ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζήτησε ξένη συνδρομή για τον εντοπισμό διεθνούς δικτύου

Οι εκκλησίες που χτυπήθηκαν γέμισαν σορούς αθώων (φωτ.)

Copyright 2019 The Associated

Οι εκκλησίες που χτυπήθηκαν γέμισαν σορούς αθώων (φωτ.)
ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τους 290 έφτασαν χτες οι νεκροί από τις οκτώ απανωτές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, σε μια περίοδο που διευρύνονται «τρομοκρατικές επιθέσεις» (βλέπε και Νέα Ζηλανδία στα μέσα Μάρτη), ενέργειες που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» διαφόρων αντιλαϊκών διεργασιών.

Οι φονικές εκρήξεις που έγιναν προχτές, ανήμερα δηλαδή του Πάσχα των καθολικών, σε τρεις καθολικές εκκλησίες και τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, προκάλεσαν και τον τραυματισμό άνω των 500 ανθρώπων. Μεταξύ άλλων, στόχος έγιναν η καθολική εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στην πόλη Κατουουαπιτίγια (βόρεια του Κολόμπο) και η ευαγγελική εκκλησία στην Μπατικαλόα, αλλά και τα ξενοδοχεία (στο Κολόμπο) «Shangri-La», «Kingsbury», «Cinnamon Grand Colombo» και «Tropical Inn».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 87 πυροκροτητές στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κολόμπο, ενώ αυτοσχέδια βόμβα εξουδετερώθηκε και στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) νέα έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο κοντά σε άλλη εκκλησία του Κολόμπο, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ενεργοποιώντας από χτες τα μεσάνυχτα μέτρα που θα επέτρεπαν σε αστυνομία και στρατό εκτεταμένες εξουσίες για συλλήψεις και ανακρίσεις χωρίς δικαστικές εντολές.

Το γραφείο του Προέδρου, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ανακοίνωσε ότι «οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν πως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από ντόπιους τρομοκράτες» και ότι η κυβέρνηση «θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων χωρών». Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Ραζίτα Σεναράτνε, είχε πει ότι «υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία». Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι δύο βδομάδες πριν είχαν φτάσει πληροφορίες στις αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) ετοίμαζε επιθέσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πληροφορίες δεν έφτασαν ποτέ στην κυβέρνηση, αφήνοντας υπονοούμενα για κακούς χειρισμούς που αφορούν και την αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε (τον περασμένο Οκτώβρη ο Πρόεδρος είχε προσπαθήσει να αποπέμψει τον πρωθυπουργό).

Συνολικά, στη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας είχαν γίνει μέχρι και χτες 24 συλλήψεις.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που «προσφέρθηκαν να βοηθήσουν».

Να σημειωθεί ότι η Σρι Λάνκα, με πληθυσμό περίπου 22 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δεδομένης και της γεωγραφικής της θέσης, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ινδικής χερσονήσου.

ΙΣΡΑΗΛ
Καταγγελία της φυλάκισης Παλαιστίνιων παιδιών από την Αχέντ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Την εγκληματική σύλληψη και φυλάκιση παιδιών και εφήβων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, επειδή αντιδρούν απέναντι στο τρομοκρατικό ρατσιστικό καθεστώς που επιβάλλουν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, κατήγγειλε η Παλαιστίνια νεαρή αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, που και η ίδια είχε φυλακιστεί 8 μήνες και ξεσήκωσε τη διεθνιστική αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο (είχε έρθει προσκεκλημένη της ΚΝΕ και στη χώρα μας). Η Ταμίμι μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent», με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη και φυλάκιση του μικρότερου 15χρονου αδελφού της, Μοχάμεντ Ταμίμι, με τη συνήθη κατηγορία του λιθοβολισμού στρατιωτών.

Οπως επισήμανε, «κάθε μητέρα και πατέρας αναγκάζεται να ζήσει με το φόβο ότι τα παιδιά του θα είναι ο επόμενος στόχος. Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη υπόκεινται σε στρατιωτικό νόμο που είναι εργαλείο καταστολής, σιωπής και αποτροπής της αντίστασης στην κατοχή. Δεν έχουμε ίσα δικαιώματα με τους Ισραηλινούς εποίκους που ζουν σε κλεμμένη γη στις γειτονιές μας».

Ας σημειωθεί ότι οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν τον μικρότερο αδελφό της Αχέντ ελάχιστες μέρες πριν την επικείμενη αποφυλάκιση του μεγαλύτερου αδελφού της Ουαίντ Ταμίμι, που επίσης συνελήφθη πέρσι το καλοκαίρι και φυλακίστηκε για 14 μήνες με την κατηγορία του λιθοβολισμού Ισραηλινών στρατιωτών, λίγο μετά τη δική της αποφυλάκιση.

Εγκληματική βία Ισραηλινών σε 16χρονο Παλαιστίνιο!

Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί η αποκάλυψη του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Παλαιστίνιου μαθητή Οσάμα Αλί αλ Μπάνταν την περασμένη Πέμπτη από Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο νεαρός πυροβολήθηκε στα πόδια όντας με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια, μετά την προσπάθειά του να διαφύγει από τη σύλληψή του, με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες στις δυνάμεις κατοχής στο χωριό Τουκόα, κοντά στη Βηθλεέμ.

Μετά το σάλο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε χτες πως θα διενεργηθεί «έρευνα» για τις συνθήκες του «περιστατικού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση στον αρχηγό του CHP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής κεμαλικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δέχτηκε επίθεση, ενώ παρακολουθούσε την κηδεία ενός στρατιώτη (που σκοτώθηκε στη διάρκεια πρόσφατων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στα σύνορα με το Ιράκ), στη συνοικία Τσουμπούκ της πρωτεύουσας Αγκυρα. Βίντεο καταγράφουν τον Κιλιντσάρογλου να δέχεται επιθέσεις στο κεφάλι τουλάχιστον δύο φορές, ενώ νωρίτερα συγκεντρωμένοι φώναζαν δυνατά «έξω το ΡΚΚ!». Τελικά ο αρχηγός του CHP φυγαδεύτηκε από άνδρες της ασφάλειας σε κοντινό σπίτι.

Μηνύματα καταδίκης της επίθεσης εξέδωσαν πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, ενώ ο ηγέτης του (και Πρόεδρος της χώρας) Ρ. Τ. Ερντογάν αποκήρυξε δημόσια τη βία «απ' όπου κι αν προέρχεται». Να σημειωθεί πάντως ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι ένας από εκείνους που επιτέθηκαν στον Κιλιντσάρογλου είναι μέλος του κόμματος και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για να αποπεμφθεί.

Θυμίζουμε ότι το CHP στις πρόσφατες τοπικές εκλογές απέσπασε πολύ καλά ποσοστά, μετά και από τη συνεργασία που έκανε (ανοιχτά ή «σιωπηλά») με το φιλοκουρδικό HDP, στο όνομα του «να φύγει το ΑΚΡ και ο Ερντογάν». Μάλιστα, κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο και μητροπόλεων (όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη) από το AKP.

  • Εντονες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η 15σέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ και πρώην πρωθυπουργός, που ο Ερντογάν «απομάκρυνε» από την ηγεσία του κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών έχει βλάψει το κόμμα μας, τόσο ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα όσο και ως προς την ταυτότητά του» και καλεί το δυναμικό του κόμματος να αναλύσουν «το μελλοντικό μας όραμα με ευαισθησία και ψυχραιμία».
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξανά στις κάλπες στις 5 Μάη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 5 Μάη (και μόνο αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40%) θα κριθεί η προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο ανάμεσα στους υποψηφίους να υπάρχουν διαφορές στα στρατηγικά ζητήματα όπως η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρά τη διαφορετική τακτική όσον αφορά τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Στον πρώτο γύρο της Κυριακής, με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι (από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ) και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (που υποστηρίχθηκε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE) σχεδόν ισοψήφησαν. Ο πρώτος πήρε 42,72% (317.690 ψήφους) και η δεύτερη 42,6% (316.741 ψήφους). Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, που στηρίχθηκε από δύο μικρά αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους), που το πιθανότερο θα στοιχηθούν με τον πρώτο.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Πεντάροφσκι για την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, επειδή όπως είπε, η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν «τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές κυμάνθηκε κοντά στο 41,8%.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σχολιάζοντας η αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, στον ρ/σ του ΑΠΕ, το αποτέλεσμα του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, δήλωσε: «Οι δύο υποψήφιοι που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ποσοστό κατά 11% παραπάνω από την υποψήφια που είναι του εθνικιστικού μπλοκ. Το θεωρώ απίθανο να εκλεγεί (σ.σ. η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα), αλλά ακόμη και να έβγαινε, ακόμη κι αν εκλεγεί, όπως η ίδια έχει πει στις ομιλίες της που βρίθουν αντιφάσεων, σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να κάνει τίποτε (σ.σ. ώστε να ανατραπεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών)».

Εκτίμησε, επίσης, ότι «και το VMRO έχει συνειδητοποιήσει ότι ούτε μπορεί να κάνει τίποτε, αλλά ούτε θέλει, γιατί θα έχει και λαϊκή αντίδραση, καθώς όλοι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους».

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μήνυμα προς τα αδελφά κόμματα στη Σρι Λάνκα

Αναφορικά με τις δολοφονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε μήνυμα προς το ΚΚ Σρι Λάνκα και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα, όπου σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ με αποτροπιασμό καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα σας, σε εκκλησίες και ξενοδοχεία και οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο 290 ανθρώπους και στον τραυματισμό 500 ακόμη.

Γεννιούνται πολλά ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους αυτής της πολύνεκρης εγκληματικής επίθεσης, πολύ περισσότερο σήμερα, που γνωρίζουμε πολύ καλά από τις εξελίξεις σε πολλές περιοχές πως διάφορες ένοπλες εγκληματικές ομάδες αξιοποιούνται πολύπλευρα από δυνάμεις του συστήματος, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές οφείλουν να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους αυτού του εγκλήματος.

Παρακαλούμε όπως μεταφέρετε τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στις οικογένειες των θυμάτων».

ΗΠΑ
Πετυχημένη απεργία σε σούπερ μάρκετ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα τριετή σύμβαση εργασίας με μισθολογικές αυξήσεις, διατήρηση επιδομάτων και αύξηση των ιατροφαρμακευτικών ασφαλιστικών καλύψεων κατέκτησαν με απεργιακό αγώνα περίπου 10 ημερών 31.000 υπάλληλοι σε 240 υποκαταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Stop&Shop» (θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας «Ahold Delhaize») σε Μασαχουσέτη, Ρόουντ Αϊλαντ και Κονέκτικατ. Σε υποκαταστήματα της ίδιας εταιρείας σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ, όπου δεν έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν υπήρξαν μισθολογικές αυξήσεις ούτε διατήρηση επιδομάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ