ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη διαφορά με δυνατό ΚΚΕ παντού, με ενισχυμένη την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές

Οι εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των φοιτητικών εκλογών στις 10 Απρίλη, είναι μια ευκαιρία για τους φοιτητές να καταδικάσουν την πολιτική που τους στερεί δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή. Να στείλουν μήνυμα αντίστασης και ελπίδας με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις κάλπες, με ανεβασμένα ποσοστά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Μόνο έτσι μπορεί η νεολαία να τους χαλάσει τα σχέδια γιατί αυτή η πολιτική και οι συνέπειές της δεν έχουν τελειωμό. Αλλωστε, αυτά είναι που ζούμε στο πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι νέοι και οι νέες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ, που θέλουν να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις συνέπειές της, έχουν επιλογή: Να στηρίξουν το ΚΚΕ.

Γιατί ξέρουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βρεθεί την επόμενη μέρα των εκλογών στο δρόμο για να μπουν εμπόδια στα σχέδια σε βάρος της νεολαίας και του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ελπίδας και προοπτικής. Γιατί οι κατευθύνσεις της ΕΕ βρίσκονται ατόφιες τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στις προτάσεις της ΝΔ, αλλά και στις θέσεις των παρατάξεών τους μέσα στις σχολές.

Στην Ελλάδα της ΕΕ και των διαδοχικών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

  • Η μόρφωση είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Η κρατική υποχρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι η εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, των μνημονίων και των ματωμένων πλεονασμάτων που υπέγραψαν από κοινού η ΕΕ με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά, η εξάρτηση της χρηματοδότησης από τις αξιολογήσεις των επιχειρήσεων είναι οι επόμενες «συμβουλές» της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Η γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τεμαχίζεται, αντικαθίσταται από ένα άθροισμα σκόρπιων «δεξιοτήτων», μετριέται με «πιστωτικές μονάδες» αντί για ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Το περιεχόμενο σπουδών καθορίζεται από τα «θέλω» της αγοράς, που απαιτεί γρήγορα και με μικρό κόστος μια μεγάλη μάζα αποφοίτων ευέλικτων και ημιμαθών (άρα χαμηλών απαιτήσεων) και μόνο μια μικρή ελίτ επιστημόνων.
  • Γνωστικά αντικείμενα και τμήματα που δεν είναι ελκυστικά στην αγορά κλείνουν ή συγχωνεύονται, με τους φοιτητές να πληρώνουν το μάρμαρο για άλλη μια φορά. Αυτό είναι το «ζουμί» των λεγόμενων πανεπιστημιοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τα πτυχία των πανεπιστημίων - ΤΕΙ εξισώνονται με αυτά των τρίχρονων, ιδιωτικών κολεγίων. Μάλιστα, η ΕΕ κάνει συστάσεις στο «πιο λαμπρό αστέρι» για το κεφάλαιο, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει στην πλήρη ισοτίμηση και αναγνώριση των κολεγίων.
  • Τα πτυχία γίνονται διαβατήρια για πανάκριβες πιστοποιήσεις και ατέλειωτες εξετάσεις αντί να εξασφαλίζουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Η ΕΕ δεν μετρά «επαγγελματικά δικαιώματα» μέσα στο πτυχίο, αλλά «προσόντα» που συλλέγονται επί πληρωμή και εξατομικευμένα, διαμορφώνοντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα.
  • Χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, δεν «την βγάζουν» με ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης, ελαστικές σχέσεις εργασίας και δουλειά με το «μπλοκάκι», ανασφάλιστοι. Αυτό είναι το «όραμα» της ΕΕ, που στις αποφάσεις της τονίζει ότι ο νέος εργαζόμενος πρέπει να αλλάζει στον εργασιακό του βίο τουλάχιστον 10 φορές δουλειά, αφού στο ενδιάμεσο περάσει από τις ουρές της ανεργίας και πληρώσει για επανακατάρτιση. Τα κροκοδείλια δάκρυα για το brain drain - τόσο του Τσίπρα όσο και της ΝΔ (ΔΑΠ) - δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κινητικότητα από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι μία από τις «αξίες» της ΕΕ. Οτι η δική τους πολιτική στερεί από τους νέους το δικαίωμα να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα τους.
  • Η επιστήμη και η έρευνα καθορίζονται από τα κέρδη των λίγων και όχι από τις λαϊκές ανάγκες. Τα αναγκαία αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα είναι «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές όπως στο Μάτι και τη Μάνδρα. Είναι ανατριχιαστική η έκθεση της ΕΕ που προβλέπει την προστασία από πλημμύρες των πολυτελών κατοικιών και των εργοστασίων αντί της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, γιατί τα πρώτα «αξίζουν» περισσότερο με κριτήριο το κόστος - όφελος!

Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Ολα αυτά δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αλλά τον κανόνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αλλωστε, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις σε όλη την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει περισσότερα συγχαρητήρια από τα κοράκια των Βρυξελλών, την Μέρκελ, τον Μοσκοβισί, τον Γιούνκερ σε σχέση με κάθε άλλη κυβέρνηση.

Το τι σημαίνει η πολιτική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση το βλέπει κανείς στην Ολλανδία, όπου το 62% των φοιτητών χρωστάνε σε φοιτητοδάνεια, και στη Σουηδία, όπου καλούν τις φοιτήτριες να βρούνε έναν sugar daddy (!) για να καλύψουν τα έξοδα φοίτησης. Αυτά έχει στο νου της η ΔΑΠ όταν μιλάει για «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο»...

Το τι σημαίνει για την προοπτική των αποφοίτων μπορούμε να το δούμε στη Γερμανία των 7,5 εκατομμυρίων εργαζομένων με mini jobs και το 1 στα 5 παιδιά στα όρια της φτώχειας, στη Βρετανία (με ή χωρίς Brexit) των 10 εκατομμυρίων που πάνε κάθε μέρα στη δουλειά χωρίς να ξέρουν πόσο θα δουλέψουν και τι μισθό θα πάρουν (zerohour συμβόλαια), την Ουγγαρία με το «νόμο της δουλείας».

Από τις απεργίες που ξέσπασαν στον γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου της «Amazon» στην Ισπανία, μέχρι το ξεζούμισμα 1 εκατομμυρίου πάμφθηνων ειδικευμένων Σύρων προσφύγων στη Γερμανία, αποδεικνύεται ότι τα καπιταλιστικά θαύματα χτίζονται με τον ιδρώτα και το αίμα της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Τα μνημόνια διαρκείας είναι κοινά για όλους τους λαούς μέσα στη φυλακή της ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Οι φοιτητές μαζί με το λαό μπορούν να βάλουν τα δικά τους εμπόδια σε αυτή την πολιτική, χτίζοντας το αντίπαλο δέος απέναντι στην πολιτική ΕΕ - μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - κυβερνήσεων, που υπερασπίζονται τις σάπιες ιδέες της.

Σε αυτήν την υπόθεση όπλο στα χέρια των φοιτητών μπορούν να γίνουν οι σύλλογοί τους. Για να υπάρξει συντονισμένη, οργανωμένη, ενιαία απάντηση και διεκδίκηση των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή. Η ισχυροποίηση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» πανελλαδικά και σε κάθε σύλλογο μπορεί να σηματοδοτήσει θετική διεργασία στην προσπάθεια που κάνει κάθε φοιτητής να σπουδάσει και να μορφωθεί. Οσο δυναμώνουν η οργάνωση, η μαζικότητα, η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, τις αιτίες, τους υπευθύνους, η συλλογική διεκδίκηση και ο αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης, τόσο δυναμώνει και η προοπτική του κάθε φοιτητή να σπουδάσει με τους όρους που έχει ανάγκη.

Η συλλογική δράση, ο αγώνας, η οργάνωση, η αλληλεγγύη είναι τα όπλα των φοιτητών για να γίνουν πολλοί, δυνατοί απέναντι στους εχθρούς των δικαιωμάτων τους, κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο. Είναι η απάντηση των φοιτητών απέναντι στους «τρομονόμους», στο φακέλωμα της «δημοκρατικής ΕΕ», στην ένταση της καταστολής, στην οποία διακρίνονται τόσο ο «προοδευτικός» ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Είναι η μαχητική στάση των φοιτητών απέναντι στις αντιδραστικές αξίες της ΕΕ των 24 στρατιωτικών επεμβάσεων, της προσφυγιάς και των στρατοπέδων συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων, των νοσταλγών των ναζί, των υποστηρικτών των πραξικοπημάτων στη Βενεζουέλα και των φασιστών στην Ουκρανία, του αντικομμουνισμού, των στημένων δημοψηφισμάτων.

Το ΚΚΕ προτείνει το δρόμο μιας πραγματικής διεξόδου για το λαό: Το δρόμο της αντίστασης, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία. Το δρόμο της διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης, της ισότιμης συνεργασίας, του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει για το μέλλον του, για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

Στις κάλπες που έρχονται, η νεολαία μπορεί να τιμωρήσει την ΕΕ και τα κόμματά της δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Στις φοιτητικές εκλογές με την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μπορεί να έχει περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους σε θέσεις μάχης κόντρα στην ΕΕ και όχι χειροκροτητές της.

Την ψήφο και τη στάση της νέας γενιάς τη μετράνε. Οταν το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του για την Ελλάδα θέτει ως στόχο την «εκπαίδευση» της νέας γενιάς ώστε να υποστηρίζει την αμερικανική πολιτική, όταν η ΕΕ σπαταλά εκατομμύρια σε προγράμματα προπαγάνδας και στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας με ιδιαίτερη στόχευση το μυαλό της νεολαίας, όταν εντείνουν την καταστολή και τα μέτρα πρόληψης του «ριζοσπαστισμού», τότε φανερώνουν την ανησυχία και τον φόβο τους. Ούτε η προπαγάνδα και οι υποσχέσεις ούτε ο αυταρχισμός μπορούν να κρύψουν την αληθινή ζωή. Αν πίστευαν ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι, ούτε ανησυχία θα είχαν, ούτε μέτρα θα έπαιρναν. Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα.


Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ*
* Ο Θ. Κωτσαντής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ