ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εκλογές και η πολιτική του ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες η συζήτηση στο Κόμμα, την ΚΝΕ, με τους οπαδούς, τους φίλους που συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ και συνέβαλαν στην εκλογική μάχη, με βάση την Ανακοίνωση της ΚΕ «Πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών». Τα καθοδηγητικά όργανα των Κομματικών Οργανώσεων θα συνοψίσουν τα συμπεράσματα της συζήτησης και η ΚΕ θα τα αξιολογήσει και θα τα ολοκληρώσει.

Μέσα σε λίγες μέρες έγινε σημαντική δουλιά, πράγμα που χρειάζεται να υπογραμμιστεί και δείχνει ότι το ΚΚΕ μέσα από την εκλογική μάχη βγαίνει πιο αξιόμαχο και πιο συσπειρωμένο στην πολιτική του, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό ποσοστό δεν ήταν αντίστοιχο της μάχης που δόθηκε. Το κυριότερο όμως και το σπουδαιότερο είναι η ίδια η ποιότητα της συζήτησης. Είναι γόνιμη και αρκετά ώριμη και ουσιαστική, πάνω στα πιο καίρια ζητήματα της πολιτικής του ΚΚΕ, που σχετίζονται με την ανάγκη και τους στόχους οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να γίνει αυτό δύναμη και φορέας μιας νέας εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αντανακλά μια αυξημένη αυτοπεποίθηση των στελεχών και μελών του Κόμματος για τους στόχους και την πολιτική του, αυτοπεποίθηση που ενισχύθηκε μέσα από την εκλογική μάχη. Η απήχηση των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ, που τέθηκαν και δοκιμάστηκαν σε ευρύτατη έκταση, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αριθμητική, εκλογική της έκφραση. Το συμπέρασμα αυτό είναι αναμφισβήτητο και είναι ακριβώς ο παράγοντας εκείνος που τροφοδοτεί με δύναμη και αισιοδοξία τους κομμουνιστές.

Το καινούριο στοιχείο που τέθηκε, με αρκετά πιο συγκροτημένο τρόπο, σ' αυτή τη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση, είναι το ζήτημα της προοπτικής του αγώνα. Η ουσία της πολιτικής πάλης. Το ζήτημα δηλαδή της εξουσίας και η ανάγκη της προετοιμασίας για την κατάκτησή της, από τη λαϊκή πάλη, μέσα από το λαϊκό μέτωπο. Ανοιξε, δηλαδή, ο αγώνας για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα από το χρονικό ορίζοντα που θα εκπληρωθεί, τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν ή θα εκδηλωθούν στην πορεία, τις ελλείψεις σε θεωρητικοπολιτική προετοιμασία κλπ. Το πιο σημαντικό λοιπόν στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης είναι ότι μπήκε το ζήτημα. Αρχισε ο αγώνας της αμφισβήτησης της σημερινής τάξης πραγμάτων και η προβολή μιας άλλης ριζικά διαφορετικής εναλλακτικής λύσης.

Από τη σκοπιά αυτή κρίνεται η δράση του Κόμματος και στην εκλογική μάχη και είναι φυσικό να προκαλεί αισθήματα αισιοδοξίας, ευθύνης, απαιτητικότητας και συσπείρωσης.

Το ΚΚΕ, ας λυσσομανάνε οι αντίπαλοί του, ας χαλκεύουν όποια χονδροειδή ψέματα θέλουν, έχει πιάσει και έθεσε με σαφήνεια το ώριμο κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας: Εξουσία για το λαό ή τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό;

Ανοιξε αυτή την προοπτική και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ως προς τον κύριο στόχο του, όπως έχει τεθεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και αναλύθηκε από τα προεκλογικά υλικά, τις ομιλίες και παρεμβάσεις της ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, άλλων στελεχών και συμμάχων. Δεν υπάρχει βέβαια καμιά αμφιβολία ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλιά για να καταλήξουμε σε ένα καλά δουλεμένο και όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένο σχέδιο που να φωτίζει την προοπτική και το χαρακτήρα των αλλαγών που οραματιζόμαστε.

Το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, που προετοιμάζεται, θα συζητήσει με άνεση και ουσιαστικές διαδικασίες τα κεντρικά αυτά προβλήματα.

Με την έννοια αυτή η εκλογική μάχη προσέφερε αρκετό και πλούσιο υλικό. Τα καίρια πολιτικά συμπεράσματα δεν είναι η μείωση των «δυνάμεων της Αριστεράς» και η ενίσχυση του δικομματισμού και άρα η παντοδυναμία του συστήματος όπως επιχειρούν να υποβάλουν τα διάφορα επιτελεία της άρχουσας τάξης. Αυτές είναι επιφανειακές εκτιμήσεις και κυρίως προσωρινές καταστάσεις. Αν κάτι δέχτηκε πλήγμα στο χώρο των λεγόμενων αριστερών δυνάμεων είναι η άποψη της συνδιαλλαγής με την εξουσία, η συμμετοχή στη διαχείριση του συστήματος. Η αντίληψη αυτή εγκλώβιζε δυνάμεις και τις καθιστούσε αιχμάλωτες στις πιέσεις που δέχτηκαν. Το ΚΚΕ αντίθετα κράτησε τις δυνάμεις του. Το ότι δεν είχε αύξηση, δε σημαίνει απόρριψη της πρότασής του. Σημαίνει κυρίως επιφυλάξεις για τη ρεαλιστικότητά της στις σημερινές συνθήκες. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η διάσταση που εκδηλώθηκε ανάμεσα στην εμφανή προεκλογική δυναμική του ΚΚΕ και στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα κύρια και ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα είναι βασικά δύο.

Πρώτο: Λύσεις που να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες του λαού δεν μπορούν να δοθούν στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει ακόμα πιο καθαρά αυτή την πραγματικότητα, καθώς θα υλοποιούνται υποχρεωτικές πολιτικές και μέτρα για τη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και τότε θα φανεί ακόμη πιο καθαρά πόσο έξω πέφτουν εκείνες οι δυνάμεις που αναγορεύουν την αλαζονεία, το ύφος και το ήθος της εξουσίας ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής. Επόμενα το πρόβλημα μιας λαϊκής εξουσίας θα έρχεται στην επιφάνεια με νέα ένταση, ως απάντηση και προοπτική στη σημερινή τάξη πραγμάτων. Οσο κι αν καταφέρνει το σύστημα σήμερα - και τα κατάφερε αρκετά και σε αυτές τις εκλογές - να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται απεριόριστα. Βέβαια, η εκτίμηση αυτή χρειάζεται να φωτιστεί ακόμα πιο καλά σε αρκετά ζητήματα, για να αποκαλυφθεί σε όλη την έκταση το βάθος των σύγχρονων κοινωνικών αντιθέσεων και ταξικών συμφερόντων που συγκρούονται.

Δεύτερο: Οι εκλογές έδειξαν και το επίπεδο ετοιμότητας, ωριμότητας και συνειδητότητας του εργατικού και λαϊκού κινήματος να στηρίξει την προοπτική των αναγκαίων και ώριμων αντικειμενικά αλλαγών, που το ΚΚΕ προβάλλει. Γιατί αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ενεργό λαϊκή συμμετοχή.

Εδώ εκδηλώνεται πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι γενικά σωστή η άποψη ότι ο λαός δεν καταλαβαίνει. Ενα σημαντικό τμήμα του λαού αισθάνεται, με την πείρα που έχει συσσωρεύσει, και βλέπει ότι δεν έχει προοπτική και μέλλον στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής και σ' αυτό αποδέχεται τις θέσεις και αναλύσεις του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα όμως κατανοεί ότι η λύση που το ΚΚΕ προτείνει έχει μεγάλες δυσκολίες, κινδύνους και ως προς αυτό δεν είναι έτοιμο, ώριμο να πάρει μέρος. Κατανοεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για ένα σκληρό αγώνα με τις κυρίαρχες δυνάμεις. Από εδώ απορρέει και το σημαντικό καθήκον της επίμονης και μόνιμης πολύπλευρης εκλογικής και πολιτικής δουλιάς, ώστε να μη χάνεται η προοπτική μπροστά στις καθημερινές δυσκολίες και τις πιεστικές ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Είναι όμως ζήτημα που δε λύνεται έξω από την ταξική πάλη, έξω από την πάλη για την προετοιμασία και οργάνωση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους εξουσία.

Στις εκλογές αυτές - και αυτό είναι επίσης σημαντική κατάκτηση - τα ζητήματα αυτά τέθηκαν και άρχιζαν να συζητούνται.

Το ζήτημα τελικά είναι να συγκεντρωθεί η κύρια προσοχή της δράσης όλου του Κόμματος πιο αποφασιστικά, χωρίς ταλαντεύσεις, στο κύριο καθήκον. Στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα θέσουν σε αμφισβήτηση τη σημερινή εξουσία και θα ανοίξουν το δρόμο στη λαϊκή εξουσία.

Στην κατεύθυνση αυτή κριτήριο συνέπειας και αποτελεσματικότητας στη δράση είναι η ικανότητα συσπείρωσης, προετοιμασίας και οργάνωσης των λαϊκών δυνάμεων και κυρίως των δυνάμεων της εργατικής τάξης σε αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα, σε αντιπαράθεση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Σ' αυτό τον αγώνα έχουμε μπει και θα είναι ανελέητος, σκληρός. Μπορεί να έχει και θα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά θα προχωράει και θα ανοίγει δρόμους. Ο λαός θα πειστεί με την πείρα του και τη δική μας συμβολή και των συμμάχων ότι έχει τη δύναμη να επιβάλει τα συμφέροντά του, ότι οι αντίπαλοί του δεν είναι τόσο παντοδύναμοι όσο φαίνονται.

Η μάχη των εκλογών πλούτισε ακόμα περισσότερο την πείρα και τις γνώσεις μας και ταυτόχρονα δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερες φιλοδοξίες στις νέες μάχες.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ 1η ΜΑΗ
Aλλη μια φορά για την ενότητα των εργαζομένων

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που για άλλη μια φορά από διάφορους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς κύκλους εκτοξεύονται κατηγορίες ότι το ΚΚΕ υπονομεύει ή υποτάσσει την ενότητα των εργαζομένων. Κλείνει το δρόμο για την κοινή δράση, προτάσσοντας στενά κομματικές επιδιώξεις.

Κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος, κάθε αγωνιστής συνδικαλιστής, που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα πρέπει με συγκεκριμένα γεγονότα να εξετάσει αν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν ή αποτελούν απλά κοινότυπες συκοφαντίες για να αποκρύψουν άλλες σκοπιμότητες.

Σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και γενικότερα μέσα στους εργαζόμενους, είναι πιο φανερή τώρα η αλήθεια.

Οτι δηλαδή η ενότητα δέχεται, πρώτ' απ' όλα, σφοδρότατα πλήγματα από την πολυδιάσπαση της εργατικής τάξης μέσα από την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων (ελαστικά ωράρια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου), από την αύξηση της ανεργίας, το χτύπημα των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που προωθούν μαζί και αξιοποιούν κυβέρνηση και εργοδοσία. Η ενότητα υπονομεύεται από τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», το δηλητήριο δηλαδή της ταξικής συνεργασίας, που εργολαβικά προωθούν οι παρατάξεις που αποτελούν πλειοψηφίες στα κεντρικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ενότητα ακρωτηριάζεται από τη διαλυτική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που προωθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ποιες είναι όμως οι ευθύνες των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων; Ποιος είναι ο ρόλος τους σε αυτό το μεγάλο ζήτημα της ενότητας;

Κριτήριο για όλες, χωρίς εξαίρεση τις δυνάμεις, είναι η στάση της κάθε μιας απέναντι στους παράγοντες διάσπασης των εργαζομένων και στους οποίους αναφερόμαστε πιο πάνω.

Θα ήταν περιττό σήμερα να αναφερθούμε ξανά στο ρόλο και τις ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, γιατί αυτός είναι γνωστός, μια και αποτελούν τους πρωταθλητές της υπονόμευσης και του ξεπουλήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καταπιανόμαστε όμως με την ηγεσία του ΣΥΝ γιατί όψιμα κόπτεται, στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, για την ενότητα και πρωτοστατεί στις κατηγορίες κατά του ΚΚΕ.

Οποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την ενότητα καταλαβαίνει ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό και σημαντικό ζήτημα, που δε σηκώνει να το κακοποιούν ορισμένοι τόσο βάναυσα με την επίκλησή του κάθε τόσο, είτε για προεκλογικές σκοπιμότητες είτε για να ξεφύγουν από το στρίμωγμα που τους οδηγεί η πολιτική τους στα πλαίσια του κινήματος.

Το υπογραμμίζουμε αυτό γιατί η αντιφατική τακτική της συγκεκριμένης ηγεσίας δεν μπορεί να συγκαλύπτει την αλήθεια. Ενώ χρόνια τώρα αρνούνται πεισματικά να διαχωριστούν από τη βασική γραμμή των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στις Ομοσπονδίες, επικαλούνται την ενότητα. Ενώ στήριξαν τις παγίδες του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ συμφωνούν με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ενώ αρνούνται την κοινή δράση με τα αγωνιστικά συνδικάτα, μιλούν για κοινή δράση. Διαμαρτύρονται ότι δήθεν το ΚΚΕ τους αρνείται να πάρουν μέρος στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Ας δούμε, όμως, καλύτερα, πού οδηγεί, τι αποτελέσματα έχει μια τέτοια πολιτική. Ποιοι είναι οι στόχοι της.

Οσο και αν είναι αντιφατική μια τέτοια τακτική, δεν είναι τυχαία. Στην εισήγηση του ΣΥΝ στην πανελλαδική συνέλευση συνδικαλιστών στις 2/10/99 αναφέρονται μεταξύ άλλων, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ:

«Η άρνηση του ΚΚΕ να δει την αναγκαιότητα μιας ισότιμης συνδικαλιστικής συμμαχίας και από τα κάτω και από τα πάνω, με ταξικό δημοκρατικό περιεχόμενο, αντικειμενικά υποτάσσει τα εργατικά συμφέροντα σε πρόσκαιρες μικροκομματικές επιδιώξεις, οδηγεί στη διαίρεση και διάσπαση των εργαζομένων, διευκολύνει την κυριαρχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού»...

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Η ΕΣΑΚ επιχειρεί με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ να ηγεμονεύσει στα πλαίσια της Αριστεράς, επιχειρεί το χτίσιμο μιας συνδικαλιστικής συσπείρωσης που να εντάσσεται στο γενικότερο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που προωθεί το ΚΚΕ.

Θεωρούμε, ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι αυτό που ζητάει η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα και γι' αυτό δε συμμετέχουμε σε αυτό!».

Οσο για το τι θα κάνουν, αναφέρουν στην απόφαση της συνδιάσκεψης: «Να δημιουργήσουμε μέχρι τέλος Φλεβάρη του 2000, ένα σταθερό πανελλαδικό δίκτυο των αυτόνομων σχημάτων, ενιαίο για ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σε αυτό θα επιδιώξουμε να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ, της ΑΚΟΑ και της ευρύτερης Αριστεράς».

Για άλλη μια φορά χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ώστε να μην ψαρέψει η ηγεσία του ΣΥΝ και κάθε καλοθελητής σε θολά νερά.

Ενότητα της εργατικής τάξης σήμερα, που να ανοίγει το δρόμο και την προοπτική με δυνατότητες υπεράσπισης των συμφερόντων της και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της πρέπει να έχει συγκεκριμένο στίγμα και περιεχόμενο. Σήμερα αυτό έχει την έκφρασή του στη με συνέπεια λόγων και έργων αντίθεση στην καθήλωση και μείωση των εισοδημάτων, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην καταπάτηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στους τόπους δουλιάς. Στην αποκάλυψη των δυνάμεων και των μηχανισμών που εκφράζουν τις πιο πάνω αντεργατικές πολιτικές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η εργοδοσία, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Η ταξική ενότητα σήμερα απαιτεί ο αγώνας απέναντι σ' όλους αυτούς να μην εξαντλείται στην αποτροπή πλευρών και συνεπειών της επίθεσης, αλλά να διεκδικεί η εργατική τάξη σύμφωνα με την προσφορά της, τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά της. Το ΚΚΕ με όσους συμφωνούν με ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι γνωστό ότι χωρίς εξαιρέσεις προωθεί την κοινή δράση και συνεργασία. Απέναντι σ' αυτή τη σύγχρονη ανάγκη συσπείρωσης της εργατικής τάξης, η ηγεσία του ΣΥΝ αντιπαραθέτει τη λογική του «ρεαλισμού» και συμβιβασμού, που οδηγεί όλο και σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις δικαιωμάτων. Αρνείται ακόμα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις την κοινή δράση για επιμέρους προβλήματα. Χαρακτηριστική έκφραση αυτής της τακτικής της είναι η στάση της απέναντι στους αγώνες των ναυτεργατών, των εργατών μετάλλου, των αγροτών και τόσων άλλων.

  • Ενώ κατηγορούν το ΚΚΕ για ανθενωτική πολιτική, κρατούν για τον εαυτό τους το αποκλειστικό δικαίωμα να κάνουν συμμαχίες με άλλες δυνάμεις, και μάλιστα της Αριστεράς όπως λέγεται. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ενότητα πάνω σε αγωνιστικούς και ταξικούς άξονες δράσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, δεν αφορά μόνο τους αριστερούς. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συμφέρον από τη συμμετοχή τους σε αυτούς τους αγώνες. Φυσικά και κορμός μιας τέτοιας συσπείρωσης θα είναι οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται η δυνατότητα, σε όσους πλήττονται από την επίθεση των μονοπωλίων, να συμμετέχουν στους κοινούς αγώνες. Γι' αυτό στήριξε και στηρίζει το ΠΑΜΕ ως κίνηση συνδικάτων και συνδικαλιστών και όχι ως ευκαιριακή συγκόλληση παρατάξεων. Γιατί αυτή η μορφή στις σημερινές συνθήκες διασφαλίζει την πιο πλατιά αγωνιστική ενότητα, σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
  • Το ΚΚΕ ούτε έκρυψε ποτέ, ούτε κρύβει και τώρα ότι φιλοδοξεί και παλεύει να πείσει την πλειοψηφία των εργαζομένων για την ανάγκη συνολικής ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Οτι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, ότι είναι πρώτ' απ' όλα δική τους υπόθεση. Θα επιμείνει αταλάντευτα για τη σταθερή ταξική ενότητα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσει να προωθεί την κοινή δράση στους καθημερινούς αγώνες με όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση βασικό κριτήριο θα συνεχίσει να αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και το ξεπέρασμα των εμποδίων που παρεμβάλλουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστών οργανώσεων. Με αυτές τις δυνάμεις το ΚΚΕ δε συμβιβάστηκε, ούτε συγκάλυψε τις ευθύνες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελε να κινούνται και άλλες δυνάμεις. Ομως, τα «έργα και οι ημέρες» της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι γνωστά και δυστυχώς φαίνεται πως επιμένει στην ίδια τακτική στήριξης και συμπόρευσης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα, κρατά σταθερά ανοιχτό το μέτωπο ενάντια σε κάθε προσπάθεια αγωνιστικής συσπείρωσης όπως το ΠΑΜΕ, τα Συντονιστικά σωματείων και οι Επιτροπές αγώνα. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου υποχρεώθηκαν οι δυνάμεις του ΣΥΝ να συμμετάσχουν σε επιτροπές αγώνα, όπως στην «Ολυμπιακή» και στον ΟΤΕ, τις υπονόμευσαν με την άρνησή τους να υποστηρίξουν το κύριο, που ήταν η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση, και επιδίωξαν στο όνομα του ρεαλισμού να σύρουν και τις άλλες δυνάμεις στη γραμμή του συμβιβασμού και στις αυταπάτες για τη διάσωση των κεκτημένων, μέσα από υποχωρήσεις στο κύριο. Ταυτόχρονα, αυτές τις συσπειρώσεις προσπαθούν να τις εμφανίσουν σαν ενότητα της Αριστεράς. Οχι τυχαία, ενώ αρνούνται επίμονα την κοινή δράση με τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στη γραμμή του κεφαλαίου και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επιμένουν να προσποιούνται ότι θέλουν τάχα την ενότητα της Αριστεράς για να ψαρέψουν σε θολά νερά, να παρεμβάλουν εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων, να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες στο ΚΚΕ.

Ετσι και μπροστά στην 1η Μάη, αφού απέτυχε η προσπάθειά τους να πάνε ξανά μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους άλλους εκπροσώπους της «κοινωνικής συναίνεσης» και υποταγής, προσπαθούν τώρα να εξαγνιστούν και να αποκρύψουν αυτό το κυρίαρχο στοιχείο του προσανατολισμού τους, παρουσιάζοντας στο παραπέντε ενωτική δήθεν διάθεση προς τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αντί να συμμετέχουν μέσα απο τα σωματεία στην αγωνιστική ταξική Πρωτομαγιά, πήραν υποτίθεται ενωτική πρωτοβουλία. Αποφεύγουν όμως να συζητήσουν επί της ουσίας για το πλαίσιο του γιορτασμού και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο πώς, με κάθε τρόπο, θα φύγει από τη μέση και θα υποβαθμιστεί η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν, και βγάζουν πιστεύουμε, τα δικά τους συμπεράσματα.

Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα να αγωνίζονται για να δώσουν, με επιτυχία, μαζική, ισχυρή απάντηση και την 1η ΜΑΗ προς κάθε κατεύθυνση. Οτι δεν το βάζουν κάτω. Οικοδομούν σταθερά, ισχυρά την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων, γιατί πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης ως πρωτοπόρας δύναμης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Τη θεωρούν δύναμη ανατροπής και όχι «κοινωνικό εταίρο» των κεφαλαιοκρατών.


Του
Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

(Ο Γιάννης Παπαγαρυφάλλου)

ΠΛΟΥΣΙΑ και με βαθιές δημοκρατικές ρίζες η θεσσαλική δημοσιογραφία. Πάνω σ' αυτήν αχτινοβολούν οι μεγάλοι αγώνες. Ετσι κι όταν έφτασε της Εθνικής Αντίστασης η ώρα, η Θεσσαλία κι οι αντιστασιακές της εφημερίδες θα 'χουν επίσης μια πλούσια ανθοφορία.

ΟΛΟΥΘΕ, στις πόλεις της, στα βουνά, τα τυπογραφεία, όλα τα σύνεργα είναι συντονισμένα στο ρυθμό και στις ανάγκες διαφώτισης και ενημέρωσης του απελευθερωτικού αγώνα. Και χωριουδάκια ακόμη, με πρωτόγονα μέσα, έβγαζαν το δικό τους παράνομο εφημεριδάκι. Εδιναν το στίγμα της μαχητικής τους παρουσίας.

ΜΕΣΑ στις γραμμές του παράνομου Τύπου και δίπλα στους παλιούς άξιους δημοσιογράφους, βρέθηκαν δεκάδες νέοι και νέες, τα νιάτα της ΕΠΟΝ, το «νέο δημοσιογραφικό αίμα», που τόσο ανάγκη τούς είχε τότε ο Αγώνας και πιο ύστερα, με την απελευθέρωση, στις εφημερίδες και, γενικά, τα έντυπα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

ΣΗΜΕΡΑ, στο γραφτό αυτό, αναφορά σ' έναν εκλεκτό, σ' έναν αφανή και λησμονημένο μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, τελευταίο διευθυντή της ΕΑΜικής εφημερίδας της Λάρισας «ΑΛΗΘΕΙΑ», τον Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που, μαζί με τους ηρωικούς συντρόφους του, εκτελέστηκε στο Μεζούρλο, τα ξημερώματα 20 του Μάρτη 1948. Λεβέντης, ως την ύστατη ώρα του φοβερού μαρτυρίου. Αγρια τα βασανιστήρια λίγο πριν την εκτέλεση, έτσι που οι δικοί του δεν μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν. Τόσο πολύ τον είχαν παραμορφώσει.

ΦΥΤΡΑ αγωνιστικά, αντιφασιστικά της οικογένειας φέρνουν το νεαρό Γιάννη νωρίς στις γραμμές του ΚΚΕ. Μαθητής του Γυμνασίου, θ' αρνηθεί να γίνει φαλαγγίτης της ΕΟΝ και γι' αυτό θα τον αποκλείσουν απ' όλα τα γυμνάσια της Θεσσαλίας. Κι έπειτα, όταν φτάνει η ώρα του πολέμου (το 1940), θα πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της Κατοχής, από τους πρώτους κι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ της Λάρισας, θα πάρει μέρος στο γιορτασμό του '21, καταθέτοντας στεφάνι στις προτομές των ηρώων του '21 στο Αλκαζάρ. Οι Ιταλοί θα τον κυνηγήσουν, θα πέσει στα χέρια τους και θα τον βάλουν στη λίστα των μελλοθανάτων σε περίπτωση σαμποτάζ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του στρατηγού Μπενέλι.

ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ του 1945, αμέσως έπειτα από τη Βάρκιζα, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», γράφοντας την ανασκόπηση για τον επαρχιακό Τύπο, σημειώνει τα παρακάτω για τη Θεσσαλία: «... Και οι τέσσερις θεσσαλικές πόλεις έχουν τη δική τους τοπική καθημερινή εφημερίδα. Στη Λάρισα βγαίνει η "Αλήθεια", στην Καρδίτσα η "Φωνή της Καρδίτσας", στα Τρίκαλα η "Λαοκρατία" και στο Βόλο η "Αναγέννηση" και η "Λευτεριά"».

ΚΑΙ συμπληρώνει η ανασκόπηση, που είναι γραμμένη από τον Δημήτρη Καραντώνη: «...Αν κι είναι όλες καινούριες, όμως, έχουν αποκτήσει στενούς δεσμούς με τα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της θεσσαλικής υπαίθρου. Πρωτοβγήκαν σαν περιοδικές εφημεριδούλες, ρίζωσαν στο λαό μέσα στη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου. Από την πρώτη μέρα της απελευθέρωσης, έγιναν οι καθημερινές εφημερίδες του θεσσαλικού λαού, ενώ οι άλλες, που κατρακύλησαν από την 4η Αυγούστου στην επίσημη υποστήριξη των κατακτητών και σε όργανα της αλητείας ΕΑΣΑΔ και ΕΕΕ τερμάτιζαν ντροπιασμένες την αμαρτωλή σταδιοδρομία τους...

Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» της Λάρισας θα γίνει μετερίζι, που το υπερασπίζονταν ο ηρωικός Γιάννης Παπαγαρυφάλλου και οι σύντροφοί του, οι δημοσιογράφοι και τυπογράφοι. Αμέτρητες φορές δικάστηκε και καταδικάστηκε για αδικήματα Τύπου. Και φυλακισμένος, μερικούς μήνες αργότερα (γράφει στο «Ρ» ο σ. Θ. Ζαφειρόπουλος 28/10/1993), τον «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί. Του «σκάρωσαν» την κατηγορία του «στρατολόγου» κι ας ήταν μήνες στη φυλακή και με την απόφαση του στρατοδικείου τον δολοφόνησαν. Με την ίδια μεθοδολογία, οι δολοφόνοι πέρασαν από παρόμοιες δίκες, με καταδίκες θανατικές, αμέτρητα στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Παπαγαρυφάλλου αρνήθηκε ν' ανταλλάξει η ζωή του με την ατίμωση (μια δήλωση αποκήρυξης τού ζητούσαν τα κοράκια του κράτους και του παρακράτους). Κι έπεσε ηρωικά πιστός, αταλάντευτος στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Ενας αληθινός μάρτυρας της ελληνικής δημοσιογραφίας.

ΣΤΟ χώρο του φρουρίου, στην καρδιά της Λάρισας, η ελληνική δημοσιογραφία και η Εθνική Αντίσταση έχουν τιμήσει με τις προτομές τους δυο κορυφαίες μορφές, τον Κώστα Βιδάλη και τον Κώστα Καραγιώργη. Αργήσαμε αδικαιολόγητα με την τρίτη, του δημοσιογράφου μάρτυρα της Λάρισας και της Θεσσαλίας, του Γιάννη Παπαγαρυφάλλου. Είναι ώρα να το πράξουμε. Ποτέ δεν είναι αργά.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ