ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Την Παρασκευή η συναυλία στο Θέατρο Πέτρας

Με σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά»

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στη συναυλία που διοργανώνουν την Παρασκευή 26 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Στην επιτυχία της συναυλίας θα συμβάλουν με το τραγούδι τους οι καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λάμπρος Καρελάς και Γιώργος Σαρρής. Επίσης, θα συμμετάσχει το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συνέχεια στη δραστηριότητα για την οργάνωση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ανοίξει τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εδώ και καιρό, ανάμεσα στους εργαζόμενους, μέσα στα σωματεία. Το κάλεσμα στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, αποτέλεσε το κεντρικό σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς, των απεργιακών συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων που έγιναν στο πλαίσιό της. Είχαν προηγηθεί μια σειρά πρωτοβουλίες από τα σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις λογοτεχνικών έργων, πολύμορφες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, το Συνδικάτο Φαρμάκου στην Αττική οργάνωσε προβολή ταινίας με στόχο να συζητήσει με τους εργαζόμενους του κλάδου γύρω από το ζήτημα του πολέμου. Με τη συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, από κοινού με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, δίνουμε συνέχεια σε αυτή τη δραστηριότητα. Στόχος μας είναι η συναυλία, με τη δύναμη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να συνεχιστεί η συζήτηση».

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΠΑΜΕ, η σχετική δραστηριότητα θα συνεχιστεί με το Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη.

«Οι υπαίτιοι για το τσάκισμα των δικαιωμάτων, όπως το τσάκισμα που φέρνουν στο λαό της χώρας μας και τα μέτρα του 4ου μνημονίου, είναι οι ίδιοι που θα επιδιώξουν να κάνουν τους εργαζόμενους "κρέας" στην πολεμική μηχανή, σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο», τονίζει η Γ. Ταβουλάρη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΜΕ δίνει μεγάλη σημασία στο ξεδίπλωμα της συζήτησης και του προβληματισμού γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πάλη των εργαζομένων.

«Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα ανάμεσα σε καπιταλιστές και εργαζόμενους ούτε σε καιρούς ειρήνης, ούτε σε καιρούς πολέμου» υπογραμμίζει, «αντίθετα, κοινά συμφέροντα υπάρχουν ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφόρων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν ο ένας ενάντια στον άλλο για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους».

Πούλμαν για τη συναυλία

Πούλμαν για τη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας δρομολογούνται από τις εξής περιοχές:

-- Μαρούσι, 7 μ.μ., από το Κλειστό Γυμναστήριο

-- Ν. Ιωνία, 7 μ.μ., από τον ΟΤΕ

-- Αγία Παρασκευή, 7 μ.μ., από την πλατεία Αγίας Παρασκευής

-- Χαλάνδρι, 7 μ.μ., από 25ης Μαρτίου & Παπανικολή (κατάστημα «Cocomat»)

-- Μεταμόρφωση, 7 μ.μ. από τον Αγιο Κωνσταντίνο

-- Ν. Φιλαδέλφεια, 7.15 μ.μ., από το δημαρχείο

-- Ν. Ηράκλειο, 7 μ.μ., από τα «Τρία Αστέρια»

-- Αγιος Στέφανος, 6.45 μ.μ., από τα Νηπιαγωγεία

-- Πειραιάς, 7 μ.μ., από Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και Αγιά Σοφιά (Σαλαμίνος και Βλαχάκου)

-- Κερατσίνι, 7 μ.μ., από πλατεία Λαού - Ταμπούρια, πλατεία Νίκης (τριγωνάκι Ζαρντέν) - Αμφιάλη

-- Νίκαια, 7 μ.μ., από την πλατεία Κουμπάκη με στάσεις στην πλατεία Χαλκηδόνας, στο Περιβολάκι και στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

-- Κορυδαλλός, 7 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες - Λ. Λαμπράκη)

-- Πέραμα, 7 μ.μ., από την πλατεία Ηρώων (Λ. Ειρήνης)

-- Λαύριο, 6.15 μ.μ., από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Απέκλεισαν από τις εκλογές του σωματείου τους το φασιστικό ψηφοδέλτιο

Τον αποκλεισμό του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου από τις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων (25, 26, 27 Μάη) αποφάσισε ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή του Σωματείου, κάνοντας πράξη την απόφαση που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση (7/5), για αποκλεισμό οποιουδήποτε φασιστικού ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα, αποκλείστηκε το ψηφοδέλτιο με την επωνυμία «Λαϊκή Εργατική Συσπείρωση», επικεφαλής στο οποίο είναι στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που έχει εκφράσει ρατσιστικό και φασιστικό λόγο και σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

«Αυτές οι απόψεις δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα σε εργαζόμενους, υποβιβάζουν ακόμα και την ανθρώπινη υπόσταση και δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν. Εχουμε λοιπόν καθήκον να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, καθώς αυτό επιβάλλουν η πάλη και οι σκοποί του εργατικού κινήματος, όπως και οι στόχοι του σωματείου», αναφέρει η εφορευτική επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Τη στήριξή της στην ομόφωνη απόφαση της εφορευτικής επιτροπής για τον αποκλεισμό του φασιστικού ψηφοδελτίου εκφράζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). «Η ύπαρξη και μόνο ενός τέτοιου ψηφοδελτίου αποτελεί προσβολή για τον χώρο των πρακτορείων και πρέπει πρώτα απ' όλα να "μαυριστεί" στη συνείδηση όλων των συναδέλφων!», τονίζει. Ακόμα σημειώνει: «Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε τις θεωρίες περί "Ελλήνων εργατών" και "λαθρομεταναστών", που ξέρναγε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Γενική μας Συνέλευση, ο οποίος είναι γνωστό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. (...) Οι φασίστες δεν έχουν καμία δουλειά στο σωματείο μας. Εχουμε μεγάλη πείρα για το ότι είναι ο "πολιορκητικός κριός" για να αμφισβητηθούν δικαιώματα. Αλλωστε είναι γνωστός ο ρόλος του συγκεκριμένου στην προσπάθεια της "Αργος" να κόψει μισθούς. Ηταν αυτός που κατηγορούσε το Σωματείο ότι δεν συζητά με την εταιρεία για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων χαιρετίζει τους συναδέλφους των Πρακτορείων Τύπου για την ομόφωνη απόφασή τους στη Γενική τους Συνέλευση να αποκλείσουν το φασιστικό - ρατσιστικό ψηφοδέλτιο από τις αρχαιρεσίες.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ενισχυμένη και πρώτη ξανά η ΔΑΣ ΟΤΑ

Πρώτο και ενισχυμένο αναδείχτηκε ξανά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ στις αρχαιρεσίες του Σωματείου στο Δήμο Καισαριανής, με τους εργαζόμενους να δίνουν απάντηση στη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Για το νέο 7μελές ΔΣ ψήφισαν 273 εργαζόμενοι, άκυρα/λευκά 10 (από 268 και 21 το 2014).

Η ΔΑΣ πήρε 191 ψήφους, 72,6% και κατέλαβε πέντε έδρες (από 134 ψήφους, 54,25% και 4 έδρες το 2014). Η ΕΑΣ (ΛΑΕ, επικεφαλής της είναι ο Γ. Χαρίσης, που είναι επικεφαλής συνολικά του ΜΕΤΑ) πήρε μόλις 37 ψήφους, 14,1% και μία έδρα και η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) 35 ψήφους, 13,3% και μία έδρα (στις προηγούμενες εκλογές οι δύο τελευταίες παρατάξεις είχαν κατεβάσει ένα ψηφοδέλτιο που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε πάρει 91 ψήφους και 3 έδρες).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής απάντησαν στις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΑΣ - "Ανεξάρτητοι") που προσπάθησαν να ''πετάξουν'' έξω από το μητρώο των εκλογών τους συμβασιούχους από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Φτάσανε δε στο σημείο να κάνουν ένσταση για να ακυρώσουν τις εκλογές. Ομως, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό και οι εργαζόμενοι έδωσαν με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές του συλλόγου μας και τη στήριξή τους στη ΔΑΣ (...) ηχηρό χαστούκι στους υπονομευτές των αγώνων μας, στη συνδικαλιστική παράταξη ΕΑΣ (...) και στη συνδικαλιστική παράταξη ''Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία'' (ΣΥΡΙΖΑ)».

ΣΕΤΗΠ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 28/5, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). «Με τη συμμετοχή μας στην Γενική μας Συνέλευση στέλνουμε μήνυμα προς όλους: Η ελπίδα μας βρίσκεται στον ταξικό αγώνα, στην πάλη για τα δικά μας συμφέροντα, για τις οικογένειές μας, για το μέλλον που μας αξίζει, όπου δε θα υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όπου δε θα μας κλέβουν μέσα από τα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε. Επιλέγουμε τον δρόμο της οργάνωσης, της ισχυροποίησης του συνδικάτου μας», αναφέρεται στο κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίζονται έως τις 4 Ιούνη οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ).

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί έως τις 30 Μάη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής.«Ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε την πάλη μας» είναι το κάλεσμα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Σήμερα Τρίτη, κάλπη θα στηθεί στις επιχειρήσεις «Σάββας» (Χαϊδάρι), «Νεστλέ» (Ταύρος) και «Tasty» (Βοτανικός). Αύριο Τετάρτη, οι εκλογές θα συνεχιστούν σε «Νεστλέ» (Ασπρόπυργος), «Food link» (Ασπρόπυργος) και στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ (5 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

-- Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 25, 26 και 27 Μάη, καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, την Κυριακή 28 Μάη (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 29 Μάη (12 μ. - 7 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ