξιδιών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, τα κατασταλτικά μέτρα των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελούν ένα πλέγμα που στοχεύει τους εργαζόμενους και το λαό. Στόχος είναι να περάσει ο νέος οδοστρωτήρας των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και να επιβληθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και πρώτιστα να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση που επέσπευσε η πανδημία του κορονοϊού. Σε όλα αυτά, το λαϊκό κίνημα, εξοπλισμένο με την αλληλεγγύη και την εμπειρία των αγώνων, καλείται να δώσει τη δική του απάντηση.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α.


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Πολλά τα προβλήματα, μεγάλη η ανησυχία των φαντάρων

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι, έπειτα από σχεδόν τρεις βδομάδες άρσης των περιοριστικών μέτρων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμη και τώρα, φαντάροι συνεχίζουν να καταγγέλλουν την έλλειψη βασικών ειδών ατομικής υγιεινής εντός των στρατοπέδων.

Επιπλέον, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έρχονται γρήγορα φέτος, το ζήτημα της λειτουργίας των κλιματιστικών σε περίοδο πανδημίας έχει προκαλέσει άγχος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους φαντάρους. Ηδη, το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, ώστε να μην κινδυνέψει η υγεία προσωπικού και φαντάρων.

Την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει οι άδειες σε στρατευμένους που παρέμειναν για περισσότερους από δύο μήνες εντός των μονάδων τους. Ωστόσο, όπως έχουν καταγγείλει ναύτες που υπηρετούν τη θητεία τους στα νησιά του Αιγαίου, δεν ισχύει το ίδιο γι' αυτούς, αναμένοντας σχετική οδηγία του ΓΕΝ.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα για όλους παραμένει το κόστος μεταφοράς προς τον τόπο προορισμού, που για ακόμη μία φορά θα βάλουν οι ίδιοι από τις τσέπες τους. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ΕΛΔΥΚάριους, αφού αρκετές είναι οι περιπτώσεις φαντάρων που είχαν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν χάσει τα λεφτά τους και να μην έχουν καμία εγγύηση από την κυβέρνηση για την επιστροφή τους.

Ταυτόχρονα, στις 27-29 Μάη θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των φαντάρων της 2020/ Δ' ΕΣΣΟ που υπηρετούν την θητεία τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαντάροι αφού προσγειωθούν στην Ελλάδα, θα οδηγηθούν στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), στη Θήβα, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο έμειναν και οι φαντάροι της προηγούμενης ΕΣΣΟ που επαναπατρίστηκε απ' την Κύπρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες των ίδιων, οι συνθήκες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο ήταν απαράδεκτες, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό στρατευμένων για προστασία απ' την πανδημία. Συγκεκριμένα, τόνιζαν πως κανένα μέτρο δεν είχε παρθεί για την ατομική τους υγιεινή καθώς:

Οι χώροι δεν είχαν απολυμανθεί.

Οι τουαλέτες βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Δεν υπήρχαν σαπούνι και αντισηπτικό για την ατομική υγιεινή των στρατιωτών.

Δεν υπήρχε ζεστό νερό.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την υγεία των στρατιωτών και επιπλέον να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι επαναπατριζόμενοι της 2020/ Δ' ΕΣΣΟ να μη χάσουν τις άδειες που δικαιούνται.

Να εξασφαλίσει τώρα:

-- Να συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας στις μονάδες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους. Οπου δεν έχει γίνει, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα.

-- Να συνεχιστούν οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία.

-- Να συντηρηθούν όλα τα κλιματιστικά και να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

-- Να εξασφαλίζεται η δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων από και προς τη μονάδα τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

-- Να χορηγείται σε κάθε στρατιώτη αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

-- Ειδική μέριμνα να υπάρξει στην πράξη για τους νεοσύλλεκτους της νέας εκπαιδευτικής σειράς του Ιούνη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org