ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος κάθε τιμής

Αφιερωμένη στον αξέχαστο σύντροφό μας, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον ΕΠΟΝίτη και ΕΛΑΣίτη, το δημιουργό ΕΑΜικών παραστάσεων στην Αθήνα και το Βουνό, το στιχουργό πολλών αντάρτικων τραγουδιών, τον ποιητή, πεζογράφο, δραματουργό και δημοσιογράφο-συνεργάτη του «Ριζοσπάστη» από τη μεταπολίτευση μέχρι το τέλος του, τον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Καλλιθέας και ο «Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας», στις 25 του Μάη, και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 74-76).

Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει η ζωγράφος και εκπαιδευτικός Μάρθα Κορίτσογλου. Παρεμβάσεις θα κάνουν η σύντροφος της ζωής του Αλεξάνδρα Κράμου, ο διευθυντής των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» Δημήτρης Παπαλεωνίδας και οι δημοσιογράφοι Αριστούλα Ελληνούδη και Τέα Βασιλειάδου. Απαγγελίες έργων του θα κάνουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Ανθή Ανδρεοπούλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Στέφανος Ψαραδάκος.

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Φεστιβάλ... με «πρόσωπο»

Ποια η διαφορά ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ από ένα «πανόραμα» ταινιών; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαρίτο, πρόεδρο των κριτικών κινηματογράφου και καλλιτεχνικού συμβούλου του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η διαφορά έγκειται στο ότι το φεστιβάλ επιχειρεί την ανάδειξη και προβολή καλλιτεχνικής πρότασης ή «προσώπου». Διαφορά, η οποία, για τον ίδιο δικαιώνεται στο εν λόγω Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τις 22-28 του Οκτώβρη με τίτλο «Ντοκιμαντέρ - Ειρήνη - Πολιτισμός». Τίτλος «συμβατός» με την ανακήρυξη του 2000 ως έτους ειρήνης και πολιτισμού από την «ΟΥΝΕΣΚΟ».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, στην οποία μίλησαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σκούρας και ο Δημήτρης Καφαντάρης, από μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση (η δεύτερη διαγωνιστική) και όλα δείχνουν πως θα έχει την ίδια ή μεγαλύτερη επιτυχία από πέρσι, που είχαν συμμετάσχει 126 ταινίες, αφού, σύμφωνα με τον Κ. Σκούρα, ο ρυθμός υποβολής συμμετοχών είναι ικανοποιητικός. Φέτος ο χρόνος διεξαγωγής αυξάνεται κατά δύο μέρες. Φέτος προστίθεται και ένα παράλληλο φεστιβάλ, στο πλαίσιο του κεντρικού με τίτλο «ΜΙΚΡΟ - ΣΙΝΕΜΑ», που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το «MEDIA DESK HELLAS ». Πρόκειται για ταινίες που προβάλλονται μέσω διαδικτύου και το Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα σ' αυτό τον τομέα.

Το φεστιβάλ θα έχει και μεταμεσονύχτιες προβολές, ενώ θα περιλαμβάνει αφιερώματα στον Γιώργο Διζικιρίκη, την Ανιές Βαρντά και σε Μεσσήνιους δημιουργούς. Στο πληροφοριακό τμήμα θα υπάρχει ζώνη ιταλικού ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της πολιτικής του φεστιβάλ να προβάλει κάθε χρόνο μια χώρα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ημερίδες, εκθέσεις και εκδηλώσεις. Και ενώ θα συμβούν όλα αυτά, η επιχορήγηση, επομένως και ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ είναι καθηλωμένος στα περσινά 110 εκατ., ποσό που ο Κ. Σκούρας χαρακτήρισε πενιχρό.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα λήγει στις 15 Ιουνίου.

Εικαστικά «Ελευσίνια Μυστήρια»

Σε έναν από τους σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους σύγχρονης τέχνης, στη «Σαπέλ ντε λα Σαλπετριέρ», στο Παρίσι, θα φιλοξενηθεί η έκθεση έργων της Βάνας Ξένου. Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως24/6 και συμπίπτει με τους γιορτασμούς για τη νέα χιλιετία, έχει θέμα τα «Ελευσίνια Μυστήρια».

Πρόκειται για ζωγραφικά και γλυπτά έργα, μεγάλων διαστάσεων, που, όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η δημιουργός, ξεκίνησε πριν δέκα περίπου χρόνια, «από το συμβολισμό της ανόδου στο φως και της καθόδου στο σκοτάδι που αντιπροσωπεύει τη μνήμη και τη λήθη ενός συλλογικού υποσυνειδήτου».

Η Βάνα Ξένου δούλεψε άλλοτε ως ζωγράφος, άλλοτε ως αρχαιολόγος, άλλοτε ως μελετήτρια... με ενδιαφέρον για την «ιερότητα στην τέχνη που πλέον δεν υπάρχει, αλλά και στους τρόπους που μπορούμε να την αναζητήσουμε. Κατά τον Σικελιανό η ενοραματική προοπτική των Ελευσινίων Μυστηρίων τοποθετούσε το θάνατο στο βάθος και το κέντρο του παντός... διόλου όμως ως νεκρό σημείο, αλλά το πιο βαθύ και πλούσιο μυσταγωγικό ορμητήριο».

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, αργότερα θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα (ο χώρος δεν έχει ακόμα καθοριστεί).


Η προτομή της ... «Αλίκης»

«Μια προτομή για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου, που παραμένει άσβεστο στις καρδιές μικρών και μεγάλων, κοσμεί από χτες την πλατεία Μαβίλη. Είναι μια προσφορά του ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης" της Κύπρου στην πόλη που η Αλίκη έζησε και αγάπησε, "για να θυμίζει σε όλους τη σπουδαία μορφή και το λαμπρό της ταλέντο", όπως είπε ο δήμαρχος κ. Δ. Αβραμόπουλος κατά τα χτεσινά αποκαλυπτήρια».

Μ' αυτά τα λόγια κι αυτή τη φάτσα, άγνωστη στο πλατύ θεατρόφιλο ελληνικό κοινό, ως... ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, πρόβαλε πρωινή εφημερίδα της 12/5 την «προσφορά» του...«ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης» της Κύπρου, στο Δήμο Αθηναίων.

Ο δήμαρχος της μόστρας, των εορτών και πανηγύρεων, έσπευσε - στις 11/5 - να κάνει τ' αποκαλυπτήρια της προτομής. Με το δίκιο του, αφού, όπως γράφτηκε στο μάρμαρο, αυτή...«ανηγέρθει» επί δημαρχίας Αβραμόπουλου. Εξέφρασε λοιπόν την... ευγνωμοσύνη του στους δωρητές, κόντρα στην αγανάκτηση ΟΛΩΝ όσοι είχαν την ατυχία να δουν την προτομή στην πλατεία Μαβίλη, μη βλέποντας πουθενά ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. Φυσικά - οι ίδιοι - κατάλαβαν την ευγνωμοσύνη του δημάρχου και την έννοια του «ιδρύματος» Φ. Φ. που, πάνω στο «μνημείο», καταγράφηκε με τη φίρμα Carlsmberg.

Μετά απ' αυτά, ποιος δε θα συγχαρεί εκείνους που είχαν την ευγενική πρωτοβουλία ν' αποκαθηλώσουν - οι ίδιοι - την προτομή και, χλευαστικά, σε δήμαρχο και ιδιώτες δωρητές, να τοποθετήσουν στο «μνημείο» μια... σιδερώστρα!!!

Το συμπέρασμα είναι ότι - και στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία - ο κ. Αβραμόπουλος θεώρησε την πρωτεύουσα της χώρας τσιφλίκι του. Στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα της πρωτεύουσας, η δήθεν απότιση τιμής έχει καταντήσει ιεροσυλία. Τη θέση των αντιστασιακών ηρώων - με ελάχιστες εξαιρέσεις - έχουν καταλάβει πρόσωπα της χρυσής αντίστασης, ενώ πλήρως αγνοήθηκαν οι πρωτεργάτες του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα '40-'44. Το ίδιο «αγνοούνται» μεγάλοι εκφραστές των γραμμάτων, του θεάτρου και της μουσικής, του πολιτισμού και των τεχνών. Σαν να μη φτάνει το παραπάνω ανοσιούργημα, ο κ. δήμαρχος προχωρεί τώρα στην ευγνώμονα αποδοχή προσφορών ιδιωτών - για δικούς τους λόγους - που στρεβλώνουν εντυπώσεις και μνήμες του λαού μας για τα - δήθεν - τιμώμενα πρόσωπα...

Υ.Γ.: Εμπρακτη επιβεβαίωση της γκάφας του δημάρχου, που περιγράφουμε, είναι η πλήρης εξαφάνιση και του βάθρου του μνημείου, που συντελέστηκε στο τελευταίο διήμερο.


Κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Η Υδραυλις ξαναηχεί

Σήμερα (8.30 μμ), στο (Μέγαρο Μουσικής) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του αντιγράφου της Υδραύλεως, του αρχαίου μουσικού οργάνου που ανακατασκευάστηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με τη συνδρομή του ΥΠΠΟ. Η ανακατασκευή στηρίχτηκε στο αρχαιολογικό εύρημα του Δίου (πάνω τμήμα υδραύλεως του 1ου π.Χ. αιώνα), που αποκάλυψαν το 1992 ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής και οι συνεργάτες του. Η ανακατασκευή ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το Μάη του 1999, με τη συνεργασία μουσικολόγων, κατασκευαστών μουσικών οργάνων και του Ινστιτούτου Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής. Το όργανο παρουσιάστηκε το 1999 στην Ιαπωνία.

Η παρουσίαση στο ΜΜ περιλαμβάνει διαλέξεις των καθηγητών Δημήτρη Παντερμαλή και Βασίλη Καρασμάνη και του Κρίστοφ Στρουξ, διευθυντή της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, καθώς και μουσική επίδειξη του οργάνου από τον Πάνο Βλαγκόπουλο, με τραγούδι από τον Σπύρο Σακκά.

Η μαγεία του τάνγκο

Το διάσημο βιρτουόζο του μπαντονεόν Χουάν Χοσέ Μοζαλίνι θα απολαύσει σήμερα (8.30μμ) το κοινό, στη συναυλία που θα δώσει με τη Μεγάλη Ορχήστρα του Τάνγκο, στο Μέγαρο Μουσικής. Η βραδιά εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα του Σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», που φέτος έχει στόχο τον εξοπλισμό της Μονάδας Πρόωρων του νοσοκομείου. Ο Αργεντινός σολίστας θεωρείται ένας από τους σπάνιους μπαντεονίστες, που αναβιώνουν το τάνγκο σε κάθε του μορφή από τη γένεσή του μέχρι σήμερα. Ιδρυτής της Μεγάλης Ορχήστρας του Τάνγκο (1991) έχει πραγματοποιήσει με αυτή περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Στη συναυλία τον Μοζαλίνι θα συνοδεύσουν τρία χορευτικά ζευγάρια, που ακολουθώντας τους ρυθμούς της ορχήστρας του θα ερμηνεύσουν γνωστά τάνγκο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις: Σήμερα (10 μμ), στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το βιβλίο στο σινεμά» θα προβληθεί η ταινία του Α. Κουροσάβα «Ο θρόνος του αίματος». Αύριο (7.30 μμ) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Από το χειρόγραφο στον υπολογιστή - βιώματα και συγγραφή» με τη συμμετοχή συγγραφέων και στις 10 μμ θα προβληθεί η ταινία της Κ. Ευαγγελάκου «Ιαγουάρος».

Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών μικρού μήκους στην αίθουσα προβολών της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 110) με τη συνεργασία του σωματείου «ΜΙΚΡΟ», κάτω από το γενικό τίτλο «ΜΙΚΡΟ - ΣΙΝΕΦΙΛ». Σήμερα (από τις 9 μμ) θα προβληθούν οι ταινίες: «Overkill» (Λίνα Μπάκου), «Βγαλμένο από τη ζωή» (Ολγα Πανοπούλου), «Θα ταΐσεις το ψάρι μου» (Πιέρρος Ανδρακάκος), «Λες και τρώγαμε στην Πομπηία» (Δημήτρης Πρίφτης), «Το χαμόγελο της Αννας» (Νικολέτα Γουλή), «Ανάσα» (Χρήστος Δήμας), «Danny Miles leaves home» (Βαρδής Μαρινάκης), «Του χάρου τα δόντια» (Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης).

Το 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28/5 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συμμετέχουν επτά χορωδίες από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Αύριο (7μμ) στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη), ο Σ. Ντεμίντοφ (αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών, καθηγητής Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Μόσχας, διευθυντής Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας), θα μιλήσει με θέμα: «Βυζαντινές Ρώσικες Εικόνες και η Ψυχολογία της Ορασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ