ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Στάζει μέλι» για τον βρώμικο ρόλο της Ελλάδας επί ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες είχε χτες στην Αθήνα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και ένας εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία για «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019».

Ο Μενέντεζ μετέβη χτες στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι θέσεις που έχει πάρει ο Μενέντεζ για Ελλάδα και Κύπρο «αφορούν την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Ελληνες με μία παροιμία "δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες". Και ο νοών νοείτω», τόνισε, σε μια αιχμή προς τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

«Μια σχέση ισχυρότερη από ποτέ»

Παίρνοντας την πάσα, ο Μενέντεζ τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη, και τον τελευταίο καιρό έχει εμβαθυνθεί και έχει γίνει πιο σημαντική και για τις δύο χώρες», δίνοντας μάλιστα και τα εύσημα στον παριστάμενο Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ότι «αυτή την εξαιρετική σχέση την έχει περαιτέρω εμβαθύνει». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που θα ήθελα να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι».

Μενέντεζ και Πάιατ μετέβησαν και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευ. Αποστολάκη για να συζητήσουν «θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», όπως ανακοινώθηκε. Ο υπουργός παρουσίασε τη συνάντηση ως «μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».

Διακομματική στοίχιση και ανταγωνισμός για το χρίσμα

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν κατόπιν και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τους τομεάρχες Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και Β. Κικίλια. Οπως διαχέεται από πλευράς ΝΔ, ο Μενέντεζ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα στο NATO αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες». Επίσης ότι «έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, στον αγώνα του λαού της για ελευθερία, και εξήρε τη στάση του κ. Μητσοτάκη» στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε το νομοσχέδιο Μενέντεζ. «Αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μία πολιτική η οποία ξεκίνησε από κυβερνήσεις της ΝΔ και υιοθετείται και από τη σημερινή κυβέρνηση», τόνισε, στο άγχος του να αναδείξει τη «χρησιμότητα» της ΝΔ. Υπερακοντίζοντας μάλιστα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «προσβλέπουμε σε μία ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, ανέφερε πως «τον διαβεβαίωσα ότι η επίσημη θέση της ΝΔ δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Στηρίζουμε τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τοποθετούμαστε απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο».

«Στέλνει μήνυμα» το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ανατ. Μεσόγειο

Αργότερα χτες βράδυ ο γερουσιαστής Μενέντεζ μίλησε σε εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, καθώς και στελέχη των πρεσβειών Τουρκίας, Ισραήλ, Ρωσίας, Σερβίας κ.ά., καθώς και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ.

Ο Μενέντεζ, που εισαγωγικά χαιρέτισε το «έργο» του Πάιατ προηγουμένως στην Ουκρανία (όταν και ξεδιπλώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και τώρα στην Ελλάδα, περιέγραψε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως πολιτική που αναζητά τους «πραγματικούς τους συμμάχους και τους αντιπάλους τους», κάνοντας αναφορά στους δεσμούς με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «χαράζει μια νέα μέρα» στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά Ενέργεια και «ασφάλεια». «Αυτές οι ευκαιρίες υπάρχουν αν έχουμε ένα σχέδιο και τη βούληση να τις αδράξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως ακριβώς σε αυτήν την περιοχή Ρωσία και Κίνα αυξάνουν την «κακόβουλη παρουσία και απειλή» τους, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε για αντιδημοκρατικές πρακτικές και για τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι πλέον η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και προχωρά σε επικίνδυνες κινήσεις κατά του ΝΑΤΟ, όπως με την αγορά των «S-400». Προειδοποίησε εξάλλου εκ νέου ότι αν προχωρήσει αυτή η αγορά θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος των ΗΠΑ που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς και ότι δεν θα της χορηγηθούν τα αεροσκάφη «F-35». Χαρακτήρισε επίσης «ανεπίτρεπτες» τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της, όσο και τις παραβιάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στο «δυτικό μονοπάτι», ως κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή.

Στηλίτευσε ακόμη την εμπορική και οικονομική εξάπλωση της Κίνας, με κινήσεις όπως το πρόγραμμα «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος», καλώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, την ΕΕ, να αντιμετωπίσουν αυτήν την «πρόκληση», εκφράζοντας π.χ. ανησυχία για τη διάχυση της κινεζικής τεχνολογίας και των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αντίστοιχα προειδοποίησε ότι κλιμακώνεται η ρωσική επιθετικότητα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, λέγοντας μάλιστα ότι η «κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας μπορεί να έχει επίδραση και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Κάλεσε δε σε «συναντίληψη» κατά της Ρωσίας, προκειμένου να πιεστεί να αποδεχτεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν απέδωσαν τελικά κάτι ως προς την τέτοια συμμόρφωσή της.

Απέναντι στις εξελίξεις αυτές, είπε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Γερουσία στέλνει ένα μήνυμα για το τι πρέπει να γίνει σε θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εντέλει πιο ενεργές και παρούσες στην περιοχή.

Αναφέρθηκε ειδικά στο τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα για τους σκοπούς των ΗΠΑ, χαιρετίζοντας το Στρατηγικό Διάλογο, τη Σούδα, την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μέσων σε εναέριες περιπολίες στη Βαλτική κ.ά., τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτά, με ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις. Από κοντά και οι μπίζνες καλώντας να εξεταστεί περισσότερο η οικονομική βιωσιμότητα του «EastMed», ώστε να προχωρήσουν άλλα έργα, όπως ο IGB, ή η FSRU πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη κ.ά.

Για δε την Κύπρο κάλεσε σε στήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και άρση του αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς Λευκωσία, ως πολιτική ένδειξη στήριξης και για την απάλειψη της όποιας ρωσικής επιρροής.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε το Ισραήλ τον πιο ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, χαιρετίζοντας τη συνεργασία των τριών χωρών και τονίζοντας την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ πρόσφατα στη συνάντηση κορυφής, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην «προώθηση των κοινών αξιών στην περιοχή».

Απαντήσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Να σημειωθεί πως εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας πήρε το λόγο για να απαντήσει στον Μενέντεζ λέγοντας ότι η Τουρκία αντιμετώπισε απόπειρα πραξικοπήματος και παίρνει τα «αναγκαία μέτρα» για την προστασία της δημοκρατίας εκεί. Για την Κύπρο χαρακτήρισε την προσέγγιση του γερουσιαστή «μονόπλευρη», λέγοντας ότι μετέχει και η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και ότι πριν από 15 χρόνια έγινε δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν» όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά το αποδέχτηκε. Για τους «S-400» είπε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης και ότι στα όσα πρότεινε η Αγκυρα στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ απαντούν με σιωπή. Εβαλε ζήτημα και για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς του Ισραήλ, βάζοντας και ευθέως το ερώτημα αν θα υπάρξουν «αλλαγές» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Το λόγο πήρε και εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας που κάλεσε τον γερουσιαστή οι ΗΠΑ να ασχοληθούν «με τις δικές τους υποδομές» και να μην ασχολούνται με το τι κάνει η Ρωσία...

Δηλώσεις Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέφερε το ζήτημα της «αποστρατιωτικοποίησης» του Αιγαίου, καλώντας - όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Αναντολού» - τον Ελληνα ομόλογό του να επιταχυνθούν τα απαραίτητα μέτρα για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» στο πλαίσιο της οικοδόμησης «ειλικρινών και εποικοδομητικών διμερών σχέσεων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση τέτοιων μέτρων συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Κατά τ' άλλα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με στόχο αυτά «να διευθετηθούν με ειρηνικά μέσα και διάλογο».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ακάρ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς, επέκρινε την Τουρκία για αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και την κάλεσε «να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, απέχοντας από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις».

Στο μεταξύ, νέα δημοσιεύματα επαναφέρουν το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, μέχρι τον Ιούνη και την επόμενη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εδώ και καιρό έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για την επίτευξη «βιώσιμων λύσεων», δηλαδή διαφόρων συνταγών για την «επανένωση» του νησιού ώστε να προχωρήσουν διάφοροι ενεργειακοί και ευρύτερα γεωπολιτικοί σχεδιασμοί.

Στην Αθήνα εκπρόσωπος του Γκουαϊδό

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την έλευση Μενέντεζ, χτες βρέθηκε στην Αθήνα και ο Φρ. Σούκρε, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής της Βενεζουέλας και υποστηρικτής του στηριζόμενου από τις ΗΠΑ - ΕΕ Χ. Γκουαϊδό, όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δουζίνα, ο οποίος κατά το ΑΜΠΕ τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν ενεργά τη διπλωματική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση», την ιμπεριαλιστική επέμβαση δηλαδή της ΕΕ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, διά του «διαλόγου».

ΗΠΑ
Αίρουν τις εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο

Τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες - ανάμεσά τους και την Ελλάδα - να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ανακοίνωσε χτες ότι βάζει ο Λευκός Οίκος, με αποτέλεσμα όσες χώρες συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μετά τις 2 Μάη, να είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις.

Αντιδρώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι «η ενέργεια αυτή δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και «δεν αποδεχόμαστε μονομερείς κυρώσεις και περιορισμούς στο πώς θα οικοδομούμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας». Η απόφαση των ΗΠΑ πάντως χαιρετίστηκε ένθερμα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ