ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Κι αν λείπει, είναι πάντα εδώ...

Σα να μην έλειψε μια μέρα... Τι κι αν πέρασαν τρία χρόνια απ' το θάνατό του, ο Χαρίλαος Φλωράκης παραμένει ζωντανός στις μνήμες και στις καρδιές μας και η προσφορά του στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα παραμένει αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τους νεότερους αγωνιστές.

Στον κομμουνιστή αγωνιστή, που δεν τσιγκουνεύτηκε την προσφορά στον αγώνα για την προκοπή του λαού και του τόπου, στον Χ. Φλωράκη, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώθηκε χτες βράδυ από την ΚΕ του ΚΚΕ στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» στο Χαλάνδρι, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το γιορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος που ο ίδιος υπηρέτησε έως την τελευταία μέρα της ζωής του.

Για τη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Φλωράκη μίλησαν οι: Μιχάλης Βαρδάνης, αντιστράτηγος ε.α., Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ - ηθοποιός, Παναγιώτης Κρητικός, πρώην α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Γ. Πρωτούλη.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Ν. Κουρκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, ότι στα τρία χρόνια απ' το θάνατο του Χ. Φλωράκη κι άλλοι παλαίμαχοι έφυγαν βιολογικά από κοντά μας. Σήμερα, υπογράμμισε, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το Κόμμα. Χάρη στην προσφορά τους το ΚΚΕ έχει ρίξει βαθιές ρίζες στο μέλλον. Στο πρόσωπο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη τιμούμε μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία του ΚΚΕ.

Δούλεψε, σκέφτηκε, αγάπησε, πάλεψε σαν κομμουνιστής!

Ο Μιχάλης Βαρδάνης
Ο Μιχάλης Βαρδάνης
«Αγαπημένο του λαού», χαρακτήρισε τον Χ. Φλωράκη ο Μ. Βαρδάνης αντιστράτηγος ε.α. στην ομιλία του, με την οποία «ζωντάνεψε» στιγμές που έζησε κοντά του και κουβέντες που τελείωναν πάντα «με την αισιόδοξη πρόβλεψή του για την τελική νίκη του σοσιαλισμού και την αναγκαιότητα να μεγαλώσει το ΚΚΕ, για όφελος του λαού και του τόπου». Οπως σημείωσε, «όταν συναντιόμασταν είχα την αίσθηση ότι συνομιλώ με τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας». «Στη συνείδηση του λαού - τόνισε - παραμένει ο γνήσιος λαϊκός ηγέτης. Κατέληξε όπως το ήθελε. Παπουτσωμένος και να τον συνοδεύουν η αγάπη των συντρόφων του και η συγκίνηση των Ελλήνων. Τώρα κείτεται σ' ένα κορφάρι της Ραχούλας, λεβέντης, βιγλάτορας, να φυλάει πάντα καραούλι για το λαό, για τον τόπο, όπως έκανε σε όλη του τη ζωή».

Ο Κ. Καζάκος, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, τόνισε πως σ' αυτό το σπίτι φτερουγίζει η νίκη, «δεν του ταιριάζει του Χαρίλαου το μοιρολόι, η μνήμη του είναι γεμάτη αξιοπρέπεια, δύναμη, μάθημα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον άνθρωπο που «κατόρθωσε το σπάνιο, να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, δηλαδή ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής, που διαμορφώθηκε μέσα στην κολυμπήθρα του λαϊκού κινήματος, με το οποίο ήταν συνυφασμένος, όπως και με την εργατική τάξη». Υπογράμμισε, καταλήγοντας ότι σήμερα, σ' αυτό το χώρο, με όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που έρχονται και βλέπουν και μελετούν το αρχείο του, θα ένιωθε πολύ ευτυχισμένος. Ο Χ. Φλωράκης - κατέληξε - παραμένει σύμβολο, μεγάλος εκπρόσωπος του λαϊκού κινήματος, του τόπου, θα παίρνουμε δύναμη, περηφάνια, αξιοπρέπεια απ' τη δική του δύναμη, περηφάνια και αξιοπρέπεια.

«Υποκλινόμαστε απ' αυτό το βήμα, σ' αυτό το χώρο, με ευλάβεια στη μνήμη του», τόνισε ο Π. Κρητικός, σημειώνοντας πως δεν είναι μπορετό να σκιαγραφήσει κανείς τη φυσιογνωμία ενός αταλάντευτου αγωνιστή, ενός συνεπούς υπερασπιστή των δικαίων του λαού, ενός μαχητή της αξιοπρέπειας του τόπου. «Την πορεία κάθε ηγέτη - σημείωσε - τη μετράς με τους βηματισμούς ή με τους δρασκελισμούς του. Την πορεία του Χαρίλαου Φλωράκη την προσδιορίζουν οι μεγάλοι δρασκελισμοί, όταν μάλιστα αυτοί γίνονται σε κακοτράχαλη γη ο ήχος των πελμάτων είναι βαρύγδουπος». Οπως σημείωσε, ο Χ. Φλωράκης ήταν πάντα παρών στο πρόσταγμα της Ιστορίας, σε κάθε κάλεσμά της έκανε ένα βήμα μπροστά, την κοίταζε στα μάτια και δεν την προσπερνούσε, υπήρξε ένα γνήσιο λαϊκό μέταλλο, που σφυρηλατήθηκε σ' αυτό η ευψυχία, το ήθος, η εντιμότητα, μέσα απ' το καμίνι των λαϊκών αγώνων. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας «θαυμάζει κανείς την πίστη του στις αξίες που ενσαρκώνει το ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε σ' όλη του τη ζωή. Η προσφορά του συνεχίζεται. Εφυγε ο ζευγάς, μένει η σπορά κι ανθίζει».

Ο Παναγιώτης Κρητικός
Ο Παναγιώτης Κρητικός
Μισό αιώνα και παραπάνω βρέθηκε μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη στα ταμπούρια του αγώνα ο Γ. Μωραΐτης και σημείωσε στην ομιλία του την άσβεστη περηφάνια που νιώθουν όλοι για τον καπετάνιο. Ο Γ. Μωραΐτης περιέγραψε το πώς γνωρίστηκε με τον Χ. Φλωράκη μέσα στο καμίνι της πάλης και εξήρε την απλότητα, τη σεμνότητα, τη λαϊκότητά του. Οπως είπε, ήταν άνθρωπος ντόμπρος, θυμόσοφος, με πηγαίο χιούμορ, υπόδειγμα ήθους, κομματικότητας, αλλά κι αυστηρός κι αδέκαστος. Αναφέρθηκε στην πορεία του Χ. Φλωράκη και υπογράμμισε: «Η ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στη ζωή. Γιατί χαράζει τη μοναδικά σωστή και ελπιδοφόρα προοπτική. Για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Και για το άνοιγμα του δρόμου στο σοσιαλισμό. Στην προσπάθειά μας αυτή η κληρονομιά του Χαρίλαου Φλωράκη και όλων των συντρόφων που θυσίασαν τη ζωή τους για τα μεγάλα μας ιδανικά, είναι πολύτιμη».

«Αν δούλεψες σαν κομμουνιστής/ αν σκέφτηκες σαν κομμουνιστής/ αν αγάπησες σαν κομμουνιστής/ αν πάλεψες σαν κομμουνιστής/ αν έζησες σαν κομμουνιστής/ είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα». Με τους στίχους αυτούς η Β. Πλατανιά αναφέρθηκε στον Χ. Φλωράκη, υπογραμμίζοντας: «Δεν κλονίστηκε ποτέ η πίστη του στη θεωρία και στην προοπτική του σοσιαλισμού. Γι' αυτό και ήταν πάντα τόσο επίμονος όταν μιλούσε στους νέους: "Να φυλάτε σαν κόρη οφθαλμού τη θεωρία - έλεγε στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ - να τη μελετάτε σε βάθος, να την καλλιεργείτε και να την αναπτύσσετε, αλλά να μην την αποσπάτε ποτέ από την πραγματικότητα. Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν υπάρχει επαναστατική πράξη». «Για τον σύντροφο τον Χαρίλαο - κατέληξε - δεν έχουν θέση τα "αν". Με βεβαιότητα θα έλεγε εδώ ο ποιητής: Δούλεψε σαν κομμουνιστής, σκέφτηκε σαν κομμουνιστής, αγάπησε σαν κομμουνιστής, πάλεψε σαν κομμουνιστής, έζησε σαν κομμουνιστής, ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα». «Η 90χρονη πορεία του Κόμματός μας - τόνισε - και η μεγάλης αξίας προσφορά του συντρόφου Χαρίλαου έχουν χαράξει το δρόμο... Ενα δρόμο που οδηγεί στο μέλλον. Βαδίζουμε σε αυτά τα χνάρια με τη βεβαιότητα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της αντεπίθεσης, ο αιώνας των λαών».

Ο Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος
Ο Γιώργης Μωραΐτης
Ο Γιώργης Μωραΐτης
Η Βαγγελιώ Πλατανιά
Η Βαγγελιώ Πλατανιά
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τριήμερο εκδηλώσεων στο Μαίναλο

«Στα ίχνη του ΔΣΕ, μαθαίνουμε την ιστορία, αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Υπερασπιζόμαστε τα δάση ως λαϊκή περιουσία, από τις φυσικές καταστροφές και την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στο Μαίναλο, στο χώρο του ΞΕΝΙΑ στη Βυτίνα, από την Παρασκευή 30 Μάη έως την Κυριακή 1 Ιούνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 30/5

- 11 π.μ. Εξόρμηση στην αγορά της Μεγαλόπολης.

- 5 μ.μ. Επίσκεψη στο χωριό του Πέρδικα στου Βάγγου. Μεγαλόπολης

- 6:30 μ.μ. Διαδήλωση στη Μεγαλόπολη.

- 8:30 μ.μ. Στο χώρο της κατασκήνωσης προβολή της ταινίας «Τα χρόνια της θύελλας».

- Λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 31/5

- 10 π.μ. Ανάβαση στο Μαίναλο και επίσκεψη στο «πέρασμα» των μαχητών του ΔΣΕ.

- 12:30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Καμαρινού στο Μαίναλο από τον Δ. Τζαβάρα, μέλος του Γρ. της Επ. Περιοχής Πελοποννήσου.

- 8 μ.μ. Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τη δράση του ΔΣΕ στο Μοριά, με προβολή DVD για το ΔΣΕ.

- Ομιλία του Μ. Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

- Γλέντι με δημοτικό συγκρότημα.

Κυριακή 1/6

- 11 π.μ. Εξορμήσεις - συγκεντρώσεις σε Δημητσάνα - Στεμνίτσα - Λεβίδι - Λαγκάδια - Βυτίνα.

- 5 μ.μ. Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Ομιλητές:

  • Μ. Σκαρβέλης, διδάκτωρ, δασολόγος, ερευνητής.
  • Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ.
  • Χρ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Ηλείας - στέλεχος της ΠΑΣΥ.

- 7:30 μ.μ. Συγκέντρωση - διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Λάθρα ακούσματα

«Εγινε αυτό που θα ήθελε, γέμισε ο τόπος νέους»... Λαθρακουστές ανάμεσα στο πλήθος που συνέρευσε χτες στο Επιμορφωτικό Κέντρο, το σπίτι, εν ζωή, του Χαρίλαου Φλωράκη, «αλιεύσαμε» αυτή τη φράση από τη συζήτηση δύο γυναικών. Πράγματι. Ετσι είναι. Εκεί ήταν η «σπορά» που τόσο πολύ αγαπούσε. Από νωρίς, «μπουκέτα» αυτού του ανθού, νέων παιδιών, με κατακόκκινες σημαίες στα χέρια, κατέφταναν και καταλάμβαναν το δρόμο έξω από το σπίτι.

* * *

Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει και δίνει καρπούς, είχε πει σε μια συνέντευξή του ο ίδιος. Πώς θα ένιωθε άραγε αν μπορούσε να δει και να ακούσει, μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο δρομάκι έξω από το κέντρο, ομάδες νέων παιδιών, παιδιών της ΚΝΕ, φοιτητών, να προγραμματίζουν τις εξορμήσεις τους και τις αφισοκολλήσεις τους, να προετοιμάζουν τους αγώνες τους;

* * *

Εκεί, στο χώρο, από νωρίς και οι συνοδοιπόροι του στον αγώνα. Ασπρα μαλλιά, υποβασταζόμενοι, αλλά εκεί, περήφανοι για τον «Χαρίλαο». Τους λείπει; Η απάντηση από έναν απ' αυτούς: «Μας λείπει, αλλά έχουμε τόσα πολλά να θυμόμαστε από εκείνον, τόσα όμορφα πράγματα, δε χωράει η λύπη για κάποιον που ήταν χαρά της ζωής».

* * *

Στο Επιμορφωτικό Κέντρο περίσσεψαν η συγκίνηση και οι θύμησες. Δεκάδες κόσμου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση, αφού νωρίτερα περιηγήθηκαν το χώρο, όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης, «απλώνοντας» με στοργή και αγάπη το βλέμμα τους στα προσωπικά του αντικείμενα, στο γραφείο του, που το κοσμούσε ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο, στο τσιμπούκι του, στις φωτογραφίες, τα βιβλία, πολλά από τα οποία έδιναν έναυσμα για συζητήσεις, υποδαύλιζαν μνήμες μεγαλυτέρων, εκείνων που τον γνώρισαν και αγωνίστηκαν μαζί του. Κάποιοι απ' αυτούς διηγούνταν περιστατικά στιγμών που έζησαν με τον καπετάν Γιώτη. Είχαν ευήκοο ακροατήριο. Οσοι νέοι ήταν τριγύρω αποζητούσαν και «ρούφαγαν» κάθε αναφορά στον Χ. Φλωράκη.

* * *

Αλλά και μετά το τέλος της εκδήλωσης κανείς δε βιαζόταν να φύγει, παρά το προχωρημένο της ώρας. Νέοι και μεγαλύτεροι, επισκέφτηκαν το εσωτερικό του κέντρου, όπου για αρκετή ώρα περιεργάζονταν τη βιβλιοθήκη, κοντοστέκονταν μπροστά στις φωτογραφίες και τους πίνακες. Αρκετοί απ' αυτούς, κυρίως νέοι, ανανέωναν το ραντεβού τους, προγραμματίζοντας μια επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο στο άμεσο μέλλον.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματος, 61 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κομμουνιστών στις φυλακές της Αίγινας, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1η Ιούνη.

Στην κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι της Αίγινας στις 10 π.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στο κενοτάφιο και στις 12.30 μ.μ. επίσκεψη - εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας. Αναχώρηση από Πειραιά στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στις ΚΟ της ΚΟΠ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org