ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνεχίζονται με Εκθεση για όλες τις Δέσμες

Συνεχίζονται, σήμερα Τρίτη, με το μάθημα της Εκθεσης για όλες τις Δέσμες οι Γενικές Εξετάσεις για εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων των προηγούμενων χρόνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ την Πέμπτη ξεκινάνε οι εξετάσεις για τους μαθητές Β΄ και Γ΄ Ενιαίου Λυκείου (που μετράνε για την απόκτηση του απολυτηρίου και την είσοδο στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Χτες, οι υποψήφιοι με το σύστημα των Δεσμών διαγωνίστηκαν στην Α΄ Δέσμη στα Μαθηματικά, στη Β΄ Δέσμη στη Βιολογία, στη Γ΄ Δέσμη στα Αρχαία Ελληνικά και στη Δ΄ Δέσμη στην Ιστορία.

Χτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στην Α΄ Δέσμη το ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 14,3%, στη Β΄ Δέσμη 13%, στη Γ΄ Δέσμη 13.2% και στη Δ΄ Δέσμη 20%. Συνολικά προσήλθαν για εξέταση 35.707 σε σύνολο 42.891 υποψηφίων και το γενικό ποσοστό απόντων κυμάνθηκε στο 17%, ενδεικτικό της πίεσης του σκληρού ανταγωνισμού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που υφίστανται οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με φιλολόγους, τα ζητήματα των Αρχαίων Ελληνικών δεν πρέπει να δημιούργησαν δυσκολίες σε μαθητές που είχαν προετοιμαστεί καλά. Σε ό,τι αφορά το άγνωστο κείμενο, επισημάνθηκε ότι αν και πρόκειται για κείμενο του Ξενοφώντα, που θεωρείται χωρίς συντακτικές δυσκολίες, οι υποψήφιοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να κατανοήσουν το νόημα και να το αποδώσουν στη μετάφραση.

Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά ζητήματα της Ιστορίας, φιλόλογοι παρατηρούν ότι περιέχουν συνδυαστικές ερωτήσεις (1ο και 2ο ζήτημα), το τρίτο ζήτημα ενδεχόμενα να δημιούργησε αμφιβολίες στους υποψηφίους, οι οποίοι καλούνταν να γράψουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, ενώ η ερώτηση αναφερόταν σε «διπλωματικά κείμενα». Το 4ο ζήτημα αναφερόταν σε ευρύτερο κεφάλαιο του βιβλίου.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Σχολιάζοντας τα θέματα των Μαθηματικών της Α΄ Δέσμης, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει ότι καλύπτουν σχεδόν όλη την ύλη, υπάρχουν ερωτήματα που συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια, κάποια από τα θέματα απαιτούσαν από τους υποψηφίους ευχέρεια στις πράξεις, ενώ το επίπεδο δυσκολίας χαρακτηρίζεται περίπου ίδιο με το περσινό.

Η Ενωση Ελλήνων Βιολόγων

Σαφή και χωρίς παγίδες χαρακτηρίζει τα θέματα της Βιολογίας η Ενωση Ελλήνων Βιολόγων. Παράλληλα, επισημαίνει τον «τεράστιο όγκο των ζητούμενων απαντήσεων, γεγονός που ίσως προβλημάτισε αρκετούς υποψηφίους». Καλεί, τέλος, την ΚΕΓΕ στις οδηγίες διόρθωσης που θα στείλει στους διορθωτές «να μη συμπεριλαμβάνονται στοιχεία του σχολικού βιβλίου, τα οποία είτε δε σχετίζονται με το ζητούμενο, π.χ., σελ. 38-39 για το ζήτημα 2Β, είτε είναι δυσδιάκριτα ή και αντιφατικά μεταξύ τους, π.χ., σελ. 42 για το ζήτημα 4Α και σελ. 53 για το ζήτημα 3Α».

Το Σάββατο

Στο μάθημα της Χημείας διαγωνίστηκαν το Σάββατο 20 του Μάη οι υποψήφιοι της Α΄ και της Β΄ Δέσμης, ενώ οι υποψήφιοι της Γ΄ Δέσμης διαγωνίστηκαν στην Ιστορία και της Δ΄ Δέσμης στην Πολιτική Οικονομία. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το γενικό ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 13%, δηλαδή από τους 47.907 υποψηφίους προσήλθαν για εξέταση 41.683. Ειδικότερα ανά Δέσμη η αποχή κυμάνθηκε ως εξής: Στην Α΄ Δέσμη 9.9%, Β΄ Δέσμη 10%, Γ΄ Δέσμη 13% και Δ΄ Δέσμη 15.5%.

Σήμερα ο «Ρ» για την καλύτερη ενημέρωση δημοσιεύει αναλυτικά τα θέματα σε όλα τα μαθήματα του Σαββάτου και της χτεσινής μέρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ 4ης ΔΕΣΜΗΣ
Τα μαθήματα του Σαββάτου

ΧΗΜΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα μαθήματα της Δευτέρας

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ