ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
Μια απάντηση στον αντικομμουνισμό από δυο παλαίμαχους κομμουνιστές

Είμαστε δυο κομμουνιστές με 65 χρόνια μέλη του ΚΚΕ ο καθέ­νας. Πήραμε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και έχουμε πάνω από 25 χρόνια φυλακή και εξορία. Ο ένας μάλιστα δικάστηκε σε θάνατο και γλίτωσε ύστερα από επέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ το 1949 και σταμάτησαν οι εκτελέσεις.

Ο άλλος έχει δυο διαμπερή τραύματα, το ένα στο στήθος από τους παρακρατικούς «Χίτες» του Γρίβα.

Εμείς είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας, το ΚΚΕ, που συμπλή­ρωσε 9 δεκαετίες αγώνων και θυσιών, για την εργατική τάξη και το λαό και δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση που να μην έχει τη συμβολή και τη σφραγίδα του κόμματός μας.

Από τη γέννησή του, το ΚΚΕ, στο Πρόγραμμά του, πρόβαλε και διεκδίκησε το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την αμοιβή της εργασί­ας, την Κυριακή αργία, τα δικαιώματα των γυναικών και, φυσικά, την κα­τάργηση της εκμετάλλευσης με το σοσιαλισμό.

Ξεσκέπασε τη θεωρία της αστικής τάξης, που χαρακτήριζε την Ελλάδα ψωροκώσταινα και απέδειξε επιστημονικά τις μεγάλες δυνατό­τητες ανάπτυξης της χώρας.

Κατάγγειλε την εκστρατεία στη Μ. Ασία, το 1922, που στο πρό­σωπο του Βενιζέλου και της αστικής τάξης, οι ιμπεριαλιστές πραγμα­τοποίησαν τα σχέδιά τους στην περιοχή, που στοίχισαν δεκάδες χιλιά­δες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες.

Είναι το Κόμμα, που όταν ο Γενικός Γραμματέας του, Ν. Ζαχαριάδης, από τις φυλακές της Κέρκυρας καλούσε το λαό σε αντίσταση ενάντια στον Ιταλό φασίστα επιδρομέα και να κάνει την κάθε καλύβα, χωριό, βουνοκορφή άπαρτα κάστρα, η φασιστική κυβέρνηση Μεταξά μιλούσε για μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων, οι δε κομμουνιστές από τις φυλακές και εξορίες ζήτησαν να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν.

Είναι το Κόμμα, που όταν οι αστοί πολιτικοί με την Κατοχή το έ­βαλαν στα πόδια και πήγαν στη Μέση Ανατολή, το ΚΚΕ οργάνωσε την Εθνική Αντίσταση, αυτό το μεγάλο έπος της νεότερης Ιστορίας, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που στις γραμμές του συγκέντρωνε πάνω από το 80% του λαού, με 120.000 μαχητές του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε τη χώρα και έσωσε χιλιάδες λαού από την πείνα. Το ΚΚΕ ήταν ο κύριος αιμοδότης αυτού του παλλαϊκού αγώνα, που την έκβασή του σε όφελος του λαού ανέκοψε η ντόπια πλουτοκρατία με τη στρατιωτική επέμβαση των Αγγλων ιμπε­ριαλιστών, το Δεκέμβρη του 1944 και την εγκαθίδρυση του κράτους των συνεργατών των Γερμανών, δοσίλογων και μαυραγοριτών.

Είναι το κόμμα των 200 Κομμουνιστών Ακροναυπλιωτών που παρέδωσε ο Μεταξάς στους Γερμανούς και εκτελέστηκαν την 1η Μάη του 1944. Είναι, ακόμα, οι δεκάδες κομμουνιστές κρατούμενοι του Αϊ - Στράτη, που πέθαναν από την πείνα το 1942.

Οι χιλιάδες εκτελεσμένοι, που πήγαιναν τραγουδώντας στο εκτε­λεστικό απόσπασμα, όπως οι 17 πρώτοι κατοχικοί και οι 13 ΕΠΟΝίτες στην Αίγινα το 1948, που όλη η φυλακή ήταν στο πόδι σα να γινόταν πανηγύρι, το ίδιο γινόταν σε Κέρκυρα - Αβέρωφ και σε όλες τις φυ­λακές.

Είναι οι χιλιάδες φυλακισμένοι και εξόριστοι στα Γιούρα, στη Μα­κρόνησο και αλλού, οι νέοι «Παρθενώνες» με τα απάνθρωπα βασανι­στήρια. Είναι το κόμμα του ΔΣΕ, αποκορύφωμα της ταξικής πάλης, που παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ να αποφευχθεί ο εμφύλιος, η αστική τάξη, καθώς και οι Αγγλοι σύμμαχοί της και προστάτες της προκάλεσαν τον εμφύλιο, για­τί, παρά τη στρατιωτική ήττα του ΕΑΜ, το Δεκέμβρη, το λαϊκό κίνημα ήταν πολύ δυνατό (π.χ. η Πρωτομαγιά του 1946 γιορτάστηκε με 200.000 λαού, όταν η Αθήνα είχε τότε 1 εκατομμύριο κόσμο).

Μαζί με τα παραπάνω, το ΚΚΕ από την αρχή τάχθηκε κατά του NATO. Επίσης και κατά της ΕΟΚ - ΕΕ και καταψήφισε το Μάαστριχτ και όλες τις αποφάσεις Λισαβόνας - Μπολόνιας και άλλες. Ο­ταν όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τα ψήφισαν, με συνέ­πεια η εργατική τάξη και ο λαός μας να την πληρώσουν και συνεχίζουν να την πληρώνουν πολύ ακριβά και να τίθεται υπό έλεγχο η εθνική αυτοτέ­λεια, η δε Βουλή να γίνει γραφείο πρωτοκόλλου των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ζωή δικαίωσε απόλυτα την πολιτική του ΚΚΕ.

Γιατί, όμως, αυτός ο γκαιμπελίστικος αντικομμουνισμός από τον Πά­γκαλο, το κόμμα του οποίου υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που έδωσε γην και ύδωρ στους φονιάδες του λαού της Γιουγκοσλαβίας και έπαιρνε συγχαρητήρια από τον μακελάρη των λαών Κλίντον, όπως και μετά, τον Μπους και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ οργάνωνε συλλαλητήρια; Οταν ως υπουργός Εξωτερικών έχει άμεση ευθύνη για την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους;

Οταν όλοι αυτοί, γαλάζιοι και πράσινοι, προσπαθούν να φορτώ­σουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργάτες και το λαό. Οταν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παίρνουν μέρος στη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, αυτό το παγκόσμιο επιτελείο του καπιτα­λισμού που σχεδιάζει μέτρα κατά των εργατών και λαών.

Οσο για το 8% που ψήφισαν το ΚΚΕ, που ο Πάγκαλος τους χα­ρακτήρισε τρελούς, του δηλώνουμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι, που παραδέχονται την προσφορά του ΚΚΕ, αλλά μέχρι να φτάσουν στην κάλπη πρέπει να περάσουν από τις συμπληγάδες και τις σειρήνες του συστήματος. Να είναι σίγουροι όλοι αυτοί ότι θα γίνουμε πολλοί πε­ρισσότεροι.

Ο αντικομμουνισμός και το μένος του Πάγκαλου κατά του ΚΚΕ φαίνεται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, λόγω και της προϊ­στορίας του, γιατί το σύστημα και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ, μετά τη θύελλα των ανατροπών το 1989 -1990, στάθηκε όρθιο, πιστό στην ιστορική του αποστολή και τη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και γιατί σήμερα παίζει ένα γενι­κότερο ρόλο στο παγκόσμιο Κομμουνιστικό και Εργατικό κίνημα. Γιατί το ΚΚΕ δε νέρωσε το κρασί του και δεν μπήκε στα καλούπια του συ­στήματος.

Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο για την Ιστορία του και την προσφορά του στο λαό και στη χώρα και δεν κολλάει η αντικομμουνιστική λάσπη του Πάγκαλου και των άλλων υπηρετών του συστήματος κάθε χρώμα­τος, γιατί η ζωή επαληθεύει, κάθε μέρα, την πολιτική του.

Τέλος, ας το πάρουν όλοι χαμπάρι, το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργα­τικής τάξης, παιδί του καπιταλισμού που θα γίνει και ο νεκροθάφτης του.

Είναι το παρόν και το μέλλον, γιατί ο καπιταλισμός, που δημι­ουργεί όλα τα δεινά που βιώνει η ανθρωπότητα, δεν εξανθρωπίζεται, ούτε παίρνει μερεμέτια και δεν μπορεί να βάλει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ και οι απανταχού οπορτουνιστές, παρά μόνο πρέπει να ανατραπεί.

Από τη στιγμή που οι υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις έρχο­νται σε σύγκρουση με τις παραγωγικές δυνάμεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά η ανατροπή, η επανάσταση.

Αυτή είναι νομοτέλεια, ό,τι ισχύει στη ζωή ό,τι γεννιέται - πεθαί­νει, το ίδιο ισχύει και στην κοινωνία.

Ετσι, αυτοί που παράγουν θα διαφεντεύουν και τον πλούτο της εργασίας τους, γιατί οι εργάτες κάνουν χωρίς τους βιομηχάνους και το απέδειξαν άριστα με την εβδομηντάχρονη ζωή της Σοβιετικής Ενωσης.

Και, τέλος, καλούμε τους εργάτες - συνταξιούχους και όσους πλήττονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την καπιταλιστική οικονομική κρί­ση να ψηφίσουν το ΚΚΕ, στις ευρωεκλογές, στις 7 Ιούνη. Θα είναι και μια καλή απάντηση στον αντικομμουνισμό, εγχώριο και ευρωπαϊκό, που ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό και στη βρώμικη επίθεση στο κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των αδικημένων, για να γίνει πιο δυνατό και να παλεύει από καλύτερη θέση για τα προβλήματά τους.


Διαμαντής ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ Βασίλης ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ


Στους εργαζόμενους για τις ευρωεκλογές

Ενα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και άλλων δραστηριοτήτων υλοποιούν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα, Σάββατο

-- 10 π.μ. περιοδεία στο «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» Μάνδρας με τον Μ. Βαρδαβάκη.

-- 10.30 π.μ. σύσκεψη αντιστασιακών στα γραφεία της Αντίστασης στη Καλλλιθέα με τον Β. Δημόπουλο.

-- 11 π.μ. στο Εμπορικό Κέντρο στα Μελίσσια με την Λ. Καφαντάρη.

-- 11 π.μ. στα καταστήματα της οδού Βελεστίνου και ομιλία στο καφενείο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στους Αμπελόκηπους με τον Φ. Λάφη.

-- 11 π.μ. στο Τσοτύλι Κοζάνης θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής.

-- 12 μ. στα Μυτιληναίικα, καφενείο «ΑΙΟΛΟΣ», στη Νέα Σμύρνη, θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

-- 12.30 μ.μ. στο «HOLIDAY INN» με τον Γ. Πέρρο, υποψήφιο ευρωβουλευτή.

-- 6 μ.μ. στο «Escape» (Ιλιον) με τον Γ. Πρωτούλη.

-- 7 μ.μ. στη Νεάπολη Κοζάνης ο Σπ. Χαλβατζής.

-- 7 μ.μ. στη Λάβα Σερβίων Κοζάνης ο Τ. Τσιόγκας.

-- 8 μ.μ. συγκέντρωση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής με ομιλήτρια την Σοφία Καλαντίδου.

-- 8 μ.μ. συγκέντρωση στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη και τον Κώστα Δρούτσα, υποψήφιους ευρωβουλευτές.

-- 8 μ.μ. εκδήλωση στο δημαρχείο Λευκάδας με τον Μ. Παπαδόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- 8 μ.μ. ομιλία στους Ωρεούς Εύβοιας με τον Γ. Παναγή.

-- 8 μ.μ. ομιλία στη Λίμνη Εύβοιας με την Σ. Ντούρου.

-- 8.30 μ.μ. στην Ελευσίνα (πεζόδρομος της Νικολαϊδου), σε συγκέντρωση νεολαίας θα μιλήσει ο Γ. Γκιόκας.

-- 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Ευπάλιο Φωκίδας με τον Γ. Ιωσηφίδη.

-- 8.30 μ.μ. στο Δημαρχείο των Σερβίων ο Τ. Τσιόγκας.

-- 8.30 μ.μ. στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας θα μιλήσουν οι Ν. Μωραΐτης, Ν. Μπεκιάρης.

-- 8.30 μ.μ. στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας οι Τ. Παπανικολάου, Π. Τριάντη.

-- 8.30 μ.μ. στα Λεχαινά Ηλείας θα μιλήσει ο Γ. Καραπάνος.

-- 9 μ.μ. στην Πέρδικα Θεσπρωτίας θα μιλήσει ο Γ. Παπαθεοδώρου.

-- Το πρωί στη Φιλιπιάδα Πρέβεζας και το βράδυ στο Καναλάκι θα μιλήσει ο Θ. Γουλής.

-- Περιοδεία στην Ερεσό και συγκέντρωση στο Μεσότοπο Λέσβου με τον Στ. Σκοπελίτη.

-- Στα Παράκοιλα Λέσβου και συγκέντρωση στην Αγρα με τον Β. Παλαιολόγο.

-- Περιοδείες σε Ράχες, Ανάβρα, Μενδενίτσα, Σοφιάδα, Αγ. Μαρίνα Φθιώτιδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ