ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ενόχλησαν οι δηλώσεις Λαβρόφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Μετά την αρνητική αντίδραση της Βουλγαρίας, χτες και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια αντέδρασε έντονα στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως η ενδοαστική πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ πυροδοτείται από το εξωτερικό επειδή η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να υιοθετήσει τα μέτρα κατά της Ρωσίας και δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην κατασκευή ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Η αμερικανική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Λαβρόφ «παράλογους ισχυρισμούς», τονίζοντας πως οι «ΗΠΑ επιθυμούν ειρήνη και σταθερότητα στη Μακεδονία, ως μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου τους» και ότι «η μεγάλη πλειονότητα των Μακεδόνων πολιτών και των πολιτικών ηγετών θέλουν να προσχωρήσει η χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πως αυτό αποτελεί τον καλύτερο δρόμο προς την ασφάλεια και την ευημερία της Μακεδονίας».

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσφατη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, πως τα Τίρανα θα ασκήσουν βέτο σε πιθανή προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εάν δεν τηρήσουν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της Αχρίδας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου δεν κατονομάζεται αλλά «φωτογραφίζεται» η Αλβανία, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «εμπόδια, απειλές και δικαιολογίες δεν είναι στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα», ενώ τονίζεται ότι «στρατηγικός στόχος» της χώρας παραμένει η ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τέλος, χτες, οι αρχές της ΠΓΔΜ παρέδωσαν στο Κοσσυφοπέδιο τις σορούς εννιά Κοσσοβάρων Αλβανών που σκοτώθηκαν στις αρχές Μάη στο Κουμάνοβο στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν με άλλους ενόπλους κατά του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Τριήμερη συνάντηση των 57 συμμετεχόντων

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε τελική συμφωνία πάνω στον ιδρυτικό «Χάρτη» λειτουργίας του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών - AIIB), στο οποίο πρωτοστατεί η Κίνα, κατέληξαν οι εκπρόσωποι των (προς το παρόν) 57 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, μεταξύ αυτών και πολλές χώρες της ΕΕ (όπως οι Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία κ.ά.).

Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι οι εντεταλμένοι διαπραγματευτές των χωρών - μελών πραγματοποίησαν τριήμερη συνάντηση στη Σιγκαπούρη, «κεκλεισμένων των θυρών». «Θα ιδρύσουμε την AIIB έως το τέλος του χρόνου και θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία της το συντομότερο δυνατό, μετά από νόμιμες επικυρώσεις (που χρειάζεται να γίνουν) σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο Σχι Γιαομπίν, υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας και, σύμφωνα με το «Σινχουά», μόνιμος προεδρεύων των συναντήσεων των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ θα είναι 100 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 50 θα διαθέσει το Πεκίνο. Η AIIB αναμένεται να προσανατολιστεί κύρια στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών, λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων, τηλεπικοινωνιακών και μεταφορικών δικτύων που θα δώσουν ώθηση σε επενδύσεις σε διάφορους κλάδους.

Στο μεταξύ, τις δικές της κινήσεις καθορίζει η Ιαπωνία, που μέχρι σήμερα επιλέγει να «απέχει» από την AIIB, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να παραχωρήσει εύκολα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εδώ και χρόνια διαθέτει στις μπίζνες στην Ασία. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια κατά 30% τα δάνεια που παρείχε για επενδύσεις στην περιοχή και θα «προσφέρει» συνολικά 110 δισ. δολάρια (δεν προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα). Το Τόκιο ιεραρχεί επενδύσεις στη διαχείριση του νερού και γενικά των υδάτινων πόρων αλλά και στην κατασκευή σιδηροδρόμων, ώστε τρένα υψηλής ταχύτητας να μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα με πολύ μικρότερο χρόνο αλλά και κόστος.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
φωτό 1

Στις 25 Μάη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Νίκος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανατολικών Συνοικιών Ηρακλείου, το ποσό των 50 ευρώ.

***

φωτό 1

Ο σ. Γιάννης Μαραγκουδάκης, στη μνήμη του αδερφού του ΝΙΚΟΥ (ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ), που «έφυγε» από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, κατέθεσε στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» το ποσό των 200 ευρώ για ενίσχυση. Ενισχυτής στο «Σ.τ.Α.» υπήρξε για πολλά χρόνια και ο Νίκος.

Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ -
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ -
ΗΠΑ
Συναγερμός για την πετρελαιοκηλίδα στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κινητοποίηση των πολιτειακών αρχών προκαλούν στην Καλιφόρνια οι δύο πετρελαιοκηλίδες που προκλήθηκαν την Τρίτη μετά από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό της εταιρείας «Plains All American Pipeline», με συνέπεια τη διαρροή στη θάλασσα τουλάχιστον 400.000 λίτρων αργού πετρελαίου και την πρόκληση βαριάς περιβαλλοντικής βλάβης κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Ηδη εδώ και ένα 48ωρο ο κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να καθαριστεί θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 14,5 χλμ. και να αποδεσμευτούν άμεσα και γρήγορα «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για την προστασία της ακτογραμμής. Στο πλαίσιο των μέτρων, στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Ο Ντάρεν Πάλμερ, εκπρόσωπος της «Plains All American Pipeline LP», της ιδιοκτήτριας εταιρείας, είπε πως ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές βδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο. Ακόμη, ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού.

Οι περιβαλλοντιστές ανησυχούν ότι το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα απειλεί την άγρια ζωή, περιλαμβανομένων των πουλιών και των φαλαινών. Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας όπου το 1969 είχε διαπραχθεί ακόμη ένα περιβαλλοντικό έγκλημα από τα μονοπώλια προκαλώντας σημαντική πετρελαϊκή ρύπανση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ