ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Καθοριστικό και πετυχημένο βήμα η ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου

Συζήτηση με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, εκλεγμένο μέλος της προσωρινής διοίκησης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μάρτη η ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό». Για το νεοσύστατο σύλλογο συζητάμε με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, που σπούδασε Κοινωνιολογία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, εκλεγμένο μέλος της προσωρινής διοίκησης του συλλόγου.

* * *

-- Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του Συλλόγου;

-- Η ίδρυση του συλλόγου αποτελεί μια πρωτοβουλία που ωρίμασε με αφορμή τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη χρονιά οι ΚΟ Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από μεγάλο αριθμό αποφοίτων, αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός συλλόγου με βασικό ενοποιητικό στοιχείο των μελών του τις σπουδές και τη ζωή στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε και εξαγγέλθηκε από το Κόμμα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πήραμε τη σκυτάλη, συγκροτήσαμε «ομάδα πρωτοβουλίας», η οποία έκανε μια σειρά από ενέργειες και οργάνωσε όλη την προσπάθεια μέχρι την ιδρυτική συνέλευση. Σε όλη αυτήν την πορεία τα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνέλευση.Στο βήμα ο Δ. Ξεκαλάκης
Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνέλευση.Στο βήμα ο Δ. Ξεκαλάκης
-- Τι συζητήθηκε στην ιδρυτική συνέλευση;

-- Καταρχάς έχει αξία να επισημάνουμε μερικά ζητήματα για την ίδια τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μαζικού συλλόγου, σε μια δύσκολη απ' όλες τις απόψεις συγκυρία, επέβαλλε να δοκιμάσουμε από την αρχή του εγχειρήματος τις διαθέσεις για συμμετοχή και συμβολή στην προσπάθεια αυτή. Δημοσιοποιήσαμε κείμενο συλλογής υπογραφών στήριξης με τους βασικούς στόχους του υπό ίδρυση συλλόγου, το οποίο συγκέντρωσε 320 υπογραφές. Στη συνέχεια διαμορφώσαμε σχέδιο καταστατικού το οποίο δημοσιεύσαμε και συγκεντρώσαμε προτάσεις - παρατηρήσεις.

Επιλέξαμε η ιδρυτική διαδικασία να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, να μην περιοριστεί στον αριθμό των 21 ιδρυτικών μελών που ορίζει ο νόμος. Πραγματοποιήσαμε μια μαζική συνέλευση, με παρουσία συναδέλφων και από την επαρχία.

Η συνέλευση ενέκρινε το καταστατικό του συλλόγου. Προσδιόρισε σε ποιους απευθύνεται για να εγγραφούν στο σύλλογο, ορίζοντας ότι μέλη του μπορούν να γίνουν όσοι φοίτησαν σε σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανεξάρτητα από το εάν έλαβαν πτυχίο αποφοίτησης ή όχι, ενώ στα μέλη μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και όσοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους πριν από το έτος 1990 και έλαβαν το πτυχίο τους μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, καθώς επίσης και όσοι διέκοψαν τις σπουδές τους για οποιονδήποτε λόγο ή ενώ ξεκίνησαν τις σπουδές τους στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μετεγγράφηκαν σε πανεπιστήμιο οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Για την καλύτερη εκπροσώπηση χωρών σπουδών, ειδικοτήτων και τόπου κατοικίας αποφασίστηκε, πέραν του 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, να εκλέγεται και 21μελές Γενικό Συμβούλιο. Για τον ίδιο λόγο συμφωνήθηκε η δυνατότητα να ορίζονται συμβουλευτικά και βοηθητικά όργανα, επιτροπές ή και παραρτήματα στο πλάι της διοίκησης του συλλόγου, ιδίως στην περιφέρεια.

Τέλος, η συνέλευση εξέλεξε 9μελή προσωρινή διοίκηση.

Η ιδρυτική αυτή διαδικασία ολοκληρώθηκε με συνεστίαση - γλέντι με ζωντανή μουσική και τραγούδια, με την ενεργή συμμετοχή και συμβολή των συναδέλφων, που κράτησε μέχρι αργά.

-- Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της δραστηριότητας και ποιες οι πρωτοβουλίες του συλλόγου το επόμενο διάστημα;

-- Στο διαμορφωμένο πλέον καταστατικό του συλλόγου περιγράφονται με σαφήνεια οι σκοποί του, στη βάση των οποίων θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Αμεσα, χωρίς να περιμένουμε την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών και πριν ακόμα από την πρώτη Γενική Συνέλευση, θα απευθυνθούμε στο σύνολο των συναδέλφων προκειμένου να συγκεντρώσουμε σκέψεις και προτάσεις με βάση τις οποίες θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα.

Οι σκοποί του συλλόγου που ιδρύσαμε με την επωνυμία «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» συμφωνήθηκαν και εμπεριέχονται στο καταστατικό που διαμορφώσαμε και είναι οι εξής:

α. Η προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα. Η ανάδειξη και υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας. Η τεκμηριωμένη απάντηση στην εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού.

β. Η συμβολή στη διενέργεια κριτικών επιστημονικών ερευνών (ανάδειξη - προβολή αρχειακών τεκμηρίων, πηγών, μελετών, μεταφράσεων, γραπτών ή προφορικών μαρτυριών, κ.ά.) για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε κάθε χώρα, τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα αίτια που οδήγησαν στο ιστορικό πισωγύρισμα, στις αντεπαναστατικές ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση.

γ. Η συμβολή στη διαπάλη σε επιστημονικό επίπεδο για τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και σχετίζονται με τα γνωστικά ή επαγγελματικά αντικείμενα των σπουδών μας.

δ. Η συμβολή στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας.

ε. Η συμβολή στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα σχέδιά τους.

στ. Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δικτύων αλληλεγγύης, γενικότερα και ανά ειδικότητα, στο πλαίσιο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

ζ. Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με πολιτιστικό - μορφωτικό περιεχόμενο (εκδηλώσεις, επισκέψεις, εκδρομές κ.λπ.).

η. Η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων όλων εμάς που μας ενώνουν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις από τα φοιτητικά μας χρόνια στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών που σπουδάζαμε.

Οπως αναφέρθηκε και στην ιδρυτική συνέλευση, εμείς που είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε και να σπουδάσουμε στο σοσιαλισμό, συναισθανόμαστε τις ευθύνες που μας αναλογούν σήμερα, ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά, σε συνθήκες προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού και απουσίας των σοσιαλιστικών χωρών, οι οποίες αποτελούσαν την «πυξίδα» που προσανατόλιζε τους λαούς στο δρόμο μιας άλλης κοινωνίας.

Η προσπάθεια που ξεκινάμε υπηρετεί άλλωστε το σύνθημα που υιοθετούσαμε στους φοιτητικούς μας συλλόγους, εκείνα τα χρόνια των σπουδών μας, για επιστήμονες στο πλευρό του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Νερού

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Νερού (22/3), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η εμπορευματοποίηση του νερού και της διαχείρισής του, η χρησιμοποίησή του απ' τους μονοπωλιακούς ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία τους, η καπιταλιστική ιδιοκτησία των φυσικών πόρων και της γης, είναι ο πραγματικός ένοχος για τα εκατομμύρια λαού που δεν έχουν νερό, για τα δισεκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο νερό, για τα πανάκριβα τιμολόγια, για το ξερίζωμα των αγροτών με πρόσχημα τις "υδατοβόρες καλλιέργειες", για τους νεκρούς και τις καταστροφές απ' τις πλημμύρες, όπως της Μάνδρας.

Ο τομέας, ειδικότερα, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων συγκεντρώνει με αυξανόμενο ρυθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον του κεφαλαίου. Ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά του νερού, από τα 120 δισ. δολάρια το 2012, ξεπέρασε το 1,5 τρισ. το 2015, με το 92% να ανήκει σε 10 μονοπωλιακούς ομίλους.

Δίπλα σ' αυτούς όλοι οι φορείς της αστικής πολιτικής, η ΕΕ με την πολιτική της, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ακέραιη την ευθύνη, γιατί προωθούν τις πολιτικές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να επενδύσει στη διαχείριση του νερού σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βασικό κορμό την Οδηγία για τα νερά του 2000, προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του νερού προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με άξονες: Την παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης του νερού, τη θέσπιση αντιλαϊκών κανόνων για την τιμολόγηση του νερού, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησής του και την πρόταξη μέτρων για τον έλεγχο της ζήτησης προκειμένου - μεταξύ άλλων - να διατηρηθεί το νερό ως κερδοφόρο εμπόρευμα, σε αντίθεση με την ανάγκη για τον εμπλουτισμό των υδατικών συστημάτων, που μπορεί να αυξήσει την προσφορά, να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, προστατεύοντας παράλληλα από πλημμυρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστική του τρόπου αντιμετώπισης της υγείας του λαού απ' το καπιταλιστικό σύστημα είναι η διατήρηση στην πράξη του ορίου του καρκινογόνου, και όχι μόνο, εξασθενούς χρωμίου στο "φονικό" ύψος των 40 - 45 μικρογραμμαρίων στο λίτρο. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το εμπορεύσιμο προϊόν των μονοπωλίων του κλάδου, σε βάρος της υγείας, της ίδιας της ζωής, των λαϊκών στρωμάτων.

Στη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά γράμμα τις πιο πάνω αντιλαϊκές κατευθύνσεις:

  • Προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού, με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο περιβόητο υπερταμείο και στοχεύοντας σε προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα, που θα εκτοξεύσουν τα τιμολόγια ύδρευσης.
  • Προωθεί την υπερτιμολόγηση του νερού ύδρευσης και άρδευσης, που αποτελεί - πέραν των άλλων - και ένα ακόμη μέτρο για το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και έχει ήδη δρομολογηθεί από το Μάη του 2017 με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
  • Και στο χρόνο που πέρασε από τον περσινό Μάρτη, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την αντιμετώπιση των βασικών πηγών ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών.
  • Τέλος, πολύ ακριβά πλήρωσαν τα λαϊκά στρώματα και στην τρέχουσα χειμερινή περίοδο, όπως και σε προηγούμενες περιόδους, με αποκορύφωμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τη συμμόρφωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για την υποβάθμιση (στην πράξη την ουσιαστική αγνόηση) των μέτρων εμπλουτισμού των υδροφορέων. Ετσι, τέτοια μέτρα που θα άμβλυναν σημαντικά και τα πλημμυρικά φαινόμενα, απουσιάζουν από τις προθέσεις της. Ταυτόχρονα, περιορίστηκε, στη βάση της αρχής του "κόστους - οφέλους", να εξετάσει τον κίνδυνο πλημμύρας που διατρέχουν μόνο περιοχές "προσχωματικών αποθέσεων" ή "θέσεις σε έδαφος με κλίση μικρότερη του 2%" και με τον τρόπο αυτό αποκλείει από τα Σχέδια περιοχές που, την τελευταία τουλάχιστον περίοδο, πλήττονται από έντονες έως καταστροφικές πλημμύρες, περιλαμβανομένης και της Αττικής.

Το ΚΚΕ προβάλλει αγωνιστικά την αλήθεια στους εργαζόμενους. Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα δίκτυα αποχέτευσης και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ο κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε νερό, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ