ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χαιρετίζουμε την πατριωτική στάση τους

Ανακοίνωση για τους ναύτες και φαντάρους που αρνούνται να γίνουν σφαγείς του γιουγκοσλαβικού λαού

Στο πλευρό των στρατευμένων νέων και αξιωματικών, που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την κυβέρνηση που θέλει να τους μετατρέψει σε πολεμικές μηχανές - δολοφόνους, τάσσεται η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της εξαίρει τη στάση των ναυτών που αρνούνται να συμβάλουν στη γενοκτονία των λαών.

Αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση: "Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την περήφανη πατριωτική στάση των ναυτών, υπαξιωματικών, αξιωματικών του Α/Τ "Θεμιστοκλής", καθώς και όλων των υπόλοιπων στρατιωτών και σμηνιτών που αψηφώντας του κινδύνους αντιστέκονται στην αποστολή τους για τις επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Η στάση τους αυτή, είναι απόλυτα σύμφωνη με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος αντιτίθενται στην εισβολή και στο μακέλεμα των γιουγκοσλάβικων λαών.

Καταδικάζουμε την αδίστακτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε απερίφραστα από τον πρωθυπουργό, με τα όσα είπε για το ότι έχει το δικαίωμα να στείλει Ελληνες φαντάρους, οπουδήποτε κρίνει σωστό.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει με όποιο τρόπο μπορεί, την αντίθεσή του και την υποστήριξή του στα στρατευμένα παιδιά του για να μη μετατραπούνε αυτά, σε κρέας για τη στρατιωτική μηχανή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης πραγμάτων".

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εγρήγορση και επιφυλακή ενάντια στον πόλεμο

Το φιλειρηνικό κίνημα στο πλευρό των στρατευμένων που αρνούνται να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ

Τη συμπαράστασή της στους Ελληνες ναύτες και στρατευμένους - που, εκδηλώνοντας γνήσιο πατριωτισμό, αρνούνται να μετατραπούν σε φονιάδες των λαών για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που έχει συσταθεί στα Γιάννενα.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατήγγειλε τις συλλήψεις νέων που γράφουν συνθήματα και την αστυνομική επίθεση κατά των φιλειρηνιστών της Κέρκυρας που διαδήλωναν κατά της χρησιμοποίησης του αεροδρομίου της πόλης τους από το ΝΑΤΟ. Οπως υπογράμμισαν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης "η μόνη απάντηση στην κλιμάκωση του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας, είναι η κλιμάκωση της λαϊκής αντίδρασης και του αντιπολεμικού κινήματος".Μιλώντας για το χαρακτήρα της επίθεσης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών τόνισαν ότι προσπαθούν να υποτάξουν και να ελέγξουν τη μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει μείνει έξω από τον έλεγχο της νέας τάξης πραγμάτων. "Στο πλευρό των Αμερικανών βρίσκονται τώρα οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, κάτι που θα πρέπει να βάλει σε σκέψη αυτούς που ονομάζουν την ΕΕ "Ευρώπη των λαών"", τόνισαν.

Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν όλους τους φορείς να σταθούν στο πλευρό των στρατευμένων παιδιών, που αρνούνται να πάρουν μέρος στην παράνομη πολεμική επιχείρηση. Ζήτησαν από το γιαννιώτικο λαό να είναι σε επιφυλακή για να εμποδίσουν οποιαδήποτε διέλευση πολεμικού υλικού και στρατευμάτων από την περιοχή προς τη Γιουγκοσλαβία.

Την Τετάρτη 28 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο η Επιτροπή διοργανώνει σύσκεψη, με τα σωματεία και τους φορείς του νομού, για το συντονισμό των ενεργειών τους, ενώ αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ζωσιμιαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας γίνεται εκδήλωση με ομιλήτρια τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη.Τέλος, καλεί τους φορείς, αλλά και όλους τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες να εντείνουν την προσφορά τους σε ανθρωπιστική βοήθεια, σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο.

Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"
Η κυβέρνηση επιμένει...

Νέα δίκη για πιο αυστηρή ποινή στον ανθυποπλοίαρχο ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου

Στα άκρα φαίνεται να είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να τσακίσει έγκαιρα όποιον έρχεται σε αντίθεση με τις εγκληματικές της επιλογές. Προχτές ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του ανθυποπλοιάρχου Μαρίνου Ριτσούδη,που για θρησκευτικούς λόγους ζήτησε να εξαιρεθεί από την αποστολή του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην Αδριατική. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ανθυποπλοιάρχου "επικίνδυνη για την υπηρεσία, που γιγαντώνεται από την ιδιότητά του, του μονίμου αξιωματικού", προτείνοντας τη μέγιστη σχεδόν προβλεπόμενη ποινή της φυλάκισης των τριών χρόνων και δέκα μηνών. Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Κυριάκος Σαμπάνης θεωρώντας την ποινή της φυλάκισης των δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή, που επέβαλε το Ναυτοδικείο, μικρή, την εφεσίβαλε με το σκεπτικό ότι "είναι δυσανάλογη με την απαξία της πράξης".

Με δεδομένο ότι ο ανθυποπλοίαρχος δεν πρόβαλε καμία αντίρρηση στην αποστολή του αντιτορπιλικού στην Αδριατική, τονίζοντας: "Δεν ήθελα να βάλω κανένα κώλυμα στον απόπλου του πλοίου", είναι φανερό ότι το μήνυμα που στέλνεται απευθύνεται κυρίως σε όσους στρατευμένους, προβάλλοντας πολιτικούς λόγους, αρνούνται να βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας.

ΧΑΝΙΑ
Παλλαϊκό αντι-ΝΑΤΟικό συλλαλητήριο

Παλλαϊκό αντι-ΝΑΤΟικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στα Χανιά. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 12μ. στην πλατεία Αγοράς των Χανιών, ενώ παράλληλα το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του Δημοσίου κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας (12-3μ.μ.).

Το σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τη συντονιστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από 22 μαζικούς φορείς του νομού Χανίων, γίνεται με αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και αποτελεί άλλη μια αγωνιστική πράξη καταδίκης των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επιθέσεων στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Με ανακοινώσεις πλήθος μαζικών φορέων του νομού καλούν το λαό των Χανίων να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους, η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο, ο σύλλογος εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - που από χτες πραγματοποιεί 48ωρη απεργία για κλαδικά αιτήματα - ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εργαζομένων και ο σύλλογος νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικό νοσοκομείο και ο σύλλογος φοιτητών ΤΕΙ.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Χανίων τονίζει: "Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για να γιορτάσουν τα πενήντα χρόνια επεμβάσεων και μακελέματος των λαών της Γης. Αρνούμαστε το ρόλο του χωροφύλακα που θέλουν να του δώσουν". Επίσης, ζητά την κατάργηση του ΝΑΤΟ και την απεμπλοκή της χώρας μας απ' τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Εκτός από σημερινό συλλαλητήριο η συντονιστική επιτροπή των μαζικών φορέων των Χανιών αποφάσισε για την 1η Μάη να προεκτείνει την αγωνιστική εκδήλωση, που θα γίνει στην πόλη, για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά, με την πραγματοποίηση στη συνέχεια αγωνιστικής συγκέντρωσης, έξω από τη βάση της Σούδας.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Κανένας έξω από τα σύνορα

"Η ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει καμία παραχώρηση στο ΝΑΤΟ, να μην παρέχει καμία διευκόλυνση από ελληνικού εδάφους και να μην υπάρχει καμία συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων, με γνώμονα την "ειρήνη" και την "ευημερία" στα Βαλκάνια", απαιτεί με ψήφισμά της η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λευκάδας.

Παράλληλα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για τη δίωξη που ασκήθηκε στους στρατευμένους νέους της χώρας, που πράττουν το πατριωτικό τους καθήκον, αρνούμενοι να συμμετέχουν στις φονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ. "Κανένας Ελληνας στρατιώτης να μη βγει έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας. Συμπαραστεκόμαστε στους στρατευμένους που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν ξένα συμφέροντα. Στην περίπτωση αυτή, υπόλογη είναι η κυβέρνηση και όχι οι στρατευμένοι μας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δίνουν μαθήματα πατριωτισμού

Τη συμπαράστασή του στα μέλη του πληρώματος του Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" και στα άλλα στρατευμένα παιδιά που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).Η ΠΟΛ επισημαίνει ότι οι στρατευμένοι, με τη στάση τους, δίνουν μαθήματα πραγματικού πατριωτισμού και τους συγχαίρει γιατί αρνήθηκαν να γίνουν φονιάδες του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

  • Τη συμπαράστασή του στο ναύτη Ν. Γαρδίκη και σε άλλους στρατευμένους που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων δηλώνει με ψήφισμά του το Σωματείο Σερβιτόρων.Οπως τονίζεται στο ψήφισμα: "Νιώθουμε την ανάγκη να συμπαραταχτούμε με το αίσθημα του ελληνικού λαού, που με αγανάκτηση και θλίψη παρακολουθεί το βάρβαρο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη μετατροπή των στρατευμένων παιδιών της χώρας σε μισθοφόρους των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ και σε σφαγείς των λαών της περιοχής".
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μας ενέπνευσαν

Τη θαρραλέα και πατριωτική στάση του ναύτη του Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", Νίκου Γαρδίκη, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Δημοκρατική Συνεργασία "Η Αλλαγή"", Παναγιώτης Βακαλόπουλος.

"Η νεολαία μας έχει ιδανικά, υπάρχει, είναι ζωντανή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και παράλληλα μας ενέπνευσαν να εντείνουμε ακόμα πιο πολύ την πάλη μας για να μη συμμετάσχει κανένας Ελληνας φαντάρος στον πόλεμο, για να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
Υψωσαν το ανάστημά τους

Τη συμπαράστασή του στους στρατευμένους που αρνούνται να συμμετέχουν στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της περιοχής, εκφράζει με γραπτή του δήλωση προς τον Τύπο ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.

Η δήλωσή του έχει ως εξής: "Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στο ναύτη Στέλιο Κοτσογιάννη, που είναι κάτοικος του Δήμου Περάματος και στον αξιωματικό, που δεν επιβιβάστηκαν στο Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και βέβαια σε όσους στρατευμένους εξέφρασαν την αντίθεσή τους να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο στρατευμένοι, παραπέμφθηκαν στο Ναυτοδικείο γιατί έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον, γιατί ύψωσαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στους λαούς της περιοχής. Οι δημότες του Περάματος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί με όλο το λαό για να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, για να σταματήσουν οι σφαγείς του ΝΑΤΟ να δολοφονούν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, για να συνεχίσει η χώρα μας να εμπλέκεται με οποιοδήποτε πρόσχημα στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να μη χτυπήσει αυτός ο πόλεμος της δική μας πόρτα και οποιαδήποτε άλλη".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ