ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Πεδία πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ με ελληνική εμπλοκή...

Συστήματα του «Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο» σε ΝΑΤΟική βάση
Συστήματα του «Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο» σε ΝΑΤΟική βάση
Τα επόμενα βήματά της σε δύο - σύνθετων απαιτήσεων - πεδία αντιπαράθεσης, τον λεγόμενο Ηλεκτρονικό Πόλεμο και τις Υβριδικές Απειλές, μεθοδεύει η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει και εκεί ενεργό ρόλο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, πλάι σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, που εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, αντιπρόσωποι από κράτη - μέλη των ΝΑΤΟ και ΕΕ μαζεύτηκαν στις 11/4 στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας Ελσίνκι και κατέληξαν σε επίσημη συμφωνία για να στήσουν εκεί ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών. Η ...σεμνή τελετή κορυφώθηκε με την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης για το Κέντρο που προγραμματίζεται να ανοίξει αργότερα μέσα στο 2017.

Συνολικά 9 κράτη υπέγραψαν το Μνημόνιο: Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται βέβαιο, σε ανακοίνωσή του, ότι «και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναμένεται να ενταχθούν στο Κέντρο στο άμεσο μέλλον». Αν και δεν είναι οι ίδιοι υπογράφοντες, «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Κέντρου», προσθέτει.

Τα «θολά» όρια ιμπεριαλιστικής ειρήνης και πολέμου

Εξηγεί, επίσης, ότι «η καταπολέμηση υβριδικών απειλών αποτελεί προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ, καθώς θολώνουν τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης, συνδυάζουν στρατιωτικές επιθέσεις με μέσα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μέτρα παραπληροφόρησης. Η αντι-υβριδική στρατηγική του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει την ενίσχυση του συντονισμού με την ΕΕ, και περιλαμβάνει επίσης το νέο μας Τμήμα Πληροφοριών (σ.σ.: τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε πρόσφατα ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ), περισσότερη κατάρτιση και ασκήσεις, και το έργο που παράγουμε για να αντιμετωπίσουμε ενεργά την προπαγάνδα αντιπαραθέτοντας γεγονότα».

Ο τέτοιος ορισμός έρχεται στον αντίκτυπο κατηγοριών εναντίον της Μόσχας ότι ενεπλάκη ποικιλόμορφα - μέσω ηλεκτρονικών μέσων, διάχυσης πληροφοριών και φτιάχνοντας κλίμα - στην προεδρική εκλογή των ΗΠΑ, αβαντάροντας Τραμπ και σαμποτάροντας Κλίντον. Ερχεται, επίσης, στον απόηχο προπαγανδιστικών και εκφοβιστικών βίντεο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Στη δε Ελλάδα, στρατιωτικοί δίνουν πτυχές της εφαρμογής του Υβριδικού Πολέμου λέγοντας, για παράδειγμα, ότι πιθανόν μια δύναμη δρα εναντίον άλλης δύναμης, κρυφίως και επί χρόνια, π.χ. αβαντάροντας φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο εσωτερικό της αντιπάλου, στην κρατική μηχανή και την πολιτική ζωή, σπέρνοντας απογοήτευση στο λαό της αντιπάλου, εξασφαλίζοντας την κατάπτωση του ηθικού του κ.λπ.

Φυσικά, τέτοιες μέθοδοι κάθε άλλο παρά εντελώς νέες ή πρωτόγνωρες είναι, ούτε αξιοποιούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, παρά την όποια εξέλιξη υπάρχει στα μέσα που έχουν στη «φαρέτρα» τους τα διάφορα αστικά στρατόπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό δεν επιβεβαιώνει τίποτε άλλο παρά ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη, που μόνο ειρήνη δεν είναι, προετοιμάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κυοφορώντας τις συνθήκες, τις αντιθέσεις και την αντιπαλότητα που τον γεννούν, ακριβώς ως κορυφαία εκδήλωση των τέτοιων αντιθέσεων για το ποια μονοπωλιακά συμφέροντα θα επικρατήσουν.

Η ελληνική συνεισφορά

Οπως εξηγούν στο ΝΑΤΟ, άλλα Κέντρα Αριστείας που ήδη συμβάλλουν στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, είναι το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών στη Ρίγα της Λετονίας και το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνο-Αμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Και η ελληνική αστική τάξη θέλει να έχει τη δική της συνεισφορά και σε αυτό το πεδίο, πιάνοντας μια κρίσιμη πτυχή του, τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο. Εξ ου και στις 25/10/2016, κυρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των αστικών πολιτικών δυνάμεων, σε άλλη μια επιβεβαίωση της σύμπλευσής τους στα τέτοια επίδικα, «Μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Στελέχωση του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο ("Joint Electronic Warfare Core Staff" - JEWCS) προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ».

Αποστολή του κλιμακίου - όπως αναφερόταν εισηγητικά - είναι «η παροχή υπηρεσιών Ηλεκτρονικού Πολέμου για την υποστήριξη της σχεδίασης και εκτέλεσης επιχειρήσεων και ασκήσεων».

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (παρεμβολές, υποκλοπές, μπλοκάρισμα ραντάρ τηλεπικοινωνιών και ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων, ό,τι άλλο μπορεί να γίνει στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, η αποτροπή του αντιπάλου από τη χρήση του ή την πλήρη εκμετάλλευσή του) αναφέρεται ότι «βελτιώνει σημαντικά την επιτυχία του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του».

Το σχετικό μνημόνιο είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2013. Η τωρινή δεν αρκέστηκε μόνο να δώσει στο μνημόνιο νομική ισχύ, αλλά διεκδικεί και τη μεταφορά της έδρας του ΝΑΤΟικού αυτού κλιμακίου από τη βρετανική στρατιωτική βάση «Yeovilton» στο Σόμερσετ, στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενη επιχειρησιακούς και οικονομικούς λόγους.

Στο Μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι το κλιμάκιο θα λειτουργεί «σε τακτικό, επιχειρησιακό, στρατηγικό επίπεδο», δηλαδή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού. Στα καθήκοντα του προσωπικού, προβλέπεται ακόμα η συμμετοχή «σε εγκεκριμένες από το ΝΑΤΟ επιχειρήσεις», ενώ οι υπηρετούντες στο κλιμάκιο «υποχρεούνται να επιχειρούν και εκτός της Κύριας Επιχειρησιακής Βάσης».

Υπάρχει συγκεντρωμένη πείρα

Υπάρχει άλλωστε συγκεντρωμένη εδώ τέτοια πείρα, από τη συνεχή και ολοένα πιο βαθιά εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε τέτοια σχέδια και ανταγωνισμούς.

Π.χ. στα τέλη του 2016, την ίδια περίοδο που τα παραπάνω ψηφίζονταν στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Ramstein Guard 12-2016», με τη συμμετοχή μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσων του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων διακλαδικών επιχειρήσεων σε έντονο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Η «Ramstein Guard», ως άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ, επρόκειτο να γίνει «επ' ωφελεία» της Ελλάδας και στα τέλη Μάρτη φέτος.

Γι' αυτόν το σκοπό είχε μεταφερθεί εδώ ΝΑΤΟικός εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να φορτωθεί σε αεροσκάφη και σκάφη ώστε να δοκιμαστούν διάφορα σενάρια και να γίνουν μετρήσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός, μάλιστα, ήταν η εν λόγω ΝΑΤΟική άσκηση να συνδυαστεί με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17», που διεξαγόταν τότε στο κεντρικό Αιγαίο. Ωστόσο, κατά στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία, μέσω αξιωματικού που υπηρετεί στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί η Λήμνος από τη ΝΑΤΟική άσκηση, επαναφέροντας τη θεωρία της περί «αποστρατικοποιημένων ελληνικών νησιών» του Αιγαίου.

Το ΝΑΤΟ αποδέχτηκε το αίτημα και «ενημέρωσε» σχετικά την Αθήνα, η οποία επέμεινε για συμπερίληψη της Λήμνου στην άσκηση, το ΝΑΤΟ δεν απάντησε και η άσκηση επισήμως «ματαιώθηκε».

Επαγρύπνηση και αγώνας

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης προκαλεί επικίνδυνα προηγούμενα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίνει νέα πατήματα για την εκδήλωση των ανταγωνισμών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δύο λαούς, και στρώνει το έδαφος για να προβάλλονται οι μόνιμες και διαχρονικές απαιτήσεις της δεύτερης στο Αιγαίο, κονιορτοποιώντας αντίστοιχα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης (π.χ. παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές αποστολές, επιχειρήσεις και ασκήσεις, φιλοξενία εδώ δομών της λυκοσυμμαχίας), τάχα διασφαλίζει τη «σταθερότητα» και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η στρατιωτική προπαρασκευή απλώνεται σε όλα τα μέτωπα και τους τομείς αντιπαράθεσης, μεταξύ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, καθώς η συγκέντρωση και η ανάπτυξη δυνάμεων προχωρούν με μεγάλες ταχύτητες, σε πεδία της ευρύτερης γειτονιάς της χώρας, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, τα Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα, επιβάλλεται επαγρύπνηση και οργάνωση του αγώνα του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης όχι μόνο δεν πρέπει να εγκλωβίσει την εργατική τάξη της πατρίδας μας σε αναμονή και ψεύτικες ελπίδες, ή να την ρίξει στην παγίδα της αστικής τάξης και των κομμάτων της περί της «εθνικής ενότητας» προς προάσπιση «εθνικών συμφερόντων», αλλά πρέπει να απαντηθεί με δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο κεφάλαιο και τους στόχους του, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Με αποφασιστικότητα, οργάνωση, ανάπτυξη της λαϊκής πάλης: Για να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων για αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ