ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
Το ψέμα της «Αυγής» και το «ατυχές γεγονός»

Εκθεσις: «Ο πατριωτισμός των Ελλήνων»

Σημείωσις: όποιος πολιτικοποιήσει το θέμα θα αποβληθεί και θα αποκλεισθεί από τας πανελληνίους εξετάσεις.

Το παραπάνω ήταν μια προσφιλής μέθοδος με την οποία διάφοροι «εκπαιδευτικοί» στο παρελθόν απέβαλαν από τις σχολικές αίθουσες τα μέλη της ΚΝΕ και άλλους νέους αγωνιστές, όχι τόσο για να τρομοκρατήσουν και να συμμορφώσουν τους ίδιους - η ΚΝΕ στη 40χρονη ηρωική πορεία της απέδειξε ότι δεν τρομοκρατείται - αλλά με στόχο τους υπόλοιπους μαθητές.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν είναι παρελθόν το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, όπως επιθυμούσαν και προσπάθησαν με μανία ορισμένοι, όπως η «Αυγή». Γι' αυτό μπορούμε να προτείνουμε... ξυδάκι, τίποτα άλλο.

Ο αντικομουνισμός όμως είναι εδώ, από καθ' έδρας και με την αμέριστη στήριξη του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 9η του Μάη που στα σχολεία διδάσκεται όχι σαν Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, αλλά σαν τη μέρα της ΕΕ, καταδίκης του ολοκληρωτισμού και εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό. Απέναντι σε αυτό υπάρχουν πολλοί πραγματικοί δάσκαλοι με τα γράμματα κεφαλαία που αντιστέκονται.

Ανάμεσά τους δεν βρίσκεται μια καθηγήτρια, στέλεχος του ΣΥΝ, στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης, την οποία υπερασπίζει ο ΣΥΝ και η «Αυγή» με... σεντόνια, μέρες τώρα, γράφοντας ψέματα για το ΚΚΕ και για ένα δεκαπεντάχρονο μαθητή - μέλος της ΚΝΕ. Δικαίωμά της θα πει κανένας να λέει ό,τι θέλει στο μάθημά της. Πόσο μάλλον όταν συντάσσεται και με τις επίσημες κατευθύνσεις, τα βιβλία που γράφουν για το υπουργείο άλλα στελέχη του ΣΥΝ και τις οδηγίες της ΕΕ. Είναι και... υποχρέωσή της, θα έλεγε άλλος.

Ετσι, το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΝ έλεγε στο μάθημά της ότι λογοκρισία κάνει το ΚΚΕ, το ΛΑ.Ο.Σ. και η Εκκλησία.

Η ατυχία της είναι ότι είχε μαθητή και έναν 15χρονο - μέλος της ΚΝΕ - καλό μαθητή και γνωστό για το ήθος του σε όλο το σχολείο, ο οποίος απαντούσε στα ψέματά της με ευθύτητα και «χωρίς κουκούλα που απελευθερώνει»... Και η καθηγήτρια του απάντησε με το «ύψος» και τη «δύναμη» των επιχειρημάτων της, το «ανάστημά» της ως εκπαιδευτικού και συνδικαλιστικού στελέχους. Του στέρησε το λόγο, τον οδήγησε στον διευθυντή - γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - και μαζί... τον έδιωξαν τρεις μέρες από το σχολείο.

Η αιτιολογία της αποβολής ...αυθάδεια!!! Αυτό η «Αυγή» το λέει «ατυχές γεγονός».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντέδρασαν, ζήτησαν να παρθεί πίσω η αποβολή. Ζητήσαμε συνάντηση με το διευθυντή, την ώρα την πρότεινε ο ίδιος. Πήγαμε, ο διευθυντής έλειπε... γιατί προτίμησε να μαζέψει ψήφους για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό η «Αυγή» το λέει «έφοδο» και «εισβολή» του βουλευτή Πρωτούλη. Αφού αντιμετωπίσαμε διάφορους κωμικούς θεατρινισμούς, έτοιμους από τα πριν, από γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ όπως «ποιοι είστε, δεν έχετε εδώ δουλειά», «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ακούμε», «ο Στάλιν εδώ δεν περνάει», «έχετε καταστρέψει το παιδάκι γιατί του μαθαίνετε την ανυπακοή», πήραμε την εξήγηση ότι η αποβολή είναι δικαιολογημένη και δεν αλλάζει. Ρωτήσαμε τι σημαίνει αυθάδεια, έβρισε κάποιον; Οχι, μας είπαν. Χτύπησε κανέναν; Οχι, μας είπαν. Εκανε καταστροφές; Οχι, μας είπαν. Ζήτησε το λόγο! Αυτή ήταν η αυθάδεια στην αυθεντία της έδρας.

Δώσαμε και τη δική μας εξήγηση, ότι ο αντικομμουνισμός στην Πετρούπολη δε θα περάσει, με πικετοφορία των Οργανώσεων της ΚΝΕ το απόγευμα στους δρόμους της πόλης, συναντώντας τη γενική καταδίκη μιας τέτοιας ενέργειας από την πόλη που λίγες μέρες πριν είχε τιμήσει τον κομμουνιστή δήμαρχό της Ν. Παξιμαδά.

Αυτά για την ιστορία. Οσο για το ποιος είναι ο καθένας, στην Πετρούπολη γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, και οι μαθητές γνωρίζουν και ξεχωρίζουν τους δασκάλους τους, τόσο από τη συμπεριφορά τους μέσα στο σχολείο όσο και από την τιμή ...της διδασκαλίας ορισμένων μετά από αυτό.

Για το σήμερα, η αποβολή ισχύει ναι ή όχι κύριοι της «Αυγής»; Ο ΣΥΝ που αυτοαναγορεύεται «κόμμα νεολαίας», στην Πετρούπολη έκανε τίποτα για να παρθεί πίσω; Η καθηγήτρια, που είναι και συνδικαλιστικό στέλεχος, έκανε τίποτα; Εκανε. Ο σύλλογός της κυκλοφορεί ένα κείμενο που λέει ότι είναι ομόφωνο και συμφωνεί με την αποβολή.

Κύριοι του ΣΥΝ και της «Αυγής» να το χαίρεστε το στέλεχός σας και να γράψετε και άλλα. Η αλήθεια παραμένει η ίδια: Στην ιστορία του κινήματος δεν υπήρξε ούτε ένας αγωνιστής και αντικομμουνιστής, δεν υπήρξε ούτε ένας αριστερός και αντικομμουνιστής.

Απευθυνόμαστε στους δασκάλους να μην αναλάβουν το ρόλο των σύγχρονων καρδιναλίων της αντικομμουνιστικής ιεράς εξέτασης, να μάθουν και οι ίδιοι και να διδάξουν την πιο βαριά κληρονομιά του τόπου μας, που είναι η ιστορία του λαϊκού κινήματος. Σε αυτήν θα βρουν και τους κομμουνιστές και τη συμβολή τους, θα βρουν και άλλους με το ρόλο τους.

Οσο για ορισμένους, τους ταιριάζει το τραγούδι:

«και οι δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες

κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες

σε ιδεώδεις υποταχτικούς

που είναι στο μυαλό νωθροί

μα υπακοή έχουν περισσή,

τους έχω σιχαθεί».


Του Γιάννη ΠΡΩΤΟΥΛΗ*
* Ο Γιάννης Πρωτούλης είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org