ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει την καταδίκη της Αχέντ Ταμίμι

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη το Φλεβάρη και την έκφραση αλληλεγγύης στην Αχέντ Ταμίμι (εδώ με τον πατέρα της)
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη το Φλεβάρη και την έκφραση αλληλεγγύης στην Αχέντ Ταμίμι (εδώ με τον πατέρα της)
Την απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου για καταδίκη της Αχέντ Ταμίμι και της μητέρας της καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας να καταδικάσουν την απόφαση και να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων αναφέρει: «Την Τετάρτη 21 Μάρτη, το ισραηλινό στρατοδικείο στο Οφερ της Δυτικής Οχθης καταδίκασε την Αχέντ Ταμίμι καθώς και τη μητέρα της σε 8 μήνες φυλακή και πρόστιμο 1.500 δολαρίων έκαστη. Η καταδίκη τους στηρίχτηκε στον εκβιασμό "δηλώνετε ένοχοι και μένετε φυλακή για μερικούς μήνες ή δηλώνετε αθώοι και σας κλείνουμε φυλακή για 10 χρόνια".

Οι αγωνιστές Παλαιστίνιοι είναι ένοχοι μόνο γιατί υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού τους να ζήσει ελεύθερος. Η Αχέντ Ταμίμι συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε γιατί στάθηκε σαν ένα ακόμα παιδί της Παλαιστίνης με τη σφεντόνα απέναντι στα ισραηλινά τανκς κατοχής. Η Αχέντ Ταμίμι καταδικάστηκε από το Ισραήλ γιατί αντιστάθηκε.

Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου να καταδικάσουμε τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, που φυλακίζει και σκοτώνει μικρά παιδιά. Η καταδίκη της Ταμίμι είναι ένας ακόμη λόγος να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων».

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ακόμα πως η καταδικαστική απόφαση «ξεμπροστιάζει τόσο την ΕΕ, όσο και διάφορες δυνάμεις και φορείς που στηρίζοντας την εκδικητικότητα του Ισραήλ μιλούσαν για "τιμωρία ανάλογη της πράξης". Ποια αναλογικότητα υπάρχει μεταξύ του πάνοπλου στρατιώτη κατοχής και του κοριτσιού που υπερασπίζεται το σπίτι της; Ποια αναλογία είναι αποδεκτή όταν το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κατέχει την Παλαιστίνη και καταπιέζει έναν ολόκληρο λαό; Αυτή είναι η "ειρήνη" και η "δικαιοσύνη" των ιμπεριαλιστών. Φτώχεια, καταπίεση, φυλακίσεις και δολοφονίες μικρών παιδιών. Αυτήν την "ειρήνη" οικοδομεί με το Ισραήλ και η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Και καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ εκφράζει την υποστήριξή του στο δικαίωμα κάθε λαού να αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, και στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι. Οσες αποφάσεις και να πάρουν, όσες συλλήψεις, φυλακίσεις και καταδίκες και να επιβάλουν, οι αγώνες των λαών για ελευθερία δεν θα σταματήσουν. Οι αγώνες, τα όνειρα και οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού δεν μπορούν να κλειστούν σε καμία φυλακή! Οι λαοί θα νικήσουν! Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία όπου τα παιδιά όλου του κόσμου θα βρίσκονται στα σχολεία τους και όχι στις φυλακές».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τις προκλήσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη μεθόριο, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα Γάζας, παραβίασαν χτες ισραηλινά στρατιωτικά φορτηγά και μπουλντόζες αρχίζοντας να αποψιλώνουν την περιοχή στη λεγόμενη «νεκρή» ζώνη και μετά από μερικές ώρες αποχώρησαν. Οι κινήσεις αυτές γίνονται συχνά και ουσιαστικά επιχειρούν να εκφοβίσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Χτες, επίσης, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αποκάλυψαν το σχέδιό τους να σβήσουν από το χάρτη ένα ολόκληρο χωριό Βεδουίνων στην έρημο Νακάμπ του νότιου Ισραήλ. Πρόκειται για το χωριό Ουμ αλ Χιράν και το σχέδιο κατεδάφισης σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, εκτοπίζοντας από τις εστίες τους πάνω από 350 άτομα αραβικής καταγωγής.

Το ίδιο 24ωρο στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σε ανταλλαγές πυρών αστυνομικών της «Χαμάς» που ελέγχει την περιοχή σκοτώθηκαν δύο άτομα, που θεωρούνταν ύποπτα για την απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Ράμι Χαμντάλα, στις 13 Μάρτη στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα βρέθηκε χτες ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, που, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, δήλωσε ότι «μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με κατανόηση». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η Παλαιστίνη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί λύσεις που είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ράντεφ ζήτησε «περισσότερο ρεαλισμό στις διμερείς σχέσεις» και συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα...«υπόδειγμα λειτουργικής δημοκρατίας και ανεπτυγμένη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών». Εξέφρασε, τέλος, ζωηρό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες αύξησης των διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και για την πιθανότητα εισαγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου από την εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.-- Ενα τουρκικό μαχητικό «F-16» συνετρίβη χτες το απόγευμα στην περιοχή Γκιουλσεχίρ της επαρχίας Νεβσεχίρ, κοντά στην Καππαδοκία, σε εκπαιδευτική άσκηση. Ο τουρκικός στρατός ερευνούσε το περιστατικό για την εξακρίβωση των αιτιών της πτώσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι στο σημείο της πρόσκρουσης εντοπίστηκε νεκρός ένας στρατιώτης, το πιθανότερο ο πιλότος.

ΛΙΜΑ.-- Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, υπέβαλε την Τετάρτη το βράδυ την παραίτησή του, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για δοσοληψίες που είχε εταιρεία συμβούλων του με τη βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευών «Odebrecht», η οποία έδινε μίζες σε αστούς πολιτικούς στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Ο Κουτσίνσκι ήταν από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ενώ έχει πρωτοστατήσει το τελευταίο διάστημα στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας μέσω της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα». Την Προεδρία αναμένεται να αναλάβει σήμερα, μετά την αποδοχή της παραίτησης Κουτσίνσκι, ο Μάρτιν Βισκάρα, έως τώρα αντιπρόεδρος, με θητεία μέχρι το 2021. Την ίδια ώρα υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με την τεράστια ανεργία και φτώχεια που διευρύνονται. Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνουν πρόωρες εκλογές.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Συμφωνία για την εξόρυξη πλατίνας αξίας περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε χτες στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, με τον υπουργό Ορυχείων Γουίνστον Τσιτάντο ο Κύπριος επιχειρηματίας Λούκας Πουρούλης ως εκπρόσωπος της εταιρείας του, «Karo Resources». Το έργο αφορά την ανάπτυξη ορυχείου πλατίνας και διυλιστηρίου και χαρακτηρίστηκε «πολύ σημαντικό» από τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας. Η πρώτη παραγωγή πλατίνας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 με στόχο η ετήσια παραγωγή τρία χρόνια αργότερα να ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια ουγγιές.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πυροδότηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10 κοντά στο ξενοδοχείο «Weheliye Ηotel» της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν διερχόμενοι διαβάτες και πλανόδιοι πωλητές. Τοπικές αστυνομικές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Τζον Ντάουντ, επικεφαλής δικηγόρων του Προέδρου των ΗΠΑ, που παρακολουθούσε τις έρευνες του ειδικού ερευνητή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Ο Ντάουντ φέρεται πως είχε εκφράσει παράπονα επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αγνοούσε επανειλημμένα τις συμβουλές του, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αμερικανός ηγέτης είχε χάσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του δικηγόρου να παρακολουθεί τις έρευνες του Ρ. Μιούλερ.

ΗΠΑ
Σκότωσαν Αφροαμερικανό επειδή πέρασαν για όπλο το κινητό του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 22χρονος Αφροαμερικανός Στέφον Κλαρκ, πατέρας δύο παιδιών, είναι από την περασμένη Κυριακή το πιο πρόσφατο θύμα στην ατέλειωτη «μαύρη λίστα» πολιτών που πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χτες, ο άτυχος άνδρας φαίνεται να πέφτει νεκρός από τις 20 (!) σφαίρες αστυνομικών στον κήπο του σπιτιού του στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, επειδή διερχόμενοι αστυνομικοί πέρασαν για όπλο ένα παλιό μοντέλο κινητού τηλεφώνου της εταιρείας «Apple» που κρατούσε στο χέρι.

Η υπόθεση προκάλεσε την κατακραυγή της αμερικανικής κοινής γνώμης, σε βαθμό που το Αστυνομικό Τμήμα του Σακραμέντο έσπευσε να διαβεβαιώσει σε δελτίο Τύπου ότι «έχει επίγνωση της σημασίας των γεγονότων και του αντίκτυπού τους στους πολίτες».

Η δολοφονία του 22χρονου έγινε έπειτα από τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί στην τοπική αστυνομία, όπου καταγγελλόταν ότι ένας άνδρας παραβίαζε αυτοκίνητα στη γειτονιά. Οι αστυνομικοί, προεξοφλώντας ότι ο Κλαρκ ήταν ο δράστης, άρχισαν να τον καταδιώκουν, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας, που ήταν εξοπλισμένο με υπέρυθρη κάμερα. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από τον αέρα, όπως και από τις κάμερες που φέρουν στη στολή τους οι αστυνομικοί. Στα βίντεο διακρίνεται ο Κλαρκ να τρέχει στη γειτονιά, καταφεύγοντας στην πίσω αυλή του σπιτιού του, ενώ τον καταδιώκει το ελικόπτερο. Οι δύο αστυνομικοί εισέρχονται στον προαύλιο χώρο και φωνάζουν «δείξε μας τα χέρια σου!» και κατόπιν «όπλο, όπλο, όπλο!».

Τα δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ανοίγουν πυρ, με τις εκπυρσοκροτήσεις να διακρίνονται ως λευκές λάμψεις στο βίντεο που κατέγραψε το ελικόπτερο. «Οταν άνοιξαν πυρ, οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ο ύποπτος τούς στόχευσε με όπλο. Ομως, στις έρευνες που ακολούθησαν δεν βρέθηκε κανένα όπλο. Το μοναδικό αντικείμενο που βρέθηκε κοντά στον ύποπτο ήταν ένα κινητό τηλέφωνο», ανακοίνωσε η αστυνομία του Σακραμέντο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε φιλοκυβερνητικό όμιλο και η «Χουριέτ»

Η «μεγαλύτερη πώληση του αιώνα» στα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε η πώληση του Ομίλου Ντογάν στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Ντεμιρορέν, που ανακοινώθηκε επίσημα χτες. Στον «Ντογάν» ανήκουν η εφημερίδα «Χουριέτ», το δίκτυο «CNN Turk» και άλλα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ