ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από το συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη
Από το συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη
Την αγωνιστική δράση με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Η απεργία στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών παίρνει την επόμενη βδομάδα τη «σκυτάλη» από τις επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει στις Κατασκευές και στα θέατρα των επιχειρηματιών της Αθήνας. Παράλληλα συνεχίζονται μια σειρά πρωτοβουλίες από συνδικάτα, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, σειρά έχουν οι εξής κινητοποιήσεις:

-- Την Πέμπτη 29/3 θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο μια μέρα πριν, στις 28/3, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Προετοιμάζουν την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία στον κλάδο για τις ΣΣΕ στις 29/3.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΕΒΓΑ, «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», ΦΑΓΕ σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Ροδόπη» (Ξάνθη) και στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος»).

Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία καλεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς από στελέχη του ΠΑΜΕ: Τη Δευτέρα 26/3, περιοδεία στη «ΔΕΛΤΑ» στον Αγιο Στέφανο, στις 2 μ.μ., θα γίνει από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την Τρίτη 27/3, στην επιχείρηση «Μπρακόπουλος», στη 1 μ.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.

Στο μεταξύ, την προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την απεργία, προγραμματίζοντας 6η μέρα παραγωγής για τη βδομάδα στην οποία έχει προκηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συνεδρίασε εκτάκτως, ενώ προχώρησε και σε παρέμβαση στην εργοδοσία. «Για το σωματείο μας η περιφρούρηση και το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα και θα το υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους», ξεκαθαρίζει. Το Σωματείο στηρίζει και η Ομοσπονδία, που προκήρυξε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην «ΕΒΓΑ» για τις μέρες που είναι πιθανό να επιχειρήσει η εργοδοσία να προγραμματίσει πρόσθετη μέρα παραγωγής στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την απεργία (από Παρασκευή 23/3 έως και την Κυριακή 1/4).

Πρωτοβουλίες από κλαδικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Σήμερα Παρασκευή, το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data», μαζί με το κλαδικό σωματείο, προχωρούν σε στάση εργασίας με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις 27/3 το κλαδικό σωματείο, μαζί με τα επιχειρησιακά της «Mellon» και της «First Data», θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής δίνει συνέχεια στη μάχη για τις ΣΣΕ με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) την Τετάρτη 28/3 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), που αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» της με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο», να μην οργανωθεί ούτε μια κινητοποίηση. «Στην πιο κερδοφόρα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση», αναφέρει το Συνδικάτο και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), στις 29/3, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ».

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και συσκέψεις συνδικάτων:

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη, αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας προχωρά στην ετήσια Γενική του Συνέλευση, αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Στο σημερινό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τις εξής εκπομπές:

-- Στις 6 μ.μ.: Συνδικάτο Φαρμάκου

-- Στις 7 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο

-- Στις 8 μ.μ.: Metal is Coming

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Μετά τη μετάδοσή τους, οι εκπομπές αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στην ενότητα Πολυμέσα / Ραδιόφωνο, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή (on demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό κ.α.

Συνέντευξη με τον Μ. Λεάνη

Ο αθλητικός συντάκτης Μιχάλης Λεάνης θα φιλοξενηθεί στο στούντιο του webradio του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 26/3, στις 6 μ.μ., όπου θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.

Εξορμήσεις στα καταστήματα της «Leroy Merlin»

Με παρεμβάσεις που οργανώνουν αύριο, Σάββατο, στα καταστήματα της επιχείρησης «Leroy Merlin» σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά στην καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, στην οποία έχει καλέσει η συνδικαλιστική οργάνωση USB της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση USB, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) καταγγέλλει την πρακτική της επιχείρησης να χρησιμοποιεί εργαζόμενους μέσω «εταιρειών ενοικίασης» στην αποθήκη της στην περιοχή Piacenza της Βόρειας Ιταλίας. Οπως εξηγεί, πρόκειται για εργαζόμενους, κατά κύριο λόγο μετανάστες, που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς και στερούνται μια σειρά από δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνει στις 24 Μάρτη εξορμήσεις σε όλα τα καταστήματα της «Leroy Merlin» στην Ιταλία.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα που απέστειλε η USB στο ΠΑΜΕ, τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων σχεδιάζουν ανάλογες παρεμβάσεις.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 27/3 στην Αθήνα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τρίτη 27/3 στην Αθήνα, στις 12 μ. στην Ομόνοια, οργανώνουν Επιτροπές Συμβασιούχων στους ΟΤΑ, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στηρίζοντας τον αγώνα τους, έχει κηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) για τη μέρα εκείνη, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει ότι όσο περνάει ο καιρός «αποδεικνύεται ότι ένα τεράστιο κομμάτι των συναδέλφων συμβασιούχων που δουλεύουν σήμερα θα πεταχτεί στην ανεργία, αφού η μοριοδότηση που τους δίνεται σε καμιά περίπτωση δεν τους καλύπτει. Ερχονται χιλιάδες απολύσεις. (...) Συνάδελφοι περνάμε στην αντεπίθεση, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους συμβασιούχους των δήμων (συμβασιούχοι με παράταση, Βοήθεια στο Σπίτι, εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ κ.λπ.) που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα ενιαία να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν μας πτοούν οι προβοκάτσιες της κυβέρνησης περί δήθεν αιτήματος ακύρωσης του διαγωνισμού. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση, η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων καλεί τους συμβασιούχους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της κινητοποίησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΤΟΞΟΤΗΣ»
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής μαζί με εργαζόμενους στην «Τοξότης ΑΕ», στο πλαίσιο της οποίας έγινε συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδη.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου έθεσε τα ζητήματα της μη καταβολής δεδουλευμένων σε πολλούς εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η εργοδοσία της οποίας οφείλει μέχρι και επτά μηνών μισθούς! Ακόμα, ζήτησε την καταβολή του μηνιάτικου επιδόματος του ΟΑΕΔ για τους πάνω από 100 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση, πολλοί από αυτούς από τον περασμένο Νοέμβρη, καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Οι απαντήσεις του γενικού γραμματέα ήταν γενικόλογες, ενώ στην επισήμανση ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα για την κατάσταση που επικρατεί απάντησε ότι «αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα διερευνά τι πραγματικά γίνεται»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ