ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η ημερίδα για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Ως άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία στην αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών, χαιρετίζει ο λαός και οι φορείς της πόλης τη σημερινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα: "Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η θέση της χώρας μας".

Η εκδήλωση ξεκινά στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ.Εισηγητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης,ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Θερμός,ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Β. Καρακωστάνογλου,ο κοινωνιολόγος Κώστας Ζουράρις,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Σταύρος Ζαχαρέλης και ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης,πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξει διάλογος και παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους.

ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
"Αντιστεκόμαστε, δε θα προδώσουμε την πατρίδα μας"!

Με αντιπροσωπείες του "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" και της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς", είχε συναντήσεις, χτες, στο Βελιγράδι, ο Χ. Φλωράκης που επισκέπτεται τη Γιουγκοσλαβία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

Ο σημερινός αγώνας του λαού της Σερβίας ειδικά και της Γιουγκοσλαβίας γενικότερα, είναι αγώνας προς το συμφέρον όλων των λαών που θέλουν την εθνική ανεξαρτησία τους, την εδαφική τους ακεραιότητα και τη λευτεριά τους. Γι' αυτό η αλληλεγγύη όλων προς το σερβικό και γιουγκοσλαβικό λαό είναι επιβεβλημένη. Το μήνυμα αυτό είναι ταυτόχρονα και η κοινή διαπίστωση που προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε, χθες, στο Βελιγράδι, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τις ηγεσίες του "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" και του κόμματος"Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς".

Η συνάντηση με το ΣΚ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον επίτιμο Πρόεδρο Χ. Φλωράκη,τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ Μπ. Αγγουράκη και τον ευρωβουλευτή Γ. Θεωνά, συναντήθηκε πρώτα με αντιπροσωπεία του Σέρβικου Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οποία συμμετείχαν η ΓΓ του, Γκόριτσα Γκάγιεβιτς,ο βετεράνος της Εθνικής Αντίστασης και Λαϊκός ήρωας της Γιουγκοσλαβίας Πέταρ Γκράτσανιν καθώς και άλλα στελέχη.

Οι δύο αντιπροσωπείες μέσα από τη συνάντηση διαπίστωσαν ταύτιση θέσεων τόσο για τον χαρακτήρα της σημερινής επέμβασης των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία όσο και για τον τρόπο εξόδου από αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα υπογραμμίστηκε ότι:

- Το Κοσσυφοπέδιο είναι το πρόσχημα της επέμβασης, ενώ η ουσία αφορά την προσπάθεια επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων που επιθυμούν οι Αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

- Η επίθεση αυτή δε στοχεύει μόνο τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία αλλά και κάθε λαό, σε κάθε γωνιά της Γης, που έχει επιλέξει να μη ζήσει με σκυμμένο το κεφάλι και να μην υποταχτεί.

- Οποιος λαός δεν αντισταθεί τώρα στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους πρέπει να περιμένει αργά ή γρήγορα να έρθει η σειρά του.

- Οι πρωτοφανείς σε όγκο λαϊκές αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - και στα Βαλκάνια ειδικότερα - φανερώνουν πως κάτι καινούριο γεννιέται που πρέπει να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί.

"Η χώρα μου, είπε η ΓΓ του Σέρβικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, το μόνο που δε θα μπορούσε να κάνει, ήταν να μην υπερασπίσει τα δικαιώματά της. Υπερασπίζουμε την ελευθερία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας. Ας πράξουν το ίδιο και οι άλλοι λαοί. Σήμερα ας εναντιωθούν στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους γιατί αύριο έρχεται η σειρά τους. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να επαναχαράξουν την εικόνα του κόσμου σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτή είναι η νέα τάξη τους. Εμείς αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε γιατί δε θα προδώσουμε ποτέ την πατρίδα μας και γιατί μας δίνει κουράγιο και δύναμη η αλληλεγγύη των άλλων λαών στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται ο λαός της Ελλάδας".

Απαντώντας ο Χ. Φλωράκης υπογράμμισε ότι ο σερβικός και ο γιουγκοσλαβικός λαός προσφέρουν τεράστια υπηρεσία σήμερα σε όλους τους λαούς. "Ο αγώνας σας μας δίνει κουράγιο και δύναμη, είπε. Βοηθάει να βγουν πολλά σπουδαία διδάγματα. Πρώτα απ' όλα αποκαλύψατε το πραγματικό πρόσωπο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Επίσης αποκαλύψατε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου ότι η ιμπεριαλιστική νέα τάξη στηρίζεται σε αφεντικά και υπηρέτες. Αφεντικό είναι οι ΗΠΑ και υπηρέτες οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους βομβαρδισμούς, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση που έχει υπογράψει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ".

Στη συνέχεια ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε για το πλατύ αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για την ενίσχυσή του. Τέλος, αφού ανέλυσε εκτενώς τα αιτήματα που αυτό το κίνημα προβάλλει προς την κυβέρνηση Σημίτη, διαβεβαίωσε πως, σε ό,τι αφορά τους Ελληνες κομμουνιστές, αυτή η πάλη θα συνεχιστεί αμείωτη και θα ενταθεί.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο, συντροφικό κλίμα με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις ενέργειες που θα κάνει το Κόμμα σε διεθνές επίπεδο, στο ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή ώστε να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό.

Με τη"Γιουγκοσλαβική Αριστερά"

Στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το κόμμα της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς". Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Κόμματος και παρείχε πλούσια ενημέρωση για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τη Σερβία.

Ιδιαίτερα όμως ενδιαφέρουσα ήταν η ερώτηση στην κυβέρνηση που έκανε ο καθηγητής Βλαντιμίρ Στάμπουκ σχετικά με τις συζητήσεις στο Ραμπουγέ - δεδομένου ότι ήταν μέλος της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας - και τις θέσεις της γειτονικής χώρας όσον αφορά τη λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Απ' όσα είπε, σημαντικότερα είναι τα παρακάτω:

- Η Γιουγκοσλαβία είχε δεχτεί τα δέκα σημεία της ομάδας επαφής αλλά οι Αμερικανοί ήθελαν να δεχτεί και την παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, κάτι που ήταν αδύνατο για μια ανεξάρτητη χώρα.

- Η Γιουγκοσλαβία, αν σταματήσει ο πόλεμος, είναι έτοιμη, όπως ήταν και πριν, να δώσει ευρεία αυτονομία στο Κόσσοβο με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των εθνοτήτων αλλά, σε καμιά περίπτωση, δε θα δεχτεί την ξένη στρατιωτική, ή άλλου είδους, κηδεμονία.

Ο καθηγητής Στάμπουκ αναφέρθηκε εκτενώς στα ψεύδη της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να αποκαλυφθούν όπως για παράδειγμα αυτό που λέγεται ότι, τάχα, από το Κόσσοβο φεύγουν μόνο αλβανόφωνοι. "Φεύγουν όλοι, είπε χαρακτηριστικά, γιατί ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις". Αναφέρθηκε και σ' ένα ακόμη ψέμα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι, τάχα, όλοι μουσουλμάνοι. "Το 30%, σημείωσε, είναι καθολικοί, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν πιστεύει σε θρησκεία. Κι όμως θέλουν να εμφανίσουν από μέρους μας θρησκευτικό μίσος. Γι' αυτό τους λένε όλους μουσουλμάνους. Αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα μίσος". Τέλος ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κόμματος και του λαού του για την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού.

"Μην ευχαριστείτε εσείς, ανταπάντησε με νόημα ο Χ. Φλωράκης. Εμείς, ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για τον αγώνα που κάνετε", τόνισε.

Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ο ιμπεριαλισμός θα είναι ο τελικός ηττημένος

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, στους Ελληνες δημοσιογράφους στο Βελιγράδι

Ο τελικός ηττημένος δε θα είναι η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία αλλά το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές.Αυτό υπογράμμισε χτες, στο Βελιγράδι, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους. "Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπε, δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την ένταση της πάλης ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια. Αν αποτύχουν εδώ οι ιμπεριαλιστές θα είναι μεγάλο το όφελος για τους λαούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτοί θα είναι οι ηττημένοι. Μπορεί να κάνουν καταστροφές, μπορεί να βομβαρδίζουν ανελέητα αλλά ο τελικός λογαριασμός θα είναι σε βάρος τους".

Αναφερόμενος στη σημασία της παρουσίας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βελιγράδι, ο Χ. Φλωράκης τόνισε με έμφαση: "Ηρθαμε να πάρουμε κουράγιο. Και μας δίνει πολύ κουράγιο το ότι ο σερβικός λαός για 30 μέρες δέχεται ανελέητους βομβαρδισμούς αλλά τους αντιμετωπίζει με αξιοθαύμαστη παλικαριά. Το βλέπεις όπου κι αν κοιτάξεις, το βλέπεις στην έκφραση του προσώπου τους. Τουλάχιστον εμείς αυτό διαπιστώσαμε σ' όλη τη διαδρομή μας στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας και μέσα στο Βελιγράδι".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται διεθνώς, στις βαλκανικές χώρες ειδικότερα, και, τέλος, στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κάτι καινούριο γεννιέται. "Τουλάχιστον στη χώρα μας, είπε, αυτό είναι φανερό". Από την άλλη στιγμάτισε έντονα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα του ΝΑΤΟ. "Για μας, τόνισε, έχει μεγάλη σημασία η πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση". Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι συμφώνησε στο εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Από την άλλη δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γειτονική χώρα και το λαό της. Αλλά δεν έβγαλε μια κουβέντα ενάντια στους βομβαρδισμούς. Λέει μονάχα ότι θέλει πολιτική διευθέτηση. Ολοι λένε ότι το θέλουν. Ολοι μιλάνε για ειρήνη. Ορισμένοι πραγματικά το πιστεύουν και παλεύουν, ορισμένοι όμως μιλάνε για ειρήνη και στέλνουν πυραύλους.

Ο Χ. Φλωράκης ρωτήθηκε αν εκτιμάει κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής στη βαλκανική κρίση. "Εξαρτάται, είπε, από τα σχέδια που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Αναμφίβολα έχουν σχέδιο σε μια προοπτική χρόνου να μας εμπλέξουν περισσότερο για να κυριαρχήσουν. Και δε θέλουν να εμπλέξουν μόνο εμάς. Θέλουν και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής γιατί θέλουν τον απόλυτο έλεγχο του Αιγαίου καθώς και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου από τον Καύκασο. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση ώστε να ενταθεί η πάλη των λαών και να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια".

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τον βομβαρδισμό της κατοικίας του Μιλόσεβιτς, ο Χ. Φλωράκης υπογράμμισε με αγανάκτηση: "Είναι αδίστακτοι. Δε λογαριάζουν απολύτως τίποτα. Αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές κατά τη γνώμη μου".

Τέλος ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ ερωτώμενος αν θεωρεί πιθανή την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, είπε: "Αν πάρει κανείς την ιστορία και τη μελετήσει, θα δει ότι τα σύνορα καθορίστηκαν ύστερα από πόλεμο. Ο,τι καθορίζεται με πόλεμο αλλάζει μονάχα με πόλεμο. Μ' αυτή την έννοια όλα είναι πιθανά".

Περιοδεία στον Ταύρο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέπτεται, σήμερα Παρασκευή 23.4.99, το Δήμο Ταύρου,όπου πραγματοποιεί περιοδεία σε συνοικίες του δήμου.

Στις 18.30 θα περιοδεύσει στη συνοικία Εσταυρωμένου (Μακεδονίας και λεωφόρος Ειρήνης). Στις 20.00 στην πλατεία Παναγίτσας και στις 20.30 θα επισκεφθεί το Δημαρχείο του Ταύρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ