ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΗΣ
Ο αγωνιστής που δολοφονήθηκε από τη χούντα

Εκλεισαν 30 χρόνια από τη μέρα που ο Θρακιώτης Παναγιώτης Ελής,ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και μάρτυρας της Μακρονήσου, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τη χούντα στον Ιππόδρομο, πρώτο στρατόπεδο και αρχή της εφτάχρονης ελληνικής τραγωδίας.

Νέος άνθρωπος, γενναίος αγωνιστής και πατριώτης, φλεγόταν από τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

Γεννήθηκε το Μάη του 1922 στην Κομοτηνή. Με την κάθοδο των Βουλγάρων, οργανώνεται στην Αντίσταση. Συλλαμβάνεται το 1942 και στέλνεται όμηρος στη Βουλγαρία. Στις αρχές του 1943, μεταφέρεται μ' άλλους ομήρους στο Κουμάνοβο της Σερβίας σε καταναγκαστικά έργα. Λευτερώνεται με τη λήξη του πολέμου. Στο τέλος του 1946, σαν στρατιώτης, μετατίθεται στο Μεσολόγγι και από κει με άλλους συναδέλφους του, λόγω πολιτικών φρονημάτων, στο Μακρονήσι το καλοκαίρι του 1947.

Εκεί, στη Μακρόνησο, στο κάτεργο της φρίκης και της οδύνης, θα υποστεί τα πάνδεινα, ανάμεσα σε μυριάδες άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που, με τη στολή του στρατιώτη, βασανίστηκαν αποτρόπαια από τους δήμιους των ξένων αφεντικών. Σ' αυτό το νησί, που έπρεπε να αποτελεί για όλους τους Ελληνες, εκτός των δοσιλόγων, εθνικό μνημείο και ιερό τόπο λαϊκού προσκυνήματος.

Ο Ελής οδηγήθηκε στο ΒΕΤΟ (Δεύτερο Ειδικό Τάγμα Οπλιτών), τάγμα με 38.000 περίπου έγκλειστους στρατιώτες, που ως χτες πολεμούσαν τους ξένους εισβολείς στο βουνό και στην πόλη και αντιμετώπισε πλάι τους με καρτερία, τους βασανιστές που φορούσαν τη στολή του Ελληνα στρατιώτη. Αυτοί οι "Ελληνες" συναγωνίστηκαν σε θηριωδία τα γερμανικά SS, μόλις δυο χρόνια μετά τη φυγή των μεραρχιών τους, από το ελληνικό έδαφος.

"Υπόγραψε Βούλγαρε!", ωρύονταν οι ροπαλοφόροι πάνω στα αιμόφυρτα, ποδοπατημένα και ετοιμοθάνατα κορμιά, τα κορμιά αυτά, που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς και Ιταλούς.

Και ύστερα στο περιβόητο "Σύρμα", στην "Απομόνωση", πλάι στη χαράδρα, πίσω από τον πανύψηλο τοίχο, στο κάτεργο των κατέργων, στην κόλαση της κολάσεως, στο μαρτύριο των μαρτυρίων, όπου μεταφέρονταν όσοι δεν υπέκυπταν στον ανήκουστο παιδεμό και δεν υπέγραφαν "Δήλωση μετανοίας". Εκεί βασανίζεται ο Παναγιώτης Ελής, μαζί με τους λίγους συναγωνιστές του, νύχτα - μέρα, από πολυάριθμους αποκτηνωμένους αλφαμίτες υπό την επιστασία ανάξιων και εγκληματικών αξιωματικών - μερικοί απ' αυτούς θα πρωτοστατήσουν στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Ο Ελής θα επιβιώσει από το νέο κύκλο βασανιστηρίων, σε 24ωρη βάση μήνες και χρόνια, χάρη στο ψυχικό σθένος του και τη σωματική του αντοχή. Μερικοί από τους συναγωνιστές του στο "Σύρμα", θα επιβιώσουν, με το μέτωπο ψηλά κι αυτοί, αλλά σακατεμένοι διά βίου.

Και ήρθε το καινούριο πραξικόπημα της προδοτικής και ξενόδουλης κλίκας, στρατιωτικής και πολιτικής, του 1967. Ο Ελής συλλαμβάνεται και εκτελείται από ανθυπίλαρχο! Είναι από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας.

Επεσε μαχόμενος ο αλύγιστος χιλιοβασανισμένος αγωνιστής της ελευθερίας. Ποιος, όμως, τίμησε τη θυσία του, καθώς και των άλλων Ελλήνων συναγωνιστών του; Χαράχτηκε τ' όνομά του σε καμιά μαρμάρινη στήλη, μαζί με τα ονόματα των αγωνιστών που δολοφόνησε η χούντα; Σκέφτηκε κανείς να στηθεί προτομή του Ελη στη γενέτειρά του, το Κόσμιο Κομοτηνής; Αφελέστατες ερωτήσεις και απορίες. Η νεοελληνική πολιτεία τιμά συχνά με οδούς, πλατείες και ανδριάντες, αχρείους πολιτικούς και δοσίλογους για εθνικές συμφορές και ξένους μισέλληνες. Δεκάδες βουλευτές αξίωσαν την αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών, που αιματοκύλησαν και εξευτέλισαν τον τόπο, και την επιστροφή του Γλύξμπουργκ στο θρόνο (!), για τον Παναγιώτη Ελη και τους άλλους νεκρούς αγωνιστές θα μιλάμε τώρα;

Οι παλιοί συνάδελφοί του στο "Σύρμα"

ΝΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λειτουργία της Αστυνομίας αφορά όλους τους εργαζόμενους

Με το προεδρείο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ροδόπης συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για τα προβλήματα των εργαζομένων του νομού.

Από την ενημέρωση που έγινε, φάνηκε ότι οι κυβερνήσεις παρά τις υποσχέσεις τους καθυστερούν, χαρακτηριστικά και σκόπιμα, να δώσουν λύσεις σε μια σειρά υπερώριμα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα για μεταθέσεις με βάση μόρια, να συμμετέχουν στις κρίσεις εκπρόσωποι της Ενωσης, για εκσυγχρονισμό και ποσοτική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, όπως και τα οικονομικά αιτήματα της πλειοψηφίας των αστυνομικών υπαλλήλων, που οι αποδοχές τους αγγίζουν τα όρια αποδοχών πείνας.

Επίσης, δεν ικανοποιούνται αιτήματα για βελτιώσεις και ενισχύσεις στη λειτουργία αστυνομικών σταθμών του νομού, για κατάργηση άλλων που δε χρειάζονται πια, για τη γρήγορη ολοκλήρωση του κτιρίου της Αστυνομίας που γίνεται δίπλα στη στρατιωτική λέσχη, για αύξηση του προσωπικού της Τροχαίας του νομού, που για να καλυφτούν οι ανάγκες τώρα το Πάσχα δε θα πάρουν οι αστυνομικοί ρεπό.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ εκφράζει τη συμφωνία της με τα παραπάνω αιτήματα, υπογραμμίζοντας ότι η ικανοποίησή τους θα βοηθήσει στην πιο ανεξάρτητη λειτουργία των αστυνομικών υπαλλήλων από την κάθε φορά κυβέρνηση και στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι στη δίωξη του εγκλήματος και την προστασία κι ασφάλεια του πολίτη, που πρέπει να είναι - όπως ζητάει κι η ίδια η Ενωση Αστυνομικών υπαλλήλων - η μοναδική αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα αιτήματα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, στην οποία είναι συσπειρωμένοι το 90% των αστυνομικών, είναι ανάγκη να γίνουν και αιτήματα του μαζικού κινήματος. Τέλος, η ΝΕ Ροδόπης τονίζει ότι ο δρόμος του αγώνα για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι μονόδρομος και δηλώνει ότι θα είναι σταθερός συμπαραστάτης σ' αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα κρούσμα "τρελών αγελάδων"

Πριν ένα χρόνο, περίπου, δημιουργήθηκε θόρυβος με την εμφάνιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών σε ανθρώπους, γνωστής ως "νόσου των τρελών αγελάδων". Χτες, ειδικοί επιστήμονες έδωσαν συνέντευξη Τύπου και εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας: Δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου από το φθινόπωρο που συστήθηκαν δύο Κέντρα Αναφοράς στην Αθήνα (στο "Αιγινήτειο" και στο Εργαστήριο Παθολογικής - Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας). Εμφανίστηκαν πέντε κρούσματα του συνδρόμου "Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ", σε μεγάλες ηλικίες, η μετάδοση του οποίου ουδεμία σχέση έχει με την κατανάλωση κρέατος. Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση βοοειδών και ιδιαίτερα των εντοσθίων, του μυαλού, του μυελού των οστών και των ματιών.

Δίωρη στάση εργασίας στο "Αλεξάνδρα"

Δίωρη στάση εργασίας (11π.μ.-1μ.μ.) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", που είναι αντίθετοι με την απόφαση για απόσπαση του γιατρού Ν. Κοκολάκη. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σημειώνει ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην πολιτική του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας που επιχειρεί να δώσει "λύσεις" με αποσπασματικά μέτρα και αυταρχικές μεθόδους στις ελλείψεις προσωπικού, στα οικονομικά προβλήματα, στην έλλειψη οργάνωσης και υποδομής, στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

"Μέσα απ' αυτά τα μέτρα - σημειώνει - προσπαθεί με πρόσκαιρες αποσπάσεις γιατρών, να δείξει ότι καλύπτει τις ανάγκες και σε ιατρικό προσωπικό, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" και ειδικά στα εξωτερικά ιατρεία του".

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του ΔΣ του Νοσοκομείου "γιατί μέχρι σήμερα ευθυγραμμίζονται στην "ετσιθελική" απόσπαση του συγκεκριμένου γιατρού. Δε θέλουν δήθεν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα, "γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια" τις απόψεις του Συλλόγου, της Επιστημονικής Επιτροπής, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ".

Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), προγραμματίζει και φέτος εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στις χώρες που φιλοξενήθηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Πρώτη εκδρομή την Κυριακή 4 - 5 - 97 σε Ναύπλιο, Επίδαυρο, Αργος.

Αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλ: 5230.523 - 5230.534.

Φύλακες συνόρων με 5ετή θητεία

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση Σώματος Συνοριακών Φυλάκων ανασύρει από τα συρτάρια και πάλι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος,σχεδόν τρία χρόνια μετά τις αρχικές προσπάθειες για τη θωράκιση των συνόρων με προσλήψεις "ακριτών", όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο τότε υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο Γ. Ρωμαίος εξήγγειλε πάλι την ίδρυση συνοριακής Αστυνομίας και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και των ζωνών ευθύνης του νέου σώματος. Αν δεν επανεξετάσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της, θα προκηρυχτεί το φθινόπωρο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.000 φυλάκων πενταετούς υποχρεωτικής θητείας. Τα προσόντα των φυλάκων θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα, αν και σύμφωνα με τον υπουργό θα προτιμηθούν όσοι κατάγονται από μεθοριακές περιοχές. Η εκπαίδευσή τους θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, ώστε να αρχίσει η λειτουργία της υπηρεσίας αρχές του 1998. Το προηγούμενο νομοσχέδιο προέβλεπε πάντως ότι το υπό ίδρυση σώμα θα είναι ιδιαίτερο ένοπλο σώμα ασφαλείας, με βασική αρμοδιότητα την αποτροπή της παράνομης διέλευσης των συνόρων από λαθρομετανάστες και αλλοδαπούς γενικότερα. Η στελέχωσή του σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια θα γινόταν από αξιωματικούς της Αστυνομίας, οι οποίοι σε συνεργασία με τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάμβαναν συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Ο Παναγιώτης Ελής

Με μια μαχαιριά Γιουγκοσλάβος αγνώστων στοιχείων αφαίρεσε τη ζωή του συμπατριώτη του Ντέγιαν Μίρκοβιτς, 33 χρόνων, με τον οποίο συνδιασκέδαζε σε μπαρ της περιοχής της Ομόνοιας χτες τα ξημερώματα. Ο δράστης επιτέθηκε και στη φίλη του θύματος Γκάλα Ουβλατσίνοβιτς, 28 χρόνων, την οποία τραυμάτισε ελαφρά. Ο δράστης έσπευσε να εξαφανιστεί από το μπαρ, πριν φτάσουν οι πρώτοι αστυνομικοί, που εκτελούσαν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή. Τα κίνητρα του δολοφόνου παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org