ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητική αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν

Από τη συνάντηση των Πομπέο - Νετανιάχου
Από τη συνάντηση των Πομπέο - Νετανιάχου
Με την αναγγελία επικείμενης αναγνώρισης της ισραηλινής κατοχής των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων στον σφοδρό ανταγωνισμό με ισχυρούς αντιπάλους στην περιοχή, όπως η Ρωσία (με στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, στην Ταρτούς και την Λατάκκεια) και το Ιράν.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, που εφάπτεται νότια κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, την Ιορδανία και βόρεια με τη Συρία και τον Λίβανο. Καταλήφθηκαν το 1967 από τον ισραηλινό στρατό και προσαρτήθηκαν το 1981 κατά παράβαση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η περιοχή δίνει το 1/3 του πόσιμου νερού που καταναλώνει το Ισραήλ και που φτάνει στη χώρα μέσω της λίμνης «Θάλασσα της Γαλιλαίας» και του Ιορδάνη ποταμού, ενώ το υπέδαφός της κρύβει σημαντικό ορυκτό πλούτο (υδρογονάνθρακες κ.ά.).

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης, μέσω ανάρτησης στο «Τουίτερ», με την επισήμανση ότι επιδιώκει την αλλαγή μιας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που κράτησε 52 χρόνια, προστίθεται στις περσινές αποφάσεις για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εντάσσεται, δηλαδή, στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών κινήσεων των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Διόλου τυχαία, εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τις τελευταίες μέρες σε Κουβέιτ, Ισραήλ και Λίβανο και ενώ υπολείπονται περίπου 2,5 βδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη.

Η τύχη που θα έχει μια τέτοια κίνηση δεν είναι, επί του παρόντος, ξεκάθαρη, καθώς η περιφερειακή ρευστότητα συνεχώς αυξάνεται, με δεδομένη τη διάθεση των σημερινών κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και Ισραήλ για κλιμάκωση μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης (για τους λαούς της περιοχής) κόντρας με το Ιράν. Αλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους της περιοδείας Πομπέο σε Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ και Βηρυτό ήταν η αύξηση των πιέσεων και των απειλών σε βάρος πρώτον του Ιράν, που δοκιμάζεται έντονα από τις αμερικανικές πολύπλευρες κυρώσεις, και δεύτερον έναντι της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που είναι στενός σύμμαχος του Ιράν και συμμετείχε ενεργά στο πλευρό του συριακού στρατού σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Αντιδράσεις από Συρία, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων», ενώ σημειώνει ότι δείχνει την «τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ «ατυχείς» και είπε ότι «φέρνουν την περιοχή στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατάληψης των Υψιπέδων του Γκολάν». Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, σημείωσε πως «η εδαφική ακεραιότητα των κρατών αποτελεί την πιο θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου... Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ ενάντια στο διεθνές δίκαιο θα οδηγήσουν στην περιοχή μόνο σε νέα βία και πόνο. Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ΗΠΑ να επιδιώξουν τώρα αλλαγή πολιτικής στη συγκεκριμένη περιοχή «κουμπώνει» με τα σχέδιά τους να προσπαθήσουν (τουλάχιστον...) τη διαπραγμάτευση μιας «λύσης» (προφανώς όχι ουσιαστικής) για το Παλαιστινιακό και την άρση της διετούς κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο και τρεις μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Σε περίπτωση που πετύχουν να «λυθούν» ή έστω «να κουκουλωθούν» αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, θεωρούν πως μπορούν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο το μέτωπο με το Ιράν.


Δ. ΟΡΦ.

ΗΠΑ - ΟΗΕ
Και «διαστημικές» οι κόντρες με Ρωσία και Κίνα

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα επικεντρώθηκαν την Τετάρτη και στο... Διάστημα. Στο πλαίσιο συνεδρίασης κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που ξεκίνησε στη Γενεύη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αϊλιμ Πομπλέτ, αμφέβαλε για τις «ειλικρινείς προθέσεις Κίνας και Ρωσίας όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, που είναι αρμόδια για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών, κατηγόρησε έτσι γεωπολιτικούς αντιπάλους της χώρας της για πρακτικές και πολιτικές που προωθεί, εδώ και χρόνια, η χώρα της. Ειδικότερα, «κατηγόρησε» τη Ρωσία ότι αναπτύσσει αντι-δορυφορικά όπλα που εκτοξεύονται από τη Γη και ότι προσπαθεί να κατασκευάσει λέιζερ ικανά «να τυφλώνουν δορυφόρους ή να τους προκαλούν ζημιές». Στο στόχαστρο κριτικής βρέθηκε ακολούθως και η Κίνα, επειδή, όπως τόνισε, αναπτύσσει όργανα για να παρεμβάλει παράσιτα στις εκπομπές των δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ικανούς να φτάσουν «δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά».

Με αυτό το δεδομένο, «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αυθεντικότητα της δέσμευσης της Κίνας υπέρ της πρόληψης της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα», κατέληξε η Πομπλέτ, ξεχνώντας πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέου Σώματος Στρατού Διαστήματος και προηγείται της κούρσας για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

Πάντως, ανεξάρτητα από την κριτική της Πομπλέτ, Ρωσία και Κίνα υποστήριξαν τη διοργάνωση της Συνόδου στον ΟΗΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28/3, υπό την προεδρία του πρέσβη της Βραζιλίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Γκιγιέρμε ντε Αγκιάρ Πατριότα. Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι η σύνοδος της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων δεν θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της, παρά μόνο αν επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση σε έναν κατάλογο «στοιχείων» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας συνθήκης.

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

Στην ιταλική πρωτεύουσα έφτασε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, την Πέμπτη το βράδυ, όπου μέχρι το Σάββατο αναμενόταν να έχει σειρά επαφών με την ηγεσία της χώρας, αλλά και να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την επίσημη ένταξη της Ρώμης στο σχέδιο «Ενας Δρόμος Μία Ζώνη» (OBOR), τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού», ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές που ενώνοντας Δύση και Ανατολή αναβαθμίζουν τη θέση των κινεζικών ομίλων απέναντι σε ανταγωνιστές τους, αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς κ.ά.

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφρασε ελπίδες ότι η κινεζο-ιταλική συνεργασία «θα ωφελήσει και τη συνεργασία (συνολικά) μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που χρειάζεται έναν αυξανόμενο όγκο βιώσιμων επενδύσεων για υποδομές».

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα - μέλος του G7 που εντάσσεται στην OBOR και η εξέλιξη αυτή γεννά ανησυχία, ειδικά σε δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι η ένταξη της Ιταλίας στην OBOR καταγράφεται ενώ πρόσφατα εξέφρασε, διακριτικούς αλλά εμφανείς, «προβληματισμούς» για τη συμμετοχή σε σχέδια, όπως ο αγωγός αερίου «EastMed», που εξετάζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας «απόκρουσης» της ρωσικής (αλλά και κινεζικής) διείσδυσης στην Ανατολική Μεσόγειο κι από κει σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μικέλε Γκεράτσι, μίλησε στο BBC για «ευκαιρία που αποκτούν οι εταιρείες μας να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη σημασία που έχει η Κίνα για τον κόσμο (...) Αισθανόμαστε ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Ιταλία έχει αποκλειστεί. Χάσαμε κάποιο χρόνο...». Μετά την Ιταλία ο Σι θα επισκεφτεί το Μονακό αλλά και τη Γαλλία.

Οπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, την Τρίτη θα γίνει στο Παρίσι συνάντηση με τον Σι, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα - σύμφωνα με ανακοίνωση του Βερολίνου - την ενίσχυση της πολυμέρειας και το ρόλο ΕΕ και Κίνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δυσαρέσκεια εκατέρωθεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη δυσαρέσκεια της αφγανικής κυβέρνησης (του Ασράφ Γάνι) προκαλούν οι συνομιλίες που οι ΗΠΑ συνεχίζουν με εκπροσώπους των «Ταλιμπάν» (στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), στο πλαίσιο των ευρύτερων συνομιλιών για την - υποτίθεται - «ειρηνευτική διαδικασία» στη χώρα, που δεν αφορά παρά τους τρόπους διείσδυσης των μονοπωλίων και την αναμέτρηση ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Γάνι, Χαμντουλά Μοχίμπ, για τον ειδικό αντιπρόσωπο του Προέδρου Τραμπ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ (που πρωτοστατεί στις επαφές με τους «Ταλιμπάν»), κατηγορώντας τον ότι προσφέρει νομιμοποίηση στους «Ταλιμπάν» και «απονομιμοποιεί την αφγανική κυβέρνηση», αλλά και ότι προσπαθεί να σχηματίσει «μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα αναλάβει ρόλο αντιβασιλέα - διοικητή ο ίδιος». Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα σχόλια του Μοχίμπ «βάζουν εμπόδια στη διμερή σχέση και στην ειρηνευτική διαδικασία». Αργότερα, η κυβέρνηση Γάνι ενημερώθηκε ότι ο Μοχίμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ουάσιγκτον και ότι «οι ΗΠΑ δεν θα συναλλάσσονται πλέον μαζί του ούτε στην Καμπούλ ούτε στην Ουάσιγκτον». Να σημειωθεί, πάντως, ότι «ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» για το Αφγανιστάν αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια και η Ρωσία και η Κίνα, με διμερείς αλλά και πολυμερείς συναντήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση Γάνι πρόθυμα συμμετείχε, προκαλώντας τον εύλογο προβληματισμό των ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ