ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Τίμησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Κατάθεση στεφάνων έγινε την Παρασκευή, σε Μαραθώνα και Θεσσαλονίκη

Στον Μαραθώνα
Στον Μαραθώνα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και Βαλκανιονίκη, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ κατέθεσε την Παρασκευή 22 Μάη στεφάνι στο Μνημείο του στον Μαραθώνα. Στο χώρο της κατάθεσης, σύντομη ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια. Χαιρετισμό απηύθυνε η Νατάσσα Καμπέλη, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ.

Στο Μνημείο κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, και τον εγγονό του, Γρηγόρης, καθώς και από την Νατάσσα Καμπέλη.

Τη μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησε και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης που έγινε 57 χρόνια πριν, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε στην ομιλία του ότι «57 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι στόχοι και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε, δεν έχουν βρει ακόμη δικαίωση. Δεν έχουν βρει δικαίωση τα ιδανικά και τα οράματα για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, του Νικηφορίδη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, που μέσα στις φυλακές και τις εξορίες, μπροστά στα στρατοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα δεν δείλιασαν, δεν συμβιβάστηκαν, δεν υπέγραψαν δήλωση μετανοίας».

MotionTeam

Κάλεσε το λαό, με οδηγό το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, ενάντια στην πολιτική που φορτώνει στις πλάτες του τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που επισπεύστηκε από την πανδημία.

«Καλούμε σε συστράτευση και πανστρατιά ενάντια σε όλα αυτά που μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή μας πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των λαών!», σημείωσε.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Συσκέψεις με τίτλο «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πιο επικίνδυνο ιό, τον καπιταλισμό!» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 24 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σίνδου, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Μικράς Ασίας στα Κουφάλια, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Λάρισα

Ανοιχτή πολιτική συζήτηση διοργανώνει η ΚΟΒ Νίκαιας Λάρισας, την Τρίτη 26 Μάη και ώρα 7.30 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο του κέντρου «ΗΔΙΣΤΟΝ», με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σε συνέχεια των περιοδειών σε χώρους δουλειάς που πραγματοποιεί η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής στελέχη του Κόμματος, προγραμματίζονται:

-- Το Σάββατο 23 Μάη, στο πολυκατάστημα «Πράκτικερ» στην Πάτρα με την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, στα εμπορικά καταστήματα και στο συσκευαστήριο εσπεριδοειδών «ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΑΡ» στη Γαστούνη με τον Αλέξη Τσαουσάκη.

-- Τη Δευτέρα 25 Μάη, στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας με τον Σπύρο Μπέτση, στο Γκαράζ του δήμου Πατρέων με τον Σωτήρη Παρίση, στις υπηρεσίες του δήμου Ζακύνθου με τον Κώστα Πλατυπόδη, στις υπηρεσίες του δήμου Αργοστολίου και της Περιφέρειας με τον Διονύση Αλιβιζάτο, στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας στον Πύργο με την Στέλλα Αναστασίου και στο εργοστάσιο της «KNAUF» στο Αγρίνιο με τον Μιχάλη Κατσιγιάννη.


Διαδικτυακές συζητήσεις

Στο πλαίσιο της πολύμορφης παρέμβασής τους στους εργαζόμενους του κλάδου, οι ΚΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προγραμματίζουν διαδικτυακές συζητήσεις, μέσω «zoom» (https://us04web.zoom.us/j/73498328114?pwd=UnVhMjBLNHpSL3ZuQitvcHRXVmV2Zz09):

  • Δευτέρα 25/5, στις 19.00, Κρίση του κορονοϊού ή κρίση του καπιταλισμού; Είμαστε προ των πυλών ή εν μέσω της κρίσης; Σε ποια κοινωνία θα εξαλειφθούν οι καπιταλιστικές κρίσεις;
  • Παρασκευή 29/5, στις 12.00, Ρίζα της ανεργίας το καπιταλιστικό κέρδος. Πού και με ποιον τρόπο μπορεί να εξαλειφθεί η ανεργία; Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org