ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΒ - ΕΛΒΟ
Μέσα στο καλοκαίρι το ξεπούλημα

Η γερμανική ΝΤΑΣΑ, η γαλλική ΝΤΑΣΟ και ο όμιλος Κόκκαλη, μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ. Η ΠΥΡΚΑΛ θα «εξυγιανθεί» πρώτα και μετά θα πουληθεί. Προς το παρόν ...δεν ξεπουλιέται η ΕΒΟ

Η ΕΑΒ ξεπουλιέται μέσα στο καλοκαίρι σε γερμανικό ή σε γαλλικό στρατιωτικό βιομηχανικό όμιλο. Την τύχη της ακολουθεί και η ΕΛΒΟ, η οποία επίσης - σύμφωνα με χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις - θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αμέσως μετά, έρχεται η σειρά της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία ακολουθεί σήμερα «θεραπεία εξυγίανσης» για να εισέλθει στη συνέχεια «καθαρή» στο Χρηματιστήριο. Οσο για την ΕΒΟ, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε χθες ότι «δεν εξετάζεται προς το παρόν θέμα ιδιωτικοποίησης».

Με λίγα δηλαδή λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες, βγάζει στο σφυρί τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες μαζί με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την Εμπορική, παραδίδονται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξοφλεί έτσι τα γραμμάτια, που είχε υπογράψει προεκλογικά στα μεγάλα συμφέροντα που τη στήριξαν ομόθυμα.

Στα πλαίσια του γενικού σαρώματος των πολεμικών βιομηχανιών της χώρας, συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για την ΕΑΒ προβλέπεται η πώληση του 49% των μετοχών της με παράλληλη εκχώρηση της διοίκησης στους υποψήφιους αγοραστές, για την ΕΛΒΟ η πώληση του 43% των μετοχών της, ενώ για την ΠΥΡΚΑΛ ανέφερε ότι προχωρεί το πρόγραμμα «εξυγίανσης και στη συνέχεια η εταιρία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο». Οσο για την ΕΒΟ, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησής της ...προς το παρόν. Δήλωσε, τέλος, ότι «οι εξοπλισμοί των ενόπλων δυνάμεων τροφοδοτούν τις αμυντικές βιομηχανίες, γεγονός που βελτιώνει ικανοποιητικά την κατάστασή τους». Η ανάλυση στρατιωτικών προμηθειών από τις αμυντικές βιομηχανίες, είναι το μέσο βελτίωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, ώστε στη συνέχεια να παραδοθούν με ικανοποιητικούς όρους στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κατάσταση των τεσσάρων πολεμικών βιομηχανιών, λίγο πριν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους, είναι η ακόλουθη:

Για τηνΕΑΒ έχουν υποβληθεί προσφορές δύο ενδιαφερόμενων: Της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας ΝΤΑΣΑ και της αντίστοιχης ΝΤΑΣΟ. Η τελευταία παρουσιάζεται μέσα από κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Ομιλος Κόκκαλη) και η ΕΞΟΝ, η οποία παρουσιάζει κοινή πορεία δράσης με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και σε άλλα θέματα. Η κοινοπραξία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση συμπληρωματικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΕΑΒ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο υιοθετεί τις προτάσεις μελέτης της εταιρίας ΧΑΜΙΛΤΟΝ (η τελευταία παρότρυνε την κυβέρνηση μέσα από τη μελέτη να παραδώσει την ΕΑΒ στις ευρωπαϊκές αεροπορικές βιομηχανίες ...με προτίμηση στην ΝΤΑΣΑ), η ΕΑΒ «σπάει» σε τέσσερις εταιρίες και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών (Holding). Ο αγοραστής του 49% των μετοχών της ελέγχει, έτσι, και τις τέσσερις θυγατρικές, ενώ του δίνεται η δυνατότητα να πωλήσει μετοχές των θυγατρικών, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 49%. Σαν αντάλλαγμα από την πώληση της ΕΑΒ, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη συμμετοχή της ιδιωτικής ΕΑΒ στη συμπαραγωγή του ευρωπαϊκού αερομαχητικού ΕΥΡΩΦΑΙΤΕΡ.

Για την ΕΛΒΟ, της οποίας επίσης πωλείται μέσα στο καλοκαίρι το 43% των μετοχών της σε πρώτη φάση, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και το επιχειρηματικό δίδυμο Κόκκαλη - Μυτιληναίου. Η επιχείρηση απασχολεί 1.050 άτομα και, σε μία προσπάθεια «εξυγίανσης» της εταιρίας, της έχουν ανατεθεί σημαντικές παραγγελίες από το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στα πλαίσια ...«εξυγίανσης» τηςΠΥΡΚΑΛ, έχει αρχίσει η επιχείρηση ...αποψίλωσης του προσωπικού. Από 1.550 άτομα σήμερα, μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν μειωθεί σε 700. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, μετατάχθηκαν 120 άτομα, ενώ, σε μια προσπάθεια χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων μετά τις νέες αυξήσεις που θα ανακοινωθούν αύριο, τινάζοντας την τιμή της σούπερ πάνω από τις 300 δρχ. το λίτρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια νέες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα. Οι αυξήσεις αυτές με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι αργά χτες βράδυ θα κυμαίνονται στις 13 - 15 δρχ. το λίτρο για τις βενζίνες -σούπερ και αμόλυβδη - και γύρω στις 5 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Ετσι, συνολικά τις τελευταίες πέντε βδομάδες οι τιμές των βενζινών θα έχουν αυξηθεί κατά 33 - 35 δρχ. το λίτρο περίπου, ενώ από τον περσινό Μάη μέχρι τώρα οι τιμές των βενζινών έχουν αυξηθεί - και με τις αυριανές ανατιμήσεις - κατά 60 - 65 δρχ. το λίτρο.

Στη διεθνή αγορά όπου διαμορφώνεται η τιμή του αργού πετρελαίου (μπρεντ) χτες η τιμή του έκλεισε στα 28,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται και η ισοτιμία του δολαρίου, παράμετρος που, επίσης, επιβαρύνει τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων. Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 21 του Ιούνη, όπου θα τεθεί το θέμα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς τιμής.

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων προβληματίζουν έντονα και την κυβέρνηση καθώς επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών με αντικείμενο τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και των συνεπειών από αυτές. Σύμφωνα, δε, με ανεπίσημες πληροφορίες, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών διαμήνυσαν ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την απροθυμία τους να συμβάλουν στη συγκράτηση των αυξήσεων απορροφώντας ένα μέρος από αυτές.

Κλειστή για φέτος η «Εστία»

Για τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να λειτουργήσει η ασφαλιστική εταιρία «Εστία», καθώς το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των ασφαλισμένων, απέρριψε την αίτηση της εταιρίας, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για σφράγισμα των γραφείων της. Η κύρια δικάσιμος ορίστηκε για τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά η απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν το τέλος του 2000.

Ειδικότερα, τον περασμένο Γενάρη ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακάλεσε την άδεια σύστασης και λειτουργίας της «Εστίας» για διάφορες παραβάσεις (ασφαλιστικά αποθέματα, μεγάλα ελλείμματα, ασφαλιστικές αποζημιώσεις και εισφορές στο επικουρικό κεφάλαιο ασφαλιστικής ευθύνης). Η ασφαλιστική εταιρία «Εστία» προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου υποστήριξε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη από το σφράγισμα των γραφείων της και δε θα μπορέσει να επανορθώσει, σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η κύρια προσφυγή.

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστουλάκης με κλιμάκιο του υπουργείου. Στις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τοπικούς φορείς συζητιούνται θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τον τουρισμό και το εμπόριο. Ο Ν. Χριστουλάκης επισκέφτηκε τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του νομού Χανίων, ενώ είχε και συναντήσεις με εκπροσώπους Επιμελητηρίων και άλλους φορείς του νομού.

Με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, καθώς και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντήθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης που συμμετέχει στην περιοδεία.

Οι θετικές «αναλύσεις»

Ολοι θυμούνται τον οδυρμό των διαφόρων «αναλυτών», που μέχρι πριν δυο - τρεις βδομάδες πενθούσαν για τις απώλειες που είχαν στο Χρηματιστήριο οι «μικροεπενδυτές». Και τι δεν είχαν σκαρφιστεί οι αφιλότιμοι για να δημιουργήσουν μια εικόνα τέτοιου πανικού, εξαιτίας του οποίου πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να πουλήσουν τα «χαρτιά» τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Τώρα, εδώ και τρεις τέσσερις μέρες αυτοί οι ίδιοι «αναλυτές» γράφουν και δηλώνουν πως τα άσχημα ανήκουν στο παρελθόν και πως οι χρηματιστηριακές τιμές θα έχουν πλέον ανοδική πορεία. Βέβαια, για το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους τους «μικροεπενδυτές» είτε δεν έχουν πια μετοχές, είτε αυτές που έχουν πρέπει να διπλασιάσουν τις τιμές τους, ώστε να ρεφάρουν οι κάτοχοί τους, δε λένε κουβέντα.

Οι δείκτες της οδού Σοφοκλέους, πράγματι, τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν τάσεις ανοδικές. Εμείς, παίρνοντας υπόψη και το γεγονός που πάντα σημειώνουμε πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, αναρωτιόμαστε μήπως η πληθώρα των δημοσιευόμενων «αναλύσεων» που υποστηρίζουν πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα η ανοδική πορεία των τιμών - μήπως λέμε - σημαίνει ότι κάποιοι επιτήδειοι επιδιώκουν τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, για να «ξεπουλήσουν» σε υψηλές, για την περίοδο, τιμές;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ