ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2022 - Κυριακή 24 Απρίλη 2022
Σελ. /32
«Λερναία Υδρα» εμπλοκής σε όλα τα «μήκη και πλάτη»

Eurokinissi

Σε «όλα τα μήκη και πλάτη» «τρέχει» η κυβέρνηση την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ η σύγκρουση κλιμακώνεται.

Κοιτώντας την ελληνική επικράτεια απ' άκρη σ' άκρη, με δυσκολία βρίσκει κανείς μια υποδομή, αεροδρόμιο, λιμάνι ή δρόμο που να μην αξιοποιείται για προώθηση ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ή σε κάποια γειτονική της χώρα (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία) και συνολικά την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών σχεδίων και δυνάμεων στην περιοχή ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ανέφερε τις προάλλες σε συνέντευξή του ότι «με την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω των ελληνικών εγκαταστάσεων, αποδεικνύεται και στην πράξη η ιδιαίτερη σημασία που είχε η υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA). Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, κάτι που, εξάλλου, έχουν υπογραμμίσει και Αμερικανοί αξιωματούχοι». Επιβεβαίωσε έτσι και τον επιθετικό χαρακτήρα των Συμφωνιών με τις ΗΠΑ, όσο και τον «κρίσιμο ρόλο» που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές που «φυτεύτηκαν» σε όλη την Ελλάδα, με τις συμφωνίες πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ για την ευόδωση των ΝΑΤΟικών σχεδίων.

Ακόμα πιο γλαφυρός όμως ήταν ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, που σε συνέντευξή του σημείωσε: «Κοιτάξτε όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πρεσβεία τα 5 και πλέον χρόνια που βρίσκομαι εδώ, επεκτείνοντας την MDCA, δουλεύοντας για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, αλλά και για την απόρριψη της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ολα αυτά ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για να απαντήσουμε στην 24η Φεβρουαρίου. Δόξα τω Θεώ που είχαμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο να φτάσει η στρατιωτική υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δόξα τω Θεώ που έχουμε την επέκταση της Ρεβυθούσας».

Οι «δοξολογίες» Πάιατ αποκαλύπτουν: Η στρατιωτική εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια για την περικύκλωση της Ρωσίας προωθείται απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, πάει πακέτο με την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ σε Ενέργεια και μεταφορές, από τους οποίους προσδοκά το δικό της «κομμάτι» η ελληνική αστική τάξη, με τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων και όλα όσα ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με Κίνα, Ρωσία, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, σφαιρών επιρροής.

Στα σκαριά τα επόμενα επικίνδυνα βήματα

Το κυριότερο, ο «απολογισμός» Πάιατ δίνει τον «οδικό χάρτη» για το «από δω και πέρα» της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, όπως και όλοι οι σύμμαχοί μας, θα βρει τρόπους να συνεχίσει την υποστήριξή της στη στρατιωτική ενίσχυση» της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και συνολικά για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Και εδώ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ολοφάνερα να κάνει τα επόμενα νέα επικίνδυνα βήματα, σε συνέχεια κινήσεων όπως: Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία. Οι αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ σε αποστολές συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, οι αντίστοιχες αποστολές τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης κινούνται ισχυρές ρωσικές μονάδες. Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλανοφόρων και αρμάδων. Η αποστολή μάχιμου τμήματος (τμήμα αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου προσαρμοσμένα σε ερπυστριοφόρα, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης) στη Βουλγαρία, στο νεοσύστατο ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης, κόντρα στη Ρωσία.

Πλευρά αυτών των σχεδιασμών - κι ενώ θυμίζουμε εκκρεμεί η επικύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις- είναι η προαναγγελία της παραπέρα αναβάθμισης της Αλεξανδρούπολης, για την οποία δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ανέφερε μέσα στη βδομάδα πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη ΝΑ Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης», με το λιμάνι της να έχει χαρακτηριστεί, όπως αναφέρει, «το λιμάνι του ΝΑΤΟ», αφού «έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία».

Ενώ ενδεικτική για τα σχέδια που «τρέχουν» είναι και η τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, ο οποίος είπε: «Εχουμε πολλά κοινά (σ.σ. με την ελληνική κυβέρνηση) πρότζεκτ όσον αφορά τη διασύνδεση από Νότο προς Βορρά. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος από την Κωνστάντζα της Ρουμανίας προς την Αλεξανδρούπολη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, που σχετίζεται με τη δυνατότητα κινητικότητας του ΝΑΤΟ. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα λιμάνι βασικό για το ΝΑΤΟ και σημαντικό εμπορικό λιμάνι για τις χώρες μας».

Παράλληλα, την Τρίτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας «στενού πυρήνα» ΝΑΤΟικών χωρών, που έλαβε χώρα «κατόπιν πρωτοβουλίας» του ομολόγου του των ΗΠΑ, στρατηγού Mark A. Milley.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί Αμυνας Αυστραλίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Ιταλίας, Καναδά, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Τουρκίας, καθώς και ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη (US EUCOM).

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική περιφέρειά της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», αφήνοντας ορθάνοιχτα όλα τα «παράθυρα» της παραπέρα συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από τις «πρώτες γραμμές».

Τα «χίλια πρόσωπα» της εμπλοκής που βαθαίνει

Ομως, η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο δεν περιορίζεται μόνο στα στρατιωτικά σχέδια ούτε βέβαια κρίνεται, όπως λέει π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, «από το μέγεθος των όπλων» που στέλνονται στην Ουκρανία. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κρατάνε «ψηλά τη σημαία» του ευρωατλαντισμού σε όλα τα «μήκη και πλάτη» όπου απλώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Ετσι:

  • Η κυβέρνηση συμμετέχει από την «πρώτη σειρά» στην εφαρμογή και κλιμάκωση των κυρώσεων και αντικυρώσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς τη Ρωσία, κομμάτι κι αυτές του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που τις πληρώνει ήδη με βαριές θυσίες ο λαός. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, όπου οι τιμές ήταν απλησίαστες και πριν από τον πόλεμο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατάσχεση του έμφορτου ρωσικού πετρελαιοφόρου στην Κάρυστο, και οι πληροφορίες για νηοψίες και σε άλλα «ύποπτα» πλοία, την ώρα που η συζήτηση - και η αντιπαράθεση - για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δυναμώνει στην ΕΕ.
  • Πρωτοστατεί στον «διπλωματικό πόλεμο», όπως δείχνει και η απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών (ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη), που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και απειλές για αντίποινα από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ αναμένονται απελάσεις από την πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ όπου υπηρετούν συνολικά 35 Ελληνες διπλωμάτες. Θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την περίοδο που ολοκλήρωνε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας και τότε μήνυμα ότι καμία κυβέρνηση και κανένα αστικό κόμμα στη χώρα μας «δεν παίζει» με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Σημειωτέον, όπως λέγεται, με στόχο να δικαιολογηθεί η απόφαση της απέλασης, είχαν προηγηθεί έρευνες της ΕΥΠ - σε «συνεργασία με συμμαχικές χώρες», ιδιαίτερα με ΗΠΑ και Βρετανία - προκειμένου να συγκεντρωθεί «υλικό» που να χρησιμοποιηθεί ως κατηγορία εναντίον τους για «αποσταθεροποιητική δράση». Π.χ. λέγεται ότι επιδίδονταν σε προπαγανδιστική δραστηριότητα και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα, ενώ σε δημοσιεύματα γίνεται λόγος και για σχέδια «δολιοφθοράς» σε υποδομές όπως της Αλεξανδρούπολης, ομολογώντας έτσι εμμέσως πλην σαφέστατα ότι τα ΝΑΤΟικά ορμητήρια είναι μαγνήτης κινδύνων για τον λαό.

  • Πλειοδοτώντας, μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ απέστειλε επιστολή στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την οποία ζήτησε να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα. Μάλιστα, σε ένα επόμενο βήμα, κατά αρμόδιες πηγές, τον Μάη, αναμένεται επίσημη επίσκεψη Δένδια στη Χάγη, στο περιθώριο της οποίας θα επισκεφτεί τον ίδιο τον εισαγγελέα, Βρετανό Καρίμ Καν, για να τονίσει και εκ του σύνεγγυς αυτό το «αίτημα διερεύνησης».
  • Επιταχύνουν τη συζήτηση για «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, πάνω σε ΝΑΤΟική πλατφόρμα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΝΑΤΟική συνοχή» που αποκτά «επείγοντα» χαρακτηριστικά, αλλά και για να διευκολυνθούν τα σχέδια για «ενεργειακή διαφοροποίηση» της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, με ταχύτερη τροφοδοσία από εναλλακτικές πηγές.

Διόλου τυχαία, τα σχέδια αυτά «τρέχουν» με νέα ορμή, μετά τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε προ ημερών κατά την επίσκεψή της σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ, ενώ μεσοβδόμαδα βρέθηκε στην Αθήνα και αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Frank Pallone, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, παίρνοντας ...σβάρνα Μαξίμου και τα υπουργεία Ενέργειας, Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Το ίδιο θα είναι και το «μενού» στη συνεδρίαση του σχήματος «3+1» (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ + ΗΠΑ), με τη συμμετοχή Μπλίνκεν, που προετοιμάζεται για τα μέσα Μάη.

Τα «δέκα κεφάλια» της εμπλοκής έχουν στην πραγματικότητα την ίδια ρίζα: Τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τις «ευκαιρίες» για κέρδη και αναβάθμιση των συμφερόντων της που βλέπει μέσα από την ενεργή εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εκεί, στο «κέντρο» πρέπει να σημαδέψει ο λαός δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα.

Στις ΗΠΑ στις 16 Μάη ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στις 16 Μάη θα βρεθεί στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος, μετά και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την ίδια μέρα Μητσοτάκης και Μπλίνκεν.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δίνει και την «ατζέντα» της επερχόμενης συνάντησης, που σηματοδοτεί ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σημειώνοντας ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας (...) Θα κάνουν απολογισμό των κοινών προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών στόχων (...) στην περιοχή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ