ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ» - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016
4 στις 10 συντάξεις κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά

Κι ενώ τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν ακόμα το «μαχαίρι» του νόμου Κατρούγκαλου ούτε βέβαια τις νέες περικοπές που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα...

1,2 εκατομμύρια συντάξεις έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά...
1,2 εκατομμύρια συντάξεις έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά...
Τέσσερις στις δέκα κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον μήνα Δεκέμβρη του 2016! Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από πολύμηνη καθυστέρηση (είχαν να δημοσιευθούν στοιχεία από το καλοκαίρι του 2015), 7 στις 10 κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, στην τσέπη των συνταξιούχων φτάνουν ακόμα μικρότερα ποσά, καθώς εκτός από τον αναλογούντα φόρο, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι κρατήσεις που γίνονται στους συνταξιούχους για την Υγεία (6%) και η αντίστοιχη εισφορά στον ΑΚΑΓΕ!

Τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα τα αποτελέσματα της συνολικότερης επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πατούν πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό.

Ειδικότερα, περίπου 1,2 εκατομμύρια κύριες συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων χρόνων, έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ μεικτά, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να συγκεντρώνονται σε ποσά από τα 334 έως τα 384 ευρώ μεικτά.

Ακόμα, 962.000 κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 500 έως 1.000 μεικτά, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των 679 ευρώ έως 718 ευρώ μεικτά.

Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβρη η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΕΦΚΑ ήταν μόλις 722,03 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος 812,11 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) 507,41 ευρώ μεικτά και η μέση αναπηρική σύνταξη 564,24 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη για τους 1,252 εκατ. δικαιούχους συρρικνώθηκε στα 170,93 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους 409.620 μερισματούχους σχεδόν εξαϋλώθηκε στα 97,86 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, στο πρώην ΙΚΑ (το μεγαλύτερο μέχρι την ενοποίηση Ταμείο), η μέση κύρια σύνταξη, τον Δεκέμβρη, διαμορφώθηκε στα 701,8 ευρώ μεικτά. Αν απ' αυτό το ποσό αφαιρέσουμε τις κρατήσεις για την Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και υπέρ ΑΚΑΓΕ, η μέση κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 645,6 ευρώ προ φόρου!

Και ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι νέες περικοπές...

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις αυτές είναι οι παλιές συντάξεις που καταβάλλονται μαζί με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ δεν περιλαμβάνονται «νέες» συντάξεις καθώς τέτοιες δεν έχουν εκδοθεί. Ομως, με το 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, το 2019 θα επιβληθούν νέες περικοπές σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς η «προσωπική διαφορά» σε άλλες περιπτώσεις θα κοπεί τελείως και σε άλλες θα μειωθεί, ενώ θα καταργηθούν και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων. Γεγονός που σημαίνει ότι τα παραπάνω ποσά θα συρρικνωθούν περαιτέρω, ενώ οι νέες συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται με βάση τον νόμο 4387/2016 θα είναι και αυτές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις παλιότερες.

Υστερα απ' όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2,631 εκατομμυρίων συνταξιούχων, τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια και πριν ενσωματωθεί το νέο «μαχαίρι» που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, είναι μόλις 819,4 ευρώ μεικτά (μαζί με τον φόρο που αναλογεί). Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το μέσο άθροισμα από κύριες και επικουρικές συντάξεις και τυχόν μερίσματα.

Το συνολικό εισόδημα για τον Δεκέμβρη του 2016 των 2,631 εκατ. συνταξιούχων διαμορφώθηκε στα 2,155 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα ήταν οι συντάξεις και για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2016, για τους οποίους ανακοινώθηκαν τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - και παρά τους σχετικούς προπαγανδιστικούς μύθους - το 73,9% των σημερινών συνταξιούχων έχουν ηλικία πάνω από τα 66 έτη, ενώ ακόμα 12% έχουν ηλικία μεταξύ 61 και 65 ετών. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που έχουν μικρότερη ηλικία είτε είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου είτε είναι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΡΟΔΟΥ
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της η πάλη για Συμβάσεις

Να ...αποβάλει τρεις αγωνιστές συνδικαλιστές από το Σωματείο αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, σε ένα ακόμα αποκαλυπτικό δείγμα του ρόλου του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο πλευρό των αφεντικών.

Συγκεκριμένα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Miramare» για αυξήσεις μισθών και ένταξη όλων των ειδικοτήτων στις Συλλογικές Συμβάσεις, οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού «τιμώρησαν» με εξάμηνη αποβολή τον πρόεδρο του Σωματείου στο ξενοδοχείο «Miramare», Μιχάλη Τσουρούτη, τον γραμματέα του, Τσαμπίκο Χατζηκωνσταντή, καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού σωματείου, Κώστα Γιαννόπουλο, επικαλούμενες «απρεπή άρθρα» που δημοσιεύουν οι συνδικαλιστές αναφερόμενοι στην πλειοψηφία του Σωματείου, «με μοναδικό σκοπό την συκοφαντική δυσφήμηση».

Στην πραγματικότητα, στην παραπάνω απόφαση αντικατοπτρίζεται η δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους παραμερίζοντας την ηγεσία του κλαδικού σωματείου καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Miramare», «Amilia Mare» & «Paradise Village» και «Sheraton». Οπως υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η «όρεξη» των μεγαλοξενοδόχων μπροστά στην τουριστική σεζόν, που υπόσχεται αύξηση του τζίρου και των κερδών τους, έχει ανοίξει για τα καλά. «Αυτός είναι και ο λόγος που ήθελαν φέτος να ξεμπερδεύουν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία. Μια Σύμβαση μάλιστα που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται κατά γενική ομολογία στο 90% του κλάδου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημειώνουν.

Τα τρία επιχειρησιακά Σωματεία από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν θέσει το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης. Μέσα από συσκέψεις, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις που να αναπληρώνουν τις απώλειες των χρόνων της κρίσης και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, που να συμπεριλαμβάνουν όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων που σήμερα αποκλείονται από αυτές. Ειδικά στο «Miramare», η πρόταση για διεκδίκηση αύξησης 13% και ένταξης όλων των ειδικοτήτων αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους.

«Αυτό έχει θορυβήσει την εργοδοσία όχι μόνο του "Miramare", αλλά συνολικά τους μεγαλοξενοδόχους της περιοχής, που στην προσπάθειά τους να το αποτρέψουν, αξιοποιούν όλες τις μεθόδους», αναφέρουν και προσθέτουν: «Ετσι, για ακόμη μια φορά, η ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ήρθε να επιβεβαιώσει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αντί να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στο "Miramare", τον πολεμάει μαζί με την εργοδοσία και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα και σε ανοιχτή συνεργασία!».

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και να επιλέξουν το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα: «Η οργάνωση και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα. Ενα μικρό σωματείο στο "Miramare" και δυο νέα σωματεία, που τώρα βρίσκουν το βηματισμό τους, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για δυναμική οργάνωση των εργαζομένων, ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία των σωματείων, μαζική συμμετοχή στους αγώνες για τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι άλλων ξενοδοχείων, όλης της Ρόδου».

Με... «επιφύλαξη» οι νέες μειωμένες συντάξεις

Συντάξεις με «επιφύλαξη» για αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες υποβλήθηκαν μετά τις 13/5/2016, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου 4387, θα δίνει ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χτες. Ετσι, παρότι έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ψήφιση του νόμου ο οποίος θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή συντάξεων συνεχίζονται, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και αιτήσεις συνταξιοδότησης με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Η νέα εγκύκλιος, αφού περιγράφει τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη, διευκρινίζει ότι η προσαύξηση της σύνταξης δεν ισχύει για όσους υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων και για συγκεκριμένες αναπηρίες, ενώ μέχρι να διευθετηθούν ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων, ο ΕΦΚΑ θα εκδίδει αποφάσεις συνταξιοδότησης με σχετική «επιφύλαξη»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ