ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Βροντερό Πανσπουδαστικό ΟΧΙ
  • Πορεία αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό σήμερα στην Αθήνα, στη 1.30 μ.μ., από τα Προπύλαια
  • Συναυλία χτες στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση και πορεία εκφράζουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό φοιτητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι σύλλογοι φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας υιοθέτησαν ψήφισμα υπέρ του «ΟΧΙ» στο «σχέδιο Ανάν», επισημαίνοντας ότι αυτό «εντάσσεται στα γενικότερα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ορμητήριό τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Με σύνθημα, λοιπόν, «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, ομόσπονδη και αποστρατιωτικοποιημένη», δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα, σήμερα, η ΠΚΣ μαζί με Κύπριους σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους σπουδαστές σε αποχή από τα μαθήματα, από τις 10 το πρωί και για όλη τη μέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Κυπρίους που σντιστέκονται στο «σχέδιο Ανάν». Το απόγευμα, στις 7 μ.μ., θα ολοκληρώσουν την κινητοποίησή τους με συγκέντρωση στα Λιοντάρια.

Παράλληλα, συνεχίζεται το «δημοψήφισμα» της ΠΚΣ για το «σχέδιο Ανάν» στις πανεπιστημιακές σχολές σ' όλη τη χώρα, με κάλπες στα τραπεζάκια της Παράταξης και σ' αμφιθέατρα, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά, επιλέγοντας με συντριπτική πλειοψηφία το «ΟΧΙ».

Χτες στη Θεσσαλονίκη

«ΟΧΙ» μετά μουσικής στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», είπαν χτες οι φοιτητές του ΑΠΘ με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Το δικό του «ΟΧΙ» στα ιμπεριαλιστικά αμερικανοευρωπαϊκά σχέδια για Κύπρο πρόσθεσε με τα τραγούδια του και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που συμμετείχε στην εκδήλωση, πλαισιωμένος από μέλη του συγκροτήματος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές «να βροντοφωνάξουν το "όχι" στις πιέσεις και στα διλήμματα των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, ενάντια στο σχέδιο - "Προκρούστη" της κυπριακής ανεξαρτησίας», απηύθυνε η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής ΚΣ, Ελένη Κιγιάκη, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ στο χώρο της συναυλίας μεταφέρθηκε και το δημοψήφισμα που διοργανώνει από την Τρίτη η ΠΚΣ και στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει χιλιάδες φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ.

«Είμαι εδώ γιατί μ' αρέσουν οι καθαρές θέσεις», δήλωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης πριν από τη συναυλία. «Δηλαδή εκτιμώ πάρα πολύ τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο Κυπριακό, το ότι βγήκε από την αρχή και είπε ξεκάθαρα "Οχι". Επίσης, εκτιμώ και τους ανθρώπους που λένε ξεκάθαρα "Ναι", δεν έχω τίποτα να μοιράσω μαζί τους. Με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτοί οι οποίοι είναι με όλους, είναι "ναι μεν αλλά" και "δεν ξέρω". Η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος λαός που είναι αδερφός για μας εκβιάζεται και σ' αυτόν τον εκβιασμό κατά κύριο λόγο οφείλει οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης να αντιδράσει. Γι' αυτό είμαι εδώ. Αν ψήφιζα στο δημοψήφισμα, πριν μπω καν στην ουσία του σχεδίου θα ψήφιζα "Οχι", γιατί δε μ' αρέσουν οι απειλές. Ακόμα και αν το σχέδιο μ' εύρισκε σύμφωνο πάλι "Οχι" θα ψήφιζα γιατί δε μ' αρέσει να ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο. Οσον αφορά στην ουσία του σχεδίου ασφαλώς έχει πολλά αρνητικά σημεία, πιθανόν να έχει και κάποια θετικά, τα οποία όμως εμένα τουλάχιστον μου μοιάζουν σαν το τυρί στη φάκα. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν το τυρί και όχι την παγίδα».

Οι τελικές θέσεις των κυπριακών κομμάτων

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα ξεκαθαρίστηκαν οι τοποθετήσεις όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων και παραγόντων. Ετσι:

-- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ήδη εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ ενός βροντερού όχι.

-- Το ΑΚΕΛ, με συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ Δ. Χριστόφια, τοποθετήθηκε και αυτό υπέρ ενός καθαρού όχι

-- Το ΔΗΚΟ, με χτεσινή δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κ. Κλεάνθους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν.

-- Η ΕΔΕΚ, με μήνυμα του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου κάλεσε το λαό να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα.

-- Ο πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν πληροί τα στοιχειώδη για μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το ΚΕΑ υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά λέει όχι στο σχέδιο Ανάν

-- Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το όχι στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς.

-- Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, που έχει επίσης τοποθετηθεί υπέρ του όχι, δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ένα ενδεχόμενο όχι στο δημοψήφισμα.

Από την άλλη μεριά:

-- Το ΔΗΣΥ, με απόφαση του συνεδρίου του, από το οποίο όμως απουσίασαν οι μισοί σύνεδροι, ψηφίζει ναι στο σχέδιο Ανάν.

-- Ναι στηρίζει και ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης.

-- Το σχέδιο Ανάν στηρίζουν και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με τον πρόεδρό τους Γιώργος Βασιλείου.

-- Ναι, επίσης στηρίζει και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Χρίστου Στυλιανίδη.

ΚΚΕ
Παρουσίαση της Διακήρυξης για τις ευρωεκλογές

Εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον του Αρεως).

Την παρουσίαση της Διακήρυξης θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής, 25 Απρίλη.

Στην Πράγα

Στην Πράγα βρίσκεται από χτες, 22 Απρίλη, ο Βασίλης Οψιμος, για να συμμετάσχει εκ μέρους του ΚΜΕ στο ετήσιο θεωρητικό σεμινάριο της Οργάνωσης Πράγας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, που φέτος έχει θέμα: «Το αντιπολεμικό κίνημα: Θεωρία και πράξη». Το σεμινάριο πραγματοποιείται αύριο Σάββατο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org