ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Με άξονα το κρατικό χρέος στήνουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου συμμετείχε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου συμμετείχε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση
Στο ζήτημα του κρατικού χρέους της Ελλάδας και των πλεονασμάτων, και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, επικεντρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και αργά χτες το βράδυ, ενώ τα παζάρια συνεχίζονταν και ανάμεσα στους εμπλεκόμενους «παίχτες» με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής «λύσης» ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεφταν διάφορες «εναλλακτικές» προτάσεις σχετικά με το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως μέχρι το 2060, και σε συνδυασμό με τις επιχειρούμενες λεγόμενες «ευέλικτες» ερμηνείες του Συμφώνου Σταθερότητας που ισχύει στην ΕΕ, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι αποστάσεις της Ευρωζώνης, κατά βάση της γερμανικής κυβέρνησης, με τις θέσεις που προβάλλει για τα συγκεκριμένα ζητήματα η πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg», σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με ρυθμό ανάκαμψης 1,3% στη μακροπρόθεσμη περίοδο και πρωτογενή πλεονάσματα 2,6%, το κρατικό χρέος θα υποχωρούσε κάτω από 60% του ΑΕΠ το 2060, δηλαδή σε «βιώσιμα» επίπεδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, με ανάκαμψη στο 1% και πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5%, κατά μέσο όρο, το κρατικό χρέος θα απογειωθεί στο 226% του ΑΕΠ το 2060, θα διαμορφωθεί δηλαδή σε «μη βιώσιμα» επίπεδα...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προσήλθε στη χτεσινή συνεδρίαση με αντιλαϊκό «ατού» την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», τα οποία και επικυρώθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, στη συζήτηση για το κρατικό χρέος «υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, χαρακτηριστικά τόνισε: «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές της ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν». Οπως είπε, οι θέσεις αυτές δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια, ωστόσο «με καλή θέληση θα βρούμε μια λύση».

Σχετικά με «διαφορετικές» θέσεις, που αποδίδονται στον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως «συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό (...) έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το 2018, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

«Κανάλια επικοινωνίας» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της νεοσύστατης «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με φόντο τις διεργασίες και τα παζάρια γύρω από το ειδικό βάρος και το ρόλο τμημάτων της εγχώριας βιομηχανίας στο υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό πρότυπο».

Στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη τη δημιουργία του νέου φορέα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αποδίδει στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και τη θεωρεί βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Αναφορικά με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο ΑΕΠ, τόνισε ότι «χρειάζεται σοβαρή δουλειά για τη διαμόρφωση σύγχρονης, συνεκτικής και αξιόπιστης βιομηχανικής στρατηγικής, καθώς και για αντιμετώπιση διαδεδομένων απόψεων που τείνουν να θεωρούν αυτόν το στόχο είτε μη αναγκαίο είτε ανέφικτο». Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, είναι αναγκαία «η αξιοποίηση της γνώσης, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, ο σεβασμός και η αναβάθμιση της εργασίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην «ανάπτυξη ενός σταθερού καναλιού επικοινωνίας και στην εδραίωση συστηματικής συνεργασίας για την προώθηση της πολιτικής για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση εν γένει».

Οι εκπρόσωποι της «Ελληνικής Παραγωγής» τόνισαν ότι «υπάρχει ισχυρή δυναμική για αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο εθνικό προϊόν, μέσα από τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Να μην προσδοκά ο λαός από μία «ματωμένη ανάπτυξη», να οργανώσει την πάλη του

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «είναι σημαντικό ή όχι, τελικά, να συζητάμε για το χρέος ή δεν έχει και καμία αξία», ο βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στην ΕΡΤ1:

«Σημαντικό για ποιον και θετικό για ποιον, είναι το ερώτημα. Γιατί σήμερα (σ.σ. χτες) το Γιούρογκρουπ καταρχήν θα έρθει να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των μέτρων, που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος του σημερινού Γιούρογκρουπ. Και από εκεί και πέρα η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι αποκλείουμε να γίνει μια συγκεκριμένη ρύθμιση για το χρέος, μέσω μιας επιμήκυνσης, για παράδειγμα, ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Γιατί η συζήτηση για το χρέος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικότερες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Καμία σχέση φυσικά με το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με όλες αυτές τις γελοιότητες "περί γραβάτας", που μόνο στόχο έχουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση. Οπως επίσης ποτέ δεν είπαμε ότι αποκλείουμε να υπάρχει κι ανάκαμψη της οικονομίας. Μετά από 8 - 9 χρόνια κρίσης, με τα μέτρα αυτά που έχουν παρθεί, με την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί και από τους προηγούμενους και από τους σημερινούς, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη συγκέντρωση της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια - να σας θυμίσω τη ρύθμιση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις συνέπειες που θα έχει για μικρούς αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. - βεβαίως και επενδυτές μπορεί να έρθουν και επενδύσεις μπορεί να γίνουν, γιατί οι προοπτικές κερδοφορίας, πάνω σε αυτή τη σκλαβιά, πάνω σε αυτά τα ερείπια εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, είναι μεγάλες.

Ομως, και στη μία περίπτωση, όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους και, στην άλλη, την ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί: Αυτό θα είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων; Θα παρθούν πίσω, δηλαδή, οι 600 μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί; Μήπως δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις προχτές; Θα πάψει η επιτροπεία, που είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουν δεν έχουν μνημόνια; Φυσικά και όχι. Ολα αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και στη μία και στην άλλη περίπτωση κι όχι απλά θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα είναι και η προϋπόθεση για να υπάρχει και ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη της οικονομίας.

Αρα, κατά τη γνώμη μας, το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην περιμένει, να μην προσδοκά, ο λαός, από μία "ματωμένη ανάπτυξη". Να οργανώσει τον αγώνα του, την πάλη του. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας ήταν ελπιδοφόρες, αλλά πρέπει να έχουν διάρκεια, συνέχεια. Οχι μόνο να στρέφονται ενάντια σε μία κυβέρνηση, που υλοποιεί αυτά τα μέτρα, χτες ήταν μια άλλη, αύριο θα είναι μια άλλη, αλλά ενάντια στην εξουσία, την οικονομία, του κεφαλαίου, που για να ανακάμψει πρέπει να οδηγήσει το λαό σε μια μεγαλύτερη χρεοκοπία».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ετοιμες για υπογραφές οι πρώτες συμβάσεις

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την παράδοση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης επαναλαμβάνει το «πολύ σημαντικό ενδιαφέρον» που υπάρχει από ξένες εταιρείες να προχωρήσουν σε έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων στη χώρα μας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης για τις τρεις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, στις περιοχές «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», «Αρτα - Πρέβεζα», που αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ, και «Αιτωλοακαρνανία», που κατοχυρώθηκε από την «Energean Oil & Gas».

Μία ακόμα ανάλογη σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στο προσεχές μέλλον για την θαλάσσια Περιοχή Παραχώρησης 2 (δυτικά της Κέρκυρας), στην οποία θα προβούν σε έρευνες τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με τη γαλλική «Total» και την ιταλική «Edison». Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη βδομάδα υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, εκπροσώπων από τα ΕΛΠΕ , την αμερικανική «Exxon Mobil» και τη γαλλική «Total», κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν «οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Προς «αξιοποίηση» της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας

Στα σχέδια «αξιοποίησης» της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας αναφέρθηκε χτες, στο περιθώριο εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, λέγοντας ότι προχωρούν «διαπραγματεύσεις» για τις «επενδύσεις», μέσω πολυετούς μίσθωσης, στις Φλέβες - η μία προέρχεται από το Αμπου Ντάμπι και η δεύτερη από την ΜΕΤΚΑ - για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, εκτιμώντας ότι η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβρη. Συμπλήρωσε ότι την επόμενη βδομάδα το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μην υπάρξουν «προβλήματα» ανάλογα με αυτά που δημιουργήθηκαν με την «επένδυση» στο Ελληνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ