ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου 1821

Σε ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου 1821 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επέτειος από την επανάσταση του 1821, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνέβησαν πολλά και μεγάλα γεγονότα, δίνει τη δυνατότητα να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο.

Στην επανάσταση εναντίον της φεουδαρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ηγήθηκε η αστική τάξη και η επαναστατική της οργάνωση, Φιλική Εταιρεία. Αυτή η τάξη επιτέλεσε τον ιστορικό της ρόλο και είναι πια ιστορικά ξεπερασμένη. Νέα, ανερχόμενη τάξη, φορέας της κοινωνικής προόδου, είναι η εργατική τάξη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τα καλέσματα περί "εθνικής ενότητας", που απευθύνονται απ' όλα τα άλλα κόμματα, με αφορμή την επανάσταση του 1821, είναι υποκριτικά. Εθνική ενότητα δεν μπορεί να υπάρχει όταν μία τάξη, η αστική, που αποτελεί μία μικρή μειοψηφία, εκμεταλλεύεται και καταπιέζει με το κράτος και το πολιτικό της σύστημα τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Αλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών και άλλη των καταπιεσμένων. Αλλη είναι η πατρίδα του κεφαλαίου και άλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης, του λαού.

Αυτό το ιστορικό δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που:

  • Τα λαϊκά δικαιώματα τσακίζονται, στο όνομα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, στην πραγματικότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, είναι κατάσπαρτη με τις αμερικανικές βάσεις θανάτου, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με επίκεντρο το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πηγών και δρόμων.
  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ενταγμένες στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
  • Μεγαλώνει ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εργατική τάξη και ο λαός χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός τελικός νικητής, απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Η ενότητα που συμφέρει το λαό είναι μόνο η δική του ενότητα, η οργάνωση και πάλη για να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του».

Στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου 30-31 Μάρτη το Κάλεσμα της ΚΕ για τις Ευρωεκλογές

Προετοιμάζουμε μια ακόμα μεγάλη εξόρμηση, σε συνέχεια του πετυχημένου ανοίγματος με το Κάλεσμα για τις τοπικές - περιφερειακές εκλογές

Υψηλούς στόχους βάζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 30-31 Μάρτη, που θα κυκλοφορήσει με το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μάη.

Με αυξημένα πλάνα και προετοιμάζοντας καλά τη μεγάλη αυτή πανεξόρμηση, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος επιδιώκουν να είναι η διακίνηση ακόμα μεγαλύτερη από αυτή με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, στις 2-3 Μάρτη. Σημειώνεται ότι (βλ. Πίνακα) σε αυτή την εξόρμηση διακινήθηκαν συνολικά 41.033 φύλλα σε όλη την Ελλάδα (20.192 στην Αττική και 20.841 στην υπόλοιπη χώρα).

Μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία της πολλαπλής εκλογικής μάχης, η αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, για να φτάσουμε σε περισσότερους εργαζόμενους, για να είναι ακόμα πιο πειστική η επιχειρηματολογία μας, με βάση τις εξελίξεις.

Ολοι στη μάχη, λοιπόν, για να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για μια ακόμα επιτυχημένη εξόρμηση!

Εκδήλωση για τα 67 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο πάρκο Γουδή (λεωφ. Μεσογείων, έναντι νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν») οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών Συνοικιών και ΑΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του που εκτελέστηκαν στις 30/3/1952. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ», την Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Φυλής (πρώην Ανω Λιοσίων, πλατεία Ηρώων 1). Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα παρέμβουν επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μάρτη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Πέμπτη 28/3

10.30 π.μ. Θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της «ΦΑΡΜΑΤΕΝ», στις Σάπες Ροδόπης, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας και θα συζητήσει με εργαζόμενους του εργοστασίου.

12 μ. Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις Σάπες Ροδόπης.

7.30 μ.μ. Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή, στο κινηματοθέατρο «REX».

Παρασκευή 29/3

10.30 π.μ. Θα επισκεφτεί το μνημείο του ΔΣΕ στην Κορνοφωλιά Εβρου.

12 μ. Θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του αγωγού ΤΑΠ, στους Κήπους του Εβρου. Θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εργολήπτριας εταιρείας και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στο έργο.

6.30 μ.μ. Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org