ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην τελική ευθεία για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Συσκέψεις, περιοδείες και εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στη Θεσσαλονίκη, το 2010
Από τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στη Θεσσαλονίκη, το 2010
Μια βδομάδα απομένει μέχρι την Πέμπτη 1η του Μάη και την πανεργατική απεργία, για την επιτυχία της οποίας οι ταξικές δυνάμεις «ανεβάζουν στροφές». Τις μέρες αυτές συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα των συσκέψεων, των εξορμήσεων και των εκδηλώσεων, για την ανάδειξη του ταξικού περιεχόμενου της Πρωτομαγιάς.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε δεκάδες ακόμα πόλεις. Μεταξύ άλλων: Στη Ζάκυνθο, στις 10.30 π.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Κω, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Λαμία, στις 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο Λαύριο, στις 10 π.μ., στο άγαλμα Μεταλλωρύχων.

Εκδήλωση για την απεργία της Πρωτομαγιάς οργανώνουν την Πέμπτη 24 Απρίλη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και φορείς για την οργάνωση την Πέμπτη 24 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεών του.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να κηρύξει 1 ώρα στάση εργασίας την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απρίλη, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους με ομιλία, προβολή DVD, έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, θα οργανώσει δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Σάββατο 26 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης και την Τρίτη 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Με ορόσημο την απεργία της Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Στο κάλεσμά του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δείξε τη δύναμή σου! Βάλε φραγμό στη μόνιμη φτώχεια που θέλουν να σε καταδικάσουν. Ο δρόμος ανάπτυξης που ζούμε σήμερα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο ανέχεια και ζόρια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροβελτιώσεις. Κίνητρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το κέρδος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό σημαίνει συμπίεση δικαιωμάτων, μόνιμη απόγνωση για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία».

Η ΠΣΟ καλεί στη Γενική Απεργία

Από την Πρωτομαγιά ξεκινάει η προετοιμασία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης για την ανεργία, στις 3 Οκτώβρη

Με ανακοίνωσή της για τη μέρα της Πρωτομαγιάς, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία«στέλνει ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό χαιρετισμό στους σχεδόν 90 εκατομμύρια εργαζόμενους μέλη της σε πάνω από 120 χώρες του κόσμου, στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο κι εργαζόμενη σε όλο τον πλανήτη» και τους καλεί να τιμήσουν αυτή τη μέρα με απεργίες, μαχητικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.

Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Η συνταγή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ κλπ.) για "έξοδο από την κρίση" είναι ίδια σε κάθε χώρα: Μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αυταρχισμός, λιτότητα, κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων, ανεργία. Ταυτόχρονα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Ουκρανία, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την εργατική τάξη και οδηγούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις.

Η ΠΣΟ αυτήν την Πρωτομαγιά καλεί το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει συνολικά για το ζήτημα της ανεργίας, να παλέψει για την επιβίωση των άνεργων. Να οργανώσει τους άνεργους στα συνδικάτα τους, να απαιτήσει κοινωνικές παροχές, να παλέψει για το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αγωνιστεί ενάντια στην ανεργία και τις αιτίες που τη δημιουργούν. Ας ξεκινήσουμε από τη φετινή Πρωτομαγιά την προετοιμασία για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ, 3 Οκτώβρη 2014, με κύριο θέμα τον αγώνα ενάντια στην ανεργία. Γιατί η ανεργία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα.

Η ΠΣΟ καλεί τους εργαζόμενους να ενωθούν κάτω από τις σημαίες της ΠΣΟ, να απεργήσουν, να βγουν στο δρόμο και διαδηλώσουν μαχητικά, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απεργία, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για συνδικαλιστικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα. Το μέλλον της εργατικής τάξης δεν είναι η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Για τη Γενική Απεργία της Πρωτομαγιάς, η ΠΣΟ τύπωσε μια αφίσα σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Εικονίζονται τρία πρόσωπα εργατών με διαφορετικό χρώμα και τα εξής κεντρικά συνθήματα: «STOP στην ανεργία, Αξιοπρεπής εργασία για όλους, Συνδικαλιστικές Ελευθερίες, Κοινωνικά δικαιώματα».

Κάλεσμα της ΟΓΕ για την 1η Μάη

Στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η 1η Μάη είναι μέρα τιμής της θυσίας των εργατών και εργατριών του Σικάγο το 1886 και συνολικά των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στην εκμετάλλευση. Είναι αφορμή για να αναλογιστεί κάθε εργαζόμενη, άνεργη και νέα γυναίκα μέσα από πιο σκληρό και μακρύ δρόμο κατακτήθηκε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Είναι μέρα εφαλτήριο για να πάρουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τη σκυτάλη των αγώνων αυτών.

Σήμερα, που κυβέρνηση και ΕΕ πανηγυρίζουν για την ανάκαμψη που διαδέχεται την καπιταλιστική κρίση, οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να περιοριστούν να μετρούν τις κατακτήσεις που σάρωσε η κρίση. Δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τους πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη που χτίζεται πάνω στα συντρίμμια αυτά, ούτε να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στις διακηρύξεις όσων μιλούν για "παραγωγική ανασυγκρότηση" της χώρας.

Η δική τους σημαία είναι αυτή της οργάνωσης και της πάλης και όχι τα ξεφτισμένα σημαιάκια που ανεμίζουν όσοι υποκλίνονται στη στρατηγική της ΕΕ. Η δική τους πυξίδα δε δείχνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αλλά είναι προσανατολισμένη στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να ικανοποιηθούν. Την 1η Μάη απεργούμε και παίρνουμε μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα».

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς, σε απάντηση της προσπάθειας κυβέρνησης και εργοδοσίας να «τιμωρήσει» την ηρωική τους απεργία με την κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου που προβλέπει πολύμηνες ποινές φυλάκισης. Τα ψηφίσματα συμπαράστασης ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Την αλληλεγγύη τους στους Χαλυβουργούς εκφράζουν η Ομοσπονδία των Ελληνικών Εργατικών Προοδευτικών Συνδέσμων Αυστραλίας, που συγκροτούν οι Εργατικοί Σύνδεσμοι «Δημόκριτος» Μελβούρνης, «Ατλας» Σίδνεϊ, «Πλάτων» Αδελαΐδας και «Σωκράτης» Νιουκάστλ. Ακόμα, ο Εργατικός Σύνδεσμος Ελλήνων του Κεμπέκ και η Εθνική Ενωση των Εργαζομένων στους σιδηρόδρομους και τις θαλάσσιες μεταφορές στη Βρετανία (RMΤ). Από την Ελλάδα, στις εκατοντάδες αποφάσεις καταδίκης της δικαστικής απόφασης, προστίθενται οι αποφάσεις του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Χανίων και της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ