ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Και οι συνταξιούχοι στο Σύνταγμα

Μακραίνει ο κατάλογος των συνδικάτων, που συστρατεύονται στον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη

Μακραίνει καθημερινά ο κατάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σωματείων της Αθήνας, Ομοσπονδιών και Συνδικαλιστών για ενωτικό, ταξικό και αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Μεταξύ αυτών η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ,η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει την απάντηση στον "κοινωνικό διάλογο" βιομηχάνων και κυβέρνησης με την ανοχή και κάλυψη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που σχεδιάζουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους".

"Εμείς - καταλήγει η ανακοίνωση - με μια ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντισυνταξιουχικής πολιτικής. Η φετινή Πρωτομαγιά είναι αφετηρία για νέους ενωτικούς μαζικούς αγώνες".

Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής σε ψήφισμα της γενικής της συνέλευσης καταγγέλλει και απορρίπτει την "απαράδεκτη" συζήτηση που σκοπεύει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για μια σειρά κατακτήσεων των εργαζόμενων, επισημαίνοντας ότι "κανένας κοινωνικός διάλογος δε νομιμοποιεί το γκρέμισμά τους". Στο ψήφισμα απαριθμούνται τα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση και καλούνται όλοι οι ηλεκτροτεχνίτες να πάρουν μαζικά μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και να απαιτήσουν: Δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, καθιέρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση αποδοχών κ. α.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζεφυρίου,επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: "Τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για το καλό της εργατικής τάξης και των εργαζομένων και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με τα απανωτά χτυπήματα που δεχόμαστε καθημερινά και την πολιτική που ακολουθείται, αποφασίσαμε να συστρατευτούμε με τα Σωματεία της Αθήνας και τις Ομοσπονδίες για ενωτικό, ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό γιορτασμό".

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα προς τιμήν της Πρωτομαγιάς αποφάσισε να κηρύξει δίωρη στάση εργασίας στις 30 Απρίλη και συγκέντρωση - εκδήλωση στο Δημαρχείο, ενώ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Ακόμα, το Παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στη "συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα από τις ταξικές δυνάμεις" και καλεί εκεί όλα τα μέλη του.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος καλεί τα μέλη του και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά.

- Αναφορικά με την Εργατική Πρωτομαγιά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου τονίζει σε ανακοίνωσή του: "Τα συμφέροντα των εργαζομένων υπερασπίζονται με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και όχι με τον ενταφιασμό της, κάτι το οποίο επιχειρείται μέσα από τον κοινωνικό διάλογο. Την πρώτη απάντησή μας πρέπει να αποτελεί ο ενωτικός, ταξικός, μαζικός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με μεγάλη αντεπίθεση και αγώνα προοπτικής".

Περιοδεία στου "Φυρογένη"

Αφετηριακό σημείο για την έναρξη δυναμικών αγώνων ενάντια σ' αυτούς που επιβουλεύονται τις εργατικές κατακτήσεις, χαρακτήρισαν την 1η Μάη συνδικαλιστές από την Επιτροπή Γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που περιόδευσαν χτες στο εργοστάσιο "Φυρογένης", καλώντας τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και ενημερώνοντάς τους για προβλήματα του κλάδου.

Στο συγκεκριμένο χώρο που απασχολούνται 250 άτομα, τα προβλήματα είναι πολλά, και οι εργαζόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση από τους συνδικαλιστές.

Μιλώντας στους εργαζομένους - υπό το άγρυπνο βλέμμα του διευθυντή του εργοστασίου - ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Δ. Τσουμπρής έκανε λόγο για "την αδήριτη ανάγκη αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης με τις δυνάμεις που θέλουν να πάρουν πίσω όλα τα δικαιώματα, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με θυσίες και αίμα στη διάρκεια ενός αιώνα".Στα "άσχημα παιχνίδια που, με τις οδηγίες της ΕΕ και των πολυεθνικών, παίζει η κυβέρνηση στην πλάτη των εργαζομένων, βαφτίζοντάς τα "κοινωνικό διάλογο", αναφέρθηκε και ο Γ. Σκιαδιώτης", μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Αυξήθηκαν οι άνεργοι το Μάρτη

Στο 9,24% έφτασε η εγγεγραμμένη ανεργία, ενώ αυξήθηκε ο απόλυτος αριθμός ανέργων

Στις 468 έφτασαν, κατά μέσο όρο κάθε εργάσιμη μέρα, οι απολύσεις τον περασμένο Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία. Συνολικά οι απολύσεις ήταν 11.698 και η εγγεγραμμένη ανεργία έφτασε το 9,24%.

Το Μάρτη του 1996 το ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας ήταν 8,47% και το Φλεβάρη του 1997 9,25%.Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,77 μονάδες,δηλαδή 9,2% και σε απόλυτο αριθμό οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 16.625!Ο ΟΑΕΔ καταλογίζει την αύξηση αυτή στην έναρξη των προγραμμάτων απασχόλησης, στα οποία η συμμετοχή απαιτεί την εγγραφή στον ΟΑΕΔ. Ομως είναι σαφές ότι "η μείωση στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας", για την οποία προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση, δε συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Εξάλλου, όπως είπε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,το ποσοστό ανεργίας των νέων και των γυναικών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ από τους 450 χιλ. άνεργους, οι 230 χιλ. (51%) είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες!

Το Μάρτη οι άνεργοι ήταν 227.052 και επιδοτούνταν οι 133.915.Αντίστοιχα, το Φλεβάρη οι άνεργοι ήταν 226.273 και από αυτούς έπαιρναν επίδομα ανεργίας οι 144.248.

Αν και οι προσλήψεις που δηλώθηκαν στον ΟΑΕΔ ήταν το Φλεβάρη 34.789,γράφτηκαν στους καταλόγους ανεργίας 30.833 νέοι άνεργοι! Για άλλη μια φορά τα ποσοστά εγγεγραμμένης ανεργίας συγκρατούνται με τη... βοήθεια του αριθμού απασχολουμένων, οι οποίοι το Μάρτη εμφανίζονται να έφτασαν τα 2.227.839 σε σχέση με τα 2.218.492 που ήταν το Φλεβάρη.

Μαζί απασχόληση - ασφαλιστικό στο "διάλογο"

Με μια "παράλληλη" διαδικασία θα συζητηθούν στον "κοινωνικό διάλογο" εργασιακές σχέσεις - ασφαλιστικό, δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας

Μια "εορταστική" ανασκόπηση του έργου που έκανε, αλλά και που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος αναγκάστηκε να αναφερθεί στον "κοινωνικό διάλογο", μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, καθώς και στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά το Πάσχα θα γίνει η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου". Το ασφαλιστικό θα συζητηθεί με μια "παράλληλη" διαδικασία μαζί με τα ζητήματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης... "Δεν μπορεί να ξεκοπεί το ασφαλιστικό από τη συζήτηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις", είπε ο υπουργός Εργασίας, σπεύδοντας να προσθέσει πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δε χρειάζεται να γίνουν άμεσα, αλλά η συζήτηση γι' αυτές απαιτείται...

Σε ερώτηση αν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είναι δεδομένες πέρα από τον "κοινωνικό διάλογο", ο υπουργός απάντησε ότι δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης οι όποιες αλλαγές, αλλά τις επιβάλλει η ζωή!

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα για τους αλλοδαπούς,το οποίο ρυθμίζει θέματα εργασίας, είναι έτοιμο να δοθεί στην ΟΚΕ και στη συνέχεια να υπογραφτεί, ενώ υπολογίζεται να αρχίσει η διαδικασία καταγραφής από την 1 Ιούλη.

Οσο για τους συνταξιούχους,ανακοινώθηκε ότι μελετάται η ηλικιακή επέκταση του ΕΚΑΣ ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας, κάτι που σημαίνει 70-75 χιλ. νέους δικαιούχους για το ΙΚΑ και περίπου 15 δισ. δρχ. επιβάρυνση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ίδια θα ήταν η επιβάρυνση, αν είχε αυξηθεί κατά ένα μεροκάματο η κατώτερη σύνταξη. Ομως ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στον αντιασφαλιστικό νόμο 2084!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΣΕΕ
Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Για σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλει τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ, η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, μια και - όπως τονίζει - απέλυσε εργαζόμενη της Ομοσπονδίας "μετά από την άρνησή της να υποκύψει στις μακροχρόνιες φορτικές του πιέσεις να συνάψει μαζί του ερωτικές σχέσεις".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ακόμα ότι τα φαινόμενα αυτά αποτελούν σοβαρότατο εργασιακό πρόβλημα για χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες καθημερινά αντιμετωπίζουν από "πειράγματα" μέχρι και βιασμούς, συνήθως από τους ανώτερους ιεραρχικά.

"Εχθρότητα, αυταρχισμός, μεταθέσεις κι άλλες δυσμενείς μεταβολές της εργασιακής σχέσης, που καταλήγουν συχνά στην απόλυση ή την "οικειοθελή" παραίτηση, είναι το τίμημα που πληρώνει η γυναίκα για την εμμονή στην αξιοπρέπειά της", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ καλεί τα Συνδικάτα να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία το πρόβλημα και τις ίδιες τις γυναίκες που υφίστανται τέτοια συμπεριφορά στο χώρο εργασίας τους να μη διστάζουν να το καταγγείλουν ανοιχτά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org