ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δωρεάν διόδια και μειωμένα εισιτήρια για τη μετακίνηση των πολιτών στις γιορτές

Eurokinissi

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας δωρεάν - ελεύθερα διόδια και μειωμένα εισιτήρια σε πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους για τη μετακίνηση των πολιτών τις γιορτές του Πάσχα.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα θελήσουν και θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία και την ύπαιθρο, προκειμένου να συνεορτάσουν, με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με τους γονείς, συγγενείς, φίλους και συντοπίτες τους τις γιορτές του Πάσχα.

Σοβαρότατο εμπόδιο στην υλοποίηση της παραπάνω απόφασής τους θα είναι τα πανάκριβα έξοδα μετακίνησής τους. Τούτο κυρίως λόγω των υπέρογκων και πολλαπλών διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά και λόγω των ακριβών εισιτηρίων στα μεταφορικά μέσα, πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους, σε συνδυασμό με το λεηλατημένο εισόδημά τους, από τη μακρόχρονη σε βάρος τους ακολουθούμενη αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική.

Αποτέλεσμα θα είναι η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών να στερηθούν ή να δυσκολευτούν αφάνταστα να ασκήσουν το πιο πάνω δικαίωμά τους να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτές τις γιορτινές μέρες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

-- Για να διέρχονται όλοι οι πολίτες δωρεάν από όλους τους σταθμούς των διοδίων της χώρας, το διάστημα από Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.

-- Για να μειωθεί το κόστος μετακίνησης όλων των πολιτών με πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους κατά 50%, κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει:

«Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών - πολεμικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων και επιστροφής των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από τους Γερμανούς ναζί, που 74 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει ανεκπλήρωτο από την ΟΔ Γερμανίας, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε πως τα ελληνικά αστικά κόμματα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά παραπέμπουν το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού στις ελληνικές καλένδες.

Και το ψήφισμα που έφερε ο πρόεδρος της Βουλής και εγκρίθηκε από όλα τα αστικά κόμματα ουσιαστικά δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να διεκδικήσει, ενώ "ξεπλένει" πλήρως τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ουδέποτε πρόβαλαν σαφή και συγκεκριμένη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών - επανορθώσεων προς τη χώρα μας. Οπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θυμούνται τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις για προεκλογική εκμετάλλευση...

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει την τακτική αυτή όλων των αστικών κομμάτων, που περιορίζονται σε γενικόλογες αναφορές - ευχολόγια αντί να δεσμευτούν για συγκεκριμένες δράσεις - παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Το ΚΚΕ, με τις συγκεκριμένες δράσεις - παρεμβάσεις σε Βουλή, Ευρωβουλή και όχι μόνο, διαχρονικά κρατά το αίτημα της διεκδίκησής τους ζωντανό. Ετσι και τώρα, με το σχέδιο - πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή υπογραμμίζονται οι ευθύνες των αστικών κομμάτων διαχρονικά, που με τη στάση τους κάνουν πλάτες στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρνείται να πληρώσει, ακόμα και να επιστρέψει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που έκλεψαν! Ενώ θέτει στην κυβέρνηση την υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τόσο με την αυτοτελή της δράση όσο και μαζί με το ΚΚΕ, θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε πρόσφορο μέσο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τη δικαίωση των αγωνιστών της Αντίστασης, γενικότερα του λαού μας. Καλεί τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους απογόνους και φίλους, με αφορμή και την προχτεσινή (σ.σ. της Τετάρτης 17/4) συζήτηση στη Βουλή, οργανώνοντας εξορμήσεις και συσκέψεις να ενημερώσουν ευρύτερα το λαό μας σχετικά με το θέμα και τις ευθύνες των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Να καταδικάσουν τα κόμματα αυτά στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτιά του στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα!».

ΜΕΖΟΥΡΛΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υλοποιείται η πρόταση του ΚΚΕ για μνημείο αντάξιο της θυσίας

Υλοποιείται η απόφαση της ΚΟ Θεσσαλίας για την κατασκευή μνημείου αντάξιου της θυσίας των εκατοντάδων εκτελεσμένων κομμουνιστών και άλλων πατριωτών στο λόφο Μεζούρλο.

Μέσα στο 2018 και στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αποφάσισε και υλοποίησε σειρά εκδηλώσεων. Μια από τις αποφάσεις ήταν να στηθεί μνημείο αντάξιο της θυσίας εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στον Λόφο του Μεζούρλο. Στη βάση αυτής της απόφασης ανατέθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το μνημείο και η αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου και εκκρεμούσε το αίτημα της Επιτροπής Περιοχής, που είχε τεθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, για την παραχώρηση του χώρου για την κατασκευή του.

Πρόκειται για ενιαίο ολοκληρωμένο μνημειακό χώρο, που θα διαμορφωθεί σε έκταση ενός στρέμματος, όπου το ΚΚΕ θα αναπτύσσει με δική του ευθύνη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες τέτοιες που θα αρμόζουν, συνάδουν και αναδεικνύουν πλατιά το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο αυτού του τόπου θυσίας, διευκολύνοντας την πλατιά πρόσβαση και επίσκεψη σε αυτόν του λαού της Θεσσαλίας, ευρύτερα του λαού μας.

Το αίτημα του ΚΚΕ παρουσίασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας στις 18/4 ο Γιάννης Χώτος, στέλεχος του Κόμματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και δράσης. Η ιστορική του πορεία είναι αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, της πάλης του λαού μας για τα δικαιώματά του, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της Ιστορίας του λαού μας γράφτηκε κατά τη θρυλική δεκαετία του 1940, δεκαετία της εποποιίας της ΕΑΜικής αντίστασης, της απελευθέρωσης της χώρας από τους κατακτητές, αλλά και διώξεων των απελευθερωτών, ΕΑΜιτών και άλλων αγωνιστών. Στα χρόνια 1946-1950 δικάστηκαν πολλές χιλιάδες αγωνιστές, ενώ εκατοντάδες εκτελέστηκαν για αδικήματα ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα. Τα έτη 1948 και 1949 καταγράφονται οι πιο μαζικές διώξεις και εκτελέσεις μελών, φίλων του ΚΚΕ, άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών. Την περίοδο εκείνη, σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας λειτούργησαν τακτικά και έκτακτα στρατοδικεία. Στη Λάρισα, εκτός από το τακτικό και το έκτακτο στρατοδικείο, λειτούργησε επιπλέον ειδικό έκτακτο στρατοδικείο. Ο Λόφος του Μεζούρλου υπήρξε χώρος εκτέλεσης εκατοντάδων αγωνιστών. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, οι καταγεγραμμένοι αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Λόφο του Μεζούρλου ανέρχονται στους 450 με 500. Καταγράφονται σαν ήρωες, μάρτυρες μιας εποχής που σημάδεψε την Ιστορία του λαού και του τόπου μας.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ιστορικό και ηθικό χρέος όλων μας, στον Λόφο του Μεζούρλου, ως τόπο μαζικής εκτέλεσης και θυσίας αγωνιστών, ως τόπο με βεβαρημένο ιστορικό φορτίο, να διαμορφωθεί ένας μνημειακός χώρος. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει αυτή την ηθική υποχρέωση, γι' αυτό και παίρνει την πρωτοβουλία μίας ολοκληρωμένης πρότασης - σχεδίου στην παραπάνω κατεύθυνση. Την πρότασή του αυτή απευθύνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι και η δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, που αφορά πλατιά τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες, συνολικά τον θεσσαλικό λαό».

Στη συνέχεια παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ετσι, την περασμένη Πέμπτη αυτή η εκκρεμότητα ολοκληρώθηκε. Μετά από σύντομη εισήγηση του δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας αποδέχτηκε το αίτημα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ να διαμορφωθεί μνημειακός χώρος στον Λόφο του Μεζούρλου προς τιμήν των εκατοντάδων εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών εκεί, κατά την περίοδο 1946 - 1950, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάμε τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού

Σε εκδήλωση στην Καισαριανή στις 2 Μάη παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη έκδοση της ΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή»

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή» θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 2 Μάη, στις 19.00, στο δημαρχείο της Καισαριανής, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 και τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ