ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαχητική απάντηση σήμερα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στην πλατεία Χημείου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις

Πρώτη απάντηση στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, δίνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές από 35 συλλόγους σε πολλές πόλεις.

Αιτήματα αιχμής των φοιτητών και σπουδαστών είναι να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για την αναγνώριση των ΚΕΣ, να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, να αποσυρθεί ο αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός, να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες για «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.

Φοιτητές και σπουδαστές στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη η νεολαία και οι εργαζόμενοι.

Η σημερινή μέρα έχει τη δική της σημασία, καθώς έχει οριστεί ως έναρξη των συνεδρίων ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Ωστόσο, εκτός από την ΠΚΣ, καμία άλλη παράταξη δεν έχει ορίσει αντιπροσώπους.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικής, Γεωλογικού, ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ), Δασκάλων και οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΤΕΦ Αθήνας και ΣΓΤΚΣ Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Μουσικού, Νηπιαγωγών, Χημικού και Φυσικού του ΑΠΘ και οι φοιτητές του Μουσικού Τμήματος του ΠΑΜΑΚ, καθώς και οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (με προσυγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου).

Ακόμα, σε συγκέντρωση στην Πάτρα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Χημικών Μηχανικών, Φιλολογικού, Φαρμακευτικού, Νηπιαγωγών, Μαθηματικού και Εστίας. Στο Βόλο οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Δασκάλων, στα Τρίκαλα ο Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ, στην Καρδίτσα ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής, στο Ρέθυμνο οι Σύλλογοι Φοιτητών Νηπιαγωγών, Οικονομικού, Δασκάλων και Ψυχολογίας. Ακόμα σε κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΤΕΙ Σπάρτης και ο Σύλλογος Φοιτητών Θεατρικού Ναυπλίου.

Σε κινητοποιήσεις καλεί τους φοιτητές η ΠΚΣ σε Κοζάνη (στις 12 μ. στην πλατεία) και στην Ξάνθη (στις 12 μ. στο Πολυτεχνείο). Σχετικό κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις έχει απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ).

  • Σήμερα, οι αντιπρόσωποι της ΠΚΣ για τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσουν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, την ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ και τις θέσεις της ΠΚΣ για τις εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
«Τρέχουν» να τα ψηφίσουν

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης αποκαλύπτεται καθημερινά μέσα στα πανεπιστήμια. Χτες, στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητές απέδειξαν πόσο προσηλωμένοι είναι στο ρόλο τους στο πλευρό της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του τμήματος, φοιτητές, υλοποιώντας την απόφαση του συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, μεταφέροντας δυναμικά την απόφαση του συλλόγου που ήταν ενάντια στα τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Παρότι υπήρξε πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος (ανάμεσά τους και καθηγητές που συνεργάζονται με τραπεζικούς κολοσσούς) επέστρεψαν στην αίθουσα και ψήφισαν τον τετραετή προγραμματισμό στο ...«πατ κιουτ»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στη Συνέλευση του τμήματος δήλωσαν - μετά από ερωτήσεις των συμφοιτητών τους που κινητοποιούνταν - ότι ψηφίζουν λευκό, ενώ ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (ΣΥΝ) επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του συλλόγου.

Η στόχευση του νόμου - πλαισίου να μπουν στα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις και να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με τους κανόνες της αγοράς φαίνεται και από την «Εκθεση Ακαδημαϊκού Προγραμματισμού 2008 - 2012», του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται ότι το τμήμα «σχεδιάζει συνεργασία (...) τόσο με εταιρείες όσο και διάφορα επιμελητήρια όπως το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο», ενώ ο σκοπός της συνεργασίας είναι να «βοηθήσει στην προβολή του Τμήματος στον επιχειρηματικό κόσμο» και να «δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας» για να προσφέρει ο επιχειρηματικός κόσμος στους αποφοίτους «ευκαιρίες απασχόλησης». Ακόμα τονίζεται πως «στο σύγχρονο περιβάλλον είναι αναγκαία η συνεργασία πανεπιστημίου και αγοράς» και προβλέπεται η «συμμετοχή στη διασφάλιση της ποιότητας».

Να σημειωθεί ότι μετά και από πίεση των φοιτητών, η κατάρτιση τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων έχει αναβληθεί στα Τμήματα Οικονομικού, Πληροφορικής και Ναυτιλιακού του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σαφή και ξεκάθαρη πρόθεση να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου - πλαισίου δείχνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στηρίχτηκε και εκλέχθηκε από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ). Σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, φέρνει προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, τον 4ετή προγραμματισμό και τον εσωτερικό κανονισμό.

Η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε αρχικά σε σύσκεψη με προέδρους τμημάτων, όπου συζητήθηκε ο 4ετής προγραμματισμός για τα τμήματα σε επίπεδο δημόσιων επενδύσεων. Δελεάζοντας με το ποσό των δήθεν 10.000.000 ευρώ και χωρίς να διασαφηνίζεται εάν το ποσό αυτό τελικά θα διατεθεί ή όχι, με βάση το πλαίσιο και τις δεσμεύσεις που θέτει το υπουργείο Παιδείας, επιχείρησε ουσιαστικά να αποσπάσει τη συγκατάθεση των τμημάτων για τα 4ετή αναπτυξιακά ακαδημαϊκά προγράμματα.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο γραμματέας του Συλλόγου, Σπύρος Γεωργάτος, επανέλαβε την ειλημμένη απόφαση της Συγκλήτου (στις 26 του Απρίλη 2007) να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο καθώς δεν απαντά στις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Κάλεσε τα μέλη της Συγκλήτου να μην επιτρέψουν και να μη νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και υπογράμμισε την ανάγκη συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, καλώντας καθηγητές και φοιτητές σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου στις 9.30 π.μ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους φοιτητές και η ΠΚΣ.

Στο Παιδαγωγικό της Αθήνας

Το ζήτημα του τετραετούς προγραμματισμού συζητήθηκε και στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το προεδρείο, επικαλούμενο τη Σύγκλητο που αναφέρεται σε αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου, κατέληξε να καθορίσει το τμήμα μόνο του το σχεδιασμό του, σε άλλη λογική από εκείνη του υπουργείου.

Η ΠΚΣ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, αφού τόνισε ότι ο νόμος - πλαίσιο είναι στο σύνολό του αντιδραστικός, κάλεσε τη Συνέλευση να πάρει απόφαση καταδίκης των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων και συνολικά του νόμου - πλαισίου, συνολικά των αναδιαρθρώσεων, μεταφέροντας και την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών, που καταδικάζει το νόμο - πλαίσιο.

Στημένο σκηνικό στα ΤΕΙ

Καταγγελία της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Το προαναγγελθέν σκηνικό τυχοδιωκτισμού, που έστησαν χτες οι παρατάξεις της ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σπάζοντας κάποιες κάλπες στις προεδρικές εκλογές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τα κανάλια, αλλά και από την κυβέρνηση για το χτύπημα του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ:

«Καταγγέλλουμε στους φοιτητές και σπουδαστές, στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό, τα σημερινά γεγονότα στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Για άλλη μια φορά, η παράταξη των ΕΑΑΚ μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το παιχνίδι της κυβέρνησης της ΝΔ και των συγκροτημάτων του Τύπου μέσα στα ιδρύματα.

Μετά τις τυχοδιωκτικές τους ενέργειες στο ΤΕΙ Κρήτης πριν από δυο μέρες, οι συγκεκριμένες ομάδες επανέλαβαν την προβοκάτσια εναντίον του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Επέλεξαν, για άλλη μια φορά, να εκφυλίσουν και να υπονομεύσουν τις μαζικές διαδικασίες των σπουδαστών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις αποφάσισαν τη μαζική αποχή από τις προεδρικές εκλογές, την πολιτική υπονόμευση του νόμου - πλαισίου.

Οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν βαριές ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν για τη στάση στήριξης των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Το σχέδιο, πλέον, αποδεικνύεται εξόφθαλμα ότι είναι στημένο», επισημαίνει η ΠΚΣ και συνεχίζει:

«Οι περιφερόμενοι θίασοί τους από τα πανεπιστήμια είχαν ένα και μοναδικό στόχο: Να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει σαν λύση τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και των βιομηχάνων. Να προβάλλει συνθήκες "χάους" που δήθεν επικρατούν στα ιδρύματα, να αμαυρώσει και να ρίξει λάσπη στο κίνημα των σπουδαστών των ΤΕΙ. Μαζί με αυτό και στο φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει όχι απλά να τους απομονώσουν, αλλά να ανοίξουν μέτωπο μαζί τους και με τη λογική τους».

Η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να δώσουν δυναμική - μαζική απάντηση στις σημερινές κινητοποιήσεις, να στείλουν δυνατό μήνυμα αντεπίθεσης και καταδίκης στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - βιομηχάνων και τους βαστάζους της!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ