ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα

Την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης)

Την αγωνιστική απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματιών και Σύλλογοι Φοιτητών.

Προγραμματίζουν συγκέντρωση, την Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο πραγματοποίησης του περιφερειακού συνεδρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, προγραμματίζουν θεματικές δράσεις στις 26 και 27 Μάρτη, με αιχμή τα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία.

Τη Δευτέρα 26 Μάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι, προγραμματίζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, των Α' και Δ' ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Φοιτητών Γεωλογικού και Δασολογίας.

Την Τρίτη 27 Μάρτη, στις 7.30 π.μ., συγκέντρωση στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Απόφαση συμμετοχής μέχρι και χτες είχε πάρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.

Στο μεταξύ, καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στους χώρους δουλειάς, μέσα από το οποίο μεταφέρεται το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε χώρους του Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Επισιτισμού, σε εργοστάσια και λογιστικές εταιρείες.

Σήμερα Παρασκευή προγραμματίζονται περιοδείες σε: «Intracom», Λογιστική εταιρεία Κρίκης, Ελεγκτική εταιρεία ΣΟΛ ΑΕ και λογιστικά γραφεία καθώς και σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κυβέρνηση και Περιφέρεια στηρίζουν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στις 26-28 Μάρτη, μιλά ο Βασίλης Ρέβας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Για όσα αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο επικείμενο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία στις 26-28 Μάρτη, από τα οποία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν κάτι θετικό, καθώς και για το ρόλο της Περιφέρειας στην προώθηση των σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Ρέβας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Τον τελευταίο χρόνο προβάλλεται έντονα ότι η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και θα βγει πρώτη από την κρίση, με αφορμή μια σειρά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου, του σιδηροδρομικού δικτύου, η κατασκευή του αγωγού ΤΑP, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και πρόσφατα του ΟΛΘ. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Θα βγει ωφελημένος ο λαός της περιοχής;

-- Σίγουρα, η υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων και μεγάλων έργων είναι ένας δείκτης ανάπτυξης για μία καπιταλιστική οικονομία. Το ερώτημα, όμως, που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο λαός, είναι ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από μια τέτοια ανάπτυξη.

Η μια πλευρά του ζητήματος αφορά άμεσα τους εργαζόμενους σ' αυτά τα έργα ή και τις «τοπικές κοινωνίες», όπως λένε ορισμένοι.

Στα έργα που υλοποιούνται και σε όσα θα υλοποιηθούν, κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, τα εξοντωτικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις πρώτες περιοχές σε εργατικά «ατυχήματα». Επιπλέον, η μερική και «ευέλικτη» απασχόληση δίνει και παίρνει, ενώ πολλές από αυτές τις εργασίες διαρκούν λίγους μήνες.

Ακόμα και εκεί που οι συνθήκες ή οι μισθοί είναι λίγο καλύτεροι, πάλι οι εργαζόμενοι δεν ξεφεύγουν από την υπέρογκη φορολογία, από τη διάλυση του Ασφαλιστικού, από την πραγματικότητα που λέει ότι θα ακριβοπληρώνεις για το φάρμακο, για την περίθαλψη, για το σχολείο του παιδιού σου, για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό κ.ά.

Παράλληλα, από όλα αυτά τα έργα, ούτε ο υπόλοιπος λαός της περιοχής βγαίνει κερδισμένος.

Τι έχει να κερδίσει, δηλαδή, μια λαϊκή οικογένεια από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου, από την ιδιωτικοποίηση του νερού ή της Ενέργειας; Ισα - ίσα, όλες αυτές τις παροχές και υπηρεσίες τις πληρώνει ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο χαμηλή ποιότητα.

Τι έχει να κερδίσει από τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα; Μα αυτά γίνονται για να είναι ταχύτερη η μεταφορά των εμπορευμάτων, εντός και εκτός χώρας. Ενώ, την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που έτσι και αλλιώς πληρώνουν και για την κατασκευή και για τη χρήση των εθνικών οδικών αξόνων, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η εγκατάσταση διοδίων έχει γενικευτεί.

Τι έχει να κερδίσει από τους αγωγούς φυσικού αερίου; Μήπως θα έχει φτηνότερη παροχή Ενέργειας; Σε καμιά περίπτωση.

Και, επιπλέον, υπάρχει και μία άλλη πλευρά, που αποκρύπτεται, μέσα στη γενική «ευφορία» που καλλιεργείται από κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Οτι όλα αυτά τα έργα και οι υποδομές εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφερόντων και των σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της, με ανάδειξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Μακεδονίας, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο. Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής ατζέντας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό πως το Γ' Σώμα Στρατού ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

-- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πώς τοποθετείται στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την περιοχή;

-- Σε ό,τι αφορά γενικά το ρόλο της περιφερειακής διοίκησης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτή αποτελεί ένα βασικό θεσμό του αστικού κράτους. Με αυτήν την έννοια, δεν μπορεί οι στόχοι της Περιφέρειας να βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Επιμέρους διαφορές, βέβαια, μπορεί να υπάρχουν.

Ομως εδώ, εκτός από την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προς όφελος των μονοπωλίων, επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της περιφερειακής διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ήταν και είναι η ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου κάτω από το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης».

-- Η Περιφέρεια, λοιπόν, εξυπηρετεί τη γενική στρατηγική της αστικής τάξης στην περιοχή, μαζί με την κυβέρνηση. Πώς το κάνει αυτό;

-- Η ίδια, πρώτα απ' όλα, έχει ως «όραμα» την ανάδειξη της περιοχής σε «δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας» και θέλει μία Περιφέρεια ανταγωνιστική, καινοτόμο και εξωστρεφή. Το ίδιο «όραμα» έχουν τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα αστικά κόμματα, μαζί με επιχειρηματικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ετσι, λοιπόν, μια σειρά στόχοι, όπως η μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, η ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων όπως του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των νέων τεχνολογιών, της μεταποίησης κ.τ.λ., έχουν μπει στις προτεραιότητες της Περιφέρειας και μέσα από τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις, μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμβάλλει με τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της, ώστε να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν όλοι οι παραπάνω κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Ενώ, από την άλλη, μια σειρά έργα που είναι αναγκαία για το λαό της περιοχής, όπως τα αντιπλημμυρικά, η αντισεισμική προστασία, η σχολική στέγη, οι μετακινήσεις όλων των μαθητών κ.ά., δεν προχωράνε ούτε από την Περιφέρεια ούτε από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, λέμε ως ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει «σημαιοφόρος» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο περιφερειάρχης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι τουλάχιστον 12 συναντήσεις του με τον πρέσβη των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, καθώς και η επίσκεψή του στο πολιτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ζητήματα τα οποία αναδείξαμε και καταγγείλαμε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αρα, η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης - Περιφέρειας, παρά τις όποιες διαφορές τους, είναι ξεκάθαρη. Και σ' αυτήν τη σύμπλευση η Περιφέρεια δεν ασχολείται απλώς με κάποια «τοπικά ζητήματα», συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, με πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, επισκέψεις, δραστηριότητες κ.ά.

-- Μπορεί ο λαός της περιοχής να ελπίζει σε καλυτέρευση των όρων ζωής και εργασίας, σε ικανοποίηση των αναγκών του;

-- Η σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για τα λαϊκά στρώματα. Ομως, για να υπάρξει ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας, είναι αναγκαία προϋπόθεση τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να μην αποτελούν καπιταλιστική, αλλά κοινωνική ιδιοκτησία και να υπάρχει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας. Τότε, μπορεί να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι μεγάλες και επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ειδικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας σε όφελος του λαού.

Αυτή η προοπτική βέβαια απαιτεί η χώρα να χαράξει ένα δρόμο αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ένα δρόμο μακριά από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους. Αυτή η αισιόδοξη προοπτική μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ.

«Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!»

Συνεχίζεται η πανεξόρμηση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς

Συνεχίζεται καθημερινά η πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς, με σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!», που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μάρτη.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ ανοίγουν παντού τη συζήτηση για τις μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας που μπορούν να διασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, αν αναπτυχθούν στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα είναι απαλλαγμένος απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Καλούν τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να παλέψουν για ένα διαφορετικό ελπιδοφόρο μέλλον και παράλληλα να αγωνιστούν οργανωμένα μέσα από Σωματεία, Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα για:

Αυξήσεις στους μισθούς, νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μείωση του εργάσιμου χρόνου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Κατάργηση όλου του αντεργατικού - αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου.

Μέτρα προστασίας και φροντίδας των ανέργων.

Αμεσα μέτρα μείωσης της φορολογίας μισθωτών, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών της πόλης. Να επιβαρυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Πρόγραμμα περιοδειών

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, για σήμερα και αύριο οι ΚΟ του ΚΚΕ προγραμματίζουν τις εξής περιοδείες:

Σήμερα Παρασκευή 23 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με επικεφαλής τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Στη 1.30 μ.μ περιοδεία στην κονσερβοποιία ΑΛΜΜΕ, με επικεφαλής τον Σούλη Ανδρεόπουλο μέλος της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

-- Στις 2.30 μ.μ εξόρμηση στο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ.

Αύριο Σάββατο 24 Μάρτη:

-- Στις 10.30 π.μ., εξόρμηση στη λαϊκή της Ξηροκρήνης.

-- Στις 11 π.μ. εξόρμηση στη λαϊκή της Βούλγαρη.

-- Στις 7 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Τρίλοφος, Φυτειά, Πατρίδα, με επικεφαλής τον Γιώργο Καρτσιούνη, μέλος της ΤΓ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Δευτέρα 26 Μάρτη

-- Στις 10 π.μ. εξόρμηση στις τράπεζες της οδού Λαμπράκη στην Αν. Τούμπα.

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία στην τεχνική υπηρεσία ΥΑΣΒΕ στη Χαριλάου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ