ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
Σελ. /24
Πού δίνει εξετάσεις;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιό του μπορεί να αποδείξει ότι είναι το μοναδικό νέο πολιτικό σχήμα, καθώς είναι άμοιρο ευθυνών για τη βαθιά οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση. Αυτό το νέο κόμμα, το μοναδικό νέο, δίνει εξετάσεις μόνο στην κοινωνία» («Αυγή», 19-20/4/2014). Η κρίση είναι οικονομική, σύμφυτη με τον καπιταλισμό, εκδηλώνεται στο έδαφός του, ανεξάρτητα από την πολιτική διαχείρισής του και το κόμμα που ως κυβέρνηση την ασκεί. Αρα το να λέμε ότι κάποιο κόμμα έχει ή δεν έχει ευθύνη για την κρίση είναι άσκοπο, κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση δεν την προκαλεί. Είναι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ άμοιρος ευθυνών για το γεγονός ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη; Είναι άμοιρος ευθυνών για το γεγονός ότι διαστρεβλώθηκαν οι αιτίες της κρίσης; Είναι άμοιρος ευθυνών για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις για το αν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείρισή της; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού, ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γραμμή του στο κίνημα όλα τα χρόνια, ως ουρά του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπονομεύει τους ταξικούς αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο. Καλλιεργεί φρούδες ελπίδες για φιλολαϊκή διέξοδο στα πλαίσια ενός ηθικού καπιταλισμού! Δεν είναι πολιτικά νέος, αφού υπηρετεί το παλιό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Στην κοινωνία των καπιταλιστών δίνει εξετάσεις, στο ΣΕΒ, στην ΕΕ, στο Τέξας κλπ.

Αντιμνημονιακά...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκφράσει το σύνολο όσων από διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές αναφορές αλληλοαναγνωρίζονται στο χώρο των αντιμνημονιακών, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Ολοι μαζί, με μια καθαρή εντολή, να αναζητήσουν συμμαχίες για να αλλάξει η Ευρώπη, να σταματήσουν τη λιτότητα στην Ελλάδα, να ξαναγίνει η χώρα "φυσιολογική", με δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη» («Αυγή», 19-20/4/2014). Στην «αντιμνημονιακή σούπα» όμως χωράνε πολλοί. Εχει αποδειχθεί άλλωστε, αφού στις γραμμές του υπάρχει μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ των μνημονίων, που έγινε όψιμα «αντιμνημονιακό» (π.χ. Κουρουπλής, Βουδούρης κλπ.). Αυτή η λογική, επίσης, καθόρισε και επιλογές υποψηφίων με εθνικιστικό προσανατολισμό (Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία), ή με σχέσεις με αντιδραστικούς κύκλους και το αμερικάνικο ΥΠΕΞ (Σ. Σουλεϊμάν στο Ευρωψηφοδέλτιο) ή με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας (Κ. Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Θράκης) ανεξάρτητα αν όλες ευοδώθηκαν. Ο «αντιμνημονιακός» χαρακτήρας αυτών των δυνάμεων και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ σταματά στην καταγγελία της Μέρκελ και της τρόικας, για τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ κουβέντα, για την στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου που ενσωματώνουν στα μνημόνια και προϋπάρχει της κρίσης κουβέντα. Είναι αντιμνημονιακοί απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου, από τη σκοπιά της στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης...

Αδυναμία διαχωρισμού...

«Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ή μία στον ΣΥΡΙΖΑ που δε θέλει να νικήσουμε και να έρθουμε μια ώρα αρχύτερα στην κυβέρνηση. Ομως δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μανιακοί της εξουσίας για την εξουσία. Η κυβέρνηση για μας είναι άμεση και επείγουσα για τον τόπο επιδίωξη, όμως δεν είναι αυτοσκοπός (...) αλλά εργαλείο μάχης για τη διέξοδο, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας...» (Π. Λαφαζάνης, «Ελευθεροτυπία», 19-20/4/2014). Αλήθεια, προς τι η διευκρίνιση ότι η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο «για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»; Πρωτότυπη, αλήθεια, προσέγγιση την ίδια ώρα μάλιστα που διεκδικούν ακόμα και αυτοδυναμία... για να σώσουν τη χώρα!! Κοροϊδεύουν; Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πασχίζει να πει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν την κυβέρνηση ως αυτοσκοπό και όχι για να υπηρετήσουν το λαό!!! Η αδυναμία διαχωρισμού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τεχνάσματα, ψεύτικους διαχωρισμούς ανάμεσα στους «μανιακούς της εξουσίας» και τους δήθεν «άδολους υπηρέτες του λαού». Γιατί η πραγματική αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, με κορμό είτε τη ΝΔ, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θα υπηρετεί το λαό αλλά το κεφάλαιο.

Καμμιά εμπιστοσύνη

Περίσσεψαν τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο με αναδρομή από την εκδήλωση της κρίσης, το 2009, ως την έξοδο απ' αυτήν τώρα. Ανέδειξαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου για τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων και της ύφεσης, που ενώ γνώριζαν δεν πήραν μέτρα αντιμετώπισής της αλλά και την ιδιαίτερη ευθύνη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που έφερε το ΔΝΤ, την τρόικα, ενώ αρνήθηκε την αναδιάρθρωση του χρέους. Βεβαίως, αυτήν την αρνήθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (την πρότεινε το ΔΝΤ), στα πλαίσια των ανταγωνισμών ΗΠΑ-Γερμανίας. Εγκωμίαζαν δε την κυβέρνηση Σαμαρά που βγάζει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Σκόπιμα αποπροσανατολιστικά ρεπορτάζ, αφού τα μνημόνια ήταν αναγκαίοι μοχλοί διαχείρισης της κρίσης με μόνιμες αναδιαρθρώσεις για φτηνή εργατική δύναμη, ενώ προσανατολίζουν το λαό να ενισχύσει την κυβέρνηση, αφού φέρνει τάχα καλύτερες μέρες για τον ίδιο. Καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, της Λαϊκής Συμμαχίας, με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού). Ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της επαναστάτης του '21 Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου. Στο έργο, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες.

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας. Ανήκει σε κείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που υποστήριξε τις αξίες, υπηρέτησε τον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υποστηρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Είχε καθοριστική συμβολή στην πολιτιστική και ειδικά στη θεατρική δραστηριότητα που ανέπτυξε το ΕΑΜικό κίνημα, με την Παιδεία και την Τέχνη να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων. Ιδρυσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο, «καταφύγιο» για τους ΕΠΟΝίτες. Το θέατρο του Ρώτα έγινε βήμα προβληματισμού και συνειδητοποίησης, όπου νέοι μάθαιναν για το θέατρο και συμμετείχαν σε αντιστασιακές εκδηλώσεις, με παραστάσεις σε θέατρα, πλατείες, δρόμους, και κείμενα που εξύψωναν το λαϊκό φρόνημα, ενώ οι εισπράξεις πήγαιναν στο ταμείο του αγώνα. Είχε, επίσης, καθοριστική συμβολή στο «Θέατρο του Βουνού».

1906 Στον απόηχο της επανάστασης του 1905 συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στην Στοκχόλμη (23/4 - 8/5/1906).

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1927 Δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις προπαγάνδας για την καμπάνια υπέρ της νομιμότητος του Κόμματος». Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η αστική τάξη και η συνασπισμένη (οικουμενική) κυβέρνηση, προετοίμαζαν νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ και των οργανώσεων των εργαζομένων για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επίθεσή τους κατά του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τις οργανώσεις και το Κόμμα τους, το κυριότερο όπλο τους κατά της πλουτοκρατίας.

1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23 - 27/4/1953). Το Συνέδριο καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, ενώ οι αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες». Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από τις εργασίες του Συνεδρίου της. «Δεν ξέρετε τίποτε για τις διαγραφές σωματείων κ. υπουργέ;», ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ε. Γονής όντας στο βήμα του Συνεδρίου, για να απαντήσει: «Εχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους πράκτορας του κομμουνισμού».

1999 Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ