ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2019
Σελ. /24
Τι συμβαίνει;

Στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τους είπαμε "βάλτε στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο". Ολοι να θέσουν τις δικές τους θέσεις». Είναι φανερό ότι με όχημα τη συζήτηση για τα ΜΟΕ, η Τουρκία επιδιώκει έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο (βλέπε παζάρι) με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για όλες τις «εκκρεμότητες» που η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις. Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση του ΚΚΕ μετά την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα, ότι η συζήτηση για τα ΜΟΕ είναι «σκαλοπάτι» για διευθετήσεις που προωθούνται στο παρασκήνιο και έχουν στο επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των άλλων θαλάσσιων περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως είναι άλλωστε και το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να σταματήσει το κρυφτούλι και να ενημερώσει το λαό: Τι συζητάει με την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ; Τι απαντάει στην επιδίωξη της Τουρκίας να γίνει διάλογος εφ' όλης της ύλης; Και τελικά, ποια είναι τα ΜΟΕ που διαπραγματεύεται με την Τουρκία;

Λαγός

Το γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι μάς θύμισε ο πρωθυπουργός, που με σπασμένα τα φρένα της κοροϊδίας είπε να πει και καμιά... προεκλογική κουβέντα παραπάνω από τη Λάρισα, για το ότι «ο ελληνικός λαός δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να γυρίσει στην αφάνεια το 2019», αλλά και για το ότι «στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Τώρα είναι ο λαός κυρίαρχος. Τώρα είναι ο λαός που δίνει εντολές». Ανατρίχιασαν φανταζόμαστε - από τα γέλια - οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, από τις... εντολές που παίρνουν τέσσερα χρόνια τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν χορτάσει... σφαλιάρα, από τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια, το ζεστό χρήμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια τα αντεργατικά μέτρα που προσφέρει στα πόδια τους με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τις προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Εχουν εξάλλου πείρα οι άνθρωποι από το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαχρονικά η βρώμικη σοσιαλδημοκρατία, φρόντισε σε κάθε κρίσιμη καμπή να κρατήσει το λαό όσο πιο μακριά από το προσκήνιο, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με μπαλκονάτα συνθήματα περί «λαϊκής κυριαρχίας». Το ζήτημα είναι ο λαός να αξιοποιήσει τη δική του πείρα και να την κάνει δύναμη ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να έρθει πραγματικά ο ίδιος, οι ανάγκες του, στο προσκήνιο. Για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, την Ελλάδα του σοσιαλισμού, όπου ο ίδιος θα είναι πραγματικά κυρίαρχος, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

Χάντρα χάντρα

Κυβέρνηση και αστικά επιτελεία πανηγυρίζουν για την παρθενική πτήση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, την επιτήρηση του οποίου έχει αναλάβει εκ μέρους του ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Πρεσπών, τη δουλειά αυτή θα την έκαναν σήμερα τα τουρκικά αεροπλάνα. Επιβεβαιώνοντας ότι το πραγματικό επίδικο της συμφωνίας ήταν η ενίσχυση του ΝΑΤΟικού status στην περιοχή, η κυβέρνηση διαφημίζει το «πλεονέκτημα» που αποκτά η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών της, ιδιαίτερα απέναντι στην Τουρκία, εξωραΐζοντας το ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, ενώ παράλληλα καλλιεργεί εφησυχασμό για την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά και για τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι δεν θα μείνει απαθής μπροστά στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Μέρος του ίδιου σχεδιασμού είναι και η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως γίνεται αυτές τις μέρες, κατοχυρώνοντας μία ακόμα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, δίπλα σε δεκάδες άλλες υποδομές που υπηρετούν τα δολοφονικά τους σχέδια. Χάντρα χάντρα, η Ελλάδα δένεται ολοένα και περισσότερο στο «κομπολόι» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, βάζοντας σε νέες περιπέτειες και κινδύνους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Για το κεφάλαιο έχει

Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να νομοθετήσει νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Οταν πρόκειται όμως για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη, τότε δηλώνει πως «δεν έχουμε μαγικά ραβδιά για να κάνουμε θαύματα», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, τη διάκριση αυτή αντιλαμβάνονται πολύ καλά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στην εταιρεία ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), διεκδικώντας το αυτονόητο: Απευθείας εργασιακή σχέση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΠΑ, καθώς πολλοί από αυτούς απασχολούνται με αυτό το άθλιο καθεστώς μέχρι και 20 χρόνια! Η κυβέρνηση, από τη μια, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση του τμήματος εμπορίας της ΔΕΠΑ, που σημαίνει άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, επικαλούμενη το αντεργατικό πλαίσιο που η ίδια διατηρεί και ενισχύει με την πολιτική της, αποθεώνοντας την ευελιξία, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα στην τέταρτη μέρα απεργίας και η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους είναι αναγκαία απ' όλους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1868 Πεθαίνει ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός (26/5/1862 - 11/10/1862).

1875 Ξεκινά τις εργασίες του στην Γκότα το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (23-26/5/1875). Το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χάζενκλεβερ και τον Τέλκε. Για να ενωθούν, έπρεπε να επεξεργαστούν κοινό Πρόγραμμα του Κόμματος. Προηγουμένως, έδωσαν το Πρόγραμμα στον Μαρξ για παρατηρήσεις, οι οποίες συνοψίστηκαν στο έργο «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα».

1906 Πεθαίνει ο Νορβηγός δραματικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1911 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου στο πλαίσιο του αστικού εκσυγχρονισμού. Οι σημαντικότερες μεταβολές που επέφερε η αναθεώρηση του 1911 ήταν η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των θεσμών.

1920 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Ινδονησίας μετασχηματίζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας υπήρξε το πρώτο ΚΚ από την ασιατική ήπειρο που έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1924 Συνέρχεται το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), το πρώτο Συνέδριο χωρίς τον Β. Ι. Λένιν, ο οποίος είχε πεθάνει στις 21 Γενάρη του ίδιου χρόνου. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο επικύρωσε την Απόφαση της 13ης κομματικής Συνδιάσκεψης που καταδίκαζε τον τροτσκισμό ως μικροαστική παρέκκλιση και εξουσιοδοτούσε την Κεντρική Επιτροπή να προστατεύσει σταθερά και αποφασιστικά την ενότητα του Κόμματος. Γενικός Γραμματέας της ΚΕ επανεκλέχθηκε ο Ι. Β. Στάλιν.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών βρίσκεται ήδη μια βδομάδα σε εξέλιξη. Πρόκειται για την πρώτη απεργία των Βρετανών ναυτεργατών από το 1911. Τα βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση των μισθών. Ο Ουίλσον κατηγόρησε τους απεργούς πως καθοδηγούνταν από κομμουνιστές και πως στόχος τους ήταν η πτώση της κυβέρνησής του. Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, η απεργία λύθηκε την 1η Ιούνη και αφού είχε επέλθει ορισμένος συμβιβασμός με τους πλοιοκτήτες στο θέμα των μισθών.

1967 Με γράμμα του προς την Κομματική Οργάνωση (μ.λ.) Τασκένδης ο Νίκος Ζαχαριάδης εκφράζει την αντίθεσή του με την πολιτική του ΚΚ Κίνας.

1974 Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια. Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής...

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1986 Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ